advertentie

Wintersport sneeuwbericht

23-01-2015: Op grote schaal sneeuw

In het weekend en volgende week is het in de meeste wintersportgebieden wisselvallig met verse sneeuw, eerst in de dalen en in de gebieden dichtbij huis.  Het is koud, met tot in de dalen over het algemeen geen of nauwelijks dooi. In de loop van volgende week wordt het van het westen uit minder koud, op donderdag  stijgt de vorstgrens in de bergen tot boven de 1000 meter.

sneeuwbericht-620x298.jpg

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

Zaterdag gaat het in alle gebieden vanuit het westen enige tijd sneeuwen. Hoeveelheden tot ruim 5 cm, lokaal afgerond 10 cm verse sneeuw. De middagtemperaturen liggen omstreeks tot iets onder het vriespunt. Zondag klaart het iets op en blijft het koud met middagtemperaturen rond het vriespunt. Na het weekend wordt het geleidelijk minder koud en blijft het wisselvallig met regelmatig (smeltende) sneeuw en zeker in de dalen regen. Woensdag en zeker donderdag stijgen de temperaturen verder, in de dalen lokaal tot 10 graden. Dan valt de neerslag tot op de toppen van de middelgebergtes in de vorm van regen.

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

Ook in de andere middelgebergtes gaat het zaterdag sneeuwen, al valt in Beieren en Tsjechië naar verwachting weinig neerslag. In het Zwarte Woud, Jura en Vogezen valt de meeste sneeuw: 5 tot mogelijk 10 centimeter. De middagtemperaturen schommelen omstreeks  of iets onder het vriespunt. Zondag klaart het in de Jura op, in de Vogezen en vooral in het zuiden van Duitsland alsmede Tsjechië blijft het zwaar tot geheel bewolkt en vallen nog  enkele sneeuwbuien. Maandag vanuit het westen neerslag, beginnend als sneeuw, maar in dalen later ook natte sneeuw en regen. In Tsjechië en Beierse Woud is het wellicht nog droog en kan de zon doorbreken. Op dinsdag valt ook daar sneeuw, in de dalen regen of een mengvorm van regen en sneeuw. In de Jura en Vogezen klaart het dan juist iets op. Woensdag valt de neerslag vooral in Duitsland en Tsjechië, meest in de vorm van sneeuw. Donderdag komt er zeker in de dalen (veel) regen bij, wanneer de middagtemperaturen in het laagland naar zo’n 5 tot 9 graden stijgen. Het nulgradenniveau stijgt dan tot zeker 1000 meter.

Alpen

De verschillen in het Alpengebied zijn dit weekend groot. De zuidkant en het zuidelijk deel van de Franse Alpen blijven droog en de zon laat zich volop zien. Wel staat er met name in de Franse Zeealpen veel wind, de Mistral. In het centrale en noordelijke deel van de Franse Alpen, ook in Zwitserland en Oostenrijk, gaat het  zaterdag vanuit het westen sneeuwen. Er valt op sommige plekken in totaal 2 tot 3 decimeter verse sneeuw. Het is koud met ook overdag vorst, maar in de dalen middagtemperaturen omstreeks of iets boven 0 graden. In Frankrijk is het zondag weer droog met een doorbrekend zonnetje, wel blijft de Mistral zeker in de Zeealpen stug doorwaaien. Pas na het weekend neemt de wind af. In de rest van de Alpen vallen vooral aan de noordkant van de hoofdkam nog sneeuwbuien. Maandag krijgt Oostenrijk een fraaie wintersportdag, met zonnige perioden. Maar in Zwitserland en Frankrijk neemt de bewolking alweer toe en volgt een nieuw sneeuwgebied, waarschijnlijk valt er gemiddeld 5-10 cm. Dinsdag vallen in zowel Zwitserland als Oostenrijk nog sneeuwbuien, Frankrijk houdt het wederom droog. De zuidzijde blijft ook na het weekend overwegend droog met veel zonneschijn. Woensdag blijft de noordkant van de Alpen gevoelig voor sneeuwval, in Frankrijk en Italië blijft het nog altijd droog met de meeste zonneschijn in de Italiaanse wintersportregio’s. Op donderdag stijgt de temperatuur in de sommige dalen tot bijna 10 graden. De wind neemt toe en er volgt veel neerslag, regen in de dalen en sneeuw vanaf circa 1000 meter.

Pyreneeën

Zaterdag is het zonnig, maar in het noordwesten, aan de Franse zijde van de Pyreneeën, neemt de bewolking toe en kan het later een beetje gaan sneeuwen. Op zondag is het ook daar droog en schijnt de zon. Maandag kan in het noordwesten opnieuw een beetje sneeuwen. Op dinsdag kan op meer plekken een sneeuwbui vallen. Woensdag is het veelal droog en in veel gebieden wederom zonnig. Op zeker 1500 meter blijft het dag en nacht vriezen, maar later in de week wordt het minder koud. Vooral op donderdag. Dan vanuit het westen aantrekkende wind, regen in de dalen en vanaf circa 1700 meter hoogte sneeuw.

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Het wintersportnieuws komt naar je toe

Blijf het hele seizoen op de hoogte van het laatste wintersportnieuws. Van september t/m maart 10x gratis in je mailbox.

Meld je aan voor de wintersportnieuwsbrief


Zoek in 0 alle skivakanties

Reisperiode

Reisgezelschap

introblok-winter 280x150.jpg

Winterklaar

Van sneeuwlaarzen en softshell ski-jassen tot thermische onderkleding en ijskrabbers. Kijk voor diverse winterartikelen in onze themashop.   

Themashop Winter

advertentie

Een selectie uit ons skivakantie aanbod

Al vanaf 269,-
afbeelding

Clubhotel Götzens - SkiKids

Oostenrijk

Clubhotel Götzens biedt een complete wintersportvakantie voor een zeer aantrekkelijke prijs voor het hele gezin. Een heerlijke vakantie in Tirol in Oostenrijk! skigebied Axamer...

Bekijk en boek

Eigen vervoer | Hotel | Halfpension

Al vanaf 759,-
afbeelding

U Skiet, de ANWB past op! Vakantiepark Kirchleitn (Grosswild) - SkiKids

Oostenrijk

Op wintersport in een knus en gezellig vakantiedorp, in het meest sneeuwzekere deel van Oostenrijk, Karinthië! zeer dichtbij gondel en piste appartementen in chalets ANWB-crèche...

Bekijk en boek

Eigen vervoer | Appartementencomplex | Halfpension

Al vanaf 239,-
afbeelding

Skiën met olympische klasse - ANWB Ski

Oostenrijk

U boekt dit gloednieuwe wintersporthotel op een toplocatie in Tirol in Oostenrijk exclusief in Nederland bij Pharos Reizen. Gemak, comfort en lekker skiën zijn hier de ingrediënten...

Bekijk en boek

Eigen vervoer | 4 dagen | Hotel | Volgens beschrijving

Andere leden bekeken ook

ANWB Skivakantie Top 10

Skivakantie Top 10

Laat je inspireren én verrassen door de ANWB Top 10! Je bent verzekerd van de beste deal. Vanaf  138,- p.p.

Naar de Top 10
wintersport-artikelen-200x150.jpg

Winter in de webshop

Bestel alles wat je nodig hebt voor de winter(sport) online in de ANWB-webwinkel.

Themashop Winter
MC150019-002-Visa_wintermaand_200x150px_V01.jpg

ANWB Visa Card

Betaal makkelijk en veilig je wintersport. Nu het eerste jaar gratis, plus € 25,- tegoed!

Vraag nú aan!
Ledenvoordeelweken_januari_200x150.jpg

Winterse voordelen

Trek eropuit en geniet van sneeuw en ijs, in Nederland of in het buitenland. Profiteer van veel winters voordeel!

Bekijk alle acties

Snel naar