Spanje

Steeds meer toeristen ontdekken dat Spanje meer biedt dan zon, zee en strand. Het binnenland ademt volop Spaanse trots en temperament. Alleen al voor de neus en de tong is het land een feest, dankzij de heerlijke streekgerechten en de tapas: Ook de ogen komen niets te kort. De diverse, overweldigende natuur is om stil van te worden. En wat dacht u van het werk van kunstenaars als Velasquez, Picasso, Dalí en Gaudí? De steden zijn divers. Van het wereldse Barcelona tot gematigd Madrid en conservatief Sevilla. In de schilderachtige dorpen kunt u volop genieten van sferen met eeuwigheidswaarde. Kortom: Spanje is een feest voor de zintuigen.

Attracties en evenementen

Informatie

Spaans verkeersbureau: spain.info, Ministerie van toerisme: tourspain.es, Evenementen en festivals: cuandopasa.com, Festivals: festivales.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, worldtravelguide.net.

Katholieke en traditionele festivals

Door de katholieke inslag grossiert Spanje in Katholieke festivals. Het mooie is dat er het hele jaar door wel ergens zo'n evenement plaatsvindt. Pracht en praal voeren de boventoon in een mystieke sfeer. Niet voor niets trekken de talloze folkloristische processies en bedevaartstochten vele duizenden belangstellenden. U doet er daarom goed aan zo'n festival bij te wonen in een kleinere plaats. Ook een keur aan traditionele evenementen vallen in de smaak. Zo beschikt Sevilla naast de sprookjesachtige processieweek Semana Santa, bijvoorbeeld over jaarmarkt Feria de Avril.

Kinderen koning

Spanjaarden zijn echte gezinsmensen. In de dagelijkse omgang besteedt de bevolking dan ook veel aandacht aan kinderen. Vooral Noord-Europees blond haar kan een ware attractie zijn! In de toeristische gebieden is vrijwel overal aan vermaak voor de kinderen gedacht. Hier zijn pretparken - zoals Isla Magíca en Terra Mitíca - en speeltuinen te vinden. Op het strand is weinig speelgoed nodig, daar vermaken kinderen zich al vanzelf. In het binnenland spreken de kastelen in Castilla-La Mancha natuurlijk tot de verbeelding. Verder zijn markten een ideale plek om kinderen zich te laten verbazen over vreemde vruchten en rare vissen.

Tips Flamenco in Andalusië

Voor flamenco (muziek en dans) moet u in Andalusië zijn. Cartagena in Murcia organiseert het beste festival op dit gebied, maar rondom Granada in Andalusië is zeker flamenco van topklasse te zien. Toeristenbureaus helpen u verder. www.andalucia.com/flamenco.

Son Martorellet, Menorca

Dit is een ranch op Menorca met een spectaculaire paardenshow. Voor de kinderen is er een mooi speelterrein en er rijdt een treintje. De paarden mogen in de stallen of de weiden bezocht worden. www.sonmartorellet.com.

Parque de Attracciones Monte Igueldo, Donostia-San Sebastián

Een kindvriendelijk themapark is het Parque de Atracciones Monte Igueldo in Donostia (San Sebastián). Terwijl de kinderen zich in botsauto's en op trampolines vermaken, genieten de ouders van het zeezicht. www.monteigueldo.es/eng.

Terra Mitica, Benidorm

Dit themapark bij Benidorm is gebaseerd op de oude mediterrane beschavingen. Er zijn onder meer een enorme houten achtbaan en tal van restaurants. www.terramiticapark.com.

Casa de Campo, Madrid

Casa de Campo in Madrid is een groene long van de stad, met daarin een aquarium, een dierentuin, een amusementspark en de mogelijkheid om met een bootje te varen. www.gomadrid.com/activity/parks/casa-de-campo.html.

Bezienswaardigheden

Het aanbod van, voornamelijk culturele, bezienswaardigheden is erg groot. Zo zijn er de zeer exclusieve kunstmusea als het Prado in Madrid, het Guggenheim in Bilbao en het Dalimuseum in Figueras. Verder moet u denken aan een keur van Romeins nalatenschap. Maar ook aan Moorse Paleizen, puntgave middeleeuwse kastelen en de Katholieke kunst en architectuur. Tot de bezienswaardigheden behoren natuurlijk ook prachtig gelegen bergdorpjes en de indrukwekkende landschappen.

TipsAlpujarras

In de zuidelijke Alpujarras liggen de hooggelegen witte dorpjes Pampaneira, Bubión en Capileira schilderachtig tegen het machtige decor van de Sierra Nevada. www.viagranada.be/alpujarras.php.

Barri Gòtic, Barcelona

In de Barri Gòtic, Barcelona's oudste wijk, voelt u het hart van de stad authentieker kloppen dan aan de van de toeristen vergeven Ramblas. www.spanje.nl/spanje/catalonie/barcelona/informatie/barri-gotic.html.

Garrotxa

In de allang gedoofde vulkaan Santa Margarita in het natuurpark van Garrotxa staat heel schilderachtig in de krater een klooster. Een mooie wandeling vanuit het dorp Olot voert u erheen. www.turismegarrotxa.com.

Guadalupe

Dit dorp in de heuvels van Extremadura herbergt een schat in de vorm van het enorme hiëronymietenklooster uit 1340. www.monasterioguadalupe.com.

Kathedraal van Santiago de Compostela

De massieve en imposante kathedraal van Santiago de Compostela is al duizend jaar het richtpunt van vele boetedoende en geestelijk verdieping zoekende pelgrims uit heel Europa. Ook het interieur is indrukwekkend. www.catedraldesantiago.es.

Dorpen en steden

In het traditionele Spanje is de sfeer allesbepalend. Typerend zijn statige koloniale gebouwen en melancholisch verpauperde woonhuizen. Onder de steden is Barcelona een moderne uitschieter, zowel qua architectuur als winkels. Hoofdstad Madrid, residentie van de invloedrijke Koninklijke familie, is klassieker van aard. Daarnaast verdienen minstens het schitterende Sevilla en San Sebastían een bezoek. En dan de dorpen, waarvan de één nog mooier is dan de ander. Vermaard zijn de Andalusische witte dorpen, maar er is zoveel meer te ontdekken.

TipsBergara

In de groene valleien van het Baskenland liggen fascinerende stadjes en dorpen, zoals Bergara, vol met gave renaissancegebouwen en omringd door maar liefst 20 kapelletjes. en.wikipedia.org/wiki/Bergara.

Zuheros

Dit is een traditioneel wit dorp in de Sierra Subbética, in het zuiden, met een mooie kerk, een museum met interessante vondsten, de ruïne van een Moors kasteel en ook nog eens bijzonder lekkere kaas en olijfolie. www.zuheros.es/zuheros.

Peñafiel, Valladolid

Peñafiel in Valladolid wordt gedomineerd door het fraaie silhouet van het 'castillo' erboven, met 12 ronde torens en een imposante slottoren. Op de Plaza del Coso vonden stierengevechten plaats, terwijl men veilig vanaf de balkons toekeek. www.turismopenafiel.com.

Guadix

Dit stadje in de provincie Jaén met het Moorse Alcazábapaleis en indrukwekkende kathedraaltoren heeft in de Barrio Santiago in tufsteen uitgehouwen grotwoningen, waarvan er enkele nog bewoond worden. www.andalucia.com/guadix/home.htm.

Moriscos in Teruel

Na de Reconquista door de christenen bleef een flink aantal Moren in Teruel wonen, de Moriscos. Hun metselwerk en keramiektegels sieren de stad nog altijd, onder meer in de vorm van de vijf Torres Mudéjares. teruel-virtual.com.

Eten en drinken

Als u van goede spijzen en dranken houdt, dan zit u in Spanje gebeiteld. Met het wijngebied Rioja beschikt Spanje over de beste wijnen ter wereld. Ook de goddelijke sherryvariaties - van mierzoet tot kurkdroog - zijn aan te bevelen. Wat eten betreft gaat iedere streek prat op de eigen specialiteiten - variërend van vlees en vis tot vegetarisch. En terecht! Een feest voor de tong zijn de tapas, vooral in exclusieve tapasbars. Tenslotte een tip: u hebt nog nooit zoiets lekkers als pata negra ham geproefd. Het indrukwekkende smakenpalet danst minutenlang rond in de mond.

TipsSobrassada

Op de Balearen wordt een nationaal beroemde worst gemaakt, de sobrasada. Met paprika als conserveermiddel is deze worst van het zwarte Baleaarse varken rauw op brood te eten, maar ook gekookt in gerechten te verwerken. en.wikipedia.org/wiki/Sobrassada.

