Winterbanden en velgen

Winterbanden zijn de beste keuze in de winter. Maar hoe ga je nu het beste om met winterbanden? Leg je ze om dezelfde velgen als waar de zomerbanden om liggen? Of koop je toch maar aparte velgen voor de winterbanden? En hoe zit het met de maten van velgen voor winterbanden?

Winterbanden

Winterbanden monteren en demonteren of toch maar aparte velgen?

Het veelvuldig monteren en demonteren van winterbanden en zomerbanden is niet goed voor de band. Er moet toch elke keer weer wat geweld worden gebruikt om winterbanden van hun velgen af te halen. En daar kunnen winterbanden en velgen door beschadigen.

Het is dus handiger om een aparte set velgen voor je winterbanden te kopen. Dan kun je de winterbanden om de velgen laten als je ze in de zomerperiode opslaat. Bovendien bespaar je op kosten voor balanceren en ventielen van de winterbanden door aparte velgen te gebruiken. Tegen de tijd dat de winterbanden onder je auto nodig zijn, kunnen ze snel gemonteerd worden.

Winterbanden en velgen tips

  • Laat de winterbanden om de eigen velgen

  • Zorg voor goede opslag van de winterbanden en velgen in de zomertijd

  • Winterbanden en velgen moeten wat maatvoering betreft bij elkaar passen

Winterbanden onder lichtmetaal, of winterbanden onder stalen velgen?

Je kunt de winterbanden om lichtmetalen velgen leggen. Het voordeel is dat lichtmetalen velgen minder roestgevoelig zijn en er fraaier uitzien. Maar als je de winterbanden om stalen velgen doet, betaal je weer een betere prijs. Lichtmetalen velgen zijn nu eenmaal duurder.

Winterbanden en velgen in de goede maat

Let er goed op dat de winterbanden de voorgeschreven maat hebben. Ook de velgen moeten de juiste grootte hebben. Heb je normaal gesproken erg brede banden en grote velgen, dan is het verstandig om de winterbanden en de velgen in de kleinst voorgeschreven maat te kiezen. Bij glad wegdek geldt een breed contactvlak tenslotte als een nadeel. Bovendien houd je met zulke winterbanden en velgen in de kleinst voorgeschreven maat meer ruimte voor de montage van sneeuwkettingen. Voor winterbanden mag in de meeste landen overigens ook een lagere snelheidscode gekozen worden.