advertentie

Reisdocumenten en vignetten Oostenrijk

De ANWB heeft voor jou op een rijtje gezet welke documenten en vignetten je nodig hebt, wanneer je door Oostenrijk reist. Ga goed voorbereid op vakantie

Personen in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn dezelfde documenten geldig als in Nederland. Je moet dus over een identiteitskaart of paspoort beschikken. Kinderen moeten een eigen identiteitskaart of paspoort hebben. Wanneer je medicijnen mee hebt, raadt de ANWB je aan altijd een medicijnenpaspoort mee te nemen. Wanneer je medicijnen meeneemt die onder de Opiumwet vallen, ben je verplicht een Schengenverklaring bij je te dragen (LINK: douanepagina). Op de meeste campings in Oostenrijk kan je gebruik maken van de Camping Key Europe. Deze kaart geldt als vervangend legitimatiebewijs, zodat je jouw paspoort of identiteitskaart op zak kunt houden. Ook geldt deze kaart voor het hele gezin als WA-verzekering voor schade aan derden. Zoek op of de CKE geldig is op jouw camping.

Voertuigen in Oostenrijk

Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Je hoeft geen extra ‘NL-sticker’ op je auto te plakken. Op aanhangwagens, caravans en fietsendragers waar geen landcode op de kentekenplaat staat, moet je deze sticker nog wel aanbrengen. Wanneer je met een voertuig reist dat niet op je eigen naam staat, moet je een ondertekende machtiging laten opstellen door de eigenaar. Dit kan je het beste in meerdere talen doen. Alle voertuigen met een eigen kenteken moeten verzekerd zijn. Je moet te allen tijde kunnen aantonen dat deze voertuigen zijn verzekerd. Op bijna alle Oostenrijkse snelwegen geldt een vignetplicht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen motorvoertuigen lichter en zwaarder dan 3500 kilo.

Wegenvignet in Oostenrijk

Voor motorvoertuigen die lichter zijn dan 3500 kilo kun je een jaar-, maand-, of 10-dagenvignet kopen. Op de A14 tussen Hörbranz (Duitse grens) en Hohenems (Zwitserse grens) kan je kiezen voor een dagkaart.

GO-Box in Oostenrijk

Voor voertuigen die meer wegen dan 3500 kilo moet je een GO-box aanschaffen. Met een GO-box betaal je tol per gereden kilometer. Je bent hiertoe verplicht op de vignetplichtige wegen bij motorvoertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo.

Meer informatie over tol in Oostenrijk vind je hier.

Vaartuigen in Oostenrijk

Om op de Oostenrijkse meren te varen heb je een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP), een Internationaal Vaarbewijs (International Certificate of Competence, ICC) en een BTW-bewijs nodig. De ANWB raadt je aan ook een WA-verzekering te nemen.

Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) in Oostenrijk

Het ICP is op alle Europese binnen- en kustwateren geldig voor een termijn van 2 jaar. Om een ICP aan te vragen heb je een aantal dingen nodig: vaartuiggegevens, een kopie van een paspoort en een kopie van eigendomsbewijs (koopovereenkomst, registratiebewijs, kadastergegevens of verzekeringspolis). Niet-Nederlanders kunnen een Nederlands ICP aanvragen met een vertegenwoordigingsverklaring nodig. Vanaf 1 april 2011 geldt een RWD registratie voor snelle motorboten ook in het buitenland.

International Certificate of Competence (ICC) in Oostenrijk

In Oostenrijk heb je alleen een ICC inland nodig. Deze staat gelijk aan het Klein Vaarbewijs I.  

BTW

Je moet kunnen aantonen dat je BTW hebt afgedragen. Dit kan door middel van een factuur waarop de BTW apart staat vermeld, of door middel van een BTW verklaring. Die laatste kan je regelen via de douane in Vlissingen.

Meer informatie over reisvoorbereiding voor Oostenrijk kan je vinden op de ANWB website.

Zoek in 0 alle vakanties in Oostenrijk

Uw bestemming

Reisperiode

Reisgezelschap

Soort reis

Themashop-vakantie-280x150.jpg

Vakantievoorbereiding

Heb je alles in huis voor de zomervakantie? Bekijk de themashop vakantievoorbereiding in de webwinkel.

Bekijk en bestel

advertentie

Andere leden bekeken ook

MC150012-001-WW-continu-2015_online_200x150.jpg

Wegenwacht® Service

Sluit nu Wegenwacht ® Service af. Daarmee helpen we je snel weer op weg met je eigen auto. Al voor  5,- per maand

Kies nu je pakket
Wk-47-48--dakkoffer.jpg

Hapro ANWB dakkoffer

Een dakkoffer biedt heel veel extra ruimte. Nu tot 30.- korting! Alleen Online Vanaf  219,-

Bestel in de webwinkel
Wk-47-48--tomtomjpg.jpg

TomTom Start 50 Winterpakket

TomTom navigatiesysteem voor 45 landen en gratis accessoirepakket t.w.v. 50.- Van 209.- Nu  159,-

Bestel
tolvignet.jpg

Tolvignetten

Een Autobahnvignet is verplicht op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen.

Bestel