Naar artikel

Winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto's ook beschikken over een winteruitrusting.

Winterbanden of all-seasonbanden

 • Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
 • Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Deze omstandigheden kunnen ook voorkomen in aanloop naar of na de echte winterperiode. Houd in de 'koude' maanden daarom het weerbericht in de gaten.
 • Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Ook oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen de aanduiding M+S hebben, worden nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. 
 • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
 • Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
 • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, maar ze zijn niet verplicht voor aanhangers. Uit veiligheidsoverwegingen wordt echter aangeraden om bij winterse omstandigheden ook een aanhanger met winterbanden uit te rusten.
 • Let op: Als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete, maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Als je bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.

Sneeuwkettingen

 • Verplicht bij bord - In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
 • Als er geen sneeuwkettingenbord staat, maar de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs is bedekt, is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
 • Het is echter verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg aanwezig is omdat het wegdek dan beschadigd kan raken.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, moeten ze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Bij het rijden op sneeuwkettingen is de maximumsnelheid 50 km/h.

Alternatieven

 • Als sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een verkeersbord, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken gebruiken, mits deze voldoen aan de Europese norm EN 16662-1.

Kijk voor meer informatie en aanvullende winterregels in onze landeninformatie.

Winterbanden en snelheid

Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven. Soms zijn deze stickers verkrijgbaar bij de betere bandenspecialist maar er zijn geen specifieke regels verbonden aan de sticker. Wanneer je een simpele etiket sticker neemt en je schrijft daar duidelijke de maximale toegestane snelheid op van de gemonteerde banden, volstaat dat ook. Mits je 'm uiteraard ook op een zichtbare plek op het dashboard plakt.

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto's en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

Winterbanden: heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, op kleine (berg-)wegen. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting.

Heb je nog geen sneeuwketting? Bekijk ons aanbod in de webwinkel

Winteruitrusting in Duitsland

Zoals hierboven gemeld vallen onder winteruitrusting niet alleen winterbanden in Duitsland, maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Deze verplichting geldt ook voor Nederlandse auto's.

Winterartikelen online bestellen

Van automok en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel. 
Winterartikelen in de webwinkel

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van ijskrabber tot ruitenontdooier: maak je auto winterklaar met deze autoaccessoires! Al vanaf 2,95 voor leden.

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.