Op ontdekkingsreis naar paddenstoelen

- Zondag 2 oktober is de Paddenstoelendag, een evenement voor de hele familie over de wereld van schimmels en paddenstoelen. Er zijn excursies, dia-lezingen, puzzeltochten en meer activiteiten over paddenstoelen voor volwassenen en kinderen.

alt text

Paddenstoelen kan je het hele jaar door vinden. In de nazomer en herfst zie je ze het meest. Ook zijn er in sommige jaren meer paddenstoelen dan in andere jaren. Dit heeft te maken met de temperatuur en de hoeveelheid regen. Soms komen ze na een regenbui heel snel tevoorschijn. Ze ‘schieten dan als paddenstoelen de grond uit’. Door het plotselinge verschijnen en de snelle groei hebben paddenstoelen iets geheimzinnigs. Vroeger werden ze met het bovennatuurlijke in verband gebracht, waardoor namen zijn ontstaan als heksenboleet, duivelsbrood en heksenkring. Paddenstoelen groeien lang niet altijd op dezelfde plek. Soms blijven ze jaren lang weg om dan opeens weer op te duiken. Een zoektocht naar paddenstoelen is altijd een ontdekkingsreis.

De Paddenstoelendag vindt plaats op het landgoed Elswout aan de rand van Haarlem en duurt van 10.30 tot 16.00. Op verschillende momenten starten paddenstoelenexcursies, soms ook meerdere tegelijk. Voor kinderen van 4 t/m 10 jaar zijn er speciale excursies, waarbij de ouders niet meegaan. Voor kinderen met ouders is er een puzzel-speurtocht uitgezet met gratis vragenboekjes. Ook is er nog een leuke knutseltafel. Ieder uur zijn er dia-lezingen en er is een klein tentoonstelling over paddenstoelen. Paddenstoelen proeven? Dat kan ook. Er is namelijk een kraam met eetbare paddenstoelen en kweekstammetjes. Aanmelden is niet nodig.

Speciaal voor jou geselecteerd