Alternatieven voor autodelen

Voel je er niets voor je eigen auto uit te delen of durf je het niet aan de auto van een onbekende buur te gebruiken. Er zijn verschillende alternatieven.

Samen rijden naar dezelfde bestemming

Blablacar.nl

De website blablacar.nl toont de goedkoopste tarieven voor ritten tussen verschillende bestemmingen in Nederland maar ook in Europa. Als je geen zin hebt om helemaal alleen te rijden van Amsterdam naar Rome dan kan je jezelf bij Bla Bla Car inschrijven, geef een prijs op en je hebt zomaar een gezellige reisgenoot.

Een ander initiatief op dit gebied is toogethr.com.

Flexibel een auto lenen via bedrijven

Verschillende bedrijven lenen eigen auto's uit. Het grote verschil met autoverhuur is dat de auto's zich vaak in jouw eigen wijk bevinden of in het stadscentrum staan en ook buiten kantooruren kunnen worden gereserveerd en opgehaald. Een OV-kaart of chipkaart is nodig om te auto te openen en met een pincode start je de auto. Je betaalt (lage) abonnementskosten en vervolgens een bedrag per dag of uur, een brandstofvergoeding en een bedrag per kilometer. Vaak is er ook een borgsom te voldoen en zijn er soms kosten voor administratieve handelingen en boetes als je je niet aan de afspraken of spelregels houdt.

Greenwheels

De bekendste aanbieder is GreenWheels, dat in heel Nederland maar vooral in de randstad zuinige stadsauto's, stationwagens en bestelbusjes van Volkswagen en Peugeot beschikbaar heeft.

Overige aanbieders

  • MyWheels bemiddelt niet alleen tussen particulieren, maar beschikt ook over eigen auto's.
  • De auto's van ConnectCar bevinden zich soms bij filialen van KAV-autoverhuur, maar ook op vaste parkeerplaatsen in een groot aantal steden of bij tankstations.
  • StudentCar is er speciaal voor studenten en universiteitsmedewerkers. Toyota Aygo's zijn beschikbaar bij grote universiteiten en Hoge Scholen.
  • Mobility Mixx richt zich met name op het zakelijk vervoer en heeft een OV-chipkaart die gebruikt kan worden voor deel- en huurauto's, taxi's, huurfietsen, openbaar vervoer en meer.

Leasen of huren

Een auto huren kan interessant zijn als je alleen een auto nodig hebt voor een dag of een aantal dagen, voor vakanties bijvoorbeeld. Leasen is aantrekkelijk voor ondernemers die langere tijd een auto nodig hebben en de BTW kunnen verrekenen bij hun belastingaangifte.

Bekijk de verschillen