Met de elektrische fiets of -scooter

Een gewone fiets is tot een afstand van zo’n 7,5 kilometer een bruikbaar alternatief om brandstof te besparen. Bij een elektrische fiets ligt die afstand een stuk hoger. Zo’n 15 kilometer is dan een heel goed alternatief. Met een elektrische scooter is die afstand nog groter.

Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Hij is voorzien van een accu en tot een snelheid van zo’n 25 km/h ondersteunt de elektrische fiets het trappen. Is de gewone fiets tot een afstand van zo’n 7,5 kilometer een bruikbaar alternatief om brandstof te besparen, bij een elektrische fiets ligt die afstand gelijk een stuk hoger. In het woon-werk verkeer kan de elektrische fiets tot een afstand van zo’n 15 kilometer een heel goed alternatief zijn om brandstof te besparen.

Hoe lang de trapondersteuning werkt is afhankelijk van de fiets en de gebruikte accu. Maar tests die onder meer zijn uitgevoerd door fietsnet, geven een actieradius van zo’n zeventig kilometer voordat de accu weer moet worden bijgeladen. De prijzen variëren nogal. Er zijn al elektrische fietsen te koop voor zo’n € 800. De duurdere merken beginnen bij € 1.500 of meer. De ANWB heeft onlangs 10 elektrische fietsen getest in de prijscategorie € 1.500 tot € 1.800. Ze zijn allemaal goed bevonden

Elektrische scooters

Elektrische  scooters zijn nog een nieuw fenomeen. Het gebruik neemt wel gestaag in populariteit toe.

De Kampioen onderwierp zes elektrische snorscooters aan een uitgebreide test. Een ledenpanel zette ze afgelopen winter in voor soms ijzig woon-werkverkeer. Daarnaast is er onder geconditioneerde omstandigheden een actieradiusproef gehouden en bekeek motorkeurmeester Erik van Lent de rijeigenschappen, remmen en bouwkwaliteit van de e-scooters.

De conclusie van die test is dat de prijzen torenhoog zijn, de actieradius tekortschiet en de bouwkwaliteit in sommige gevallen onder de maat is. Wie desondanks nu al wil opstappen, is het beste af met de Sym e-Virid, op de voet gevolgd door de Govecs Go! S1.2. De elektrische scooter heeft de potentie een uitstekend alternatief te zijn voor de auto als je zo’n 15 kilometer van je werk woont. Maar voordat we hem van harte kunnen aanbevelen, moeten de fabrikanten nog het nodige werk verzetten.

Lees hier de Kampioentest elektrische Scooters

Wegenwacht ook voor elektrische scooter of -fiets

Sinds vorig jaar kun je de Wegenwacht ook bellen wanneer je pech krijgt met je elektrische fiets of brommer. Mocht je scooter niet te repareren zijn, dan brengt de Wegenwacht je naar je eindbestemming.