10 tips voor deelautogebruik

Voor steeds meer mensen komt een deelauto binnen bereik. Initiatieven zoals MyWheels, OnzeAuto, ShareNow, Greenwheels en Amber spreiden zich uit over het land. Het kan zelfs een alternatief zijn voor de eigen (tweede) auto. Daarom 10 tips voor wie een deelauto overweegt.

 1. Check altijd wie er mag rijden
  Dit is vaak afhankelijk van de aanbieder en het gekozen pakket. Soms mag alleen de huurder rijden, soms kunnen er meerdere rijders worden aangewezen.
 2. Lees de boorddocumentatie goed door voor vertrek
  Vaak zijn deze instructieboekjes online te vinden – of in de app van de deelauto. Handig om van tevoren te weten hoe je onderweg airco, audio en handsfree telefoon veilig bedient, of er moderne veiligheidssystemen aan boord zijn en hoe die werken. Die laatste kunnen gepaard gaan met piepjes of zelfs lichte stuuringrepen. Laat je niet verrassen.
 3. Bekijk de pakketprijzen van de aanbieder bij jou in de buurt
  Sommige aanbieders hebben zowel ‘losse’ prijzen als abonnementen. Maak je vaker gebruik van een deelauto, dan kan een abonnement interessant zijn.
 4. Boek op tijd
  Weet je wanneer je de auto nodig hebt, boek deze dan om te voorkomen dat je met lege handen staat wanneer je weg wilt. Autodeelprojecten beschikken soms slechts over een of twee auto’s in een grote regio.
 5. Check de hoogte van je eigen risico en de mogelijkheid tot afkopen
  Bij de meeste deelautoaanbieders heb je geen omkijken naar een autoverzekering. Die zit in de prijs verwerkt. Wel heb je vrijwel overal een eigen risico per gebeurtenis, wat in de honderden euro’s kan lopen. Dit risico bij de deelautoaanbieder afkopen of terugbrengen naar een veel lager bedrag behoort vaak tot de mogelijkheden. Vaak is dit al mogelijk voor een paar euro per boeking.
 6. Probeer ritten te combineren
  Op bezoek bij je ouders en de grote boodschappen bijvoorbeeld. Dan hoef je maar een keer te reserveren.
 7. Vergelijk de kosten van de deelauto met die van het openbaar vervoer
  Soms is het voordeliger om met de trein te gaan, zeker wanneer je over een kortingskaart beschikt of de auto voor langere tijd onbenut op je wacht voordat je weer terugrijdt. Omgekeerd: ga je met meerdere mensen en draagt iedereen een steentje bij, dan is een auto huren al snel goedkoper dan openbaar vervoer.
 8. Controleer de voorwaarden voor het meenemen van een huisdier
  Je huisdier meenemen? Check per aanbieder goed of dit mag en wat de voorwaarden zijn. Vaak volstaat het om een deken, mand of – heel veilig – een bench mee te nemen om de auto schoon te houden. Moet de aanbieder de auto schoonmaken, dan kun je rekenen op een extra rekening.
 9. Met een deelauto op vakantie? Kies op tijd voor de juiste aanbieder
  Sommige deelautoaanbieders maken het mogelijk om de deelauto voor langere tijd te rijden, bijvoorbeeld voor een vakantie, ook naar het buitenland. Weet je al vroeg of je hiervan gebruik wil maken, kies dan voor de aanbieder die dit mogelijk maakt en check de tarieven. Deze zijn bij langer gebruik vaak een stuk lager. Vraag ook of er speciale voorwaarden zijn voor rijden in het buitenland en wie er zorg draagt voor eventuele extra’s, zoals milieu- en Autobahn-vignetten.
 10. Hou je kilometers bij
  Wanneer je overweegt om je (tweede) auto te verkopen om over te stappen naar een deelauto, is het slim om in de periode vooraf goed bij te houden hoeveel kilometer je per rit rijdt. Dan kun je ook bekijken of je sommige tripjes misschien net zo goed per (elektrische) fiets zou kunnen doen.