Actueel weerbericht wintersport

Na dinsdag zonnig, droog en koud

Laatste update: 16-1-2017. De afgelopen dagen is er vooral aan de noordkant van de Alpen veel sneeuw gevallen, lokaal meer dan een meter. Sneeuw viel tot in de dalen. Ook maandag en dinsdag valt er sneeuw aan de noordkant, daarna wordt het droog, zonnig en nog kouder. 

alt text

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

In de Eifel en in de Ardennen is het prachtig wit. Op sommige plaatsen ligt er meer dan 10 cm sneeuw. Vanaf maandagmiddag breekt een hele week met droog winterweer aan. Boven het sneeuwdek kan het ’s nachts streng vriezen met temperaturen rond -10 of -11 graden. Overdag komt het kwik niet boven het vriespunt uit, op de meeste plaatsen blijft het 4 of 5 graden vriezen, maar schijnt de winterzon volop. Ideaal om te langlaufen en te skiën dichtbij huis. Tegen het einde van de week wordt het minder koud. 

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

In het Sauerland, in de Harz, in het Zwarte Woud en in Beieren ligt een flink pak sneeuw, op sommige plaatsen meer dan een halve meter. Maandag valt er nog een paar centimeter sneeuw bij. Vanaf dinsdag is het droog en breekt de zon door.  Er waait een noordoosten- of oostenwind en het is koud met temperaturen overdag rond -5 graden. ’s nachts vriest het op vel plaatsen streng. In het Sauerland kan het in de loop van de week bewolkt of mistig worden. In de skigebieden in het zuiden van Duitsland en in Tsjechië blijft het zonnig. In de Vogezen en in de Jura vallen op maandag ook nog sneeuwbuien en is het vanaf dinsdag zonnig en droog. Ook hier blijft het komende week vriezen en is het uitstekend wintersportweer.  

Alpen

De noordkant van de Alpen zijn de afgelopen dagen bedekt met een dikke laag sneeuw. Op sommige plaatsen is er meer dan een meter verse sneeuw gevallen. De noordwestelijke stroming gaat ook maandag en dinsdag door met in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk nog 10 tot 20 cm verse sneeuw. Het is zo koud dat sneeuw tot in de dalen valt. Aan de zuidkant van de Alpen valt weinig of geen sneeuw en is de zon te zien. Mogelijk valt er dinsdag op de grens tussen Italië en Frankrijk een paar centimeter sneeuw. Vanaf woensdag zorgt een hogedrukgebied voor droog en zonnig wintersportweer. Met oost- of noordoostenwinden wordt koude lucht aangevoerd waardoor het kwik nog verder naar beneden gaat. Overdag blijft het ondanks de zonneschijn licht vriezen. ’s Nachts kan het streng tot zeer streng vriezen. Door de grote hoeveelheden sneeuw blijft het lawinegevaar aanzienlijk en is het verstandig naar de lokale waarschuwingen te luisteren. 

Pyreneeën

De noordstroming heeft veel sneeuw veroorzaakt aan de Franse kant van de Pyreneeën. Aan de Spaanse zijde viel veel minder en scheen de zon. Dinsdag is opnieuw een sneeuwrijke dag voor de noordkant van de bergen. In het centrale deel van de Pyreneeën wordt 50 tot 75 cm sneeuw verwacht in 24 uur! Ook op woensdag valt nog enkele 10-tallen centimeter sneeuw. Daarna wordt het ook hier zonnig en droog en blijft het flink vriezen. Kortom ook hier is het prima wintersporten… 

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa