Tsjechië

Praag, Reuzengebergte, Moldau, Elbe, het zijn slechts een paar klinkende namen. Tsjechië, een fantastisch vakantieland. Praag is natuurlijk een trekker van de eerste orde. In deze mooie stad met zijn burcht op de oever van de Moldau kunt u dagen doorbrengen. De Tsjechische berggebieden zijn heerlijk om door te wandelen en te fietsen. En ´s winters voor de wintersport. Kastelen en burchten vertellen hun eeuwenoude geschiedenis. Net als de steden met hun mooie pleinen, fonteinen en kerken.

Attracties en evenementen

Informatie

Tsjechisch verkeersbureau: czechtourism.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Toeristische informatie: tsjechie.nl, worldtravelguide.net.

Festivals en folklore

Houdt u van muziek? Dan kan Praag u alles bieden. Maar ook buiten Praag worden veel concerten gegeven en festivals georganiseerd. Neem bijvoorbeeld het jaarlijkse operafestival in Litomyšl (Smetana, in juni), het Dvorákfestival in het kasteel van Nelahozeves, of één van de andere grootse muziekfestivals in steden als Telc, Kutná Hora, Karlovy Vary, KromeríŽ en Ostrava. De Oudboheemse jaarmarkt van Turnov (eind mei), het Marionettenfestival van Chrudim (juni) en het Chodenfestival in DomaŽlice (aug.).

Kruipen en klauteren door het paradijs

Tsjechië is een land voor kinderen. Om te beginnen is er overal heerlijk en goedkoop ijs (zmrzlina) te koop. En er zijn grote, spannende kastelen. Karlštejn bijvoorbeeld, en Konopište. Ze wanen er zich met gemak kasteelheer of -dame. Er zijn veel zwembaden, openlucht en overdekt. En strandjes langs de grote meren Lipno, Slapy en Orlík in de Moldau. Bergtoppen beklimmen kan in het Reuzengebergte. Door ravijnen kruipen in het Boheemse Paradijs en door grotten varen in de Moravische Karst.

Tips Fietsroutes in Tsjechië

In Tsjechië kan gebruik gemaakt worden van verschillende fietstrajecten die met het net van Europese fietspaden verbonden zijn. Zo zijn er routes van Praag naar Wenen, het Moravische langeafstandsfietspad en paden langs de Tsjechisch-Oostenrijkse grens. www.pragueviennagreenways.org.

Dierentuin Praag

Op de helling van de Vltava bevindt zich sinds 1924 de Praagse dierentuin. In een nagebouwde jungle zijn onder andere oerang-oetangs te zien en in het Afrikahuis giraffen en antilopen. www.zoopraha.cz.

Wintersport

Wintersportgebieden bevinden zich in het Reuzengebergte, het Adelaarsgebergte (Orlícké hory), het Isergebergte (Jizerské hory) en de Beskiden op de grens met Slowakije.

Petrín uitkijktoren

Op de heuvel bij Praag staat een kopie van de Eiffeltoren, 51 m hoog en met prachtig uitzicht over de stad. Er is ook een spiegeldoolhof met 31 gewone en 14 scheve spiegels. www.czechtourism.com.

Dorp van ambachten en kunsten in Ostrá

Op 30 km ten oosten van Praag, bij het stadje Lysá nad Labem, is te zien hoe de mensen vroeger in dit gebied leefden, hoe ze hun brood verdienden en wat voor kleding ze droegen. www.czechtourism.com.

Bezienswaardigheden

Praag zal iedereen bekoren. Maar Tsjechië heeft nog meer. Historische steden als Telc, Kutná Hora en Olomouc. De bronnenbadplaatsen Karlovy Vary en Mariánské LáŽne met begin 20 eeuwse grandeur. De intrigerende landgoederen Lednice en Valtice. De Nationale Parken Reuzengebergte en Boheemse Woud. Zandsteensteden in het Boheemse Paradijs, druipsteengrotten in de Moravische en Boheemse Karst. Kastelen als Konopište, Hluboká, en Karlštejn. Het Walachijse openluchtmuseum in RoŽnov in Moravië.

TipsMuseum van het communisme

In dit interessante museum in Praag - ironisch genoeg gelegen tussen een casino en de Mc Donalds - wordt de communistische tijd weer even tot leven gewekt, met als thema: 'Communisme: droom, realiteit en nachtmerrie'. www.muzeumkomunismu.cz.

Mucha Museum

De in Tsjechië geboren Alphonse Maria Mucha (1860-1939) speelde een belangrijke rol in de Franse art nouveaustroming. Zijn beroemde pastelkleurige posters met sierlijke ornamenten en weelderige bloemmotieven zijn in dit museum in Praag te zien. mucha.tyden.cz.

Obecní dum

In dit spectaculaire art nouveaugebouw uit 1911 in Praag bevinden zich een café, verschillende restaurants, een concerthal en een tentoonstellingsruimte. www.obecnidum.cz.

Moravische gallerie (Moravská galerie v Brne)

Dit grote kunstmuseum verspreid over drie gebouwen heeft op Moravské námestí 1A wisselende tentoonstellingen, op Husova 14 een collectie van de middeleeuwen tot de art nouveauperiode en 20e-eeuwse kunst op Husova 18. morgal.icontio.com.

Kampa museum

Dit moderne kunstmuseum in een voormalige in neogotische stijl gebouwde fabriek ligt op het eiland Kampa in de rivier de Moldau dicht bij de Karelsbrug in Praag. Er zijn interessante permanente en tijdelijke tentoonstellingen. www.museumkampa.com.

Dorpen en steden

Schitterende steden met burchten, kastelen, kerken en de zo kenmerkende pleinen. Op de Unescolijst van werelderfgoederen staan de historische stadskernen van Praag, Telc en Ceský Krumlov. En ook het historische dorp Holašovice, de Barbarakathedraal van Kutná Hora, het kasteel van Litomyšl, de moderne villa Tugendhat in Brno, de vrijwel compleet bewaard gebleven joodse wijk in Trebíc en de Zuil van de Heilige Drieëenheid in de monumentenstad Olomouc.

TipsTelc

Het grote plein van dit charmante stadje is een van de mooiste pleinen van Tsjechië. De façades van de huizen zijn bijzonder kleurrijk en beschilderd met prachtige decoraties. www.telc-etc.cz.

Karlovy Vary (Karlsbad)

De warmwaterbronnen van Karlovy Vary zijn in de 19e eeuw populair geworden bij de Europese elite. Het stadje heeft mooie gebouwen ligt in een bosrijke en heuvelachtige omgeving. In juli is er een internationaal filmfestival. www.karlovyvary.cz.

Ceský Krumlov

Dit barokke en renaissancistische stadje in een diep dal van de rivier de Vltava (Moldau) staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De prachtige façades maken een bezoek meer dan de moeite waard. www.ckrumlov.info.

Tábor

Rond 1500 werd hier een burcht gebouwd op de plaats van een oudere citadel. Het middeleeuwse stratenplan van de stad is nog bewaard gebleven. Vanuit het gotische stadhuis is het ondergrondse gangenstelsel te bereiken. www.tabor.cz.

Ostrava

Deze oostelijke stad - na Praag en Brno de grootste stad van Tsjechië - is het centrum van een groot industriegebied. De stad is bekend om het uitgaansleven. www.ostravainfo.cz.

Eten en drinken

Tsjechië heeft een wat boerse keuken. Zuurkool, worstjes, knoedels, salades van kool en bietjes staan vaak op het menu. Maar er zijn ook verfijnder gerechten. Wild, karper, paddestoelen. Goed bereide soepen en verrukkelijke nagerechten als pannenkoekjes of ijs. De hoofdmaaltijd wordt tussen de middag gegeten. Deze bestaat uit drie gangen: soep, hoofdgerecht met vlees of vis, nagerecht. ´s Avonds wordt nogmaals warm gegeten, maar dan wat minder uitgebreid. In de grote steden maken de restaurants geen verschil hiertussen. Bier en wijn worden overal geserveerd.

Vegetarisch eten

Vegetariërs zullen wel wat moeite hebben om volledig vegetarische restaurants te vinden. Op de menukaart van gewone restaurants komen echter bijna altijd vegetarische gerechten voor. Omelet met erwten (omeleta s hráskem) bijvoorbeeld, of noedels met ei (knedlíky s vejci). Een andere mogelijkheid is om pizza te gaan eten of uw intrek te nemen in een van de ecologische boerderijen van Eceat. Daar worden vaak vegetarische maaltijden geserveerd.

TipsBramborový salade

Deze aardappelsalade is gemaakt van gekookte aardappels met uien, wortels, majonaise, ham, augurken, salami, eieren, kaas en peterselie. www.czechspecials.com/czech-national-specials.

Knedlíky

Knoedels of gnocchi, gemaakt van bloem, melk, eigeel, brood of aardappels, zijn een belangrijk onderdeel van de Tsjechische keuken. Ze worden geserveerd of gevuld met vlees, saus of vruchten en suiker. www.czechspecials.com/czech-national-specials.

Brouwerijen

Er zijn meer dan 470 biersoorten in Tsjechië verkrijgbaar. Veel bierbrouwerijen kunnen bezocht worden. De bekendsten zijn Pilsner Urquell in Plzen (Pilsen) en Budweiser Budvar in Ceské Budejovice. www.czechtourism.com.

Palacinky

Deze crêpes gevuld met jam, chocolade of fruit zijn een populair dessert in Tsjechië en omringende landen. www.czechspecials.com/czech-national-specials.

Slivovice

Deze kleurloze brandewijn, gedistilleerd uit gefermenteerde pruimen wordt als een nationale drank beschouwd in Tsjechië. Veel mensen stoken zelf deze drank met een alcoholpercentage van 52 procent of meer. www.czechspecials.com/czech-national-specials.

Kunst en cultuur

In de 9e eeuw ontstond het Groot-Moravische Rijk, waarvan de geschiedenis lang verbonden was met die van het Duitse Rijk. Na de heerschappij van de Hussieten begin 15e eeuw viel het land toe aan de Habsburgers. De val van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie aan het eind van de Eerste Wereldoorlog leidde tot de stichting in 1918 van een gemeenschappelijke Tsjecho-Slowaakse Republiek. In 1948 ontstond de Tsjechoslowaakse Volksrepubliek (vanaf 1961 de Socialistische Republiek). De hervormingen van de 'Praagse Lente' werden in 1968 door Russische troepen ongedaan gemaakt. Sinds de opdeling van Tsjechoslowakije in Tsjechïe en Slowakije van 1993 is Tsjechië een onafhankelijke republiek, sinds 1999 lid van de NAVO en sinds 2004 ook lid van de EU.

Natuur

Het dichtbevolkte, heuvelachtige Boheemse Bekken wordt omsloten door het Ertsgebergte, het Boheemse Woud en het Sudetenland. In het oosten ligt het Moravische Bekken. De belangrijkste rivieren zijn de Elbe en de Vltava, beter bekend als de Moldau. De oude Boheemse kuurbadplaatsen en de bij wandelaars geliefde natuurgebieden in het Boheemse Reuzengebergte en in het Middelgebergte trekken veel toeristen. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de oude centra van steden als Praag, Karlovy Vary (Karlsbad), Plzen en Brno.

Uitgaan

In de steden zijn volop uitgaansgelegenheden. Bioscopen, theaters, concertzalen. De Tsjechen zijn niet van die nachtbrakers. Vaak beginnen de voorstellingen dan ook vroeg in de avond. In Praag en de andere grote steden zoals Brno, Olomouc, Kutná Hora en Ceské Budejovice zijn er grote cafézalen, soms in schitterende Jugendstilgebouwen. Discotheken zijn er in alle grote steden en in de toeristencentra. Ideeën voor lekker uit eten staan beschreven in Flavours of the land van het Tsjechisch Bureau voor Toerisme.

Winkelen

Tsjechië staat bekend om het Boheems glaswerk en kristal. Dit wordt verkocht in speciaalzaken en in galerieën. In Praag zijn klassieke warenhuizen, moderne winkels en winkelcentra. Typische souvenirs zijn geborduurde kleding, kant, (half)edelstenen, bloedkoralen kettingen, houtsnijwerk, beschilderde paaseieren, marionetten, houten poppetjes, keramiek, (Boheems) glaswerk en kristal. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Wintersport

Tweehonderd grote en kleinere wintersportcentra zijn er in Tsjechië. Tsjechië biedt u de mogelijkheid wat goedkoper op wintersport te gaan. De prijzen zijn hier duidelijk vriendelijker dan in de Alpen. Daarom wint Tsjechië duidelijk aan populariteit. De meeste wintersportplaatsen liggen in het Reuzengebergte. De bekendste zijn Harrachov, Pec pod Snezkou en Spindleruv Mlyn. Het Reuzengebergte is een middelgebergte en dus niet zo sneeuwzeker als de Alpen. De skigebieden zijn kleiner en bieden minder moeilijke pistes. Voor de beginnende skiër is dit echter beslist geen nadeel.Wat minder bekend zijn het Boheemse Woud (Šumava), het Adelaarsgebergte (Orlícké hory), het Isergebergte (Jizerské hory) en de Beskiden op de grens met Slowakije. De hoogste top van Tsjechië is de 1602 m hoge ŠneŽka in het Reuzengebergte. Duizelingwekkende hoogtes zijn er dus niet. Wel aantrekkelijke wintersportgebieden, ook voor wat minder gevorderden en voor kinderen.

Zon, water en strand

Tsjechië heeft veel meren, rivieren en beken. En daarmee ook veel stranden, strandjes en hoekjes waar je heerlijk aan het water kunt zonnen. De meren Lipno, Orlík en Slapy in de Moldau, het meer Nové Mlýny in de Dyje bij Mikulov en de meren bij Trebon zijn in tel bij zonaanbidders. De Nationale Parken Reuzengebergte en Boheemse woud zijn doorsneden met beekjes vol keien. Heerlijk om ernaast te picknicken. Kinderen kunnen proberen de beken af te dammen of hun loop te verleggen.

TipsNationaal park Trebonsko

Rond de stad Trebon bevinden zich talrijke meertjes en de rivier de Lužnice. Er komen 25 verschillende vissoorten voor en het is een belangrijk vogelgebied. www.trebon-info.com.

Tsjechische kuuroorden

De bekendste Tsjechische kuuroorden zijn Karlovy Vary, Mariánské Lážne en Františkovy Lázne, elegante 19e-eeuwse stadjes met natuurlijke, geneeskrachtige bronnen.

Raften

Op de rivieren Otava, Jizera en Kamenice kan in het voorjaar, als het water wild is, aan rafting worden gedaan.

Meer van Slapy

Toen in 1954 tussen de beboste heuvelruggen een dam werd aangelegd in de Vltava (Moldau) ontstond een aantrekkelijk vakantie- en watersportgebied. Het is een populair bestemming bij de bevolking van Praag in de zomer.

Vltava (Moldau) per kajak of kano

Het bevaren van de rivier tussen Ceské Budejovice en Praag is in de zomer bijzonder populair. Sommige delen zijn snelstromend met watervallen. Je moet dan ook niet bang zijn om om te slaan.

Vooraf

Klimaat

 • Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Vergeleken met Nederland zijn de zomers warmer, de winters kouder en de neerslag minder.
 • Plaatselijke omstandigheden, zoals de hoogte of de ligging ten opzichte van een gebergte, kunnen klimatologische verschillen veroorzaken.

Reisseizoen

 • De beste tijd voor een zonvakantie is van april tot eind september.
 • Voor de wintersporters: de berggebieden langs de randen van Tsjechië hebben vaak tot in april volop sneeuw. Een bekend, behoorlijk sneeuwzeker wintersportgebied is het Reuzengebergte.

Kleding

 • Neem luchtige en warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest hebt u nodig voor de koele avonden.
 • Neem comfortabele wandelschoenen mee.

Gezondheid

Medische zorg en veiligheid

 • De gezondheidszorg in Tsjechië is van goede kwaliteit.
 • U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Praag.

Europese gezondheidskaart

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Tsjechië. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

Geneesmiddelen

 • Apotheken vindt u in de grotere steden. In het weekeinde worden er wisseldiensten gedraaid.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Teken
 • Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.
 • In Tsjechië komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

Drinkwater

Het leidingwater is licht gechloreerd en veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.

Voedsel

Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).

Inentingen

 • Inentingen zijn niet verplicht voor Tsjechië.
 • Als u langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen in de periode van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt om door teken te worden gebeten, wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden.

Persoonlijk advies

Voor persoonlijk advies over inentingen kunt u terecht bij uw huisarts of een vaccinatiecentrum. Op www.lcr.nl (de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) vindt u de adressen van alle artsen en centra die aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

Gotthardská 6/27
160 00 Praag 6
Bubenec
Tel. +420 2 33 01 52 00
Open: di en do van 9-12 uur (of op afspraak).
tsjechie.nlambassade.org.

Tsjechische ambassade

Paleisstraat 4
2514 JA  Den Haag
Tel: 070 313 00 15/ 18 (consulaire afdeling)
Open: ma van 12-15 uur, di en wo van 9-11.30 uur (consulaire afdeling).
www.mzv.cz/hague.

Handige websites

Toeristische informatie

Feestdagen en evenementen

Folklorefestivals (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): www.cioff.org/events-festivals.cfm

Uitgaan, sport en recreatie

Vervoer

Overige

Werelderfgoed UNESCO: whc.unesco.org/fr/list

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden tot 10% korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.
 • U kunt ook 'all-inclusive' een auto huren in Tsjechië via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.
Verhuurlocaties

Auto's met of zonder chauffeur kunt u huren bij vliegvelden en in de grote steden.

Voorwaarden
 • Om een auto te huren moet u 21 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs met foto hebben. Vaak moet u ten minste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 • Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent.
 • Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd kan gelden van 70 jaar.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.
Bijzonderheden

Het is van belang te weten dat het in Tsjechië verboden is te rijden wanneer u alcohol hebt gedronken. De politie hanteert het zogenaamde 'zero tolerance'-beleid.

Documenten

Reisdocument

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

Voor Tsjechië is geen visum nodig.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: december 2015.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Tsjechië, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.

Verzekering

 • Zowel voertuig als aanhanger moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart mee te voeren, maar de verzekering van het voertuig of aanhangwagen/caravan (als deze een eigen kenteken heeft) moet wel altijd kunnen worden aangetoond. Het is daarom raadzaam om de groene kaart, en een afzonderlijke voor de aanhangwagen/caravan, mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan.

Bijzonderheden

Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Douaneregels

Alcohol

Invoer vanuit een EU-land 

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en
 • 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en
 • 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en
 • 110 liter bier

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of
 • 2 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22%
 • met daarnaast:
 • 4 liter niet-mousserende wijn en
 • 16 liter bier

Betaalmiddelen

Invoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land vrij worden ingevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een niet-EU-land vrij worden ingevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Uitvoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een EU-land vrij worden uitgevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een niet-EU-land vrij worden uitgevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Tabak

Invoer vanuit een EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 800 sigaretten en
 • 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en
 • 200 sigaren en
 • 1 kg tabak

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 200 sigaretten of
 • 100 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) of
 • 50 sigaren of
 • 250 g tabak of
 • Een proportionele verdeling van bovenstaande producten.

Douaneregels diversen

Levensmiddelen

Invoer vanuit een EU-land

Levensmiddelen, fruit en bloemen mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor eigen gebruik.

Invoer vanuit een niet-EU-land
 • Er mag een beperkte hoeveelheid levensmiddelen voor 1 à 2 dagen ingevoerd worden.
 • Dierlijke producten mogen niet ingevoerd worden met uitzondering van producten afkomstig uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. In beperkte mate mogen deze ingevoerd worden als ze afkomstig zijn uit de Faeröer eilanden, Groenland en IJsland, mits bestemd voor eigen gebruik.

Geschenken

Invoer vanuit een EU-land

Geschenken mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor privégebruik.

Invoer vanuit een niet-EU-land

Geschenken mogen in- en uitgevoerd worden tot een waarde van € 430 als men via een lucht- of zeehaven het land inreist, personen onder de 15 jaar tot € 150 en overige reizigers tot een waarde van € 300.

Geneesmiddelen

Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken.

Medische verklaring
 • Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet men voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij zich hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Huisdieren

Elk land heeft regels voor invoer, inentingen en registratie van huisdieren. Op www.licg.nl is uitgebreide informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Geld

Munteenheid

Tsjechische kroon (CZK)

Bankpas

 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als de bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Geld wisselen

Banken, reisbureaus en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.

Bijzonderheden

Op termijn zal Tsjechië overgaan op de euro. Ingangsdatum nog onbekend.

Onderweg

Autotrein

Vanuit Nederland

Er rijdt geen autoslaaptrein van Nederland naar Tsjechië.

Brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar
opm.

Euro 95 (loodvrij)

Natural 95

Goed


Superplus 98 (loodvrij)

Natural 100 / Natural plus 100 / Super plus 100

Redelijk

(A)

Diesel

Nafta / Mazot / Diesel

Goed


Lpg LPG / Autoplyn / Ropný plyn Goed
(B)
Aardgas
CNG Beperkt
(C)

Bio-ethanol

n.b.

Redelijk

(D)

 • A: Bij Tsjechische tankstations is vaak benzine met octaangetal 100 in plaats van 98 verkrijgbaar. Deze benzine kan zonder problemen worden getankt door voertuigen die benzine met octaangetal 98 nodig hebben.
 • B: Lpg is momenteel bij ongeveer 1170 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties naar www.mylpg.eu of www.lpg.cz (Tsjechisch). Om lpg te kunnen tanken is voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) een Italiënippel (dish) nodig. Deze is onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de naam 'Gasnippel Italië'. (In Duitsland is een Europanippel (acme) nodig.)
 • C: Aardgas is momenteel bij ruim 70 aardgasvulstations verkrijgbaar. Op cngeurope.com en op www.cngnet.nl is een overzicht te vinden van aardgasvulstations in Tsjechië.
 • D: Bio-ethanol is bij zo'n 350 tankstations verkrijgbaar.
Openingstijden tankstations
 • De tankstations zijn over het algemeen geopend van ma-vr van 6-20 uur en op za van 8-20 uur.
 • In de grote steden, langs de snelwegen en langs enkele hoofdwegen zijn de tankstations vaak dag en nacht geopend.
Betalen
 • Bij tankstations kan contant worden betaald.
 • Ook worden bij vrijwel alle tankstations creditcards (Visa, Mastercard, American Express, Diner's Club) geaccepteerd.
Tankautomaten

Er is een beperkt aantal tankautomaten in Tsjechië. Hier kan worden betaald met een creditcard. Houd er rekening mee dat Nederlandse creditcards niet altijd worden geaccepteerd.

Reservebrandstof

Er mag maximaal 10 liter brandstof in een reservetankje belastingvrij worden ingevoerd.

Elektrisch rijden
 • Tsjechië heeft ongeveer 115 oplaadlocaties (bron: chargemap.com), waarvan de meeste zich in de hoofdstad Praag bevinden en in en rond andere grote steden. (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 6000 volgens chargemap.com.)
 • Het meest uitgebreide overzicht van locaties van oplaadpunten is te vinden op de Tsjechische site www.asep.cz, maar kijk ook op chargemap.com, openchargemap.org, e-tankstellen-finder.com en oplaadpalen.nl of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android).

Milieuzones

 • Sinds 1 januari 2016 is de binnenstad van Praag een lage-emissie-zone. Het gebied wordt aangegeven met borden.
 • Motorvoertuigen moeten een vignet gaan voeren, afhankelijk van de emissie. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan ten minste de emissienorm Euro 1, dieselmotoren aan ten minste de norm Euro 3. Het vignet moet aan de binnenkant van de voorruit bevestigd worden. Rijden in de milieuzone is vanaf 2017 alleen toegestaan met een groen of geel vignet. 
 • Een vignet kost CZK 80 (ongeveer 3 €). Het vignet is verkrijgbaar bij de verkeersafdeling van de gemeente. In de loop van 2016 wordt het ook mogelijk om een vignet online te kopen.
 • De nieuwe verordening kent een overgangsperiode van een jaar en gaat pas vanaf 1 januari 2017 volledig van kracht. Wie vanaf 2017 zonder vignet in de binnenstad van Praag rijdt, riskeert een boete van CZK 1500 tot CZK 2500 (circa € 50 tot € 100). Tot die tijd is het vignet niet verplicht en worden geen boetes uitgedeeld. 

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Tsjechië rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Route-informatie

Wegen en routes

De beste route naar Tsjechië loopt via Duitsland.

Nieuwe wegen

 • D1 Brno - Ostrava: nieuw traject Prerov - Lipníik nad Bečvou. Oplevering verwacht in 2018.
 • R49 Hulin - Zlín: aanleg nieuwe expresweg: Oplevering verwacht in 2018.

Rijverbod vrachtwagens

 • In Tsjechië geldt voor vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 7500 kg en voor voertuig met een toegestaan totaalgewicht van 3500 kg die een aanhanger trekken, een rijverbod op de volgende tijden en dagen:
  • Op zon- en feestdagen van 13-22 uur.
  • Tussen 1 juli en 31 augustus ook op vrijdagen van 17-21 uur en op zaterdagen van 7-13 uur. 
 • Er gelden uitzonderingen voor vrachtwagens met bederfelijke waar, levend vee e.d.

Tunnels

 • De Blankatunnel (kleine ring Praag) is opgeleverd in september 2015.
 • De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Werkzaamheden

 • D1 Praag - Brno: renovatiewerkzaamheden. Oplevering verwacht in 2022.
 • D3 Praag - Ceské Budejovice: ten zuiden van Veseli nad Luznici. Oplevering verwacht in 2018.
 • D8 Duitse grens - Praag: traject Lovosice - Rehlovice. Oplevering verwacht in 2018.
 • D11 Hradec Králové - Poolse grens: traject Osicky - Hradec Králové. Oplevering verwacht in 2017.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Tsjechië rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Toltrajecten en toltarieven

 • Op autowegen en snelwegen in Tsjechië is een tolvignet (dalnici známka) verplicht.
 • Het vignet is verplicht voor auto's met een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) tot 3500 kg.
 • Voor een aanhanger is geen apart vignet nodig.
 • Motoren zijn vrijgesteld.
 • Trajecten waar een tolvignet niet verplicht is, zijn te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku, of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.

Betalen

 • Het tolvignet is te koop bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en een aantal grote tankstations.
 • Bij aanschaf van een vignet aan de grens kan het voorkomen dat men circa € 5 extra administratiekosten vraagt.
 • U kunt een vignet ook in euro's betalen. Het wordt echter aangeraden om met een creditcard of contant in Tsjechische kronen te betalen. Veel verkooppunten brengen extra kosten in rekening voor het betalen in euro's en hanteren ongunstige wisselkoersen.
 • Voor een motorvoertuig met een gewicht (te vinden op het kenteken) hoger dan 3500 kg, waaronder ook zware campers, moet u per gereden kilometer tol betalen. Deze tol wordt elektronisch geïnd. Meer informatie is te vinden op www.premid.cz.
Bevestiging vignet
 • Het vignet bestaat bestaat uit twee gedeelten. Het zelfklevende deel moet aan de binnenzijde van de voorruit rechtsonder worden bevestigd, het andere deel moet worden bewaard en op verzoek kunnen worden getoond.
 • Het is verboden meer dan één vignet op de ruit te plakken. Eventuele oude vignetten moet u dus verwijderen.

Tarieven tolvignet

Tarieven (1-12-2015) in Tsjechische kronen en euro's.


10 dagen

1 maand
1 jaar

Motorvoertuig tot 3500 kg

CZK 310 (circa € 12)

CZK 440 (circa € 17) CZK 1500 (circa € 57)
 • De begindatum van het 10-dagenvignet en het maandvignet kan zelf gekozen worden.
 • Het jaarvignet is een kalenderjaar geldig plus december ervoor en januari erna. Bijvoorbeeld van 01-12-2015 tot en met 31-01-2017.

Verkeersdrukte

Files vermijden

Drukke wegen

 • Diverse toegangswegen naar Praag (o.a. D5, D8 en D11) en de ringweg van Praag.
 • D1 Praag - Brno en Brno - Vyškov.
 • D2 Brno - Bratislava (Slowaakse grens).
 • D5 Praag - Rozvadov (Duitse grens).
 • D8 Praag - Ústíí nad Labem / Telpice (Duitse grens).
 • R46 Vyškov - Oloumouc.
 • R52 Brno - Milulov (Oostenrijkse grens).

Drukke dagen

In de zomerperiode is het alleen extra druk op de ringweg van Praag.

Verkeersdrukte in de winter

Geen gegevens.

Verkeersdruktekalender

Geen gegevens.

Verkeersdruktekalender winter

Geen gegevens.

Verkeersinformatie

Telefoon

Er wordt in Tsjechië Duits- en Engelstalige verkeersinformatie verstrekt door de UAMK via 12 30. Vanuit het buitenland +420 261 104 123.

Radio

Er wordt in Tsjechië geen verkeersinformatie uitgezonden in vreemde talen.

Internet

De UAMK is te vinden op www.uamk.cz. Er wordt gewerkt aan Engelstalige informatie. Op www.rsd.cz en www.motorway.cz wordt ook Engelstalige verkeersinformatie verstrekt.

Verkeersovertreding

Boeteafhandeling

 • De hoogte van de boete is afhankelijk van de omstandigheden en ernst van de overtreding, maar mag de vastgestelde maximumbedragen in beginsel niet overschrijden.
 • Bij ernstige overtredingen kan de politie het rijbewijs innemen. Een ontzegging van de rijbevoegdheid geldt alleen voor het Tsjechisch grondgebied.
 • Als beroep wordt aangetekend tegen de bekeuring (en de boete dus niet betaald wordt), moet men meestal mee naar het politiebureau waar proces-verbaal wordt opgemaakt. Let op: dit kan tot een ongewenst langdurig verblijf in Tsjechië leiden, namelijk tot aan het vonnis. De boete kan uiteindelijk hoger uitvallen en het is mogelijk dat extra kosten tot CZK 1.000 in rekening worden gebracht.

Puntenrijbewijs

Tsjechië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor elke overtreding wordt een vastgesteld aantal strafpunten gegeven. Bij een totaal van 12 punten wordt de rijbevoegdheid ontzegd.

Ter plekke betalen

 • De politie mag boetes tot maximaal CZK 5.000 direct innen. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt.
 • Betaling van de boete betekent dat de zaak is afgehandeld. Beroep aantekenen is dan niet meer mogelijk.

Waarborgsom

Als de boete niet direct betaald wordt, kan de politie het rijbewijs, identiteitsbewijs en voertuigpapieren in beslag nemen als waarborg. In dat geval hoeft geen waarborgsom betaald te worden.

Boete thuis ontvangen?

Zie www.anwb.nl/experts.

Boetes

Snelheidsovertreding

Binnen de bebouwde kom
 • Overschrijding tot 5 km/h: CZK 1.000-2.500.
 • Overschrijding van 6 tot 19 km/h: CZK 1.000-2.500.
 • Overschrijding van 20 tot 39 km/h: CZK 2.500-5.000.
 • Overschrijding van 40 km/h of meer: CZK 5.000-10.000 en ontzegging van de rijbevoegdheid van 6-12 maanden.
Buiten de bebouwde kom
 • Overschrijding tot 10 km/h: CZK 1.000-2.500.
 • Overschrijding van 11 tot 29 km/h: CZK 1.000-2.500.
 • Overschrijding van 30 tot 49 km/h: CZK 2.500-5.000.
 • Overschrijding van 50 km/h of meer: CZK 5.000-10.000 en ontzegging van de rijbevoegdheid van 6-12 maanden.

Door rood licht rijden

CZK 2.500-5.000.

Overtreding inhaalverbod

CZK 5.000-10.000 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden tot 2 jaar.

Parkeerovertreding

CZK 1.500-2.500.

Niet verlenen van voorrang

CZK 2.500-5.000 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden tot 2 jaar.

Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel

CZK 2.000.

Niet handsfree telefoneren

CZK 1.500-2.500.

Gebruik antiradar

Tot CZK 5.000-10.000.

Geen verlichting overdag

CZK 1.500-2.500.

Rijden onder invloed

 • Tot 0,3‰: CZK 2.500-20.000 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden tot 2 jaar.
 • Meer dan 0,3‰ of bij rijden onder invloed van drugs: CZK 25.000-50.000.

Verkeersregels

Verkeersregels algemeen

Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Veilig rijden

Rijden onder invloed
 • Er geldt een absoluut alcoholverbod.
 • Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Mobiel bellen
 • Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Basisverkeersregels

Bestuurders moeten rechts rijden en links inhalen.

Voorrang
 • Als basisregel geldt dat alle bestuurders van rechts voorrang hebben.
 • Buiten de bebouwde kom hebben bestuurders op de hoofdweg voorrang.
 • Naar rechts afbuigende trams hebben voorrang op rechtdoorgaand verkeer.
 • Trams hebben voorrang op voetgangers die op een voetgangersoversteekplaats oversteken.
Inhalen
 • Een rijdende tram moet rechts worden ingehaald. Als dit niet mogelijk is mag de tram links worden ingehaald.
 • In Praag mag een tram alleen rechts worden ingehaald.
 • Het is verboden een stilstaande tram voorbij te rijden bij een vluchtheuvel.
Filerijden
 • Als zich op auto(snel)wegen een file vormt, zijn bestuurders verplicht een middendoorgang vrij te maken. Dit betekent dat de bestuurders zoveel mogelijk rechts of links moeten gaan rijden, zodat er in het midden een ruimte van ten minste 3 m ontstaat voor hulpverlenende voertuigen, zoals ambulances en politieauto's. 
 • Als zich een file vormt op wegen met meer dan twee rijstroken per richting, moeten de bestuurders op de meest rechtse rijstrook zoveel mogelijk rechts en de bestuurders op alle andere rijstroken zoveel mogelijk links gaan rijden.
Geluidssignalen
 • Binnen de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen alleen overdag toegestaan en alleen als er direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
 • Het geven van geluidssignalen is verboden tussen 20-6 uur. In het centrum van Praag geldt dit ook overdag.
Rijstroken

Als binnen de bebouwde kom een weg uit minimaal twee rijstroken voor iedere richting bestaat, zijn bestuurders vrij om te kiezen welke rijstrook ze willen gebruiken, ongeacht de snelheid van het verkeer op de andere rijstroken. Buiten de bebouwde kom mag dit alleen in druk (file)verkeer.

Rotondes

Een bestuurder die op een rotonde rijdt, heeft voorrang op een bestuurder die een rotonde op wil rijden.

Spoorwegovergang
 • Vanaf 50 m voor een spoorwegovergang is de maximumsnelheid 30 km/h.
 • Als bij de overweg een wit knipperlicht brandt, is vanaf 50 m de maximumsnelheid 50 km/h.
Parkeren
 • Een voertuig moet altijd aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In een straat met eenrichtingverkeer mag ook aan de linkerkant worden geparkeerd.
 • Het centrum van Praag kent 3 parkeerzones:
  • Oranje zone: maximumparkeertijd 2 uur (8-18 uur, met parkeermeter).
  • Groene zone: maximumparkeertijd 6 uur (8-18 uur, met parkeermeter).
  • Blauwe zone: alleen voor omwonenden met parkeervergunning. 
 • Het is verboden te parkeren ter hoogte van een onderbroken gele lijn.
Stoppen

Stoppen is verboden op de volgende plaatsen:

 • Op een brug.
 • Binnen 15 m van een overweg, een tunnel of een onderdoorgang.
 • 30 m voor en 5 m na een tram- of bushalte.
 • Langs tramrails, behalve als er minstens 3,50 m ruimte overblijft.
 • Ter hoogte van een ononderbroken gele lijn.

Pech of ongeval

 • Een bestuurder is bij pech of een ongeval verplicht een veiligheidshesje te dragen als deze het voertuig verlaat.
 • De bestuurder moet bij pech of een ongeval op auto(snel)wegen een gevarendriehoek gebruiken. De gevarendriehoek moet op auto(snel)wegen ten minste 100 m en op overige wegen ten minste 50 m achter het voertuig worden geplaatst.
 • Bij een ongeval dat heeft geleid tot lichamelijk letsel of ernstige materiële schade (van meer dan 100.000 CZK), is de bestuurder verplicht onmiddellijk de politie te bellen. Ook als een ongeval alleen heeft geleid tot materiële schade, wordt de bestuurder aangeraden het ongeval te rapporteren aan de politie.

Maximumsnelheid

  Binnen bebouwde kom (A)
Buiten bebouwde kom Autosnelwegen (A)
Personenauto's, campers < 3500 kg en motoren 50 90 130
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan 50 80 80
 • A: Op autosnelwegen binnen de bebouwde kom 80 km/h.
 • Op autosnelwegen zijn alleen voertuigen toegestaan die 80 km/h kunnen en mogen rijden.
 • Vanaf 50 m voor een spoorwegovergang geldt een maximumsnelheid van 30 km/h.

Verkeersregels auto

Verlichting

 • Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.
 • Let op: in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
 • Bij het wachten voor een overweg mag alleen parkeerlicht (stadslicht) worden gebruikt

Kinderen

 • Kinderen met een lengte van minder dan 1,50 m moeten in een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd.
 • Als een kind met de rug naar voren, voor in de auto in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
 • In auto's zonder veiligheidsgordels moeten kinderen van 3 jaar of ouder met een lengte van minder dan 1,50 m altijd achterin worden vervoerd.
 • Kinderen onder de 3 jaar mogen niet reizen in een voertuig zonder kinderzitje (behalve in een taxi in stedelijk gebied).

Huisdieren

 • Voor zover bekend is er in Tsjechië geen specifieke wetgeving met betrekking tot het vervoer van huisdieren, maar kan op grond van de bestaande wetgeving (voor bijvoorbeeld lading) worden gesteld dat het huisdier de bestuurder niet mag hinderen tijdens het rijden en inzittenden en andere weggebruikers niet in gevaar mag brengen.
 • Automobilisten wordt daarom geadviseerd hun huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale veiligheidsgordel of in de kofferbak achter een net of rek te vervoeren.

Lading

De regels voor het vervoeren van lading zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland. Zorg ervoor dat de lading stevig en veilig is bevestigd en de verlichting achter goed zichtbaar is.

Flitspaalsignalering

 • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • In apparatuur (zoals navigatieapparatuur, telefoons, tablets en laptops) moet de functie voor signalering van vaste flitspalen of trajectcontroles zijn uitgeschakeld.

Dashcam

 • Het gebruik van een dashcam (dashboardcamera) is niet verboden.
 • Het is echter niet toegestaan om dashcam-opnamen openbaar te maken (bijvoorbeeld op internet).
 • De dashcam mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren.
 • Actuele informatie over het gebruik van een dashcam is te vinden op www.anwb.nl/rechtshulp/dashcams.

Slepen

Bij slepen geldt een maximumsnelheid van 60 km/h.

Verplicht mee in de auto of camper


regel
opm.

Brandblusser

Niet verplicht


Gevarendriehoek

Verplicht

(A)

Reservebril
Niet bekend
(B)

Reservelampen

Niet verplicht

(C)

Veiligheidshesje
Verplicht
(D)
Verbanddoos
Verplicht

 • A: Bij pech of ongeval moet op auto(snel)wegen een gevarendriehoek ten minste 100 m en op overige wegen ten minste 50 m achter het voertuig worden geplaatst. Binnen de bebouwde kom mag de driehoek dichter bij het voertuig worden geplaatst. Alarmlichten mogen worden gebruikt tot de gevarendriehoek is geplaatst.
 • B: De ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • C: Geadviseerd wordt om reservelampen en -zekeringen mee te nemen, tenzij het voertuig is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting. 
 • D: De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • De meeste artikelen, zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesje (reflectievest), zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
 • Let op: controleer bij het huren van een voertuig altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos) in het voertuig aanwezig is.

Motor

 • Motorrijders moeten een verbanddoos bij zich hebben.
 • Voor bestuurders van motoren met zijspan en trikes is het bovendien verplicht een gevarendriehoek mee te nemen.
 • In Tsjechië wordt motorrijders geadviseerd een veiligheidshesje mee te nemen.

Verkeersregels caravan en aanhangwagen

Afmetingen, maxima

  Nederland
Tsjechië
opm.
Breedte combinatie (excl. spiegels)
2,55 m
2,55 m
 
Hoogte combinatie
4 m 
4 m
 
Lengte aanhanger (incl. dissel)
12 m
12 m
(A)
Lengte combinatie 18 m
18,75 m
(A)

A: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.

Gewicht

Het totale gewicht van de aanhanger mag niet hoger zijn dan 50% van het totale gewicht van de auto.

Verkeersregels motor

Helm

Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Passagiers

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet achter op een motor vervoerd worden.

Verkeersregels bromfiets

Helm

Het dragen van een helm is verplicht.

Verlichting

Brom- en snorfietsen moeten ook overdag dimlicht voeren.

Passagiers

Het is verboden een passagier te vervoeren.

Bijzonderheden

Brom- en snorfietsers mogen tijdens het rijden niet roken.

Verkeersregels fiets

Helm

Personen jonger dan 18 jaar moeten een helm dragen.

Verlichting en overige vereisten

 • Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
 • De fiets moet achter een rode reflector hebben, oranje reflectoren op de pedalen en twee gele reflectoren op de wielen.
 • Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen, een bel en spatborden.

Passagiers

Kinderen jonger dan 7 jaar moeten in een kinderzitje met voetsteuntjes worden vervoerd door een persoon van minimaal 16 jaar.

Fietsende kinderen

Kinderen jonger dan 10 jaar moeten worden begeleid door een persoon van 16 jaar of ouder.

Fietsen onder invloed

In Tsjechië geldt een absoluut alcoholverbod.

Mobiel bellen

 • Het is fietsers verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Naast elkaar rijden

Naast elkaar rijden is verboden.

Fietspad

 • Waar een fietspad is, dient hiervan gebruik te worden gemaakt.
 • Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden.

Bijzonderheden

Fietsers mogen tijdens het rijden niet roken.

Verkeersborden

 • De verkeersborden in Tsjechië wijken nauwelijks af van die in Nederland.
 • Bruine borden geven toeristische informatie.

Auto en motor

 • Het bord dat een snelweg aanduidt, heeft een groene in plaats van blauwe achtergrond.
 • Een driehoekig wit bord met een rode rand en een auto die deels is bedekt met horizontale zwarte lijnen, waarschuwt voor mist.
 • Een driehoekig wit bord met een rode rand en een auto die over de kop slaat, waarschuwt voor een weggedeelte waar veel ongelukken voorkomen.
 • Een rond wit bord met een rode rand en twee auto's met daartussen een getal, geeft aan hoeveel meter afstand u moet houden tot uw voorganger.
 • Een keerverbod wordt aangegeven met een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte 'U' waar, anders dan in Nederland, ook een rode streep doorheen loopt.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een diagonale rode streep erdoor betekent: 'Verboden links (of rechts) af te slaan'.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een toeter met een rode diagonale streep erdoor betekent dat het verboden is te claxonneren.
 • Een rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
 • Een rond blauw bord met daarop een witte auto en daaronder een sneeuwkristal betekent dat winterbanden verplicht zijn.
 • Een rond blauw bord met een witte koplamp en naar beneden gerichte stralen betekent dat u dimlicht moet voeren.
 • Een rond blauw bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan.

Fiets en voetganger

Behalve het bekende ronde blauwe bord 'Fietspad', zijn er ook vergelijkbare borden die een fiets-/voetpad aangeven, met al dan niet gescheiden gedeelten voor fietsers en voetgangers.

Aanduidingen

Tsjechisch
Nederlands
Cyklisto, sesedni z kola Fietsers afstappen
Dej prednost tramvaji Voorrang verlenen aan trams
Nebezpecná zatácka Gevaarlijke bocht
Nehoda
Ongeval
Nemocnice
Ziekenhuis
Objíždka Omleiding
Odbocte
Keren
Peší zoná
Voetgangersgebied
Pozor
Let op
Pri snehu a náledi Weg gesloten vanwege sneeuw en ijs
Prujezd zakázán Geen doorgaand verkeer
Stuj, stop
Stoppen
Vlevo
Links
Vpravo
Rechts
Zákaz parkován
Niet parkeren
Za mokra Slipgevaar
Zmena prednosti v jízde Einde voorrangsweg

Winterbanden

Winterbanden
 • Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 november t/m 31 maart wanneer de weg is bedekt met sneeuw of ijs of als de temperatuur lager is dan 4°C en er kans is op sneeuwval of ijzel. Deze periode kan worden vervroegd en/of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
 • Op wegen waar een rond blauw bord staat met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok, zijn winterbanden verplicht, ongeacht de weersomstandigheden en zelfs als het wegdek vrij is van sneeuw of ijs.
 • Winterbanden moeten op alle wielen van de auto worden gemonteerd.
 • Een band met de aanduiding M+S, M.S. of M&S wordt als winterband beschouwd.
 • De voorgeschreven minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 mm.
 • Als een bestuurder op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat deze bestuurder (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat deze het verkeer onnodig in gevaar heeft gebracht.
 • De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Meer informatie: www.anwb.nl/winterbanden.
Sneeuwkettingen
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt (zodat het wegdek beschermd is tegen de sneeuwkettingen).
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
 • Soms heeft dit verkeersbord een onderbord met de tekst 'Pri souvislé snehové vrstve' (bij ononderbroken sneeuwlaag) wat betekent dat sneeuwkettingen alleen mogen worden gebruikt als de weg vrijwel geheel met een sneeuw- of ijslaag is bedekt.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.
Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is verboden. Dit verbod geldt ook voor Nederlandse auto's.

Bijzonderheden

Ook voor voertuigen die 3500 kg of zwaarder zijn, is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 november t/m 31 maart. Voor deze voertuigen moeten de winterbanden echter ten minste op de aangedreven wielen worden gemonteerd en een minimale profieldiepte hebben van 6 mm.

Na aankomst

Veiligheid

Skihelm

Hoewel niet verplicht in Tsjechië, wordt het dragen van een skihelm voor kinderen sterk aangeraden.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

 • Het landelijk alarmnummer is 112.
 • Politie: 158.
 • Ambulance: 155.
 • Brandweer: 150.

Elektriciteit

Voltage

230 volt

Verloopstekker
 • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben.
 • Voor geaarde stekkers met een gat voor deze aardingspin of platte stekkers zonder randaarde is geen verloopstekker nodig.
 • Voor geaarde stekkers zonder een gat voor een aardingspin is mogelijk een verloopstekker van het type E of een wereldstekker nodig.
 • Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Fooien

 • Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kunt u het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen.
 • Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Internet

 • Breedband internet is redelijk beschikbaar.
 • In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden.
 • Een aantal restaurants, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen.
 • Veel hotels bieden (draadloos) internet aan.

Prijspeil

 • Budgetovernachting: vanaf € 11.
 • Middenklasseovernachting: € 25 tot € 100.
 • Eenvoudige maaltijd: vanaf  € 4.
 • Diner 3 gangen: vanaf  € 10.
 • Taxirit (ong. 3 km.): vanaf  € 4.
 • Kopje koffie: vanaf  € 1,30.
 • Biertje: vanaf  € 1,10.

Telefoneren

Nummer kiezen
 • Internationaal toegangsnummer: 420.
 • Vanuit Nederland naar Tsjechië: 00 - 420 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
 • Vanuit Tsjechië naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Mobiel bellen
 • U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten.
 • De netwerken bieden samen volledige dekking.
 • Er is een 3G-netwerk (internet).
Stel uw eigen reisgids samen0


Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 179,- p.p.

Praag - Hotel Barcelo Praha Five, modern comfort!

Tsjechië

Hotel Barcelo Praha Five is een modern 4-sterren hotel ingericht met frisse kleuren en een prima ontbijtbuffet. Exclusief voor ANWB: Extra Reisgids Praag en 3-daagse openbaar vervoerkaart.

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  3 dagen | Logies en ontbijt

ANWB Selectie
Al vanaf 299,- p.p.

6- of 8-daagse autovakantie Saksen

Tsjechië

Genieten van een heerlijke vakantie in Duitsland met een verblijf in Oberwiesenthal. Kastelen en paleizen zijn o.a. de overblijfselen van een boeiende geschiedenis. Maar ook de prachtige natuur en bruisende steden zoals Dresden en Praag bezorgen je een onvergetelijke vakantie!

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  6 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 379,- p.p.

6-daagse fietsvakantie Elbe

Duitsland, Tsjechië

Een fantastische fietsreis langs een afwisselende route, door prachtige natuur en in de omgeving van de rivier de Elbe in Duitsland, waarbij je o.a. in Dresden, Riesa en Wittenberg overnacht.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  6 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 162,- p.p.

Praag - Hotel Anna 3*, zeer voordeliger en charmant!

Tsjechië

Achter de neo-klassieke facade huist dit prettige hotel met Art Nouveau interieur. Exclusief voor ANWB: Extra Reisgids Praag en 3-daagse openbaar vervoerkaart.

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  3 dagen | Logies en ontbijt

ANWB Selectie
Al vanaf 186,- p.p.

Praag - Hotel Pav 3*, supercentraal en voordelig!

Tsjechië

Hotel Pav is een prettig 3* hotel, één van de beste in haar klasse met een moderne uitstraling. Exclusief voor ANWB: Extra Reisgids Praag en een rondleiding door de oude stad van Praag met Nederlandstalige gids incl. koffie en gebak (duur: ca. 3 uur).

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  3 dagen | Logies en ontbijt

ANWB Selectie
Al vanaf 188,- p.p.

Praag - Hotel Central 3*, een klassieker!

Tsjechië

Hotel Central is al jaren één van de populairste hotels van Praag, gewoon goed en gezellig! Exclusief voor ANWB: Extra Reisgids Praag en 3-daagse openbaar vervoerkaart.

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  3 dagen | Logies en ontbijt

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Tsjechië
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst

Kies een regioDownload uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee