Winterbanden en aansprakelijkheid

In veel landen is het strafbaar om op ongeschikte banden te rijden in de winter. Op zomerbanden is er immers minder grip op de weg. Hierdoor is de remweg langer en kan de auto gemakkelijker in een slip raken. Dit kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.

Winterbanden

Boete

Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat wel verplicht is, heeft niet alleen een boete tot gevolg, maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De boete verschilt per land. Duitsland kent een oplopende boete: het niet hebben van geschikte banden € 60, bij hinder is de boete € 80 en bij gevaarzetting € 100 enz.(bedragen vanaf 13-12-2016). In Oostenrijk is de boete v.a. € 35, maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

Aansprakelijkheid

Als je betrokken bent bij een ongeval en je rijdt op ongeschikte banden, dan kan dat gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de schadevergoeding. Dit kan betekenen dat je (een groter deel van je) eigen schade of dat van de tegenpartij zelf moet dragen dan wanneer je op geschikte banden had gereden.

Regels winterbanden en sneeuwkettingen in andere Europese landen