Pech onderweg: wat te doen?

pechhulp onderwegJe zit er natuurlijk niet op te wachten, maar het kan zo maar gebeuren. Je bent onderweg en ineens stopt je auto ermee en je hebt pechhulp nodig. De ANWB Wegenwacht vertelt je wat je het beste kunt doen in zo'n situatie. Bekijk het filmpje Autopech.

Breng jezelf en de auto bij pech onderweg in veiligheid


  1. Als je op de snelweg rijdt en je krijgt onderweg pech, zorg dan eerst dat je veilig tot stilstand komt. Geef richting aan wanneer je naar de vluchtstrook (of kant van de weg) rijdt.
  2. Probeer bij voorkeur naar een verzorgingsplaats of pechhaven te komen en als niet anders kan naar de vluchtstrook. Zet de auto zoveel als mogelijk naar rechts tegen de berm aan. Draai de voorwielen richting de berm zodat het voertuig bij een eventuele aanrijding niet de weg op schiet. Zet je alarmlichten aan en stap voorzichtig uit waar geen verkeer rijdt.
  3. Alle inzittende nemen plaats achter de geleiderail en trekken een veiligheidsvest aan. Neem kinderen compleet met stoeltje uit de auto.
  4. Waarschuw naderende bestuurders op tijd als je een obstakel vormt, bijvoorbeeld op de vluchtstrook. Dit kun je doen met een gevarendriehoek of met knipperende waarschuwingslichten. Werken je waarschuwingslichten niet, dan is gebruik van een gevarendriehoek verplicht.
  5. Ga achter de vangrail staan. Als er geen vangrail is, ga dan niet te dicht bij de auto staan en niet te dichtbij de weg, met zicht op het aankomende verkeer.
  6. Vraag hulp onderweg: Neem contact met de Wegenwacht op via de praatpalen of bel 088 – 2692 888. In noodsituaties direct met 112.

Laat nóóit iemand achter in de auto op rijstrook of vluchtstrook.

Zorg ten alle tijde dat je telefoon is opgeladen!

Wegenwacht app

Download de Wegenwacht app zodat je tijdens een pechsituatie direct traceerbaar bent aan de hand van meegezonden coördinaten.

Wegenwacht app

Wegenwacht pechhulp

Wil je zeker zijn van de beste hulp bij pech onderweg? Neem dan Wegenwacht Service en stap gerust de auto in.

Bestel Wegenwacht Service

Pech onderweg voorkomen is beter dan genezen

Pech onderweg kan iedereen overkomen. Toch kun je in een aantal gevallen de situatie vermijden door je auto regelmatig te laten keuren. Dit kan o.a. bij de ANWB Keuringstations. Je krijgt hierbij een gedetailleerd keuringsrapport, zodat je exact weet wat er aan de auto gedaan is.

Meer over de ANWB Keuringstations

Pechhulp voor de auto

Alle dagen, 24 uur per dag pechhulp. Sluit nu Wegenwacht ® Service af. Daarmee helpen we je snel weer op weg met je eigen auto.

Bekijk de pechhulp pakketten

Bekijk ook

Wegenwacht helpt bij pech

Wegenwacht® Service

Sluit nu Wegenwacht ® Service af. Daarmee helpen we je snel weer op weg met je eigen auto. Al voor  5,- per maand

Kies nu je pakket
bht_ww_wintersport_200x150.jpg

Pechhulp op vakantie

Met Wegenwacht Europa Service gegarandeerd van de beste pechhulp. Laat stilstaan met pech je vakantie niet verpesten! Al voor  85,- per jaar

Bekijk de pakketten
Wegenwacht gezinspas

Extra pas voor je gezinsleden

Eén auto in het gezin? Met deze extra passen kunnen partner en kind ook op de beste pechhulp rekenen.

Bestel nu
Wegenwacht met jongerenvoordeel

Wegenwacht met Jongerenvoordeel

Sluit nu Wegenwacht ® Service af. Daarmee helpen we je snel weer op weg met je eigen auto.

Bekijk de aanbieding