Zwitserland

De Zwitsers hebben hun stoere bergstaat stevig in de greep. Veel terrein tussen de absolute top (de Dufour met 4623 meter) en het diepste punt het Lago Maggiore, lijkt op één groot park. Het land heeft ruimte én tijd onder controle met de horloge-industrie. Toch blijft het hoog in de bergen de natuur die de baas speelt. Het vrij prijzige vakantieland heeft heel veel te bieden. Waar elders ter wereld vindt u zoveel musea op de vierkante kilometer? Welk Europees land heeft zoveel bergpracht in huis? De gastvrijheid lijkt de Zwitser eigen. Ze heten u dan ook welkom in minstens vier landstalen!

Attracties en evenementen

Zwitserland heeft een redelijk aantal attracties maar het houdt niet over. De meeste attracties liggen in het zuidelijke, toeristische deel. Van alle streken is vooral Wallis goed voorzien. Het grootste pretpark van Zwitserland is Happyland. Het doet redelijk mee in de Europese hitparade van pretparken, maar ook niet meer. De Alpendierentuin bij Martigny is heel aardig. Bij Le Bouveret vindt u twee parken bij elkaar. Eentje met stoomtreinen en eentje waar de Caraïbische exotische wereld tot pretpark is gemaakt. Er zijn ook min of meer natuurlijke attracties zoals varen over een ondergronds meer en oude mijnen bekijken.

Informatie

Zwitsers verkeersbureau: myswitzerland.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Middeleeuwse feesten en markten: adagionline.com/calendrier.asp, medieval-online.com, worldtravelguide.net.

Kindvriendelijke vakantiebestemming

Kinderen kunnen goed bezig worden gehouden in Zwitserland. Aan veel zaken hangt echter wel een prijskaartje. Naast een redelijk aanbod van attractieparken zijn er leuke zwemparadijzen in Pfäffikon en Le Bouveret en een paar dierentuinen. Ook zijn er avonturenparken. Voor de waterrat zijn er meerstrandjes. Of er zijn zwembaden. Een hele mooie en natuurlijke is Alpamare bij de Zürichsee. Veel vakantieplaatsen hebben een zomer- en nog vaker een winterprogramma voor de kleintjes. In nogal wat dorpen vindt u leuke speeltuinen. Uw kinderen kunnen steppen over de bergpaden of antiek speelgoed bekijken in Riehen. Ook de toeristische treinsporen zijn geweldig.

Tips Trein

Zwitserse treinen rijden 'altijd' op tijd, zijn schoon en zoeven door de mooiste landschappen. Treinliefhebbers uit de hele wereld komen likkebaardend kijken naar de unieke Rhätische Bahn. www.rhb.ch.

Bergbaantjes

Degelijk, veilig, spectaculair en ook handig. Stoeltjesliften, gondelliften, tandradtreintjes, kabelsporen, cabinebanen - alle soorten en maten. Een baantje mag niet ontbreken aan uw vakantie.

Biomarkt Zofingen

In supermarkten als Migros en Coop zijn veel biologische producten te koop; bio is heel gewoon in Zwitserland. Het stadje Zofingen heeft elk jaar de belangrijkste biomarkt. www.biomarche.ch.

Postauto

De geel-met-witte bussen komen overal en ook nog eens regelmatig. De Postauto is een betrouwbaar transportmiddel bij het maken van een wandeling van A naar B. www.postauto.ch.

Filmfestival Locarno

Het lijkt een midzomernachtsdroom, een groot scherm op een middeleeuws plein tijdens zwoele avonden; na de films is het nog lang gezellig in de stad, slapen kan altijd nog. www.pardo.ch.

Bezienswaardigheden

Niet alleen de bezienswaardigheden van Zwitserland zijn de moeite waard; ook de reis er naar toe! Veel kabelbanen en spoorwegen zijn op zichzelf al een attractie. Bijvoorbeeld de kabelbanen van Leukerbad en de spoorweg van de Rhätische Bahn. Natuurtoppers zijn er in overvloed. De berg Matterhorn is volgens velen hét symbool van Zwitserland. Het Vierwoudstedenmeer bekoort aan elk van de vele oevers. Ook cultureel doet Zwitserland het goed. De abdijbibliotheek van St-Gallen in rococostijl is uniek. Vooral het aantal musea is zeer opvallend. In Basel wordt het Museum Jean Tinguely druk bezocht. In Bern is het Kunstmuseum wereldberoemd door het vele werk van Paul Klee.

TipsBinnen in de gletsjer

Vlak bij een spectaculair draaiend restaurant is bij Mittelallalin (3456 m) boven Saas-Fee een grot uitgehakt in de Feegletscher, een indrukwekkend ijspaviljoen. www.eispavillon.ch.

Verkehrshaus Luzern

Kinderen (klein en groot) vliegen meestal af op de flight simulators. Vliegen is maar een van alle middelen van transport die in dit museum op een aantrekkelijke manier worden behandeld. www.verkehrshaus.ch.

Zwitserse barok

De bouwstijl met de rijke versieringen is vooral voor kerken en kloosters gebruikt; een hoogtepunt is de imposante zaal van de Stiftsbibliothek van St. Gallen. www.st.gallen-bodensee.ch.

Middeleeuwse stadjes

Ze zijn er volop, vooral in het Duitssprekende deel: stadjes met muren, poorten, torens en oude huizen. Een van de pareltjes ligt echter in de Franstalige Jura: het schilderachtige St-Ursanne. www.juratourisme.ch.

Murmeltier

In de stoeltjeslift en bij wandelingen hoog in de bergen hoor je de grote bergmarmot soms schril fluiten maar zien doe je hem niet zo snel.

Dorpen en steden

Veel boerenstreken in het Mittelland van Zwitserland hebben prachtige boerderijen in en rond de dorpen. Zoals in de Gruyère of in het Appenzeller Land. Wat opvalt aan de dorpen is de 'hang' naar moderne gebouwen. Nieuwe twee-onder-één-kappers, nieuwe chalets, met kreukloze tuinen en smetteloze asfaltwegen. Spannender worden de dorpen als ze echt op de hellingen gebouwd zijn zoals het smokkelaardorp Indemini in Ticino of Albinen in Wallis. Echt grote steden heeft Zwitserland niet hoewel Zürich en Genève wel degelijk een internationale sfeer hebben. Zwitserland heeft schitterende kleine steden: Sion, Chur, Fribourg en Bellinzona, om een handvol te noemen.

TipsGuarda, Engadin

Het dorpje Guarda in het Unterengadin ligt op 1653 m en is een van de mooiste dorpen van Zwitserland, uniek wat betreft ligging, bouwstijl en omringend landschap. www.guarda.ch.

Lausanne

Weelderige, bezienswaardige, internationale en gezellige stad, prachtig oplopend vanaf de mooie promenade aan het meer; levendig oud centrum rond de kathedraal. www.lausanne-tourisme.ch.

Lugano

Een stad tussen meer en bergen en met een haast mediterraan klimaat. Achter de gezellige Piazza Grande kruipen steegjes omhoog, omzoomd door hoge huizen. www.maggiore.ch.

Genève

Fantastisch gelegen stad tussen Jura en Alpen, aan een van Europa's mooiste meren. Kosmopolitisch karakter door vele internationale organisaties. Chique uitstraling en luxe winkels. www.geneve-tourisme.ch.

Ernen

Het 'best bewaarde dorpsgezicht' van Wallis, een liefelijk plaatsje aan de ingang van het mooie Binntal; huizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. www.ernen.ch.

Eten en drinken

Een bezoekje aan de Zwitserse supermarkt zegt genoeg. Veel Nederlanders en Belgen schrikken van de vrij hoge prijzen. En als u zelf nu eens geen eten wilt klaarmaken? Het aantal (prijzige) restaurants is gigantisch, vooral in de vakantieplaatsen zoals Davos, Klosters en Verbier. Opvallend is de hang van Zwitsers naar kwaliteitseten en naar biologische ingrediënten. De sfeer komt er wat bij in het gedrang. Eten is een serieus iets, niet altijd een vrolijke aangelegenheid. De Zwitsers weten goede kazen te maken. Ze komen terug in veel schotels. De fondue is de bekendste. Er wordt bier of (Zwitserse) wijn bij geschonken.

TipsRösti

Nationaal gerecht, althans in het Duitssprekende deel van Zwitserland. Geraspte aardappelen worden als een 'koek' gebakken en geserveerd bij vlees en/of groente.

Chocola

Een van de clichéproducten van Zwitserland, in een romige hap proeft u de sappige alpenwei. Zwitsers zelf eten zo'n 12 kg 'Schoggi' per jaar, Nederlanders maar 3 kg. www.chocoland.ch.

Rivella

Is dit merk bij ons af en toe in de mode, in Zwitserland is het de nationale drank. Frisdrank met koolzuur deels gemaakt uit melkwei - 'een beetje vreemd maar wel lekker'. www.rivella.com.

Zwei deci - Stange

Met het aantal 'deci' (dl) geef je aan hoeveel wijn je wilt. Een glas bier van de tap heet een 'Stange'; die bevat meestal 0,3 l.

Emmentaler

De helft van een goede fondue (zoals in 'Asterix en de Helvetiërs'), hoewel er meer samenstellingen zijn. De halfharde gatenkaas is ook heerlijk op brood. emmentaler.ch.

Kunst en cultuur

Het in 1291 met de 'Rütli-Schwur' gesloten eeuwig verbond tussen Uri, Schwyz en Unterwalden vormde de kiem voor het eedgenootschap, dat in 1848 een bondsstaat werd. Volgens de nog geldende grondwet van 1874 is Zwitserland een democratische, federatieve republiek, die in beide wereldoorlogen neutraal bleef. Uniek in de besluitvorming zijn het volkspetitionnement en het volksbesluit. Het vrouwenkiesrecht werd in de kantons pas in 1990 volledig gerealiseerd.

Natuur

Het land is te verdelen in Jura, Mittelland en Alpen (met de Monte Rosa als hoogste Zwitserse berg; 4634 m). In het gebied tussen de Jura en de Alpen liggen de grote meren Bodensee en Meer van Genève. Ook de noordkant van het verder Italiaanse Lago Maggiore, de randmeren in de Alpen, zoals het Vierwoudstedenmeer, en de Jura (Bieler See) behoren tot het Zwitserse landschap, dat natuurlijk gedomineerd wordt door de Alpen. Het afwisselende landschap biedt veel keuze voor wintersporters, wandelaars en natuurliefhebbers.

Uitgaan

Het kan niet altijd carnaval zijn. Als het daarvoor wel de tijd is (februari-mei), is het carnaval van Bazel de reis waard. De uitgaansgelegenheden in Zwitserland laten verder niet de meest vrolijke toeters en bellen klinken. Wel kunt u er in stijl uitgaan. Het kan soms een beetje clichématig aandoen met hoempapamuziek op het avondterras, maar ook heel gereserveerd. De mooiste uitgaansstad van Zwitserland is Lausanne, om de Franse sfeer en flair. Zürich, Bern en Genève hebben een breed aanbod voor de avond. U zult echter merken dat de Zwitsers zelf geen 'nachtdieren' zijn.

Winkelen

In de steden zijn warenhuizen, boetieks, galleries en markten. Typische souvenirs zijn borduurwerk, linnen, houtsnijwerk, Zwitserse zakmessen, handgemaakte klokken, horloges en sieraden, koeienbellen en chocolade. Indien u voor meer dan CHF 400 aan goederen hebt gekocht in een winkel met een Tax-Free-Shopping-logo, dan kunt u het belastingdeel terugkrijgen van Global Refund. De bon en de Global-Refund-cheque dient u aan de douane-ambtenaar te laten zien.

Wintersport

Het Zwitsers wintertoerisme stoelt op een rijke traditie. Het alpineskiën in toeristische vorm stamt uit Zwitserland. Daarnaast staat in Zwitserland gevoel voor kwaliteit voorop. U vindt hier de meest moderne skiliften. Vooral de betere skiër vindt in menige wintersportplaats fantastische mogelijkheden. De Zwitserse Alpen zijn zeer gevarieerd en hooggelegen. Dus: Sneeuwzeker. De après-ski is hier over het algemeen niet uitbundig. Het dure imago van Zwitserland is aan het verbleken. Het is niet goedkoper geworden; de omringende landen echter wel duurder.

Zon, water en strand

Als een Duitstalige Zwitser het over de See heeft, bedoelt hij een meer. En die heeft Zwitserland! Veel meeroevers zijn in de zomermaanden geschikt voor een zonnebad. Omdat u vrij hoog zit is die zon wel sterk. De merenstranden variëren van een eenvoudig perceeltje gras in Sihlse tot goed ingerichte en zandige terreinen bij Locarno. Het zwemwater is niet ideaal omdat het vaak te koud is. Dat geldt minder voor de laaggelegen meren in het zuiden van Ticino. Er zijn 'natuurlijke' badderplaatsen, soms zelfs met natuurdouches zoals een waterval. Op gevaarlijke plekken vindt u verbodsborden om te zwemmen.

TipsGeen zee, wel meren

Zwitserland mag dan geen zee hebben, aan strandjes geen gebrek. De talloze meren, van koud tot warm water, bieden volop mogelijkheden om te zwemmen en te zonnen. www.seen.de.

Meeste zon in Wallis

Hoe klein het land ook is, er zijn wel degelijk klimaatverschillen. Het brede hoofddal van Wallis kent de meeste wolkenloze dagen; veel meer zon en minder regen dan in De Bilt. www.meteosuisse.admin.ch.

Machtige rivieren

Twee van de grote waterafvoeren van West-Europa, de Rijn en de Rhône, ontspringen op Zwitserse gletsjers. Hier kun je er bijna nog overheen springen.

Boottochten

Al die schilderachtige meren hebben een 'witte vloot' met soms karakteristieke oude passagiersschepen. Prachtige tochten op het Meer van Genève en de Vierwaldstättersee.

Rivierzwemmen

Zwemmen in de (soms koude) rivier doen mensen overal. Bijzonder is dat je in Basel en Bern de stadsbewoners met de stroom mee ziet drijven, steunend op hun tas met kleren.

Vooraf

Kleding

 • Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest hebt u nodig voor de koele avonden.
 • In de wintermaanden hebt u warme kleding, handschoenen, muts, een sjaal en een dikke winterjas nodig. Thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool zorgen voor extra warmte.
 • Neem comfortabele wandelschoenen mee.

Klimaat

 • De temperaturen in Zwitserland wijken in principe niet veel af van die in Nederland. Gemiddeld is het 's zomers 2 tot 3 graden warmer en 's winters enkele graden kouder. In berggebieden worden de temperaturen echter bepaald door de hoogte en de ligging van de plaats ten opzichte van de omringende bergen. De hoogste temperaturen worden gemeten in de kantons Wallis (Valais) en Tessin (Ticino).
 • Er valt meer neerslag dan in Nederland. Het zijn meestal hevige stortbuien. Met name aan de zuidzijde van de Alpen kan het dagenlang regenen met soms overstromingen tot gevolg.
 • In de periode van juni tot en met augustus zijn er winden uit het noorden en het westen. Depressies bereiken het Berner Oberland en de omgeving van het Vierwoudstedenmeer.
 • In september en oktober zijn er stromingen uit het zuidwesten. In Wallis en Tessin valt dan veel regen.
 • Het hooggebergte heeft grote invloed op luchtstromingen. Een wolkenpartij kan lang in een dal blijven hangen en de zon is dan dagenlang niet te zien. Aan de andere kant van de berg kan het dan juist zonnig en warm zijn.

Reisseizoen

 • Een groot deel van Zwitserland kent twee hoogseizoenen: zomer én winter.
 • De zomer is de beste periode voor een wandelvakantie, hoewel u dan rekening moet houden met (soms snel) wisselende weersomstandigheden in de bergen.
 • In de winter zijn er in de Alpengebieden tal van wintersportmogelijkheden.

Gezondheid

Medische zorg en veiligheid

 • Het niveau van de medische zorg in Zwitserland is hoog, maar deze zorg is duur. Zorg mede daarom voor een goede reisverzekering. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Zwitserland.

Europese gezondheidskaart

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Zwitserland. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

Geneesmiddelen

 • Apothekers zijn geopend van 8.30-18.30 uur. Buiten deze tijden wordt altijd verwezen naar een 24-uursapotheek.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Teken
 • Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.
 • In Zwitserland komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

Drinkwater

Het kraanwater is veilig te drinken.

Voedsel

Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).

Inentingen

 • Inentingen zijn niet verplicht voor Zwitserland.
 • Als u langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen in de periode van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt om door teken te worden gebeten, wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden.

Persoonlijk advies

Voor persoonlijk advies over inentingen kunt u terecht bij uw huisarts of een vaccinatiecentrum. Op www.lcr.nl (de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) vindt u de adressen van alle artsen en centra die aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

Seftigenstrasse 7
3007 Bern
Tel. +41 31 350 87 00 (paspoort- en visa informatie alleen tussen 15 en 16 uur)
Open: ma, wo en do van 9-14.30 uur, di en vr van 9-13 uur op afspraak.
Een afspraak maken kan via bern.embassytools.com/
zwitserland.nlambassade.org.

Nederlands consulaat

Basel, Genève, Lugano, Zürich en Vaduz (Liechtenstein).

Zwitserse ambassade

Lange Voorhout 42
2514 EE  Den Haag
Tel. 070 364 28 31 / 32
Open: ma t/m vr van 10-12 uur of op afspraak. Tel.inlichtingen van ma t/m vr van 8-17 uur, vr tot 13.30 uur.
www.eda.admin.ch/denhaag.

Handige websites

Toeristische informatie

Feestdagen en evenementen

Uitgaan, sport en recreatie

Vervoer

Overige

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.
 • U kunt ook 'all-inclusive' een auto huren in Zwitserland via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.
Verhuurlocaties

Auto's kunt u huren bij vliegvelden en in de grote steden.

Voorwaarden
 • Om een auto te huren in Zwitserland moet u 19 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs hebben. Vaak moet u ten minste 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 • Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.

Documenten

Reisdocument

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

Voor Zwitserland is geen visum nodig.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: december 2015.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Zwitserland.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist, maar is soms wel noodzakelijk bij de huur van een voertuig.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft uw kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan moet u wel een NL-sticker aanbrengen.

Leenvoertuig

Indien op reis wordt gegaan met een voertuig dat niet op uw eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan een ondertekende machtiging opstellen door de eigenaar, bij voorkeur in meerdere talen.

Verzekering

 • Zowel voertuig als aanhanger moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart mee te voeren, maar de verzekering van het voertuig of aanhangwagen/caravan (als deze een eigen kenteken heeft) moet wel altijd kunnen worden aangetoond. Het is daarom raadzaam om de groene kaart, en een afzonderlijke voor de aanhangwagen/caravan, mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan.an.

Bijzonderheden

Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Douaneregels

Alcohol

Invoer

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 18% en
 • 5 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 18%

Betaalmiddelen

Invoer

Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.

Uitvoer

Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.

Tabak

Invoer

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 250 sigaretten of
 • 250 cigarillo's tot 250 g of
 • 50 sigaren tot 250 g of
 • 250 g tabak

Douaneregels diversen

Levensmiddelen

Invoer vanuit een EU-land
 • De volgende richtlijn geldt per persoon, op luchthavens:

  Levensmiddelen mogen ingevoerd worden, mits bestemd voor eigen gebruik.

 • Bij de douane aan de grens gelden de volgende richtlijnen per persoon en per dag:
  • 1 kg aan vers, gekoeld of bevroren vlees, met uitzondering van wild, vis, schaaldieren en weekdieren. Hiertoe behoren geen beenderen en honden- of kattenvoer (men betaalt CHF 17 belasting per kg als er meer ingevoerd wordt),
  • 1 kg boter of room,
  • 5 kg of 5 l aan olie en vetten.
Invoer vanuit een niet-EU-land

Levensmiddelen zoals vlees, eieren, melk, honing of dierlijke producten mogen niet ingevoerd worden.

Geschenken

 • De volgende richtlijn geldt per persoon, op luchthavens:

  Er mag tot CHF 100 aan geschenken ingevoerd worden, personen onder de 15 jaar tot CHF 50.

 • Bij de douane aan de grens geldt de volgende richtlijn:

  Er mag dagelijks tot een waarde van CHF 300 aan geschenken en goederen ingevoerd worden. Hierbij inbegrepen zijn levensmiddelen, alcohol, tabak en parfum. Niet inbegrepen zijn de dagelijkse benodigdheden en proviand voor de reis.

Geneesmiddelen

Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken.

Medische verklaring
 • Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet men voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij zich hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Huisdieren

Elk land heeft regels voor invoer, inentingen en registratie van huisdieren. Op www.licg.nl is uitgebreide informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Geld

Munteenheid

Zwitserse frank (CHF)

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als de bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Geld wisselen

Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.

Bijzonderheden

Meestal worden ook euro's (vooral bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd, doorgaans tegen een iets ongunstiger koers.

Onderweg

Route-informatie

Wegen en routes

De beste route naar Zwitserland loopt via Duitsland.

Alternatieve routes

 • Bij langdurige afsluiting van de Gotthardtunnel A2: pasroute Göschenen - Airolo.
 • Voor bestemmingen Golf van Genua en Côte d'Azur: Basel - Bern - Vevey - Martigny - Grote St. Bernardtunnel.
 • Richting Bellinzona 1: Basel - Zürich - Chur - San Bernardinotunnel - Bellinzona.
 • Richting Bellinzona 2: Bern - Spiez, autotrein Kandersteg - Goppenstein, Visp - Brig - Simplonpas (of autotrein Brig - Iselle) - Iselle - Domodossola of via Brig - Urichen - Nufenen-pas richting Airolo en Bellinzona.

Rijverbod vrachtwagens

 •  In Zwitserland geldt voor vrachtwagens met een totaalgewicht van meer dan 3.500 kg een rijverbod op de volgende tijden en dagen:
  • Elke nacht van 22-5 uur.
  • Op zon- en feestdagen van 0-24 uur.
 • Dit rijverbod geldt niet voor campers of auto's met een caravan.

Tunnels

 • A1 Sisikoner- en Morschachertunnel: werkzaamheden tot 2023.
 • A2 Gotthardtunnel: werkzaamheden zijn gepland op 4-8 april, 6-10 juni, 13-17 juni, 20-24 juni, 27 juni-1 juli, 12-16 september, 19-23 september, 26-30 september, 3-7 oktober en starten telkens op maandagavond 19.30 en eindigen op vrijdagmorgen 5.00 uur. Van vrijdagmorgen tot maandagavond is de tunnel dus altijd open. Omrijden kan via de A13 (San Bernardinotunnel). Data kunnen nog wijzigen, kijk voor actuele informatie op www.gotthard-strassentunnel.ch.
 • A2 Belchentunnel: werkzaamheden tot 2023. Het verkeer ondervindt hier geen hinder van.
 • A4 Sisikomer- en Morschachertunnel: werkzaamheden tot 2023.
 • A8 Sachselntunnel: werkzaamheden tot 2019.
 • De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Werkzaamheden

 • A2 Basel - Chiasso: tussen Stansstad en Beckenried. Datum oplevering (2017) onbekend.
 • A4 'Axenstrasse', Brunnen - Flüelen en Mositunnel. Datum oplevering (2016) onbekend.
 • A6 Bern - Thun/Interlaken: traject Bern - Muri en traject Rubigen - Thun - Spiez. Datum oplevering (2022) onbekend.
 • A9 Lausanne - Montreux: traject Lausanne-Vennes - Chexbres. Oplevering eind 2016.
 • H2 Sint Gotthardpas: werkzaamheden tussen april en oktober/november tot 2019.
 • Overige geplande werkzaamheden worden pas kort voor aanvang bekend gemaakt.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Zwitserland rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Autotrein

Vanuit Nederland

Er rijdt geen autoslaaptrein van Nederland naar Zwitserland.

Binnen Zwitserland

Algemeen
 • In de Alpen ontbreken in enkele regio's belangrijke wegverbindingen of zijn paswegen een groot deel van het jaar gesloten. Ter compensatie rijden er door het hooggebergte pendeltreinen voor het vervoer van auto's. De autotreinen bestaan uit platte wagons die meestal voorzien zijn van een stalen huif met het profiel van de desbetreffende tunnel. Zo kan alle beschikbare ruimte worden benut en is er op de trein plaats voor alle gangbare personenauto's, minibusjes en caravans.
 • Voor het vervoer van zeer hoge of brede voertuigen zijn meestal speciale wagons beschikbaar.
Lötschbergtunnel
 • De Lötschbergspoortunnel speelt niet alleen een belangrijke rol in de spoorlijn Basel-Bern-Brig-Milaan, maar biedt automobilisten een rechtstreekse verbinding met het kanton Wallis. Tussen de stations Kandersteg en Goppenstein rijdt een autotrein.
 • U kunt op ieder moment van de dag naar een van de vertrekstations rijden en met een geldig ticket direct de trein oprijden. Het ticket kunt u online reserveren en betalen, maar ook ter plekke bij de stations.
 • Meer informatie: www.bls.ch/loetschberg.
Simplontunnel
 • Van 19 maart  t/m 15 oktober 2016 rijden er autotreinen van Kandersteg via de Lötschbergtunnel en de Simplontunnel naar het Italiaanse Iselle.
 • Reserveren voor het traject Kandersteg - Iselle wordt sterk aangeraden.
 • Meer informatie: www.bls.ch.
Furkatunnel
 • De landschappelijk zeer imposante route over de Furkapas zorgt voor een verbinding tussen het kanton Wallis en het Reusstal bij de plaats Andermatt. Een probleem is dat de pasweg een groot deel van het jaar door sneeuwval gesloten is. Om Andermatt en omstreken toch bereikbaar te houden rijden er door de Furkaspoortunnel autotreinen tussen de stations Realp en Oberwald. 
 • Meer informatie: www.matterhorngotthardbahn.ch.
Oberalppas
 • De Oberalppas vormt de wegverbinding tussen Andermatt en het kanton Graubünden. Als de pasweg in de winter gesloten is, kunnen automobilisten tussen de stations Andermatt en Sedrun gebruikmaken van speciale autotreinen. De spoorlijn voert weliswaar ook over de pas, maar de treinen kunnen door allerlei voorzieningen vrijwel elke winterdag rijden.
 • Alleen auto's tot 2,50 m hoog worden vervoerd.
 • Reserveren is verplicht. U kunt uiterlijk tot 18 uur voor de volgende dag reserveren via tel. 41 27 927 77 07 (Andermatt - Sedrun) of tel. 41 27 927 77 40 (Sedrun - Andermatt).
 • Meer informatie: www.matterhorngotthardbahn.ch.
Vereinatunnel
 • In het oosten van het kanton Graubünden, vlakbij de Oostenrijkse grens, zorgt de Vereinaspoortunnel voor een snelle treinverbinding tussen Chur en het Unterengadin. Om dit vrij geïsoleerd gelegen dal vooral ook in de winter voor automobilisten goed bereikbaar te houden rijdt de Rhätische Bahn ook met autotreinen door de tunnel. Hiervoor zijn speciale laadperrons gebouwd in Selfranga (bij Klosters) en Sagliains (bij Lavin) in het Unterengadin.
 • Voor reserveringen en meer informatie: www.rhb.ch.
Betalen
 • De autotreinen in Zwitserland kunt u ook met euro's betalen.
 • Houd er wel rekening mee dat u wisselgeld in francs ontvangt tegen een ongunstige koers!

Brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar
opm.

Euro 95 (loodvrij)

Super 95 / Bleifrei 95

Goed

(A)

Superplus 98 (loodvrij)

Super plus 98

Goed

(A)

Diesel

Diesel / Gazole

Goed


Lpg Autogas / Flüssiggas / LPG / GPL Redelijk
(B)
Aardgas
n.b.
Redelijk
(C)

Bio-ethanol

E85

Beperkt

(D)

 • A: Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
 • B: Lpg is bij ongeveer 55 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties naar www.mylpg.eu. Om lpg te kunnen tanken is voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) in Zwitserland een Italiënippel (dish) of een Europanippel (acme) nodig. Beide nippels zijn onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de namen 'Gasnippel Italië' en 'Europa Gasnippel'.
 • C: Aardgas is bij ongeveer 137 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van aardgasvulstations in Zwitserland naar www.cngnet.nl en cngeurope.com. Zie ook www.erdgasfahren.ch voor meer informatie.
 • D: Bio-ethanol is bij zo'n 55 tankstations verkrijgbaar. Zie ook www.agrola.ch voor meer informatie over alternatieve brandstoffen.
Goedkoper tanken
 • In Zwitserland zijn brandstoffen bij tankstations die niet langs de auto(snel)weg liggen, aanzienlijk goedkoper dan bij tankstations direct aan de auto(snel)weg.
 • Bij tankautomaten is brandstof vaak iets goedkoper.
Openingstijden tankstations
 • De tankstations lang de snelwegen zijn open van 6-23 uur, sommige dag en nacht.
 • In de steden en langs de autowegen zijn de pompen over het algemeen open van 6 of 7 tot 20 uur.
 • De overige tankstations zijn doorgaans geopend van 7 of 8 tot 18 uur.
Betalen
 • Bij tankstations kan contant worden betaald.
 • Ook bankpassen en creditcards worden bij vrijwel alle tankstations aan de kassa geaccepteerd.
Tankautomaten
 • Bij veel tankstations kan na sluitingstijd gebruik worden gemaakt van tankautomaten. Ook zijn er in Zwitserland veel permanent onbemande tankstations.
 • Bij tankautomaten worden vaak biljetten van 10, 20 en 50 Zwitsers frank (CHF) geaccepteerd en bij tankstations bij de grens ook eurobiljetten.
 • Bij tankautomaten worden ook bankpassen en creditcards geaccepteerd. Houd er echter rekening mee dat Nederlandse bankpassen niet altijd bruikbaar zijn.
 • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
Reservebrandstof

Er mag maximaal 25 liter brandstof in een reservetankje worden ingevoerd.

Elektrisch rijden
 • Zwitserland heeft ongeveer 1500 oplaadpunten (bron: chargemap.com) verspreid over het hele land. (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 6000 volgens chargemap.com.)
 • Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Zwitserland vergt planning en voorbereiding.
 • Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten onder andere op e-tankstellen-finder.com, chargemap.com, openchargemap.org en oplaadpalen.nl of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap (IOS en Android), Plugsurfing (IOS en Android) of The New Motion (IOS en Android).

Milieuzones

Voor zover bekend zijn op dit moment in Zwitserse steden nog geen milieubeperkende maatregelen getroffen die voor buitenlandse bezoekers van belang zijn om te weten.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Zwitserland rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Route-informatie

Wegen en routes

De beste route naar Zwitserland loopt via Duitsland.

Alternatieve routes

 • Bij langdurige afsluiting van de Gotthardtunnel A2: pasroute Göschenen - Airolo.
 • Voor bestemmingen Golf van Genua en Côte d'Azur: Basel - Bern - Vevey - Martigny - Grote St. Bernardtunnel.
 • Richting Bellinzona 1: Basel - Zürich - Chur - San Bernardinotunnel - Bellinzona.
 • Richting Bellinzona 2: Bern - Spiez, autotrein Kandersteg - Goppenstein, Visp - Brig - Simplonpas (of autotrein Brig - Iselle) - Iselle - Domodossola of via Brig - Urichen - Nufenen-pas richting Airolo en Bellinzona.

Rijverbod vrachtwagens

 •  In Zwitserland geldt voor vrachtwagens met een totaalgewicht van meer dan 3.500 kg een rijverbod op de volgende tijden en dagen:
  • Elke nacht van 22-5 uur.
  • Op zon- en feestdagen van 0-24 uur.
 • Dit rijverbod geldt niet voor campers of auto's met een caravan.

Tunnels

 • A1 Sisikoner- en Morschachertunnel: werkzaamheden tot 2023.
 • A2 Gotthardtunnel: werkzaamheden zijn gepland op 4-8 april, 6-10 juni, 13-17 juni, 20-24 juni, 27 juni-1 juli, 12-16 september, 19-23 september, 26-30 september, 3-7 oktober en starten telkens op maandagavond 19.30 en eindigen op vrijdagmorgen 5.00 uur. Van vrijdagmorgen tot maandagavond is de tunnel dus altijd open. Omrijden kan via de A13 (San Bernardinotunnel). Data kunnen nog wijzigen, kijk voor actuele informatie op www.gotthard-strassentunnel.ch.
 • A2 Belchentunnel: werkzaamheden tot 2023. Het verkeer ondervindt hier geen hinder van.
 • A4 Sisikomer- en Morschachertunnel: werkzaamheden tot 2023.
 • A8 Sachselntunnel: werkzaamheden tot 2019.
 • De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Werkzaamheden

 • A2 Basel - Chiasso: tussen Stansstad en Beckenried. Datum oplevering (2017) onbekend.
 • A4 'Axenstrasse', Brunnen - Flüelen en Mositunnel. Datum oplevering (2016) onbekend.
 • A6 Bern - Thun/Interlaken: traject Bern - Muri en traject Rubigen - Thun - Spiez. Datum oplevering (2022) onbekend.
 • A9 Lausanne - Montreux: traject Lausanne-Vennes - Chexbres. Oplevering eind 2016.
 • H2 Sint Gotthardpas: werkzaamheden tussen april en oktober/november tot 2019.
 • Overige geplande werkzaamheden worden pas kort voor aanvang bekend gemaakt.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Zwitserland rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Toltrajecten en toltarieven

Voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet vereist. Daarnaast wordt tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel.

Tolvignet

 • Het tolvignet geldt voor auto's en motoren en voor aanhangers, elk met een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) tot 3500 kg.
 • Let op: voor een aanhanger dient een apart vignet te worden aangeschaft. Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld.
 • Het vignet is een kalenderjaar geldig, met inbegrip van december eraan voorafgaand en januari erna. Vignetten met opdruk 2016 zijn dus geldig van 1 december 2015 t/m 31 januari 2017.
Bevestiging vignet
 • Het vignet moet aan de binnenzijde aan de linkerzijde van de voorruit worden geplakt.
 • Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de tank, op de kuip of het windscherm.
 • Beschadigde vignetten zijn ongeldig.
 • Bij aanhangers zonder voorruit moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat u hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger moet openen of het dekzeil moet verwijderen. 
 • Als u al eerder een Zwitsers tolvignet op de voorruit heeft geplakt en u gaat dit jaar weer, zorgt u er dan voor dat u het oude tolvignet hebt verwijderd.
Verkrijgbaarheid
 • Het vignet is te koop aan de Zwitserse grens en bij de postkantoren en tankstations in Zwitserland.
 • Bij de Zwitserse grens worden munten niet geaccepteerd en wisselgeld wordt in francs teruggegeven tegen een ongunstige koers. Handiger is het om het vignet met een creditcard te betalen of vooraf in Nederland aan te schaffen.
 • U kunt het vignet ook in Nederland kopen bij de ANWB-winkels (€ 1,95 administratiekosten voor leden en € 2,50 voor niet-leden) en via www.anwbvignetten.nl (€ 2,95 verzendkosten).
Tarief

Het tolvignet 2016 kost € 38,50 (40 CHF).

Ingeval van ruitbreuk
 • Indien de kosten van het vignet niet door een verzekering worden gedekt, kunt u een vervangend vignet van de Zwitserse douane krijgen.
 • U dient hiervoor een stukje voorruit met het vignet, de factuur van de vervangen voorruit en een verklaring van de verzekeringsmaatschappij dat het vignet niet is vergoed, te zenden aan:
  Direction générale des douanes
  Section Véhicules et redevances sur le trafic routier
  Monbijoustrasse 40
  CH-3003 Berne

Overige toltrajecten

Tarieven Grote-Sint-Bernardtunnel

Tarieven (1-1-2016) in Zwitserse franken en euro's

 

enkel (€/CHF)

maandretour €/CHF)

Motoren

16,40 / 17,20

22,20 / 23,30

Personenauto's met of zonder aanhangwagen

27,90 / 29,30

44,60 / 46,90

Campers/minibusjes en personenauto's met caravan/vouwwagen

43,40 / 45,40

69,40 / 72,90

 • Het tarief voor personenauto's geldt voor voertuigen die, gemeten bij de vooras, een hoogte hebben tot 1,30 m.
 • Tarieven kunnen ter plaatse afwijken.
 • Een maandretour van 30/31 dagen is geldig vanaf datum afgifte.
Tarieven Munt-la-Schera-Tunnel (La Drossa)

Tarieven (1-1-2016) in Zwitserse franken en euro's

 

dagtarief van 8-20 uur (€/CHF)

nachttarief van 20-8 uur (€/CHF)

Motoren (retour)

12/13

14/15

Personenauto's met of zonder aanhangwagen (retour) zo/vrij

35/38 37/40
Personenauto's met of zonder aanhangwagen (retour) zaterdag 42/45 44/48

Campers/minibusjes (retour)

32/34

34/37

Caravan 23/25 25/27

Verkeersdrukte

Files vermijden

Drukke wegen

 • A1 Bern - Zürich - Winterthur: knelpunten tussen Önsingen en Aarua en bij Brüttisellen, Limmatal, Härkingen, Zürich en Wiggertal
 • A1/A6/A12: knelpunten bij Bern.
 • A1/A3: knelpunten bij Zürich.
 • A1/A9: knelpunten bij Lausanne.
 • A2 Basel - Luzern - Gotthard - Chiasso: knelpunten tussen de Belchentunnel en knooppunt Wiggertal, voor de St. Gotthardtunnel aan beide zijden en bij Chiasso.
 • A13 St. Margrethen - Sargans - Bellinzona: knelpunten bij St. Margrethen, bij Chur en aan beide zijden van de San Bernardinotunnel.
 • A13/H13 Bellinzona - Locarno (april - september)

Drukke grensovergangen

 • Richting Duitsland: Basel.
 • Richting Duitsland: Thayngen/Schaffhausen.
 • Richting Duitsland: Konstanz/Kreuzlingen.
 • Richting Oostenrijk: St. Margrethen.
 • Richting Oostenrijk: Au.
 • Richting Italië: Chiasso.
 • Richting Frankrijk: Bardonnex/Genève.

Drukke dagen

In de zomerperiode is vertraging voor de Sint Gotthardtunnel niet te vermijden. Zeker op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat het stil vanwege vertrekkend verkeer. Op zondag is het de hele dag druk door terugkerend verkeer. Het verkeer wordt met verkeerslichten gereguleerd om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan.

Verkeersdrukte in de winter

Drukke dagen winter 2015/2016

 • Richting wintersportgebieden: 19 en 26 december, 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 24, 25 en 26 maart.
 • Vanuit wintersportgebieden: 31 oktober, 26 december, 2 januari, 13, 20 en 27 februari, 28 maart.

Verkeersdruktekalender zomer 2016

April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
1 vr

1 zo
N
1 wo

1 vr
Z
1
ma
N/Z
1
do

2 za
N/Z
2 ma

2 do

2 za
N/Z
2
di

2
vr
Z
3 zo
N/Z
3 di
3 vr

3 zo
N/Z
3
wo

3
za
N/Z
4 ma

4 wo
Z
4 za

4 ma

4
do

4
zo

5 di

5 do
Z
5 zo

5 di

5
vr
N/Z
5
ma

6 wo

6 vr

6 ma

6 wo

6
za
N/Z
6
di

7 do
7 za
N/Z
7 di
7 do

7
zo
N/Z
7
wo

8 vr
8 zo
N
8 wo

8 vr
Z
8
ma

8
do

9 za
N/Z
9 ma

9 do

9 za
N/Z
9
di

9
vr

10 zo

10 di
10 vr

10 zo
N/Z
10
wo

10
za
N
11 ma

11 wo

11 za

11 ma

11
do

11
zo

12 di

12 do

12 zo

12 di

12
vr
N/Z
12
ma

13 wo

13 vr
Z
13 ma

13 wo

13
za
N/Z
13
di

14 do

14 za
Z
14 di
14 do

14
zo
N/Z
14
wo

15 vr

15 zo

15 wo

15 vr
Z
15
ma
N
15
do

16 za

16 ma
N/Z
16 do

16 za
N/Z
16
di

16
vr

17 zo

17 di
17 vr

17 zo
N/Z
17
wo

17
za

18 ma

18 wo

18 za

18 ma

18
do

18
zo

19 di

19 do
  19 zo

19 di

19
vr
N/Z
19
ma

20 wo

20 vr

20 ma

20 wo

20
za
N/Z
20
di

21 do

21 za
N/Z
21 di
21 do

21
zo
N
21
wo

22 vr

22 zo

22 wo

22 vr
Z
22
ma

22
do

23 za

23 ma

23 do

23 za
N/Z
23
di

23
vr

24 zo

24 di
24 vr
Z
24 zo
N/Z
24
wo

24
za

25 ma

25 wo

25 za
N/Z
25 ma

25
do

25
zo

26 di

26 do

26 zo

26 di

26
vr

26
ma

27 wo

27 vr
Z
27 ma

27 wo

27
za
N/Z
27
di

28 do

28 za
N/Z
28 di
28 do

28
zo
N
28
wo

29 vr
Z
29 zo

29 wo

29 vr
Z
29
ma

29
do

30 za
N/Z
30 ma

30
do

30 za
N/Z
30
di

30
vr
31 di31 zo
N/Z
31
wo


 topdrukte  
 Z - richting zuiden

 zeer druk
 N - richting noorden

 druk
 N/Z - in beide richtingen 

Verkeersdruktekalender winter 2015/2016

Oktober November December Januari Februari Maart
1
do

 
1 zo

 
1 di

  1 vr

 
1 ma

 
1
di

 
2
vr

 
2 ma

 
2 wo

 
2 za

 N
2 di

 
2
wo

 
3
za

 
3 di

 
3 do

 
3 zo

 
3 wo

 
3
do

 
4
zo

 
4 wo

 
4 vr

 
4 ma

 
4 do

 
4
vr

 
5
ma

 
5 do

 
5 za

 
5 di

 
5 vr

 
5
za

 
6
di

 
6 vr

 
6 zo

 
6 wo

 
6 za

 Z
6
zo

 
7
wo

 
7 za

 
7 ma

 
7 do

 
7 zo

 
7
ma

 
8
do

 
8 zo

 
8 di

 
8 vr

 
8 ma

 
8
di

 
9
vr

 
9 ma

 
9 wo

 
9 za

 
9 di

 
9
wo

 
10
za

 
10 di

 
10 do

 
10 zo

 
10 wo

 
10
do

 
11
zo

 
11 wo

 
11 vr

 
11 ma

 
11 do

 
11
vr

 
12
ma

 
12 do

 
12 za

 
12 di

 
12 vr

 
12
za

 
13
di

 
13 vr

 
13 zo

 
13 wo

 
13 za

 N/Z
13
zo

 
14
wo

 
14 za

 
14 ma

 
14 do

 
14 zo

 
14
ma

 
15
do

 
15 zo

 
15 di

 
15 vr

 
15 ma

 
15
di

 
16
vr

 
16 ma

 
16 wo

 
16 za

 
16 di

 
16
wo

 
17
za

 
17 di

 
17 do

 
17 zo

 
17 wo

 
17
do

 
18
zo

 
18 wo

 
18 vr

 
18 ma

 
18 do

 
18
vr

 
19
ma

 
19 do

 
19 za

 Z 19 di

 
19 vr

 
19
za

 
20
di

 
20 vr

 
20 zo

  20 wo

 
20 za

 N/Z
20
zo

 
21
wo

 
21 za

 
21 ma

 
21 do

 
21 zo

 
21
ma

 
22
do

 
22 zo

 
22 di

 
22 vr

 
22 ma

 
22
di

 
23
vr

 
23 ma

 
23 wo

 
23 za

 
23 di

 
23
wo

 
24
za

 
24 di

 
24 do

 
24 zo

 
24 wo

 
24
do

 Z
25
zo

 
25 wo

 
25 vr

 
25 ma

 
25 do

 
25
vr

 Z
26
ma

 
26 do

 
26 za

 N/Z 26 di

 
26 vr

 
26
za

 Z
27
di

 
27 vr

 
27 zo

 
27 wo

 
27 za

 N/Z
27
zo

 
28
wo

 
28 za

 
28 ma

  28 do

 
28 zo

 
28
ma

 N
29
do

 
29 zo

 
29 di

 
29 vr

 
29
ma

 
29
di

 
30
vr

 
30 ma

 
30 wo

 
30
za

 Z 
30
wo

 
31
za

 N 
31 do

 
31
zo

  
31
do

 


 topdrukte  
 Z - richting zuiden

 zeer druk
 N - richting noorden

 druk
 N/Z - in beide richtingen 

Verkeersinformatie

Telefoon

Touring Club Suisse (TCS) verstrekt Engels-, Duits- en Franstalige verkeersinformatie via telefoonnummer 0900 57 12 34 (alleen met vaste telefoon, CHF 0,86/min.).

Radio

Er wordt Duitstalige verkeersinformatie uitgezonden door SRF-1. De frequenties staan op borden langs de weg aangegeven.

Internet
App

Touring Club Suisse (TCS) heeft een app voor iOS en Android. Zie www.tcs.ch/de/tools/apps.

ANWB

Verkeersovertreding

Boeteafhandeling

 • De meeste (lichte) overtredingen (Ordnungsbussen) worden met een vereenvoudigde procedure afgehandeld.
 • De boete moet in ieder geval binnen 30 dagen worden betaald. Is eenmaal betaald, dan is het niet meer mogelijk om in beroep te gaan.
 • De politie moet aangeven dat het mogelijk is om in beroep te gaan. Als beroep wordt aangetekend, wordt er een proces-verbaal opgemaakt en de zaak wordt verder afgehandeld door de autoriteiten. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.  
 • Bij ernstige verkeersovertredingen wordt een proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar de autoriteiten die vervolgens de hoogte van de boete vaststellen. Op basis van de financiële situatie van de overtreder wordt een basisbedrag bepaald tussen CHF 1 en CHF 3.000. Vervolgens wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het voor de overtreding vastgestelde aantal rekenpunten.
 • Voor een aantal verkeersovertredingen (aanzienlijke snelheidsovertredingen, gevaarlijk/roekeloos rijden of inhalen) kan een gevangenisstraf van 1-4 jaar worden opgelegd. Daarnaast wordt een ontzegging van de rijbevoegdheid van ten minste 2 jaar opgelegd (alleen voor het Zwitsers grondgebied). In geval van roekeloos rijden kan tevens het voertuig in beslag worden genomen.

Puntenrijbewijs

Zwitserland kent geen strafpuntensysteem bij verkeersovertredingen.

Ter plekke betalen

Lichte verkeersovertredingen met een boete tot CHF 300 kunnen ook ter plekke worden betaald.

Waarborgsom

 • Er moet een waarborgsom worden betaald als beroep wordt aangetekend tegen de bekeuring of als om een andere reden de boete niet betaald wordt. Bij betaling moet duidelijk worden vermeld dat het gaat om een waarborgsom en niet om betaling van de boete. Gebeurt dit niet, dan gaat men ervan uit dat de boete is betaald en kan er niet meer in beroep gegaan worden.
 • Het bedrag van de waarborgsom is gelijk aan de te verwachten boete plus de kosten van de procedure.

Aansprakelijkheid

Als met het voertuig een overtreding is begaan, moet de kentekenhouder meewerken aan het vaststellen van de identiteit van de bestuurder ten tijde van de overtreding. Als hieraan niet wordt meegewerkt, is de kentekenhouder aansprakelijk en verantwoordelijk voor het betalen van de boete.

Boete thuis ontvangen?

Zie www.anwb.nl/experts.

Boetes

Snelheidsovertreding

Binnen de bebouwde kom (30 km/h-wegen)
 • Overschrijding t/m 5 km/h: CHF 40.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: CHF 120.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: CHF 250.
 • Overschrijding van 16 t/m 17 km/h: CHF 400.
 • Overschrijding van 18 t/m 19 km/h: CHF 600.
 • Overschrijding van 20 km/h of meer: inkomensafhankelijke boete.
Binnen de bebouwde kom (50/60 km/h-wegen)
 • Overschrijding t/m 5 km/h: CHF 40.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: CHF 120.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: CHF 250.
 • Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: CHF 400.
 • Overschrijding van 21 t/m 24 km/h: CHF 600.
 • Overschrijding van 25 km/h of meer: inkomensafhankelijke boete.
Buiten de bebouwde kom
 • Overschrijding t/m 5 km/h: CHF 40.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: CHF 100.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: CHF 160.
 • Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: CHF 240.
 • Overschrijding van 21 t/m 25 km/h: CHF 260.
 • Overschrijding van 26 t/m 29 km/h: CHF 600.
 • Overschrijding van 30 km/h of meer: inkomensafhankelijke boete.
Autosnelweg
 • Overschrijding t/m 5 km/h: CHF 20.
 • Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: CHF 60.
 • Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: CHF 120.
 • Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: CHF 180.
 • Overschrijding van 21 t/m 25 km/h: CHF 260.
 • Overschrijding van 26 t/m 30 km/h: CHF 400.
 • Overschrijding van 31 t/m 34 km/h: CHF 600.
 • Overschrijding van 35 km/h of meer: inkomensafhankelijke boete.

Door rood licht rijden

Circa CHF 250.

Overtreding inhaalverbod

Circa CHF 250.

Overschrijden doorgetrokken streep

Circa CHF 250.

Parkeerovertreding

CHF 40-120.

Niet verlenen van voorrang

Geen vast boetebedrag.

Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel

CHF 60.

Niet handsfree telefoneren

CHF 100.

Rijden onder invloed

 • Meer dan 0,5‰: vanaf CHF 600.
 • Meer dan 0,6‰: vanaf CHF 700.
 • Meer dan 0,7‰: vanaf CHF 800.
 • Meer dan 0,8‰: boete afhankelijk van het inkomen en de hoogte van het promillage.

Diversen

Rijden zonder geldig vignet op de autosnelweg

CHF 200 plus verplichte aankoop van een vignet.

Verkeersregels

Verkeersregels algemeen

Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Veilig rijden

Rijden onder invloed
 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
 • Voor bestuurders die hun rijbewijs drie jaar of korter geleden hebben behaald, is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,01 promille.
 • Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.
Mobiel bellen
 • Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Basisverkeersregels

Bestuurders moeten rechts rijden en links inhalen.

Voorrang
 • Als basisregel geldt dat verkeer op hoofdwegen voorrang heeft.
 • Op alle andere wegen heeft verkeer van rechts, ook ongemotoriseerd verkeer, voorrang.
 • Trams hebben voorrang, behalve als ze een voorrangsweg oprijden.
 • Trams hebben voorrang op voetgangers die op een zebrapad willen oversteken.
 • Voetgangers hebben wel voorrang op het overige verkeer wanneer zij bij een zebrapad willen oversteken. In Zwitserland krijgen zij deze voorrang over het algemeen ook en zullen zij in deze verwachting handelen.
 • Op smalle wegen heeft bij het uitwijken het zwaardere voertuig (vrachtauto) voorrang op het lichtere voertuig (bijvoorbeeld personenauto) en een autobus op een vrachtauto. Bij gelijkwaardige voertuigen moet het voertuig uitwijken dat zich het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt.
 • Op bergwegen gelden speciale voorrangsregels:
  • Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.
  • Op een Bergpoststrasse (bergpostweg), herkenbaar aan een blauw vierkant bord met een gele signaalhoorn, moeten de aanwijzingen van de postautochauffeur worden opgevolgd.
  • Soms is op smalle bergpostwegen tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld. Dit wordt aangegeven met borden.
Inhalen
 • Rijdende trams moeten rechts worden ingehaald, tenzij er rechts onvoldoende ruimte is; op eenrichtingswegen mag de tram ook links worden ingehaald.
 • Bestuurders mogen stilstaande trams niet voorbijrijden als er geen vluchtheuvel is, tenzij ze zonder gevaar aan de linkerkant voorbij kunnen gaan.
 • Schoolbussen die bij een halte zijn gestopt en de alarmlichten aan hebben, mogen slechts stapvoets voorbij worden gereden. Bestuurders moeten indien nodig stoppen.
 • Als op een gelijkwaardige kruising twee elkaar tegemoetkomende bestuurders links af willen slaan, dan moeten zij voor elkaar langs gaan.
 • Langs een aantal autowegen zijn als waarschuwing gele knipperlichten aangebracht. Op gedeelten waar deze lampen knipperen, mag niet worden ingehaald.
 • Als bestuurders nadat ze een of meer voertuigen hebben ingehaald weer op hun eigen rijstrook willen invoegen, moeten ze dit aangeven met hun knipperlicht.
Filerijden
 • Als zich op auto(snel)wegen een file vormt, zijn bestuurders verplicht een middendoorgang (Rettungsgasse) vrij te maken. Dit betekent dat de bestuurders zoveel mogelijk rechts of links moeten gaan rijden, zodat er in het midden voldoende ruimte ontstaat voor hulpverlenende voertuigen, zoals ambulances en politieauto's.
 • Als zich een file vormt op wegen met meer dan twee rijstroken per richting, moeten de bestuurders op de meest linkse rijstrook zoveel mogelijk links en de bestuurders op de overige rijstroken zoveel mogelijk rechts gaan rijden.
Geluidssignalen
 • Buiten de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen bij onoverzichtelijke wegsituaties en slecht zicht op smalle wegen verplicht om andere weggebruikers te waarschuwen. Overmatig of onnodig gebruik van geluidssignalen is echter verboden.
 • 's Nachts dienen bestuurders lichtsignalen te geven voor het waarschuwen van andere weggebruikers.
Rijstroken

Als binnen de bebouwde kom een weg uit minstens twee rijstroken voor iedere richting bestaat, zijn bestuurders vrij om te kiezen welke rijstrook ze willen gebruiken, ongeacht de snelheid van het verkeer op de andere rijstroken. Buiten de bebouwde kom mag dit alleen in druk (file)verkeer.

Rotondes

Een bestuurder die op een rotonde rijdt, heeft voorrang op een bestuurder die een rotonde op wil rijden, tenzij uit borden anders blijkt.

Liften

Op snelwegen en autowegen is liften verboden.

Parkeren
 • Als uit borden blijkt dat op het trottoir mag worden geparkeerd, moet er minstens 1,50 m ruimte overblijven voor de voetgangers.
 • In een 'blauwe zone' kan met een parkeerschijf gratis worden geparkeerd.
 • Bij het parkeren op een helling moet de auto behalve met de handrem nog extra gezekerd worden. Bijvoorbeeld door de auto in de laagste versnelling te laten staan, een wiel tegen het trottoir te draaien of een wig achter een wiel te plaatsen.
 • Parkeren is verboden op de volgende plaatsen:
  • Op een brug.
  • Binnen 10 m van een tram- of bushalte.
  • Binnen de bebouwde kom binnen 20 m van een overweg, buiten de bebouwde kom binnen 50 m van een overweg.
  • Ter hoogte van gele, door strepen verbonden kruisen op de rijbaan.
Stoppen

Het is verboden te stoppen ter hoogte van een gele streep.

Pech of ongeval

 • De bestuurder moet bij pech of een ongeval een gevarendriehoek gebruiken. Deze moet op auto(snel)wegen ten minste 100 m en op overige wegen ten minste 50 m achter het voertuig worden geplaatst.
 • Wanneer een bestuurder ten gevolge van een lege brandstoftank gedwongen is op de vluchtstrook te stoppen, is deze strafbaar.
 • Bij een ongeval dat heeft geleid tot lichamelijk letsel of schade aan de weg, verkeersborden, lantaarns en dergelijke, is de bestuurder verplicht de politie te bellen. De bestuurder is ook verplicht de politie te bellen als een andere betrokkene daarom vraagt.

Maximumsnelheid

  Binnen bebouwde kom (A)
Buiten bebouwde kom Autowegen Autosnelwegen  (B)
Snorfietsen 30
30
verboden verboden
Bromfietsen 45
45 verboden verboden
Personenauto's, campers < 3500 kg en motoren 50 80 100 120
Personenauto's, campers < 3500 kg, met aanhangwagen/caravan (C)
50 80 80 80
Motoren, met aanhanger (C)
50
60
60
60
 • A: Binnen de bebouwde kom worden steeds meer 30 km-zones ingesteld.
 • B: Op autosnelwegen die per rijrichting 3 rijstroken hebben, mag de meest linkse rijstrook alleen worden gebruikt door voertuigen (of combinaties van voertuigen) die minimaal 100 km/h kunnen en mogen rijden.
 • C: Voor motorvoertuigen met een ongeremde aanhanger geldt een maximumsnelheid van 40 km/h. Hiermee mag niet op autosnelwegen worden gereden.
 • Op autosnelwegen zijn alleen voertuigen toegestaan die ten minste 60 km/h kunnen en mogen rijden.

Verkeersregels auto

Verlichting

 • In Zwitserland zijn automobilisten verplicht om overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren.
 • Let op: in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.

Kinderen

 • Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd.
 • Kinderen van 12 jaar en ouder of 1,50 m of langer moeten een veiligheidsgordel gebruiken.

Huisdieren

 • Voor zover bekend is er in Zwitserland geen specifieke wetgeving met betrekking tot het vervoer van huisdieren, maar kan op grond van de bestaande wetgeving (voor bijvoorbeeld lading) worden gesteld dat het huisdier de bestuurder niet mag hinderen tijdens het rijden en inzittenden en andere weggebruikers niet in gevaar mag brengen.
 • Automobilisten wordt daarom geadviseerd hun huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale veiligheidsgordel of in de kofferbak achter een net of rek te vervoeren.

Lading

 • De lading mag maximaal 5 m uitsteken naar achteren, gerekend vanaf de achteras.
 • De lading mag maximaal 3 m uitsteken naar voren, gerekend vanaf het hart van het stuurwiel.
 • De lading mag niet in de breedte uitsteken.
 • In een voertuig mag lading (bijvoorbeeld ski's) alleen op de bodem van dat voertuig worden vervoerd.
Fietsen

Een fietsendrager met fietsen mag maximaal 20 cm aan beide zijden uitsteken, mits de totale breedte ervan niet meer is dan 2 m.

Flitspaalsignalering

 • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • Ook het meenemen en gebruiken van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur, telefoons, tablets en laptops) is verboden. Alle flitspaalinformatie moet van deze apparatuur worden verwijderd.

Dashcam

 • Het gebruik van een dashcam (dashboardcamera) is niet verboden.
 • De dashcam mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren en mag niet worden bediend tijdens het rijden.
 • Actuele informatie over het gebruik van een dashcam is te vinden op www.anwb.nl/rechtshulp/dashcams.

Slepen

 • Slepen is op de autosnelweg toegestaan tot de eerste afrit.
 • Bij het slepen geldt een maximumsnelheid van 40 km/h.
 • De gesleepte auto moet aan de achterkant een gevarendriehoek voeren.
 • Tijdens het slepen moeten de alarmlichten worden ingeschakeld.
 • Een sleepkabel mag maximaal 8 m lang zijn, een sleepstang 5 m. De verbinding moet op een duidelijke wijze zijn gemarkeerd.

Verplicht mee in de auto of camper


regel
opm.

Brandblusser

Niet verplicht


Gevarendriehoek

Verplicht

(A)

Reservebril
Niet bekend
(B)

Reservelampen

Niet verplicht


Veiligheidshesje
Niet verplicht
(C)
Verbanddoos
Niet verplicht

 • A: De gevarendriehoek moet voor de bestuurder binnen handbereik worden bewaard (dus niet in de kofferbak). Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op auto(snel)wegen ten minste 100 m en op overige wegen ten minste 50 m achter het voertuig worden geplaatst (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld).
 • B: De ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • C: De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • De meeste artikelen, zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesje (reflectievest), zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
 • Let op: controleer bij het huren van een voertuig altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek) in het voertuig aanwezig is.

Verkeersregels caravan en aanhangwagen

Afmetingen, maxima

  Nederland
Zwitserland
opm.
Breedte combinatie (excl. spiegels)
2,55 m
2,55 m
 
Hoogte combinatie
4 m
4 m
 
Lengte aanhanger (incl. dissel)
12 m
12 m
(A)
Lengte combinatie 18 m
18,75 m
(A)

A: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.

Parkeren

De wielen van een geparkeerde auto met een aanhanger of een losgekoppelde aanhanger moeten ook op een geringe helling met een wielblok worden vastgezet.

Rijstroken

Een auto met een caravan of aanhanger mag op autosnelwegen met drie of meer rijstroken in één richting niet op de meest linkse rijstrook rijden, tenzij dat noodzakelijk is om linksaf te slaan.

Bijzonderheden

Het is gevaarlijk om met een auto die een aanhanger of caravan trekt, over smalle bergwegen te rijden. Geadviseerd wordt om alleen over bergwegen te rijden die geschikt zijn voor voertuigen van 2,50 m breed.

Verkeersregels motor

Helm

Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier.

Verlichting

 • Ook overdag moet dimlicht worden gevoerd.
 • Het is motorrijders ook toegestaan om overdag dagrijlicht te voeren. Let op: in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.

Passagiers

 • Het is verboden om meer dan een passagier op de motor te vervoeren.
 • Een kind jonger dan 7 jaar mag alleen in een geschikt kinderzitje worden vervoerd.

Aanhanger

 • Er mag een aanhanger met één as aan een motor worden gekoppeld.
 • De maximumbreedte van een aanhanger is 1 m en de maximumhoogte is 1,20 m. De maximumlengte gerekend vanaf het midden van het achterwiel van het trekkende voertuig is 2,50 m. De lading mag niet meer dan 50 cm uitsteken.
 • Het maximumgewicht van de aanhanger is 80 kg.
 • Er mogen geen passagiers worden vervoerd in de aanhanger.

Filerijden

Het is verboden in een file tussen de rijen stilstaande of langzaam rijdende auto's door te rijden.

Naast elkaar rijden

Het is verboden om naast elkaar te rijden.

Bijzonderheden

Als een rij voertuigen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht of brug moet wachten, moet een motorrijder op zijn plaats in de rij blijven.

Verkeersregels bromfiets

 • In Zwitserland wordt een bromfiets een Kleinmotorrad en een snorfiets een Motorfahrrad genoemd.
 • Een Kleinmotorrad mag niet sneller kunnen dan 45 km/h; hiervoor gelden de verkeersregels voor motoren.
 • Een Motorfahrrad mag niet sneller kunnen dan 30 km/h; hiervoor gelden de verkeersregels voor fietsen.

Helm

Het dragen van een helm is verplicht op snor- en bromfietsen.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is niet verplicht.

Passagiers

 • Op een bromfiets mag maximaal 1 passagier worden vervoerd op een daartoe bestemde zitplaats (duo- of buddyseat), mits er ook voetsteunen aanwezig zijn.
 • Kinderen jonger dan 7 jaar moeten in een kinderzitje worden vervoerd.

Aanhanger

 • Het is toegestaan een aanhanger met één as aan een snor- of bromfiets te koppelen.
 • De aanhanger mag 1 m lang en (inclusief lading) 1,20 m hoog zijn.
 • De lengte inclusief aanhanger mag 2,50 m zijn, gemeten vanaf de naaf van het achterwiel.
 • De lading mag 0,50 m uitsteken naar achteren.
 • Het totale gewicht met lading mag niet meer bedragen dan 80 kg.

Fietspad

 • Fietsers en snorfietsers moeten gebruikmaken van een fietspad of fietsstrook.
 • Bromfietsers moeten gebruikmaken van de rijbaan.

Parkeren

Bromfietsen mogen alleen op het trottoir worden geplaatst als er minimaal 1,50 m trottoirbreedte overblijft voor voetgangers.

Bijzonderheden

Het is verboden om tussen voertuigen door te slalommen.

Verkeersregels fiets

Helm

Mits een maximumsnelheid van 20 km/h wordt aangehouden, is het dragen van een helm voor het rijden op een gewone fiets of Leicht-Motorfahrrad niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen.

Verlichting en overige vereisten

 • Fietsen moeten in het donker en bij slecht zicht zijn voorzien van vaste of los te bevestigen lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
 • De fiets moet voor een witte reflector hebben, achter een rode (beide minimaal 10 cm² groot) en oranje reflectoren op de pedalen.
 • Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.

Passagiers

Personen ouder dan 16 jaar mogen een kind meevoeren als het in een kinderzitje zit en de beentjes voldoende worden beschermd.

Fietsende kinderen

Kinderen jonger dan 6 jaar mogen alleen onder begeleiding van iemand van 16 jaar of ouder op de openbare weg fietsen.

Aanhanger

 • Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
 • Een fiets met aanhanger is alleen toegestaan op een fietspad als het pad zo breed is dat andere fietsers nog kunnen inhalen.
 • In een hiervoor ontworpen aanhanger die voldoende bescherming biedt, mogen twee kinderen worden vervoerd. Het totale gewicht ervan met lading mag niet meer bedragen dan 80 kg.

Fietsen onder invloed

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Mobiel bellen

 • Het is fietsers verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Naast elkaar rijden

 • Fietsers mogen alleen op een fietspad of een fietsstrook en op erven naast elkaar rijden.
 • Ook is het toegestaan om naast elkaar te fietsen wanneer de weg minimaal 8 m breed is en er veel (brom)fietsverkeer is.

Fietspad

 • Waar een fietspad is, dient hiervan gebruik te worden gemaakt.
 • Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden.

Parkeren

Fietsen mogen alleen op het trottoir worden geplaatst als er minimaal 1,50 m trottoirbreedte overblijft voor voetgangers.

Elektrische fiets

 • Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 500 watt (Leicht-Motorfahrrad), gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.
 • De minimumleeftijd voor het rijden op een Leicht-Motorfahrrad is 14 jaar. Kinderen van 14 tot en met 16 jaar hebben wel een speciaal rijbewijs van categorie M nodig om op een Leicht-Motorfahrrad te mogen fietsen
 • Voor fietsen met elektromotor met een maximumsnelheid van 45 km/h en een vermogen van maximaal 1000 watt (Motorfahrrad), gelden de regels voor brom- of snorfietsen.

Verkeersborden

 • De verkeersborden in Zwitserland wijken nauwelijks af van die in Nederland.
 • De taal op de verkeersborden kan Duits, Frans of Italiaans (soms Reto-Romaans) zijn, afhankelijk van de taal die in het kanton wordt gesproken.

Auto en motor

 • Het bord dat een auto(snel)weg aanduidt, heeft een groene in plaats van blauwe achtergrond.
 • Een wit rond bord met een zwart getal en een brede rode rand waarin de witte tekst 'Generell', 'Limite générale', 'Limite generale' of 'Limita generala' is geplaatst, geeft de algemeen geldende maximumsnelheid aan binnen de bebouwde kom.
 • Een keerverbod wordt aangegeven met een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte 'U' waar, anders dan in Nederland, ook een rode streep doorheen loopt.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een diagonale rode streep erdoor betekent: 'Verboden links (of rechts) af te slaan'.
 • Een blauw vierkant bord met een gele posthoorn erop geeft een bergpostweg aan.
 • Een rond blauw bord met daarop een autoband met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
 • Een rond blauw bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan.

Bromfiets, snorfiets, fiets

 • Een verkeersbord met de afbeelding van een motor geldt ook voor bromfietsen.
 • Een verkeersbord met de afbeelding van een bromfiets geldt alleen voor snorfietsen met in werking zijnde motor.
 • Een verkeersbord met de afbeelding van een fiets geldt ook voor snorfietsen.

Fiets en voetganger

 • Een wit rond bord met een rode rand en een skiër of iemand op een slee geeft aan dat het is verboden om te skiën of te sleeën.
 • Behalve het bekende ronde blauwe bord 'Fietspad', zijn er ook vergelijkbare borden die een fiets-/voetpad aangeven, met al dan niet gescheiden gedeelten voor fietsers en voetgangers.

Aanduidingen

Duits (Frans / Italiaans)
Nederlands
Ausfahrt (sortie / uscita)
Afrit
Begegnungszone Woonerf (maximumsnelheid 20 km/h)
Bis (jusqu'a / fino a)
Tot (aan)
Stau (bouchon / coda)
File
Gefahr (danger / pericoli)
Gevaar
Generell (limite générale / limite generale) Algemeen geldende maximumsnelheid (binnen bebouwde kom)
Geschlossen (fermé / chiuso)
Gesloten
Offen (ouvert / aperto)
Open
Polizei (police / polizia)
Politie
Zoll (douane / dogana)
Douane

Winterbanden

Winterbanden
 • Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar als een bestuurder bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert (omdat de banden onvoldoende grip hebben op het wegdek), riskeert de bestuurder een boete.
 • Als een bestuurder op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat deze bestuurder (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat deze het verkeer onnodig in gevaar heeft gebracht.
 • Meer informatie: www.anwb.nl/winterbanden.
Sneeuwkettingen
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Het wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
 • Soms is het blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' voorzien van een onderbord met de tekst '4 x 4 ausgenommen' dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving. 
 • Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dat met een bord wordt aangegeven, kan een bestuurder toch een boete krijgen als deze op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert (omdat de banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).
 • Sneeuwkettingen moeten op ten minste twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Kunststof sneeuwkettingen worden toegestaan mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.
 • De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.
Spijkerbanden
 • Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 november t/m 30 april.
 • Als de conditie van de weg of de weersomstandigheden dat vereisen kan het gebruik van spijkerbanden ook buiten deze periode worden toegestaan voor bepaalde wegen, vooral in berggebieden.
 • Het gebruik van spijkerbanden is verboden op autosnelwegen en bepaalde autowegen, maar is wel toegestaan op de A13 tussen Thusis en Mesocco (met de San Bernardino-tunnel) en op de A2 tussen Göschenen en Airolo (met de St. Gotthard-tunnel).
 • De maximumsnelheid bij het gebruik van spijkerbanden is 80 km/h.
 • Achter op een auto met spijkerbanden moet een ronde sticker worden bevestigd die de toegestane maximumsnelheid van 80 km/h aangeeft.
 • Als spijkerbanden worden gebruikt, moeten die op alle wielen gemonteerd worden.
 • De spijkers mogen niet langer zijn dan 1,5 mm.
Na aankomst

Veiligheid

Skihelm

Hoewel niet verplicht in Zwitserland, wordt het dragen van een skihelm voor kinderen sterk aangeraden.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

 • Het landelijk alarmnummer is 112.
 • Politie: 117.
 • Ambulance: 144.
 • Brandweer: 118.

Elektriciteit

Voltage

230 volt

Verloopstekker
 • Stopcontacten zijn ongeaard met twee ronde gaten of zijn geaard en hebben drie ronde gaten.
 • Voor het gebruik van ongeaarde stopcontacten met twee ronde gaten is geen verloopstekker nodig.
 • Ongeaarde stekkers met twee ronde pinnen zijn ook zonder problemen te gebruiken in stopcontacten met drie ronde gaten.
 • Voor stekkers met twee ronde pinnen en aardingsclipjes is mogelijk een verloopstekker van het type J of een wereldstekker nodig.
 • Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Fooien

 • Bedieningsgeld is bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Voor een goede dienstverlening kunt u het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen.
 • Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Internet

 • Breedband internet is beschikbaar.
 • In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden.
 • Alle luchthavens bieden draadloos internet, evenals veel restaurants en bars.
 • Veel hotels bieden internettoegang (vaak draadloos) voor hun gasten.

Prijspeil

 • Budgetovernachting: vanaf € 60.
 • Middenklasseovernachting: € 100 - € 200.
 • Eenvoudige maaltijd: vanaf  € 20.
 • Diner 3 gangen: vanaf  € 40.
 • Taxirit (ong. 3 km.): vanaf  € 18.
 • Kopje koffie: vanaf  € 4,50.
 • Biertje: vanaf  € 6.

Telefoneren

Nummer kiezen
 • Internationaal toegangsnummer: 41.
 • Vanuit Nederland naar Zwitserland: 00 - 41 - netnummer  zonder nul - abonneenummer.
 • Vanuit Zwitserland naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Mobiel bellen
 • U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten.
 • De netwerken bieden samen bijna volledige dekking, maar niet in afgelegen gebieden in de Alpen.
 • Er is een 3G-netwerk (internet).
Stel uw eigen reisgids samen0


Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 1025,- p.p.

8 dagen treinen door Zwitserland

Zwitserland

Net als een glas champagne is de Glacier Express koud en langzaam op zijn best. Een Zwitsers winteravontuur met de langzaamste sneltrein ter wereld. Alsof je in een sprookje zit...

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 1135,- p.p.

16-daagse kampeerreis Oostenrijk

Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk

Klassieke muziek kan u in vervoering brengen en datzelfde geldt wellicht voor Wenen. De barokke paleizen, kerken en abdijen zijn een lust voor het oog. Onder leiding van een Nederlands sprekende gids bezoekt u alle bezienswaardigheden van de Oostenrijkse hoofdstad. U bezoekt o.a. twee concerten waa

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  16 dagen |

Al vanaf 1559,- p.p.

30-daagse kampeerreis Schatten van Europa

Duitsland, Zwitserland, Italië

Ontdek de schatten van Europa. Van het prachtige Schloss Heidelberg tot het Romeinse Aosta. Naast de culturele schatten zijn de landschappen tijdens deze reis imposant: de Alpen, het idyllische Lago d'Iseo en de schilderachtige Dolomieten. Kortom, een reis met vele gezichten.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  30 dagen |

Al vanaf 1880,- p.p.

36-daagse kampeerreis Corsica en Sardinië

Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Frankrijk

Het lijkt zo eenvoudig: Corsica is Frans en Sardinië is Italiaans. In theorie. De praktijk is weerbarstiger, evenals de eilanden en de inwoners zelf. Buren van elkaar, maar zeer verschillend. Maak een reis over deze parels van de Middellandse Zee en ontdek dat voor beide geldt: 'eenmaal bezocht, vo

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  36 dagen |

Al vanaf 310,-

Zwitserland - Grächen, 8 dagen

Zwitserland

Met GPS spelen in Wallis, gezinsvakantie vanuit appartement

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Volgens beschrijving

Al vanaf 350,-

Zwitserland - Binntal, 5 dagen

Zwitserland

Een veelkleurig dal, bergwandelvakantie vanuit authentiek pension

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  5 dagen | Volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Zwitserland
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst

Kies een regioDownload uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee