advertentie

Wintersport sneeuwbericht

Vrijwel overal verse sneeuw

Laatste update 12-02. Vanaf de Atlantische oceaan trekken de komende dagen regelmatig storingen richting het Alpenmassief. Aanvankelijk worden vooral de Franse Alpen en het noorden van Italië voorzien van verse sneeuw, en vooral na het weekend is de noordkant van de Alpen aan de beurt. Hoewel er in de westelijke Alpen nog steeds minder sneeuw ligt dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, is het daar met de sneeuw die er dit weekend gaat vallen dus ook goed toeven. Ook dichterbij huis ligt op veel plaatsen sneeuw en kunnen de latten ondergebonden worden.

sneeuwbericht-620x298.jpg

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

In het Sauerland ligt op veel plaatsen voldoende sneeuw en daar gaan dan ook steeds meer pistes open.
Aan de voorzijde van een lagedrukgebied dat dit weekend over het gebied trekt, wordt tijdelijk een zucht zachtere lucht aangevoerd, waardoor het vooral in de lager gelegen gebieden soms regent. In de hoger gelegen gebieden valt echter verse sneeuw, waarna de kwaliteit van de pistes daar verder verbeterd. In de Ardennen en de Eifel ligt boven 500 meter ook wat sneeuw, maar lang niet overal voldoende om te kunnen skiën of langlaufen. Dit weekend en vooral erna valt ook in deze gebieden echter weer verse sneeuw bij, lokaal rond 5 centimeter.

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

Ook in de overige middelgebergten, waaronder de Vogezen, Jura en Harz, wordt dit weekend eerst zachtere lucht aangevoerd en stijgen de temperaturen tot ruim boven het vriespunt. Er valt van tijd tot tijd wat regen, alleen boven 1000 tot 1200 meter valt sneeuw. Na het weekend draait de wind naar noord en arriveert koude lucht, waarna ook vrij snel verse sneeuw volgt, vooral de Vogezen en Jura kunnen dan tot in de dalen sneeuwval verwachten. Vrijwel dagelijks vallen enkele centimeters. In de Harz schijnt zaterdag eerst de zon geregeld, maar zondag volgt ook daar wat verse sneeuw, op bijvoorbeeld de Brocken tot 5 centimeter. Na het weekend breekt de zon daar weer door.

Alpen

De Alpen worden de komende tijd weer voorzien van verse sneeuw. Aanvankelijk vallen vooral in de westelijke Franse Alpen en in het noorden van Italië enkele decimeters verse sneeuw, maar na het weekend komt vrijwel het hele Alpenmassief aan de beurt. De sneeuw in de Franse en Italiaanse Alpen is zeer welkom. Er is daar de afgelopen tijd al het één en ander gevallen, maar nog steeds ligt er in die gebieden minder dan normaal. De sneeuwgrens ligt er dit weekend boven 1200 meter en dat betekent dat er in de dalen soms ook wat regen valt. De noordzijde van de Alpen hebben in het weekend relatief rustig weer, met geregeld zonneschijn en overwegend droge omstandigheden. Ook staat er ondanks het overtrekken van een lagedrukgebied weinig wind. Na het weekend draait de wind naar het noorden, waarna het aan de noordkant van de Alpen kouder wordt en een noordstau op gang komt. Veel sneeuw is het resultaat, op veel plaatsen tot een halve meter.

Pyreneeën

Zaterdag is het in de Pyreneeën zacht en wisselvallig, met soms stevige regen- en onweersbuien, alleen boven 1600 meter valt sneeuw. Zondag wordt het vanuit het noorden kouder, waarna de vorstgrens daalt van 1600 naar 700 meter. De neerslag transformeert dan op steeds meer plaatsen naar sneeuw en vooral zondagmiddag en na het weekend sneeuwt het er soms goed door. Tot in de dalen wordt het dan wit en de hoogste noordelijke toppen kunnen rekenen op tientallen centimeters verse sneeuw. Dit wel in combinatie met een stevige wind. De zuidkant van het gebergte wordt iets minder ruim bedeeld, maar ook daar regionaal wel een centimeter of 15.

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa

Zoek in 0 alle skivakanties

Reisperiode

Reisgezelschap

introblok-winter 280x150.jpg

Winterklaar

Van sneeuwlaarzen en softshell ski-jassen tot thermische onderkleding en ijskrabbers. Kijk voor diverse winterartikelen in onze themashop.   

Themashop Winter

advertentie

Een selectie uit ons skivakantie aanbod

Andere leden bekeken ook

Auto in winterlandschap 200x150.jpg

Pechhulp op vakantie

Met Wegenwacht Europa Service gegarandeerd van de beste pechhulp. Laat stilstaan met pech je wintersport niet verpesten! Al voor  85,- per jaar

Bekijk de pakketten
portugal-200-150.jpg

Weekaanbieding

Ontdek al het moois in een reis! Incl. retourvlucht, verblijf in 4*-hotels, autohuur met verzekeringen en… hoe langer lid, hoe meer gratis extra’s! Vanaf  899,- p.p.

Bekijk en boek
ANWB Vica Card

ANWB Visa Card

Overal makkelijk en veilig betalen. Nu het eerste jaar gratis en € 20,- tegoed.

Vraag nú aan!
RD-nieuwsblok-zomer.jpg

ANWB Reisverzekering

Profiteer nú van extra korting op de doorlopende reisverzekering. De korting kan oplopen tot 17,5%.

Bereken uw premie