Canutillos de Bilbao

Deze bladerdeegrolletjes zijn gevuld met een crème van eidooiers, suiker, vanillesuiker, melk, citroenrasp en kaneel. Heel lekker!

Spaanse flan

De kwaliteit van het beroemde Spaanse toetje 'flan' (au bain marie gestolde pudding van eieren, suiker en melk) schijnt af te hangen van de gebruikte melk. De lekkerste flan bevat ongepasteuriseerde, verse, geurige, vette melk.

Queimada, oftewel Galicisch vuur

Galicisch vuur, oftewel 'queimada', is een oude Keltische drank: vloeibaar vuur van orujo (een grappa), suiker en citroenrasp, bij voorkeur in de schemering aan het strand gemaakt en opgedronken. www.galinor.es/galeria/queimada-e.html.

Chorizo

In Spanje wordt jaarlijks zo'n 65 miljoen kilo chorizo gemaakt. Voor deze nationale worst van mager of vet varkensvlees is paprikapoeder onontbeerlijk voor de kruidige smaak, de geur en de houdbaarheid. nl.wikipedia.org/wiki/Chorizo.

Kunst en cultuur

Het oorspronkelijk door Iberiërs en binnengetrokken Kelten bewoonde Spanje kwam in de 1e eeuw v.C. onder Romeins bestuur. Daarna volgden in de 5e eeuw de Visigoten, die op hun beurt in 711 door de Arabieren verdreven werden. Na de 11e eeuw werd het christelijke gebied in het noorden geleidelijk aan in zuidelijke richting uitgebreid tot in 1492 het hele land onder het gezag van het Spaanse koningshuis stond. Door zijn koloniën in Amerika werd Spanje een wereldmacht. Met de ondergang van de vloot (Armada) raakte het land na 1588 veel gezag kwijt. In 1936 stortte de coup van Franco het land in een drie jaar durende burgeroorlog, die eindigde met een overwinning voor de fascisten. Na Franco's dood (1975) werd Juan Carlos koning; hij leidde Spanje in 1978 naar de democratie.

Natuur

Het door de Pyreneeën van de rest van het Europese continent gescheiden Iberisch Schiereiland is overwegend bergachtig. Het grootste deel van Spanje wordt gevormd door het tafelplateau van Castilië In het zuiden verheft zich de Sierra Nevada. Verder overheerst in het zuidende steppenvegetatie; het noorden is bebost. Spanje is een belangrijk reisland dankzij de vele stranden en een rijk cultureel erfgoed. De grote vakantie-eilanden, waartoe ook de Canarische Eilanden behoren, en de costa's trekken veel bezoekers, net als de talrijke cultuurmonumenten in steden als Barcelona, Madrid, Granada en Sevilla.

Uitgaan

Restaurants en cafés zijn in Spanje overvloedig aanwezig. De cafés zijn dan ook ontmoetingsplaatsen bij uitstek. Voor veel mensen is het een tweede huiskamer. De kusten en steden zijn vanzelfsprekend rijkelijk voorzien van dancings. Wie wat traditioneler wil uitgaan bezoekt een Flamencovoorstelling. En als u zich een echte Spanjaard wilt voelen, ontkomt u er niet aan om 's avonds over de Plaza Mayor te flaneren. In de beste Spaanse traditie: vanaf een uur of tien, in uw mooiste vrijetijdskleding en met het gehele gezin.

Winkelen

Spanje staat bekend om de uitstekende en modieuze producten van leer. In de steden en dorpen zijn talloze winkels waarvan de kwaliteit van de producten per regio verschilt. In Madrid, Barcelona en Malaga zijn grote westerse warenhuizen. De markten zijn over het algemeen van 9 tot 14 uur. Hier worden kleding, schoenen, linnengoed, handwerk, tapijten, sieraden en keramiek verkocht. Madrid heeft verschillende markten waarvan de Rastromarkt op zondag veruit de bekendste is. De populairste vlooienmarkten van Barcelona zijn de Marcet de las Enfants, Mercat de San Antoni en de markt op de Plaza Villa de Madrid. Typische souvenirs zijn Catalaans textiel, producten van leer waaronder suede jassen, houtsnijwerk, tapijten, keramiek, borduurwerk, en schilderijen.

Zon, water en strand

Voor zonaanbidders is Spanje de hemel op aarde. Watersporters kunnen zich in Spanje meer dan uitleven. De kusten zijn bezaaid met prachtige zandstranden en het weer is 's zomers gegarandeerd goed. Sterker nog, de stranden bij Barcelona en aan de Zuidkust, zijn het hele jaar in trek. Net als de tropische Canarische eilanden. Bovendien is het zeewater kraakhelder. In combinatie met palmbomen op de boulevards, ontstaat vanzelf een tropisch vakantiegevoel.

TipsZwembaden in Spanje

Wanneer u niet aan de met prima strandvoorzieningen gezegende kust verblijft, zijn er toch overal genoeg zwemmogelijkheden in vaak fraai vormgegeven zwembaden met waterglijbanen voor de kinderen en bars en cafés voor de groteren.

Playa Magdalena, Santander

Een mooi strand in het noorden van Spanje is het beschutte Playa Magdalena bij Santander, tegenover Isla de la Torre, met een prachtig uitzicht over Playa del Puntal en Playa de Loredo www.santanderspain.com.

Marbella

Marbella, in het zuiden, is een geliefde badplaats van de internationale jetset. Maar wie niet alleen voor het strand komt, biedt de plaats ook mooie oude straatjes met traditionele huizen en kerken. www.marbella.com/eng.

Costa Blanca tot Costa de la Luz

Voor watersport moet u naar de Costa Blanca, maar de Costa Brava en de Costa del Sol blijven niet ver achter. Surfers zoeken liever de kust ten westen van Gibraltar op, de Costa de la Luz.

Costa da Morte, Galicië

Voor wie nu eens niet naar een Spaans clichéstrand wil, is er in het noordwesten de Costa da Morte, met een op de rotsachtige inhammen beukende oceaan. Maar ook hier zijn fijne stranden te vinden. www.costadelamuerte.com.

Vooraf

Gezondheid

 • De medische zorg staat in Spanje op hoog niveau.
 • U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Spanje.

Europese gezondheidskaart

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Spanje. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

Geneesmiddelen

 • Apotheken vindt u overal. In het weekeinde worden er wisseldiensten gedraaid.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Medische verklaring

 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Teken

Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.

Drinkwater

Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Kleding

 • Neem luchtige kleding mee. Een (fleece)trui of vest hebt u nodig voor de koele avonden. Lange mouwen en een lange broek bieden 's avonds bescherming tegen muggen.
 • Stevige wandelschoenen bieden tevens bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust hebt u stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen.
 • In religieuze gebouwen moet u zich houden aan het kledingvoorschrift. Vrouwen dragen hun rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.

Bijzonderheden

Op Mallorca riskeert u een boete tussen € 50 en € 200 wanneer u alleen gekleed in bikini of zwembroek in een openbare ruimte (supermarkt, bar, restaurant, terras) verblijft. Dit geldt niet voor stranden, boulevards en aangrenzende straten.

Klimaat

 • Het noordwesten van Spanje kent een uitgesproken zeeklimaat. De winter is zacht en regenachtig. De zomer is nat en betrekkelijk koel. De maximumtemperatuur ligt rond de 20 graden.
 • Het binnenland van Spanje kent een droog landklimaat. De zomer is lang en heet. De winter is kort maar koud.
 • De kust van Zuid- en Oost-Spanje kent een mediterraan klimaat met droge, hete zomers. De zachte winters zijn goed om te overwinteren.
 • Het stroomgebied van Guadalquivir in Andalusië is berucht om de zomerhitte. Sevilla is de warmste stad van Europa. In de zomer komen temperaturen boven de 40 graden voor. De neerslag valt hoofdzakelijk in de herfst en de winter.
 • De Costa Brava is in de zomer aangenaam warm, niet té warm. In de winter is het er wat te koel om prettig te overwinteren.

Reisseizoen

 • Spanje en de Canarische Eilanden zijn in principe bestemmingen voor alle seizoenen.
 • Terwijl het binnenland in de zomer onaangenaam heet kan zijn, is het dan langs de kusten heerlijk aangenaam.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

Paseo de la Castellana 259-D
28046 Madrid
Tel. +34 91 353 75 00
Open: alleen op afspraak via www.ambassadeconsulaat.pro/?67.
spanje.nlambassade.org .

