advertentie

Tanken in Oostenrijk

Wat zijn de namen voor verschillende soorten brandstof in Oostenrijk? En wat moet je nog meer weten over tanken in Oostenrijk? Ga goed voorbereid op vakantie naar Oostenrijk.

620x298_oostenrijk2.jpg

Namen brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar opm.
Euro 95 (loodvrij) Super / Bleifrei Goed (A/B/C)
Superplus 98 (loodvrij) Super Plus Goed (A/B)
Diesel Diesel Goed
Lpg Lpg Beperkt (D)
Aardgas Goed (E)
Bio-ethanol E85 Beperkt (F)

Opmerkingen

 • A: Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
 • B: Sporadisch wordt nog benzine met octaangetal 91 ( Benzin 91) aangeboden. Geadviseerd wordt echter om benzine met een hoger octaangetal ( zoals Super 95 of Super Plus 98) te tanken.
 • C: De voorgenomen invoering van E10 (benzine met maximaal 10% ethanol) als alternatief voor Euro 95 is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
 • D: Lpg is bij ongeveer 50 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties in Oostenrijk naar www.mylpg.eu of lpgwijzer.com. In Oostenrijk komen twee vulsystemen voor: om te kunnen tanken zijn voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) een Europanippel (acme) en een Italiënippel (dish) nodig. Deze zijn beide onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de namen 'Europa Gasnippel' en 'Gasnippel Italië'.
 • E: Aardgas is bij ongeveer 175 tankstations verkrijgbaar. Op www.cngnet.nl en op www.erdgasautos.at/cngt is een overzicht van aardgasvulstations in Oostenrijk te vinden. Zie ook erdgasooe.ooegw.at voor meer informatie.
 • F: Bio-ethanol is bij een kleine 50 tankstations verkrijgbaar.

Brandstofprijzen in Oostenrijk

Tanken en betalen

Bij tankstations kun je contant betalen en wordt een creditcard geaccepteerd.

Tankautomaten

 • Het aantal tankstations met tankautomaten en volledig onbemande tankstations neemt sterk toe in Oostenrijk.
 • Bij tankautomaten kan worden betaald met een bankpas of creditcard. Nederlandse bankpassen en creditcards blijken echter soms niet bruikbaar.
 • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.

Bekijk meer info over ANWB Creditcard

Openingstijden tankstations in Oostenrijk

 • Langs de Autobahn zijn de meeste tankstations dag en nacht geopend (vaak met zelfbediening en betaling met bankpas of creditcard).
 • Tankstellen elders in het land zijn meestal dagelijks open van 8-20 uur.
 • Ook in de grote steden zijn sommige tankstations dag en nacht open.

Elektrisch rijden

 • Oostenrijk heeft ruim 870 oplaadlocaties (bron: chargemap.com). (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 6000 volgens chargemap.com.)
 • Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Oostenrijk vergt planning en voorbereiding.
 • Kijk voor een overzicht van de locaties van oplaadpunten onder andere op e-tankstellen-finder.comchargemap.com, openchargemap.org en www.oplaadpunten.nl of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap (IOS en Android ), Plugsurfing (IOS en Android) of The New Motion (IOS en Android).

Goedkoop tanken

 • In Oostenrijk mogen de brandstofprijzen slechts één keer per dag om 12:00 uur worden verhoogd (prijsverlagingen zijn altijd mogelijk) en daarom is tanken vlak voor 12:00 uur het goedkoopst.
 • Op zondag en maandag zijn de prijzen over het algemeen het laagst en op vrijdag en zaterdag het hoogst.
 • Kijk voor tankstations met de laagste prijzen in een bepaalde deelstaat of in de buurt op www.spritpreisrechner.at of gebruik de app van de Oostenrijkse wegenwacht ÖAMTC voor IOS of Android.

Reservebrandstof meenemen

Aangeraden wordt om niet meer dan 10 l brandstof mee te nemen in een reservetankje.

Stel een vakantievraag

Vind het antwoord op al je vragen over vakantievoorbereiding en deel jouw tips en ervaringen.

Zoek binnen meer dan 220 vragen op het Expert-platform

advertentie

Andere leden bekeken ook

C160102-004 Campagne Wegenwacht - online banners EUROPA_200x150.jpg

Pechhulp op vakantie

Met Wegenwacht Europa Service gegarandeerd van de beste pechhulp. Nu met zomerkorting!

Bekijk de pakketten
vignet-oostenrijk-2016.jpg

Tolvignet Oostenrijk

Op de Oostenrijkse snelwegen is eenvignet verplicht. Bestel je vignet eenvoudig online! Vanaf  11,75 per jaarvignet

Bestel vignet
dakkkoffer.jpg

Dakkoffers

Ruime dakkoffers om meer spullen op vakantie mee te nemen dan dat er in uw auto past! Keuze uit diverse formaten en uitvoeringen. Vanaf  199,-

Bestel in de webwinkel
29-30-ttstart40.jpg

TomTom Start 40 - ANWB Editie

Basis navigatiesysteem met de kaart van 23 landen en levenslange gratis kaartupdates. Van 139.- Nu  119,-

Bestel