advertentie

Toelichting (grafische) verkeersinformatie

Bronnen:

ANWB Verkeersinformatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

TomTom HD Traffic

Flitsmeister

VCNL

Buienradar.nl

Meteo Consult BV

Verschil in kilometer file op de radio en op anwb.nl/verkeer

Op de radio noemt ANWB Verkeersinformatie de files op de hoofdwegen volgens een klassieke filedefinitie (meer dan 2 km).

Op de website wordt sinds kort de informatie van TomTom vermeld. Daar is sprake van een grotere dekking (meer wegen) en een andere definitie van files (alle vertragingen).

Dat is onduidelijk en we werken aan een oplossing. Op de radio hanteren we nog deze klassieke definitie omdat automobilisten dit gewend zijn en dit een referentiekader biedt.

Uitleg verkeerskaart

Hieronder vindt u een korte uitleg van de belangrijkste iconen en navigatie onderdelen die u in de verkeerskaart tegenkomt.

 Schuifbalk/navigtie

1- Door te klikken op de pijltjes kunt u naar links, rechts, boven en beneden navigeren.

2- De button brengt u terug naar de vorige positie in de kaart.

3- Schuifbalk om in en uit te zoomen in de kaart.

4- Hiermee kunt u in de kaart een gebied selecteren (klik en sleep).

Stilstaand verkeer

Donkerrood (file) 'verkeersbordje' met donkerrode (traject) pijl in de richting waar de file staat. Bordje/icoon kan ook zonder pijl voorkomen.

Klik op het icoon in de kaart voor meer info/mogelijkheden.

Langzaamrijdend en stilstaand verkeer

Rood of oranje 'verkeersbordje' met rode of oranje (traject) pijl in de richting waar er langzaamrijdend of stilstaand verkeer is. Bordje/icoon kan ook zonder pijl voorkomen.

Rood = langzaamrijdend tot stilstaand verkeer.

Oranje = langzaamrijdend verkeer.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden

Ongeval

- Rood 'verkeersbordje' met kantelende auto.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden.

 

Afgesloten weg

- Grijs icoontje met daarin een X, daarbij grijze (traject) pijl in de richting van de afsluiting. Icoon kan ook zonder pijl voorkomen.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden.

Afgesloten rijstrook

- Grijs icoontje met daarin een X en een pijl, daarbij grijze (traject) pijl in de richting van de afsluiting. Icoon kan ook zonder pijl voorkomen.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden.

Werkzaamheden

- Grijs 'verkeersbordje' met daarin wegwerkzaamheden symbool. Daarbij grijze (traject) pijl in de richting van de wegwerkzaamheden. Bordje/icoon kan ook zonder pijl voorkomen.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden.

 Flitsers

- Blauw 'verkeersbordje' met camera symbool.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden.

 

Meerdere incidenten

- Rood (file) 'verkeersbordje' met daarbij een plusteken.

Klik op het icoon in de actuele verkeerskaart voor meer info/mogelijkheden.

 

 

Audio verkeersinformatie

Als u klikt op de button 'play' bij Audio, dan hoort U het laatst uitgezonden ANWB-verkeersbulletin. Dit geeft u een extra indruk van de situatie op de weg. Wel kan het zo zijn, dat de audio-informatie niet helemaal gelijk loopt met de informatie die u op de website ziet. De verversing van de grafische verkeersinformatie is namelijk hoger dan de frequentie uitgezonden ANWB-verkeersbulletins.

 

Lijst met files en Twitter

Als de ANWB verkeerspagina Nederland opent, ziet u standaard de lijst met files naast de kaart staan. In deze lijst met files staat een advertentie, maar als er meerdere meldingen zijn, kunt u in de lijst verder naar beneden scrollen om de overige meldingen te bekijken.
Als u bovenin links op het Twitter-icoon klikt, dan ziet u de laatste verkeersmeldingen via Twitter van @ANWBVerkeer. Voor een pagina met het gehele overzicht met alle files in Nederland, klikt u onder 'Meer verkeersinfo' op de link Filelijst.
Let op! De lijst met files bij verkeer buitenland staat alleen naast de kaart en is/wordt zichtbaar tijdens in en uitzoomen in de betreffende kaart van het land.

Buienradar

Bovenin de kaart kunt u in de balk met opties de buienradar aanvinken. De buienradar opent dan over de verkeerskaart heen. Links onderin de kaart verschijnt dan de box met de buttons om de buienradar vast te zetten op een tijdstip of naar voren/achteren in de tijd te gaan.
Let op: De buienradar is alleen actief in/via de verkeerskaart Nederland en geeft dan de buien aan in Nederland en het grensgebied.

 Verkeersverwachting versus spitsalarm

Wanneer wordt er door de ANWB een verkeersverwachting uitgegeven en wanneer een spitsalarm?

Ga verder

Tips

  • Handmatig vernieuwen
    De verkeersplaatjes worden elke paar minuten automatisch vernieuwd. U kunt ze ook zelf vernieuwen door op de toets F5 te drukken.
  • Bookmarken/Toevoegen aan Favorieten
    U kunt op de volgende manier de grafische verkeersinformatie toevoegen aan uw favorieten ('bookmarken'): klik met de rechtermuisknop op het venster en kies voor 'Toevoegen aan favoriete/Bladwijzer voor deze pagina maken'.