Toelichting op de samenstelling van de TOP 10’s

De ANWB stelt elk kwartaal op basis van RDW-gegevens, aangevuld met gegevens van de importeurs, op zorgvuldig wijze een TOP10 samen van de zuinigste auto's met benzine- en dieselmotor in de drie verschillende klassen klein, middelgroot en groot. Deze klassen onderscheiden de volgende voertuig segmenten:

Klein:

Middelgroot:

Groot:

A - Mini of stadsauto

B - Kleine middenklasse

C - Middenklasse

J - Midi-MPV

L - lagere SUV segment
(middelgrote modellen)

D - Grote Middenklasse

E - Luxe klasse

F - Top klasse

K - MPV

L - Lagere SUV segment
(grote modellen)

M - Hogere SUV segment

De segmenten G (sportauto), H (Supersportauto), I (Buitencategorie) en N (Personenbusjes) zijn van de Top10 uitgesloten.

De primaire indeling van de TOP10's gebeurt op brandstofsoort: benzine en diesel. Met ingang van 2016 wordt bij het samenstellen van de lijstjes niet langer uitgegaan van het door de fabrikant opgegeven verbruik, maar van het te verwachten praktijkverbruik.

Indien meerdere modellen de 10e plaats delen worden deze alle getoond. Auto's met (benzine)motoren die 145 gram/km of meer CO2 uitstoten zijn uitgesloten. Plug-in hybrides en volledig elektrische auto's staan in een aparte Top 10's Zuinige Auto's.

Normverbruik en praktijkverbruik

Om autokopers helpen te kiezen voor modellen die ook in de praktijk daadwerkelijk zuinig zijn, wordt naast het door de fabrikant opgegeven cijfer - het zogenaamde normverbruik - ook een indicatie van het praktijkverbruik vermeld. De indicatie van het praktijkverbruik is berekend via een door TNO en tankpasleverancier Travelcard ontwikkelde formule.

Deze formule is afgeleid na analyse van een grote hoeveelheid data van zakelijke rijders over werkelijk getankte liters brandstof en werkelijk gereden kilometers.Travelcard levert bij TNO meerdere malen per jaar de tankbeurten en kilometerstanden aan van meer dan 290.000 auto's.

Afhankelijk van rijstijl en gebruiksomstandigheden kan het werkelijke verbruik afwijken van het hier gehanteerde gemiddelde (te verwachten) praktijkverbruik.

Naar de Top 10's zuinige auto's