advertentie

Wintersport sneeuwbericht

Wisselvallig met wisselende temperaturen

Laatste update 05-02. Net als de rest van Europa liggen ook de Alpen de komende dagen in de invloedssfeer van lagedrukgebieden die met hun storingen over Europa naar het oosten trekken. Ze brengen wolken en regen – en in de hogere delen van de bergen natuurlijk ook sneeuw - met zich mee. Vooral de westelijke delen van de hoogste bergketens kunnen de komende week veel sneeuw verwachten. Aan de noordkant is het minder. In de loop van zondag krijgt ook het zuidelijke deel van de Alpen eindelijk sneeuw van betekenis. Dichterbij huis valt de komende dagen vooral regen, op de sneeuw die in het Sauerland bij voorbeeld gisteren en vandaag wel is gevallen.

sneeuwbericht-620x298.jpg

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

Dichtbij huis heeft het gisteren en vandaag in het Sauerland gesneeuwd. Omdat de temperaturen er de komende dagen weer omhoog gaan, zullen nieuwe storingen voornamelijk regen brengen en de verse sneeuwlaag langzaam weer aantasten. Nieuwe neerslag volgt bij voorbeeld in de loop van zondag. Voor de Eifel en de Ardennen geldt in grote lijnen hetzelfde verhaal. Later volgende week gaan de temperaturen weer iets omlaag en kan in de hogere delen opnieuw ook sneeuw vallen. Door de bank genomen blijft het echter toch een beetje kwakkelen in de wintersportgebieden dichtbij huis. Overdag komen de temperaturen boven nul, in de nachten kan het tijdens opklaringen ook weleens licht vriezen.

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

Na de sneeuw van vandaag is het zaterdag op de meeste plaatsen droog. Omdat tijdelijk een föhnwind op gang komt, stijgen de temperaturen tot op vrij grote hoogte tot boven het vriespunt, waardoor de aanwezige sneeuw een stuk natter wordt. Zondag zorgt een nieuwe storing ervoor dat de bewolking weer toeneemt, gevolgd door regen en boven 1000 tot 1200 meter hoogte later ook sneeuw. Ook volgende week houdt het wisselvallige weer aan met in de dalen van tijd tot tijd regen en op grotere hoogte regelmatig sneeuw, zonder dat echt grote hoeveelheden vallen. Tussendoor zijn er ook droge momenten. Overdag meest boven nul, in de nachten tijdens opklaringen vorst. 

Alpen

De sneeuwval van nu aan de noordkant van de Alpen maakt zaterdag plaats voor flinke opklaringen, maar ook voor een stijging van de temperatuur omdat een föhnwind op gang komt. De sneeuw kan hierdoor tot op grotere hoogte duidelijk natter worden. Zondag botst een lagedrukgebied tegen de zuidkant van de Alpen en gaat het daar flink sneeuwen, vanaf ongeveer 1000 meter hoogte. Er kan 20 tot 40 centimeter en lokaal ook wel meer vallen. Die sneeuw is daar zeer welkom. Ook aan de noordkant volgt zondag af en toe neerslag,. In de diepste dalen is dat regen, maar vanaf 1000 tot 1200 meter hoogte later ook sneeuw. Volgende week blijft het wisselvallig in de Alpen met de meeste sneeuw in Frankrijk en Zwitserland, maar ook aan de westkant van de hoogste bergen in Oostenrijk. De temperaturen schommelen daarbij sterk. Echt koud wordt het voorlopig niet. 

Pyreneeën

Het rustige hogedrukweer van dit moment in de Pyreneeën wordt de komende dagen vervangen door een wisselvallig weerbeeld. Zondag passeert vanuit het westen een eerste actieve storing met vanaf 1200 tot 1500 meter hoogte tientallen centimeters sneeuw. Maandag is het dan even droog, maar daarna wordt het vooral in het westen en aan de noordkant van hoofdmassief opnieuw sterk wisselvallig met in de dalen geregeld regen, maar op wat grotere hoogte opnieuw sneeuw. Omdat het daarbij hard gaat waaien, zijn de omstandigheden op de pistes niet altijd ideaal voor wintersporters. Heel koud wordt het overigens niet.

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa

Zoek in 0 alle skivakanties

Reisperiode

Reisgezelschap

introblok-winter 280x150.jpg

Winterklaar

Van sneeuwlaarzen en softshell ski-jassen tot thermische onderkleding en ijskrabbers. Kijk voor diverse winterartikelen in onze themashop.   

Themashop Winter

advertentie

Een selectie uit ons skivakantie aanbod

Andere leden bekeken ook

Auto in winterlandschap 200x150.jpg

Pechhulp op vakantie

Met Wegenwacht Europa Service gegarandeerd van de beste pechhulp. Laat stilstaan met pech je wintersport niet verpesten! Al voor  85,- per jaar

Bekijk de pakketten
alpen-200x150.jpg

Weekaanbieding

Ontdek in 9 dagen het mooiste van Oostenrijk én Italië. Incl. verblijf op 3 plekken met ontbijt en… hoe langer lid, hoe meer gratis extra’s! Vanaf  329,- p.p.

Bekijk en boek
ANWB Vica Card

ANWB Visa Card

Overal makkelijk en veilig betalen. Nu het eerste jaar gratis en € 20,- tegoed.

Vraag nú aan!
RD-nieuwsblok-zomer.jpg

ANWB Reisverzekering

Profiteer nú van extra korting op de doorlopende reisverzekering. De korting kan oplopen tot 17,5%.

Bereken uw premie