Actueel weerbericht wintersport

Fraai winterweer

Laatste update: 23-1-2017. Het grootste deel van deze week is het schitterend wintersportweer. Het blijft vriezen en op de meeste plaatsen schijnt de zon. Maandag valt er in het zuidwestelijk Alpengebied (grensgebied Zwitserland/Italië/Frankrijk) nog wat sneeuw. Ook in het noordoostelijk deel van de Pyreneeën valt er dan wat sneeuw.

alt text

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

Wintersport blijft deze week ook dichtbij huis mogelijk. In de Ardennen en in de Eifel ligt nog steeds voldoende sneeuw. Wel wordt deze sneeuwlaag door sublimatie wel minder van kwaliteit en steeds meer ijzig. Vooral in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag zal de vorst door aanwezigheid van bewolking getemperd zijn en is ook wat lichte dooi mogelijk, daarna is het wederom meest zonnig en ’s nachts meest helder. Het vriest dan veelal matig. Overdag schijnt de zon komt het kwik ’s middags rond het vriespunt uit. 

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

In het Sauerland, in de Harz, in het Zwarte Woud en in Beieren ligt op veel plaatsen meer dan een halve meter sneeuw. Verse sneeuw wordt niet verwacht. Op veel plekken is het prachtig weer met zon en weinig wind. In Beieren kan het lokaal bewolkt of mistig zijn. Het blijft vriezen, zowel overdag als ’s nachts. Omdat de atmosfeer droog is, blijft de sneeuwkwaliteit behoorlijk goed. In Tsjechië blijft het zonnig, vriezend weer. Ook hier ligt op veel plaatsen een halve tot een meter sneeuw. Dinsdag is het tijdelijk wat bewolkter en in de dalen kan mist voorkomen. Ook in de Vogezen en de Jura is wintersport mogelijk met sneeuw van een goede kwaliteit. Ook hier schijnt de zon volop en is het koud.

Alpen

Alleen het noorden van Italië komt er bekaaid af wat betreft sneeuw. Elders is het Alpengebied bedekt met een flinke laag sneeuw, ook in de dalen. De sneeuw is ook hier vanwege de droge lucht van uitstekende kwaliteit. De winterzon schijnt volop. Aan de noordkant van het Alpenmassief kan het lokaal bewolkt of nevelig zijn. Het blijft stug doorvriezen, ’s nachts streng en overdag licht. Alleen op de wat lager gelegen hellingen kan het ’s middags tijdelijk tot een ‘droge’ dooi komen. Er wordt in de Alpen voorlopig geen neerslag, dus ook geen verse sneeuw verwacht. Door de grote hoeveelheden sneeuw blijft het lawinegevaar op veel plekken aanzienlijk en is het verstandig naar de lokale waarschuwingen te luisteren. 

Pyreneeën

Vooral aan de Franse kant van de Pyreneeën ligt een dik pak sneeuw, tot in de dalen aan toe. Aan de Spaanse kant is dat een stuk minder. Een rondtollende depressie boven de Middellands Zee veroorzaakt vooral maandag en dinsdag nog wat sneeuw in het noordoostelijk deel van de Pyreneeën. In totaal kan dat lokaal nog 30 cm sneeuw opleveren. In de rest van de Pyreneeën schijnt de zon en blijft het koud. Net zoals in de Alpen, is er wel sprake van een verhoogd lawinegevaar. 

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa