advertentie

Wintersport sneeuwbericht

Zuidelijke stroming

Laatste update 31-03. Het wintersportseizoen komt nu geleidelijk tot een einde, al kan er op diverse plaatsen, helemaal op hoogte, nog prima geskied en gesnowboard worden. De gebieden dichterbij huis zijn inmiddels al aardig groen aan het worden en moeten het vooral nog doen met restantsneeuw en sneeuwkanonnen. In de Alpen valt de komende dagen echter nog wel verse sneeuw. Er steekt daar een zuidelijke wind op die vooral aan de zuidkant weer wat verse sneeuw gaat opleveren, al is het wel veelal op hoogte. De dalen beginnen daar nu ook alweer groener te worden.

sneeuwbericht-620x298.jpg

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

In de wintersportgebieden dichterbij huis is het nu echt wel gedaan met de winterpret. Er liggen hier en daar nog wat restanten sneeuw, maar de kwaliteit is inmiddels slecht door de stijgende temperaturen en deze zullen de komende dagen snel wegsmelten. De middagtemperatuur stijgt er de komende dagen tot rond 15 graden en ook de nachten zijn erg zacht. Het is overwegend droog en de zon schijnt veel. Alleen zondag kan lokaal een bui vallen, maar dit is uiteraard een regenbui.

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

In de overige middelgebergten in Frankrijk, Duitsland en Tsjechië zet de dooi de komende dagen ook fors in, al valt er vrijdag regionaal eerst nog wel wat sneeuw op hoogte. Vooral in het Ertsgebergte in Tsjechië en het Beierse Woud in Duitsland valt nog een aantal sneeuwbuitjes, maar de dagen daarna wordt het ook daar droger en warmer. De sneeuw zal ook daar op steeds meer plaatsen dan ook gaan verdwijnen en daarvoor in de plaats zet lenteweer in, met geregeld zon en hogere temperaturen. Wel is er soms kans op mist en nevel.

Alpen

De Alpen staan de komende dagen in het teken van een zuidelijke stroming. Niet alleen hoger in de atmosfeer steekt een zuidelijke wind op en ook aan de grond waait de wind vanaf de Middellandse zee. Daarmee wordt relatief warme en vochtige lucht aangevoerd, wat aan de zuidkant van het Alpenmassief resulteert in een zuidstau en aan de noordkant in een stormachtige föhnwind. Vooral de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen kunnen de komende dagen boven circa 2000 meter nog rekenen op een tiental centimeter verse sneeuw, alles daaronder valt in de vorm van regen. De noordkant van de Alpen krijgen te maken met een forse en warme wind die over het gebergte opsteekt, waarna het sneeuwdek daar snel dunner zal worden. Het is daar de komende dagen veelal droog, met flink wat ruimte voor de zon. Ook stijgen de temperaturen snel, soms zelfs tot dichtbij de 20 graden!

Pyreneeën

Ook in de Pyreneeën dringt steeds zachtere lucht binnen. Aanvankelijk vriest het er op hoogte nog en ligt de sneeuwgrens rond 1000 meter. Vrijdag vallen er zelfs nog een paar sneeuwbuien en kan er op hoogte nog zo’n 15 tot 20 centimeter vallen, maar in het weekend stijgt de vorstgrens tot ongeveer 2000 meter en wordt het zonnig en droog. In de loop van zondag kunnen er weer een paar buitjes vallen, maar dit zijn dan vooral nog regenbuien.

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa

Een selectie uit ons skivakantie aanbod

Andere leden bekeken ook

pech auto winter 1520x855.jpg

Pechhulp op vakantie

Met Wegenwacht Europa Service gegarandeerd van de beste pechhulp. Laat stilstaan met pech je wintersport niet verpesten! Al voor  85,- per jaar

Bekijk de pakketten
C160801-001 ANWB Visa Card winter 2016_1520x855_getty.jpg

ANWB Visa Card

Overal makkelijk en veilig betalen. Nu het eerste jaar gratis én koptelefoon t.w.v. 29,99 cadeau!

Lees meer
Resort-Amarin-Rovinj-Istrie.jpg

Weekaanbieding Kroatië

Ontdek de schoonheid van Istrië tijdens deze 8-daagse autovakantie naar Kroatië. Incl. o.b.v. halfpension en hoe langer lid, hoe meer voordeel! Vanaf  239,- p.p.

Bekijk en boek
Gezin-in-de-sneeuw-096.jpg

ANWB Reisverzekering

Verzekerd van hulp die nét een stap verder gaat met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering. Bereken welke voor jou het voordeligste is.

Bereken je premie