advertentie

Praktische info ter plaatse in Frankrijk

Je bent in Frankrijk op vakantie. Heerlijk! Maar komen er nog nationale feestdagen aan? Wat zijn de openingstijden hier en welke stekkers kun je er gebruiken? Op deze pagina vind je praktische informatie ter plaatse.

franse-vlag-620.jpg

Elektriciteit

Voltage

230 volt.

Verloopstekker

 • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben.
 • Voor geaarde stekkers met een gat voor deze aardingspin of platte stekkers zonder randaarde is geen verloopstekker nodig.
 • Voor geaarde stekkers zonder gat voor een aardingspin is mogelijk een verloopstekker van het type E of een wereldstekker nodig.
 • Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Gehandicapten

Speciale voorzieningen op de stations en in de treinen zorgen voor een goede toegankelijkheid voor reizigers met een handicap. De Franse wet stelt eisen aan de toegankelijkheid van de sanitaire voorzieningen op campings voor mindervaliden. Wel is het verstandig voor alle zekerheid vooraf naar de faciliteiten te informeren.

Aangepaste accommodatie

Op www.nl.franceguide.com/voor-iedereen/gehandicapten en www.rolstoelvakantie.com vindt u een overzicht van aangepaste accommodatie in Frankrijk. Ook vindt u hier enkele handige links.

Gehandicaptentoilet

In Frankrijk zijn er op veel plaatsen, in stadscentra, in openbare gebouwen, op treinstations en bij tankstations langs de autosnelwegen, aangepaste toiletten voor mensen met een handicap. Deze aangepaste toiletten zijn veelal afgesloten. De sleutel is bij een beheerder af te halen of u kunt gebruikmaken van een eigen sleutel. Voor meer informatie over deze zogeheten euro-key, hoe u deze sleutel kunt aanschaffen, en een gids, Der Locus, met een volledig overzicht van alle locaties waar u met deze sleutel terecht kunt, kunt u contact opnemen met de initiatiefnemer, de Duitse gehandicaptenvereniging CBF (Club Behinderter und ihrer Freunde). De gids (€ 8) en de sleutel (€ 18) kunt u ook gezamenlijk bestellen voor € 25 via www.cbf-da.de.

Meer informatie

Zie www.tgv.com voor informatie over voorzieningen in de hogesnelheidstreinen. Zie www.nl.franceguide.com/voor-iedereen/gehandicapten voor praktische informatie over het reizen met een handicap. Yuub is een non-profitorganisatie die informeert over aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap. Zie www.yuub.nl voor meer informatie.

Veiligheid

Skihelm

 • Hoewel niet verplicht in Frankrijk, wordt het dragen van een skihelm voor kinderen sterk aangeraden.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Kleding

 • Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest hebt u nodig voor de koele avonden.
 • Neem comfortabele wandelschoenen mee. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen.

Klimaat

 • De grootte van het land en de grote geografische verschillen zorgen dat er diverse klimaten zijn.
 • De westelijke helft heeft een zeeklimaat dat vergelijkbaar is met het klimaat in Nederland.
 • Langs de Atlantische kust zijn de zomers niet al te warm en de winters mild.
 • Naar het zuiden en het binnenland lopen de gemiddelde temperaturen geleidelijk op. De zon laat zich veelvuldig zien, maar stabiel is het weer niet; het hele jaar door komen neerslag en harde wind voor.
 • De oostelijke helft heeft meer een landklimaat. Dit geeft vooral 's winters regelmatig sneeuw.
 • Het zuidoosten kent een Middellandse-Zeeklimaat. De zomers zijn heet en zonnig met nu en dan een onweersbui. De winters zijn zacht en nat.
 • In het zuidoosten waait geregeld de mistral die in zuidelijke richting waait door het Rhônedal en langs de kusten van de Provence. Deze wind waait meestal een dag of vier achtereen. De mistral is een koude wind (aangenaam verkoelend in de zomer maar ijzig in de andere maanden) en zorgt voor mooie blauwe luchten.

Reisseizoen

 • Frankrijk is een bestemming voor alle seizoenen.
 • In het voor- en najaar kunt u vooral in het zuiden van Frankrijk aangename temperaturen treffen. Het mooie is dat u dan van een rustige (en vaak voordelige) periode geniet.
 • In de meeste berggebieden van Frankrijk valt genoeg sneeuw voor de wintersport.
 • Het populairste - en daarmee ook het drukste - reisseizoen is en blijft de zomer.
 • In de eerste helft van augustus gaan de meeste Fransen met vakantie en is het in toeristenplaatsen vaak extra druk.

Taal

 • Meest gesproken taal: Frans.
 • Minderheidstalen: Baskisch, Bretons, Catalaans, Duits, Occitaans en zelfs nog een beetje Nederlands.
 • In toeristische gebieden kunt u meestal ook wel met Engels uit de voeten.

 

Stel een vakantievraag

Vind het antwoord op al je vragen over vakantievoorbereiding en deel jouw tips en ervaringen.

Zoek binnen meer dan 110 vragen op het Expert-platform

advertentie

Andere leden bekeken ook

bht_ww_wintersport_200x150.jpg

Pechhulp op vakantie

Met Wegenwacht Europa Service gegarandeerd van de beste pechhulp. Laat stilstaan met pech je vakantie niet verpesten! Al voor  85,- per jaar

Bekijk de pakketten
Landenpagina-Frankrijk.jpg

Reisgidsen Frankrijk

De voorbereiding van je vakantie naar Frankrijk is met deze reisgidsen bijna net zo leuk als de reis zelf. Vanaf  6,50

Bestel
tolbadge franrijk.jpg

Tolbadge Frankrijk

Met de tolbadge rijd je digitaal, en dus sneller, door de tolpoorten in Frankrijk.   9,50

Meer informatie
tomtom01.jpg

TomTom Start start 50 box

Altijd makkelijk de weg vinden in 23 West-Europese landen. Met gratis dashboardschijven en flitsmeldingen! Van 199.- Nu  139,-

Bestel