Nederlands consulaat

Barcelona, Bilbao, Ceuta, Gijón, la Nucía, Palma de Mallorca, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Torremolinos.

Spaanse ambassade

Lange Voorhout 50
2514 EG  Den Haag
Tel. 070 302 49 99
Open: ma t/m vr van 9-14.30 uur.
www.exteriores.gob.es/Embajadas/LAHAYA.

Spaanse consulaat

Frederiksplein 34
1017 XN Amsterdam
Tel. 020 620 38 11
Open: ma t/m vr van 9-14 uur.

Bijzonderheden

Vanwege bezuinigingen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken verlenen de consulaten in Spanje geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor moet u zich wenden tot de ambassade in Madrid. U wordt aangeraden altijd kopieën van uw belangrijke documenten bij u te dragen. Bij diefstal of verlies van uw paspoort kunt u naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met uw vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van uw documenten soms geaccepteerd voor uw terugreis. Voor het consulaat in Barcelona gaat deze regel per 1 september 2015 van kracht.

Handige websites

Toeristische informatie

Feestdagen en evenementen

Uitgaan, sport en recreatie

Vervoer

Overige

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken

 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden tot 10% korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.
 • U kunt ook 'all-inclusive' een auto huren in Spanje via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.

Verhuurlocaties

Auto's kunt u huren bij vliegvelden en in de grote steden.

Voorwaarden

 • Om een auto te huren in Spanje moet u 21 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs hebben. Vaak moet u ten minste 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 • Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.

Documenten

Reisdocument

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

Voor Spanje is geen visum nodig.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Vanwege bezuinigingen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken verlenen de consulaten in Spanje geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor dient men zich te wenden tot de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kan men naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Tekst bijgewerkt: december 2015.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.

Verzekering

 • Zowel voertuig als aanhanger moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart mee te voeren, maar de verzekering van het voertuig of aanhangwagen/caravan (als deze een eigen kenteken heeft) moet wel altijd kunnen worden aangetoond. Het is daarom raadzaam om de groene kaart, en een afzonderlijke voor de aanhangwagen/caravan, mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan.

Bijzonderheden

Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Douaneregels

Alcohol

Invoer vanuit een EU-land (behalve Andorra)

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en
 • 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en
 • 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en
 • 110 liter bier

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of
 • 2 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22%
 • met daarnaast:
 • 4 liter niet-mousserende wijn en
 • 16 liter bier

Invoer vanuit Andorra

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1,5 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of
 • 2 liter dessertwijn of mousserende wijn en
 • 5 liter wijn

Bijzonderheden

Let op: Voor alcoholische dranken afkomstig uit de Spaanse belastingvrije gebieden Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden, gelden dezelfde hoeveelheden als vanuit een niet-EU-land.

Betaalmiddelen

Invoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land vrij worden ingevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een niet-EU-land vrij worden ingevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Uitvoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een EU-land vrij worden uitgevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een niet-EU-land vrij worden uitgevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Tabak

Invoer vanuit een EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

800 sigaretten en

 • 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en
 • 200 sigaren en
 • 1 kg tabak

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 200 sigaretten of
 • 100 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) of
 • 50 sigaren
 • 250 g tabak of
 • Een proportionele verdeling van bovenstaande producten.

Bijzonderheden

Let op: als u tabak meeneemt uit de Spaanse belastingvrije gebieden Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden, gelden dezelfde hoeveelheden als vanuit een niet-EU-land.

Douaneregels diversen

Levensmiddelen

Invoer vanuit een EU-land

Levensmiddelen, fruit en bloemen mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor eigen gebruik.

Invoer vanuit een niet-EU-land
 • Er mag een beperkte hoeveelheid levensmiddelen voor 1 à 2 dagen ingevoerd worden.
 • Dierlijke producten mogen niet ingevoerd worden met uitzondering van producten afkomstig uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. In beperkte mate mogen deze ingevoerd worden als ze afkomstig zijn uit de Faeröer eilanden, Groenland en IJsland, mits bestemd voor eigen gebruik.

Geschenken

Invoer vanuit een EU-land

Geschenken mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor privégebruik.

Invoer vanuit een niet-EU-land

Geschenken mogen in- en uitgevoerd worden tot een waarde van € 430 als men via een lucht- of zeehaven het land inreist, personen onder de 15 jaar tot € 150 en overige reizigers tot een waarde van € 300.

Invoer vanuit Andorra

Per persoon mag er in totaal voor € 525 aan goederen vanuit Andorra ingevoerd worden, personen onder de 15 jaar tot € 270.

Geneesmiddelen

Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken.

Medische verklaring
 • Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet men voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij zich hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Huisdieren

Elk land heeft regels voor invoer, inentingen en registratie van huisdieren. Op www.licg.nl is uitgebreide informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Geld

Invoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land vrij worden ingevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een niet-EU-land vrij worden ingevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Uitvoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een EU-land vrij worden uitgevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een niet-EU-land vrij worden uitgevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.
Onderweg

Route-informatie

Wegen en routes

 • De snelste route gaat over de autosnelwegen (tol) via België - Frankrijk.
 • Als u de tolwegen wilt vermijden rijdt u over de Routes Nationales en Routes Departementales door Frankrijk. U hebt dan een gedetailleerde kaart of navigatiesysteem nodig.
 • U kunt ook over zogenaamde Franse 'Bison Futé-routes' rijden. Kaarten met 'Bison Futé-wegen' zijn verkrijgbaar bij Maison de la France.

Alternatieve routes

 • Barcelona richting het zuiden: volg de C32 tot aan afrit 31, El Vendrell. Hier sluit de weg weer aan op de AP7 richting Tarragona. 
 • Alternatief voor A3 Madrid - Albacete: volg de snelweg AP 36 Aranjuez - Albacete.

Rijverbod vrachtwagens

In Spanje is geen rijverbod voor vrachtwagens van kracht in het weekend of op feestdagen. Voor vervoer van gevaarlijk stoffen en uitzonderlijk vervoer geldt op die dagen wel een rijverbod.

Tunnels

De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Nieuwe wegen

 • A8 Irun - Gijón, Solares - Torrelavega (28 km). Opgeleverd in 2015.
 • A11 Soria - Valladolid - Bragança (Portugese grens): traject La Mallona - El Burgo de Osma (32 km). Datum oplevering onbekend.
 • A11 Soria - Valladolid - Bragança (Portugese grens): traject Alcubilla de Marques - Arnanda de Duero (59 km). Datum oplevering onbekend.
 • A15/AP15 San Sebastian - Medinaceli: traject Soria - Medinaceli (95 km). Opgeleverd in 2015.
 • A15/AP15 San Sebastian - Medinaceli: traject Tudela - Soria (100 km). Datum oplevering onbekend.
 • A54 Lugo - Santiago de Compostela: traject Palas West - Lugo (45 km). Opgeleverd in 2015.
 • A66/AP66 Gijon - Sevilla: traject Castrogonzalo (aansluiting met A6) - Zamora-Noord (49 km). Opgeleverd in 2015.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Spanje rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Wegenwacht Europa Plus

 • Voor de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla kunt u de Wegenwacht Europa uitbreiden met het pakket Europa Plus Instap, Europa Plus Standaard of Europa Plus Compleet. U kunt rekenen op:
  • Hulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
  • Bij het pakket Wegenwacht Europa Plus Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij het pakket Wegenwacht Europa Plus Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur en het binnen het dekkingsgebied valt).
  • Bij het pakket Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur en het binnen het dekkingsgebied valt), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.  
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Autotrein

Vanuit Nederland

Er rijdt geen autoslaaptrein van Nederland naar Spanje.

Vanuit Frankrijk

 • Vanaf Parijs rijdt een autoslaaptrein naar Avignon, Biarritz, Narbonne en Toulouse. Zo kunt u een deel van het traject met de autotrein afleggen.
 • Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht bij de Treinreiswinkel in Leiden, www.treinreiswinkel.nl.

Brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar
opm.

Euro 95 (loodvrij)

Gasolina sin plomo 95 / Eurosuper plus 95

Goed

(A)

Superplus 98 (loodvrij)

Gasolina sin plomo 98 / Super plus 98

Goed

(A)

Diesel

Gasóleo / Diesel / Aceite Diesel

Goed


Lpg GLP (Gas Licuado de Petróleo) / Autogas / Gasauto
Redelijk
(B,C)
Aardgas
GNC (Gas Natural Comprimido) Beperkt
(D)

Bio-ethanol

n.b

Zeer beperkt

(E)

 • A: Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
 • B: Lpg is verspreid over het land verkrijgbaar bij ongeveer 440 tankstations. Raadpleeg het overzicht op lpgwijzer.com of www.mylpg.eu of de kaart op de Spaanstalige website aoglp.com. Spanje is overgestapt op de nieuwe euroconnector voor lpg. Om lpg te kunnen tanken is voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) een Euronozzle nodig. Deze is onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de naam 'Gasnippel Spanje'. (In onder andere België en Duitsland is een Europanippel (acme) nodig en in Frankrijk en Portugal een Italiënippel (dish).) Bij enkele tankstations wordt mogelijk nog gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting en is geen hulpstuk nodig.
 • C: Op de Canarische Eilanden is lpg slechts bij een beperkt aantal tankstations beschikbaar: 3 op het Gran Canaria, 3 op Tenerife en één op Lanzarote.
 • D: Aardgas is verkrijgbaar bij ongeveer 38 stations. Zie cngeurope.com voor een overzicht van aardgasvulstations in Spanje.
 • E: Bio-ethanol is bij ongeveer 30 tankstations verkrijgbaar.
 • Let op: bestuurders kunnen zich in Spanje gemakkelijk vergissen bij het tanken: gasolina is benzine en gasoleo is diesel. Net als in Nederland is de zwarte slang voor diesel.

Goedkoper tanken

 • Benzine en diesel zijn in Spanje goedkoper dan in Frankrijk.
 • In Spanje kan over het algemeen het goedkoopst worden getankt bij de tankstations die zijn verbonden aan grote supermarkten, bij tankstations op industrieterreinen en op het platteland bij tankstations van coöperaties.
 • Brandstof is het duurst bij tankstations langs auto(snel)wegen en in de grotere steden.

Openingstijden tankstations

 • De meeste tankstations langs de (tol)snelwegen zijn ofwel dag en nacht ofwel van 6-24 uur geopend.
 • Langs de autowegen en in de grote steden zijn de tankstations doorgaans geopend van 7-22 uur.

Betalen

 • Bij tankstations kan contant of met een bankpas worden betaald.
 • Ook worden bij vrijwel alle tankstations bankpassen en creditcards aan de kassa geaccepteerd.

Tankautomaten

 • Bij tankautomaten kan worden betaald met een bankpas of creditcard. Houd er rekening mee dat Nederlandse bankpassen en creditcards soms niet worden geaccepteerd.
 • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.

Reservebrandstof

Er mag maximaal 10 liter brandstof in een reservetankje worden ingevoerd.

Elektrisch rijden

 • Spanje heeft ongeveer 665 estaciónes de carga eléctrical (ectrolineras), oftewel oplaadpunten (bron: chargemap.com), waarvan de meeste zich in en rond de grote steden bevinden. (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 6000 volgens chargemap.com.)
 • Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Spanje vergt veel planning en voorbereiding.
 • Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten onder andere op chargemap.com, openchargemap.org en oplaadpalen.nl of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android).

Milieuzones

 • In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid, zijn milieuzones ingericht, onder meer om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial (alleen toegankelijk voor vergunninghouders).
 • Het inrijden van deze gebieden kan forse boetes opleveren en het is zaak goed op de borden te letten en ze niet te negeren. Er wordt met behulp van camera's gecontroleerd.
 • Als u een hotelkamer hebt geboekt binnen een milieuzone, neem dan van tevoren contact op met de hoteleigenaar om te vragen of er een ontheffing is aangevraagd.
 • Gehandicapten dienen aan strikte, plaatselijk bepaalde regels te voldoen om het gebied in te mogen. Meer informatie is verkrijgbaar bij de plaatselijke autoriteiten.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Spanje rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Wegenwacht Europa Plus

 • Voor de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla kunt u de Wegenwacht Europa uitbreiden met het pakket Europa Plus Instap, Europa Plus Standaard of Europa Plus Compleet. U kunt rekenen op:
  • Hulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
  • Bij het pakket Wegenwacht Europa Plus Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij het pakket Wegenwacht Europa Plus Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur en het binnen het dekkingsgebied valt).
  • Bij het pakket Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur en het binnen het dekkingsgebied valt), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.  
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Route-informatie

 • De snelste route gaat over de autosnelwegen (tol) via België - Frankrijk.
 • Als u de tolwegen wilt vermijden rijdt u over de Routes Nationales en Routes Departementales door Frankrijk. U hebt dan een gedetailleerde kaart of navigatiesysteem nodig.
 • U kunt ook over zogenaamde Franse 'Bison Futé-routes' rijden. Kaarten met 'Bison Futé-wegen' zijn verkrijgbaar bij Maison de la France.

Alternatieve routes

 • Barcelona richting het zuiden: volg de C32 tot aan afrit 31, El Vendrell. Hier sluit de weg weer aan op de AP7 richting Tarragona. 
 • Alternatief voor A3 Madrid - Albacete: volg de snelweg AP 36 Aranjuez - Albacete.

Rijverbod vrachtwagens

In Spanje is geen rijverbod voor vrachtwagens van kracht in het weekend of op feestdagen. Voor vervoer van gevaarlijk stoffen en uitzonderlijk vervoer geldt op die dagen wel een rijverbod.

Tunnels

De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Nieuwe wegen

 • A8 Irun - Gijón, Solares - Torrelavega (28 km). Opgeleverd in 2015.
 • A11 Soria - Valladolid - Bragança (Portugese grens): traject La Mallona - El Burgo de Osma (32 km). Datum oplevering onbekend.
 • A11 Soria - Valladolid - Bragança (Portugese grens): traject Alcubilla de Marques - Arnanda de Duero (59 km). Datum oplevering onbekend.
 • A15/AP15 San Sebastian - Medinaceli: traject Soria - Medinaceli (95 km). Opgeleverd in 2015.
 • A15/AP15 San Sebastian - Medinaceli: traject Tudela - Soria (100 km). Datum oplevering onbekend.
 • A54 Lugo - Santiago de Compostela: traject Palas West - Lugo (45 km). Opgeleverd in 2015.
 • A66/AP66 Gijon - Sevilla: traject Castrogonzalo (aansluiting met A6) - Zamora-Noord (49 km). Opgeleverd in 2015.

Toltrajecten en toltarieven

De meeste autosnelwegen in Spanje zijn tolwegen.

Tariefklassen

Klasse 1

Tot klasse 1 behoren de motor, personenauto, bestelwagen en camper met of zonder eenassige caravan of aanhangwagen.

Klasse 2

Tot klasse 2 behoren het busje, bestelwagen of camper met dubbele wielen achter (4 wielen op de achteras). Ook de vrachtauto, camper en bus met 3 assen valt onder deze klasse.

Klasse 3

Tot klasse 3 behoren voertuigcombinaties met in totaal 4 assen of meer; auto's, busjes en campers met dubbelassige aanhangwagen.

Betalen

 • U kunt contant betalen in euro's.
 • De bekende creditcards worden geaccepteerd.
 • Betalen kan bij tolstations in Spanje vaak ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestro-logo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. Het is dan ook raadzaam altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.
 • Betalen kan ook elektronisch (ETC) met een zogenoemd On Board Unit (OBU), een kastje dat in de auto geplaatst wordt en uitgelezen wordt bij het passeren van de tolpoortjes. De kastjes zijn te krijgen bij banken. Meer informatie is te vinden op de website www.viat.es.

Informatie

Informatie en tarieven tolwegen Spanje: https://www.autopistas.com/en.

Toltarieven hoofdroutes en tunnels

 • Tarieven (1-12-2015) in euro's.
 • Prijzen zijn het hoogste tarief. Voor enkele trajecten rond o.a. Madrid en Barcelona gelden lagere tarieven buiten de spitsuren (tijden kunnen verschillen per traject).
Noordwest-Spanje
wegnr.
traject klasse 1 klasse 2 klasse 3
AP66 (Oviedo) Campomanes - León 13,05 16,55 21,25
AP71 León - Astorgas 5,00 6,75 8,15
AP1
Burgos - Arminón 12,10 13,00 23,00
AP6
Villalba - Adanero
12,35 24,80 27,85
AP15
Tafalla - AP68 (Madrid)
5,45 8,45 8,45
AP15
Marcilla - AP68 (Madrid) 2,75 4,35 4,35
AP51
Avila - Villacasin
 2,35 3,00
3,75
AP61
Segovia - San Rafael
3,85 4,10 5,00
AP9 Ferrol - Betanzos 2,95 5,45 6,85
AP9 Betanzos - La Coruña 1,85 3,30 4,35
AP9 Betanzos - Santiago de C. 5,65 10,05 12,40
AP9 Santiago de C. - Pontevedra 5,40 9,05 11,45
AP9 Pontevedra - Vigo 3,65 5,90 7,90
AP53 Santiago de C. - Omgeving 5,95
10,05
11,95
AG55 La Coruña - Carballo 2,50 3,70 4,90
AG57 Vigo - Baiona 1,65 2,45 3,25
Oost-Spanje
wegnr.  traject
klasse 1 klasse 2 klasse 3
AP7 Franse grens - Parets 14,35 23,00 29,10
C33 Barcelona - Montmelo
1,61 2,60 3,28
AP7 Barcelona - Vendrell, AP2
6,05 11,00 13,80
AP7 Vendrell - Salou 4,95 9,20 11,65
AP7 Salou - Valencia 25,95 35,00 38,45
AP7 Valencia - Benidorm 13,65 18,45 20,25
AP7 Valencia - Alicante 17,15 23,20 25,45
AP7 Alicante - Cartagena
(A) 3,65 (A) 4,25 (A) 5,15
CP7
Regio Alicante - AP7
4,50
6,40
7,65
AP7 Cartagena - Vera (A7)
14,05 19,90 23,80
AP2 Zaragoza - Vendrell
25,10 37,40 55,80
C16 San Cugat/AP7 - Manresa 3,86 7,73 13,54
C32 Montgat/Barc. N - Palafolls 4,76 7,64 9,51
C32 Montgat - Blanes 4,76 7,64 9,51
C32/C31
Castelldefels - Sitges 3,12 6,48 11,44
C16 Túnel del Cadi (B) 11,65 25,42 30,49
  Túnel del Vallvidrera (C)
4,19 6,58 8,74
 • A: Vermelde tarieven moeten zowel bij het oprijden als afrijden van dit traject (dus twee keer) betaald worden.
 • B: Motoren: € 9,40
 • C: Motoren: € 3,27
Midden-Spanje
wegnr. traject
klasse 1 klasse 2 klasse 3
A8 Irun - Bilbao 10,66 21,23 24,37
A8 Donostia - San Sebastian - Bilbao 9,85 20,14 23,10
A8 Donostia - San Sebastian - Vitoria 11,94 20,823 24,48
A8 Donostia - Santander 1,15 4,15 4,68
AP68 Túnel Artxandra
1,07 1,07 1,07
AP68 Bilbao - splitsing AP1/AP68 9,90 18,15 20,55
AP68 Bilbao - Tudela/A15 24,05 44,390 50,85
AP68 Bilbao - Zaragoza 32,05 58,30 67,60
A15 Irurzun - Pamplona 2,15 3,30 3,30
A15 Pamplona - Tudela/AP68 9,15 13,25 13,25
AP1 splitsing AP1/AP68 - Burgos 11,05 11,90 11,90
AP6 Madrid - Adenero 12,35 24,80 27,85
R2/M50
Madrid Airport - Guadalajara 6,10 8,55 10,05
R2 Madrid Aeropuerto
1,05
1,20
1,75
R3
Madrid - A3 -Valencia 4,25 5,75 7,20
R4
Madrid - Ocaña 9,75 11,10 13,05
R5
Madrid - A5 - Badajoz 4,40 6,00 7,55
M12 Madrid Airport
1,95 2,45 2,45
AP41/R5  Madrid - Toledo
7,55 10,75 12,85
AP36  Madrid - Levante Ocaña
15,55 22,10 26,45
AP7
Regio Alicante (El Campello - Montford del Cid)
3,80
5,40
6,45
Zuid-Spanje
wegnr.
traject klasse 1 klasse 2 klasse 3
AP4 Sevilla - Cadiz 7,25 12,80 14,20
AP46 Alto de las Pedrizas - Málaga 5,00 5,75 8,55
AP7 Málaga Airport - Algeciras 10,55 17,15 20,85
AP7
Málaga - Marbella 4,60
7,45
9,15
AP7
Málaga - Calahonda 2,85
4,65
5,70
AP7
Marbella - Estepona
3,10 5,05 6,20
AP7 Estepona - Guadiaro 2,00 2,95 3,85
Mallorca
wegnr.
traject klasse 1 klasse 2 klasse 3
C711 Tunél de Soller
5,05 7,95 9,00

Opgetelde toltarieven hoofdroutes

 • De bedragen in de onderstaande tabellen zijn richtprijzen, afgerond en uitgaande van het hoogste tarief.
 • Tarieven (1-1-2015) in euro's.
Richting de 'costa's'
traject klasse 1
Franse grens - Barcelona 16
Franse grens - Tarragona 21
Franse grens - Valencia 51
Franse grens - Cartagena 54
Franse grens - Algeciras (ferry) 60
Richting Madrid en Marokko
traject
klasse 1
Franse grens - Irun - Vitoria/Gasteiz - Madrid 23
Franse grens - Irun - Vitoria/Gasteiz - Salamanca - Algeciras 33

Veerdiensten

Veerdiensten naar de Balearen 

route vaartijd
rederij
Formentera - Ibiza
± 30 min.
Balearia
Mallorca - Ibiza
± 3,30-5 uur
Balearia
Dénia - Ibiza
± 3,30 uur
Balearia
Dénia - Formentera
± 2,30 uur
Baleria
Valencia - Ibiza
± 3,45-5,10 uur
Balearia
Valencia - Mahon
± 15 uur
Baleria
Barcelona - Ibiza
± 8,30-9,45 uur
Balearia
Alcudia (Mallorca) - Ciutadella (Menorca)
± 1,30-2,30 uur
Balearia
Mahon (Menorca) - Palma (Mallorca)
± 6 uur
Balearia
Denia - Palma (Mallorca) ± 7,30 uur
Balearia
Valencia - Palma (Mallorca) ± 8 uur
Balearia
Barcelona - Palma (Mallorca) ± 8 uur
Balearia
Barcelona - Ciutadella (Menorca)
± 5 uur
Balearia
Barcelona - Alcudia (Menorca)
± 6,30 uur
Baleria
Barcelona - Mahun (Menorca)
± 8,30 uur
Baleria

Veerdiensten naar de Canarische eilanden

Er vertrekken regelmatig veerboten vanuit Spanje (Cadiz en Huelva) naar de Canarische eilanden. Ook tussen de eilanden zelf zijn regelmatige veerdiensten.

Informatie en tickets

Balearia: www.balearia.com.

Verkeersdrukte

Drukke wegen

 • A1 Madrid - Burgos: knelpunten bij Madrid, San Augustín de Gualalix en Molar.
 • A2 Madrid - Barcelona: knelpunten bij Madrid, Alcalá de Haenares, Guadalajara.
 • A3 Madrid - Valencia: knelpunten bij Vaciamadrid, Villarejo de Salvanés en tussen Chiva en Valencia.
 • A4/A44 Madrid - Granada: knelpunten bij Madrid, Aranjuez, Ocana, Santa Elena (ten zuiden van Valdepeñas en Córdoba).
 • A7 Perpignan - Barcelona: knelpunten tussen de Spaans/Franse grensovergang La Jonquera/Le Perthus (AP7) en Salou.
 • A8 Irún - Donostia-San Sebastián.
 • Wegen naar en langs Costa Brava en Costa Dorada (C31/C32/C65/C66).
 • Wegen langs de Costa del Azahar, tussen Tarragona en Peñiscola (A2/N230/N340).
 • Wegen langs de Costa del Sol, tussen Motril en Marbella (A7/N340/AP7).
 • Wegen langs de kust in de omgeving van Alicante (N332/A7/AP7).
 • Wegen van Barcelona richting de Pyreneeën/Vall d’Aran (C17/C16).
 • Wegen rond de steden Madrid, Bilbao, Barcelona, Sevilla, Alméria, Cadiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Malaga, Valencia, Alicante en Castellón.

Drukke dagen

 • De zomervakantie voor de Spanjaarden is van eind juni tot half september. De vakantie zorgt met name voor topdrukte in het eerste en laatste weekend van juli.
 • De dagen rond 15 augustus (Maria Hemelvaart/Asunción de Maria) kan het extra druk zijn op de wegen.

Piekuren

 • Veel Spanjaarden die in de grote steden wonen gaan in de zomerperiode geregeld in het weekeinde naar de Middellandse Zeekust. Mede hierdoor kan het extra druk zijn op de volgende momenten:
 • Vrijdag tussen 15 en 23 uur.
 • Zaterdag tussen 9 en 14 uur.
 • Zondag tussen 10 en 13 uur en tussen 15 en 23 uur.
 • Maandag tussen 7 en 9.30 uur.

Verkeersinformatie

Telefoon

 • Er wordt in Spanje verkeersinformatie in het Spaans verstrekt door de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico) via 900 12 35 05 (24 uur per dag) of via Racerutas 902 40 45 45.
 • Verkeersinformatie (alleen in het Spaans) over Spaans Baskenland en Catalonië wordt verstrekt via de verkeersservice van de Baskische politie via 902 11 20 88 of de Catalaanse politie via 902 40 00 12.

Radio

Er wordt één keer per uur verkeersinformatie uitgezonden door RNE1 (88.2). Op RNE5 (90.3) ieder half uur verkeersbulletins, als daartoe aanleiding is. De bulletins worden ook in het Engels gegeven.

Internet

ANWB

Verkeersovertreding

Boeteafhandeling

 • Verkeersovertredingen zijn ingedeeld in lichte, ernstige en zeer ernstige overtredingen.
 • Lichte overtredingen worden bestraft met een boete tot € 100, zwaardere overtredingen met een boete tot € 200 en ernstige overtredingen met een boete tot € 600. Bij zeer ernstige overtredingen kan de boete oplopen tot veel hogere bedragen (inkomensafhankelijk) en kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd.
 • De boete wordt met 50% verlaagd als direct of binnen 20 dagen wordt betaald.
 • Als de boete niet ter plekke betaald wordt, kan op op het postkantoor of met een bankoverschrijving betaald worden. Op de bekeuring staat aangegeven hoe dat moet.
 • Tegen de bekeuring kan beroep aangetekend worden. Dit moet binnen 15 dagen.

Puntenrijbewijs

Spanje kent een strafpuntensysteem maar dit geldt niet voor buitenlanders.

Ter plekke betalen

Buitenlanders kunnen direct na de bekeuring betalen.

Waarborgsom

 • Als de boete niet direct betaald wordt, moet een waarborgsom betaald worden.
 • Als de waarborgsom ook niet betaald wordt, kan de politie het voertuig in beslag nemen.

Aansprakelijkheid

Na bekeuren op kenteken, bijvoorbeeld flitsen, moet de kentekenhouder de gegevens van de bestuurder (ten tijde van de overtreding) overleggen. Gebeurt dit niet, dan is de kentekenhouder verantwoordelijk voor de betaling van de boete. De boete is dan hoger. Dit geldt niet indien de auto was gestolen.

Boete thuis ontvangen?

De wijze van betalen staat op de toegestuurde bekeuring aangegeven. Voor meer informatie zie www.anwb.nl/experts.

Boetes

Snelheidsovertreding

 • Overschrijding minder dan 60 km/h: € 100-600 afhankelijk van het aantal km waarmee de snelheid is overtreden en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.
 • Overschrijding van meer dan 60 km/h binnen de bebouwde kom: € 360-72.000 (de boete is afhankelijk van het inkomen) en/of ontzegging van de rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf.
 • Overschrijding van meer dan 80 km/h buiten de bebouwde kom: € 360-72.000 (de hoogte van de boete is afhankelijk van het inkomen) en/of ontzegging van de rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf.

Door rood licht rijden

€ 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overtreding inhaalverbod

€ 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Overschrijden doorgetrokken streep

€ 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Parkeerovertreding

€ 90.

Niet verlenen van voorrang

€ 200 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 3 maanden.

Rijden zonder veiligheidsgordel

€ 200.

Niet handsfree telefoneren

 • € 200.
 • Gebruik van 'oortjes' of hoofdtelefoon (verboden): € 200.

Gebruik antiradar

 • Maximaal € 6.000.
 • Bezit: € 3.000-20.000.

Rijden onder invloed

 • € 500-1.000 (de boete is afhankelijk van het inkomen) en/of ontzegging van de rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf.
 • Rijden onder de invloed van drugs: vanaf € 300 en ontzegging van de rijbevoegdheid; gevangenisstraf is mogelijk.

Diversen

Niet gebruiken van een veiligheidshesje

€ 200.

Bedienen navigatieapparatuur tijdens het rijden

€ 200.

Verkeersregels

Verkeersregels algemeen

Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Veilig rijden

 • In Spanje gelden algemene regels die bepalen dat de bestuurder van een voertuig te allen tijde controle moet hebben over het voertuig, moet beschikken over volledige bewegingsvrijheid en een vrij blikveld, en constant de aandacht bij het rijden moet hebben.
 • Op basis van deze regels kunnen bestuurders een boete krijgen als ze tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eten of drinken, een sigaret roken, make-up aanbrengen, iets uit het dashboardkastje pakken, blote voeten hebben of teenslippers of zwemkleding dragen.
Rijden onder invloed
 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
 • Voor bestuurders die nog geen twee jaar het rijbewijs hebben is het maximum 0,3 promille.
 • Het is verboden te rijden onder invloed van drugs. Bij controle door de politie moet een bestuurder mogelijk een speekseltest ondergaan.
Mobiel bellen
 • Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is toegestaan.
Hoofdtelefoon of 'oortjes'

Het gebruik van een headset, hoofdtelefoon of 'oortjes' voor bijvoorbeeld mobiel bellen of luisteren naar muziek, is verboden. Dit geldt voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers.

Apparatuur bedienen
 • De bestuurder mag apparatuur die de aandacht kan afleiden, zoals een smartphone, tablet of dvd-apparaat, tijdens het rijden niet bedienen (aanraken of programmeren) en ook mag er tijdens het rijden geen apparatuur met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder, tenzij het gaat om navigatieapparatuur.
 • Het instellen van een route op navigatieapparatuur tijdens het rijden is verboden.

Basisverkeersregels

Bestuurders moeten rechts rijden en links inhalen.

Voorrang
 • Als basisregel geldt dat alle bestuurders van rechts voorrang hebben.
 • Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang.
 • In Spanje wordt niet met haaientanden, maar met een dikke onderbroken streep aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Vaak wordt deze streep voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt vaak een driehoekig verkeersbord gebruikt met de daarin de tekst 'Ceda el paso' (Voorrang verlenen).
 • Trams hebben altijd voorrang.
 • Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Bestuurders mogen deze kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.
 • Op hellingen van ten minste 7% heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.
Inhalen
 • Rijdende trams moeten rechts worden ingehaald.
 • Bestuurders mogen trams waar passagiers in- en uitstappen, niet voorbijgaan.
 • Bij het inhalen van fietsers moet de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig te allen tijde 1,5 m afstand te houden, daarbij mag deze ook de aangrenzende rijstrook, of een deel daarvan, gebruiken. Het is verboden om bij het inhalen fietsers, ook tegemoetkomende fietsers, op enigerlei manier te hinderen of in gevaar te brengen.
Geluidssignalen
 • In steden is het geven van geluidssignalen binnen de bebouwde kom alleen toegestaan als er direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
 • Buiten de bebouwde kom mag een geluidssignaal worden gegeven bij het inhalen. Bij het rijden op smalle wegen met veel bochten is het zelfs verplicht eventuele tegenliggers met behulp van geluidssignalen te waarschuwen.
 • In dorpen is het geven van geluidssignalen vaak door middel van borden verboden.
Rijstroken
 • Als binnen de bebouwde kom een weg minstens twee rijstroken per richting heeft, maar geen auto(snel)weg is, staat het de bestuurder vrij om een rijstrook te kiezen.
 • Rijstroken kunnen onder meer voorbehouden zijn aan auto's zonder aanhanger met meerdere inzittenden (VAO-stroken, Vehículos con alta occupación). Motoren mogen er ook gebruik van maken.
 • Op wegen met verkeer in twee richtingen kan een wisselstrook voorkomen, aan beide zijden gekenmerkt door een dubbele onderbroken streep. Deze wisselstrook is bestemd voor gebruik door verkeer in beide richtingen. Voertuigen die van deze strook gebruikmaken, moeten te allen tijde dimlicht voeren.
Rotondes

Een bestuurder die op een rotonde rijdt, heeft voorrang op een bestuurder die een rotonde op wil rijden.

Parkeren
 • Auto's mogen alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. Bij een eenrichtingsweg mag ook aan de linkerkant worden geparkeerd parkeren.
 • In steden geldt in straten met eenrichtingsverkeer vaak een parkeerverbod voor één kant van de straat dat bijvoorbeeld om de dag, om de vijftien dagen, elk kwartaal of elk halfjaar van kant kan wisselen (vaak op basis van even en oneven huisnummers). Op verkeersborden wordt aangegeven wanneer voor welke kant van de straat het parkeerverbod geldt.
 • In steden komen parkeerzones voor die worden aangeduid met blauwe lijnen ('Zona ORA'), waar tegen betaling één tot twee uur kan worden geparkeerd. In Madrid heet een dergelijke zone de 'Zona SER'. Er zijn ook zones met groene lijnen waar betaald kan worden geparkeerd. In parkeerzones kan meestal worden betaald via een parkeermeter of mobiele telefoon. Barcelona heeft parkeermeters waar kan worden betaald met een creditcard.

Pech of ongeval

 • Alle inzittenden van een voertuig zijn bij pech of een ongeval verplicht een veiligheidshesje te dragen als ze het voertuig verlaten.
 • Bij pech of een ongeval moet buiten de bebouwde kom één gevarendriehoek circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst en een eventuele tweede gevarendriehoek circa 50 m vóór het voertuig. (Voor buitenlanders is slechts één gevarendriehoek verplicht.)
 • Bij een dodelijk ongeval of een ongeval dat heeft geleid tot ernstig lichamelijk letsel, is de bestuurder verplicht om de hulpdiensten te bellen, ter plaatse te blijven, maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te waarborgen en de gewonden zo goed mogelijk te helpen.
 • Bij elk ongeval is de bestuurder verplicht zijn of haar adresgegevens te verstrekken aan andere betrokkenen die daar om vragen.

Bijzonderheden

Autovía

Naast autosnelwegen (autopistas) en autowegen (vía reservada para automóviles) komen ook autovías voor, aangegeven met een soortgelijk bord als voor de autosnelweg met daarop de tekst 'autovía'. Deze hebben in principe dezelfde kenmerken en maximumsnelheden als autosnelwegen, maar mogen, tenzij anders aangegeven, ook gebruikt worden door landbouwvoertuigen, fietsen e.d. als er voor hen geen alternatief is. Zij moeten dan wel op de vluchtstrook blijven.

Motor laten draaien

Als het aannemelijk is dat het wachten, in een file of bij een spoorwegovergang bijvoorbeeld, langer zal duren dan twee minuten, moet de bestuurder de motor afzetten.

Overstekend wild

Automobilisten die wild aanrijden, zijn verantwoordelijk voor de schade, tenzij de beheerder van de weg heeft verzuimd met borden te waarschuwen voor overstekend wild en tenzij er gaten zitten in de afrastering van de weg.

Maximumsnelheid

  Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autowegen (A/B) Autosnelwegen en autovías (B)
Bromfietsen 45 45 verboden verboden
Personenauto's en motoren (C)
50 90 100 120
Campers tot en met 3500 kg
50 80 90
100
Campers van meer dan 3500 kg 50 80
80
90
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan < 750 kg
50 70 80 90
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan > 750 kg 50 70 80 80
 • Binnen de bebouwde kom worden steeds meer 30 km-zones ingesteld. In sommige woonwijken geldt een maximumsnelheid van 20 km/h. Dit wordt door borden aangegeven.
 • A: Geldt ook voor snelwegen met een vluchtstrook van minimaal 1,50 m breed en voor wegen met gescheiden rijbanen en vier rijstroken.
 • B: Op stadsauto(snel)wegen bedraagt de maximumsnelheid 80 km/h, tenzij uit borden anders blijkt.
 • C: Voor motoren met aanhanger geldt dat de maximumsnelheid 10% lager is dan zonder aanhanger.
 • De minimumsnelheid op autosnelwegen en autovías bedraagt 60 km/h. De minimumsnelheid op de overige wegen bedraagt de helft van de aangegeven maximumsnelheid.
 • De maximumsnelheid mag op wegen met een rijstrook per rijrichting, tijdens het inhalen met 20% worden overschreden.
 • Bestuurders zijn verplicht hun snelheid aan te passen bij dichte mist, zware regenval, sneeuw en bij stof- of rookwolken.

Verkeersregels auto

Verlichting

 • Het gebruik van dimlicht is verplicht in tunnels, op wisselstroken en andere rijstroken waarvan door verkeer in beide richtingen gebruik kan worden gemaakt.
 • Automobilisten moeten groot licht gebruiken op slecht verlichte wegen en in slecht verlichte tunnels tenzij ze een tegenligger tegenkomen of er op korte afstand een ander voertuig volgt.
 • Verder zijn automobilisten, net als in Nederland, overdag alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd.

Kinderen

 • Sinds 1 oktober 2015 geldt een nieuwe wet die bepaalt dat kinderen die 1,35 m of kleiner zijn, uitsluitend achterin in een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd.
 • Kinderen die 1,35 m of kleiner zijn, mogen alleen voorin zitten in de volgende gevallen:
  • Als de achterbank al volledig is bezet met kinderen die 1,35 m of kleiner zijn.
  • Als het niet mogelijk is om op de achterbank een goedgekeurd kinderzitje te monteren.
  • Als de auto een tweezitter is.
 • Kinderen die groter zijn dan 1,35 m, mogen ook voorin zitten en mogen een gewone veiligheidsgordel gebruiken. In Spanje wordt echter geadviseerd om ook kinderen van 1,35 m tot ongeveer 1,50 m in een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderzitje of op een zitverhoger te vervoeren.

Huisdieren

 • Er is in Spanje geen specifieke wetgeving met betrekking tot het vervoer van huisdieren, maar er kan op grond van de bestaande wetgeving (voor bijvoorbeeld lading) worden gesteld dat het huisdier tijdens het rijden de bestuurder niet mag hinderen of afleiden en het zicht van de bestuurder niet mag beperken en dat het huisdier inzittenden en andere weggebruikers niet in gevaar mag brengen.
 • Automobilisten wordt daarom geadviseerd hun huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale veiligheidsgordel of in de kofferbak achter een net of rek te vervoeren.

Lading

 • Lading mag maximaal 2,55 m breed zijn, maar mag niet buiten het voertuig uitsteken.
 • De lading mag naar achteren niet meer dan 10% van de lengte van de auto uitsteken. Het mag 15% zijn als het om een ondeelbare lading gaat.
 • De lading moet voorzien zijn van een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.
 • Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.
 • Bij nacht en slecht zicht moet tevens een rood licht worden gevoerd.
Fietsen

Ook fietsen die achter de auto op een fietsendrager worden vervoerd, moeten gemarkeerd zijn met het bovengenoemde reflecterende rood-witte bord.

Flitspaalsignalering

 • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.

Dashcam

 • Het gebruik van een dashcam (dashboardcamera) wordt ten zeerste afgeraden in verband met de privacywetgeving.
 • Actuele informatie over het gebruik van een dashcam is te vinden op www.anwb.nl/rechtshulp/dashcams.

Slepen

Slepen is verboden voor particulieren.

Verplicht mee in de auto of camper


regel
opm.

Brandblusser

Niet verplicht


Gevarendriehoek

Verplicht

(A)

Reservebril
Niet verplicht
(B)

Reservelampen

Niet verplicht


Reservewiel Verplicht
(C)
Veiligheidshesje
Verplicht
(D)
Verbanddoos
Niet verplicht

 • A: Alleen in auto's met een Spaans kenteken moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. In buitenlandse voertuigen moet één gevarendriehoek aanwezig zijn. Toch raadt de ANWB bestuurders aan twee gevarendriehoeken mee te nemen om een eventuele discussie met de politie te voorkomen. Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom moet de gevarendriehoek circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst. (Een eventuele tweede gevarendriehoek moet circa 50 m vóór het voertuig worden geplaatst.)
 • B: De ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • C: Het is verplicht een reservewiel (en de juiste uitrusting om een band te kunnen verwisselen) óf een bandenreparatieset in de auto te hebben. (Dat is niet nodig als de auto rijdt op 'run-flat tires'.)
 • D: De bestuurder en passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom.
 • De meeste artikelen, zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesje (reflectievest), zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
 • Let op: controleer bij het huren van een voertuig altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en reservewiel) in het voertuig aanwezig is en neem ook veiligheidshesjes mee.

Motor

De bestuurder en een eventuele passagier zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom.

Bijzonderheden

Voor (huur)auto's met een Spaans kenteken is een antidiefstalsysteem verplicht.

Verkeersregels caravan en aanhangwagen

Afmetingen, maxima

  Nederland
Spanje
 opm.
Breedte combinatie (excl. spiegels)
2,55 m
2,55 m
 
Hoogte combinatie
4 m
4 m
 
Lengte aanhanger (incl. dissel)
12 m
12 m
(A)
Lengte combinatie
18 m
18,75 m
(A/B)
 • A: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
 • B: Als een combinatie van een auto met een caravan langer is dan 12 m, moeten er speciale reflectoren worden aangebracht. Zie het onderwerp ECE 70-markering hierna.

Afstand houden

 • Auto's met aanhanger met een totale lengte van meer dan 10 m, moeten buiten de bebouwde kom een afstand van ten minste 50 m tot de voorganger houden.
 • Deze verplichting geldt niet als inhalen verboden is, als er meer dan één rijstrook per rijrichting is en bij fileverkeer.

ECE 70-markering

 • Als een voertuigcombinatie (zoals een auto of camper met een caravan of aanhangwagen) in totaal, inclusief eventuele fietsendrager en dergelijke, langer is dan 12 meter, moeten er achter op de caravan of aanhangwagen twee gele markeringsplaten (50 x 25 cm) met rode rand of één lange gele markeringsplaat (130 x 25 cm) met rode rand worden aangebracht op een hoogte van 50 tot 150 cm boven het wegdek. Ook markeringsplaten met iets afwijkende afmetingen (zoals 56 x 20 cm of 113 x 20) zijn toegestaan, mits deze zijn voorzien van het ECE 70-keurmerk.
 • De markeringsplaten zijn onder meer verkrijgbaar bij www.allesvoorjetruck.nl en www.heuts.nl (zoek op 'ECE 70') en bij automaterialenwinkels. Let er bij aankoop op dat het ECE 70-keurmerk (of ECE 70-01) op de platen is aangebracht.
 • Let op: in Nederland en veel andere landen is het voeren van deze markeringsplaten niet toegestaan, tenzij de toegestane maximummassa van de aanhanger meer bedraagt dan 3500 kg. In Portugal mogen de platen wel blijven zitten.

Extra brede aanhanger

Voor het vervoer van een aanhanger die breder is dan 2,55 m, moet een speciale vergunning worden aangevraagd bij:
Direccion General de Transportes por Carretera
Ministerio de Fomento
Paseo de la Castellana 67
28071 Madrid
Tel. +34 915 977 000

Fietsen

Fietsen die achter op de caravan worden vervoerd, moeten worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.

Bijzonderheden

In Spanje is het trekken van een auto met een triangel (driehoekige trekstang) verboden omdat een motorvoertuig geen ander motorvoertuig mag slepen. (Slepen is in alle gevallen verboden.)

Verkeersregels motor

Helm

Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Passagiers

 • Het is niet toegestaan om een persoon jonger dan 12 jaar op een motor te vervoeren.
 • Alleen ouders, voogden of door hen gemachtigde volwassenen mogen kinderen van 7 tot en met 11 jaar op de motor vervoeren. Het kind moet dan wel een goed passende helm dragen.

Aanhanger

 • Het meevoeren van een aanhanger is alleen overdag bij goed zicht toegestaan.
 • Het gewicht mag niet meer dan de helft van het onbeladen gewicht van het trekkende voertuig bedragen.
 • De maximumsnelheid voor een motor met aanhanger is 10% lager dan de normale maximumsnelheid die geldt voor het trekkende voertuig.

Verkeersregels bromfiets

 • In Spanje bestaat geen aparte definitie van een snorfiets; deze valt onder de bromfietsen.
 • Een bromfiets mag niet sneller kunnen dan 45 km/h.

Helm

Het dragen van een helm is verplicht.

Verlichting

Brom- en snorfietsen moeten ook overdag dimlicht voeren.

Passagiers

 • Het is niet toegestaan om een persoon jonger dan 12 jaar op een bromfiets te vervoeren.
 • Alleen ouders, voogden of door hen gemachtigde volwassenen mogen kinderen van 7 tot en met 11 jaar op de bromfiets vervoeren. Het kind moet dan echter een goed passende helm dragen.
 • Bestuurders jonger dan 18 jaar mogen geen passagiers vervoeren.

Aanhanger

 • Het meevoeren van een aanhanger is overdag bij goed zicht toegestaan.
 • Het gewicht mag niet meer dan de helft van dat van het trekkende voertuig bedragen.

Brommobiel in Spanje

 • In Spanje wordt een brommobiel officieel 'ciclomotor de cuatro ruedas' genoemd.
 • Volgens de wet is een brommobiel gelijk aan een bromfiets. De maximumsnelheid is 45 km/h.
 • De minimumleeftijd voor het besturen van een brommobiel is 15 jaar.
 • Met een brommobiel mag op het fietspad worden gereden, tenzij er een verbod geldt voor bromfietsen (aangegeven met een verbodsbord).
 • Een brommobiel mag niet op een autoweg (autovía), autosnelweg (autopista) en wegen die verboden zijn voor 'langzaam verkeer'.
 • Op een weg waar geen aparte voorzieningen zijn voor langzaam verkeer, mag gebruikgemaakt worden van de vluchtstrook. Is er geen vluchtstrook aanwezig, dan mag de rijbaan worden gebruikt.
 • Voor het besturen van een brommobiel in Spanje is een (bromfiets)rijbewijs nodig.
 • Neem eventueel een navigatieapparaat mee om alternatieven te zoeken voor wegen die verboden zijn voor brommobielen.
 • Bij pech moet een retroreflecterend veiligheidshesje worden gedragen.
 • Een Nederlandse brommobiel moet voorzien zijn van een NL-sticker.

Bijzonderheden

Op wegen buiten de bebouwde kom mogen bromfietsers bij het naar links afslaan niet voorsorteren. Zij moeten rechts blijven rijden tot de overzijde van de kruisende weg en daar linksaf gaan als dit zonder gevaar kan.

Verkeersregels fiets

Helm

 • Buiten de bebouwde kom is een helm verplicht, behalve wanneer de fietsomstandigheden zwaar zijn (bijvoorbeeld bij lange steile wegen bergopwaarts of bij extreme hitte).
 • Voor kinderen tot 16 jaar die fietsen of op de fiets worden vervoerd, is het dragen van een helm altijd verplicht (dus ook binnen de bebouwde kom).

Kleding

Buiten de bebouwde kom is het 's nachts en bij slecht zicht verplicht reflecterende kleding te dragen die op een afstand van minimaal 150 m nog zichtbaar is.

Verlichting en overige vereisten

 • Fietsen moeten in het donker, in tunnels en bij slecht zicht zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
 • Een fiets moet achter een rode reflector hebben, evenals reflectoren op de pedalen en de wielen.
 • Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.

Passagiers

Volwassenen mogen een kind jonger dan 7 jaar meenemen in een kinderzitje. Het kind moet een helm dragen.

Fietsende kinderen

Kinderen mogen op wegen met gescheiden rijbanen fietsen als zij 15 jaar of ouder zijn.

Aanhanger

Het is verboden met een aanhanger achter de fiets te rijden

Fietsen onder invloed

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Mobiel bellen

 • Het is fietsers verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan. Het gebruik van een hoofdtelefoon is echter verboden.

Naast elkaar rijden

Fietsers mogen alleen bij goed zicht naast elkaar rijden.

Afslaan

Op wegen buiten de bebouwde kom mogen fietsers bij het naar links afslaan niet voorsorteren. Zij moeten rechts blijven rijden tot de overzijde van de kruisende weg en daar linksaf gaan als dit zonder gevaar kan.

Elektrische fiets

 • Voor een elektrische fiets (bicicleta eléctrica) met trapondersteuning tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 250 watt, gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.
 • Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen, meer vermogen hebben of waarop kan worden gereden zonder te trappen (zoals e-bikes), gelden de regels voor brom- of snorfietsen.

Bijzonderheden

De maximumsnelheid voor fietsers is 45 km/h.

Verkeersborden

De verkeersborden in Spanje wijken nauwelijks af van die in Nederland.

Auto en motor

 • Een autoweg kan worden aangeduid met het ook bij ons bekende blauwe bord met een witte auto of met een rechthoekig blauw bord met in het wit twee rijstroken en de tekst 'Autovía'. 
 • Een driehoekig wit bord met een rode rand en met een afbeelding van een auto omringd door zwarte stippen waarschuwt voor slecht zicht.
 • Een driehoekig wit bord met een rode rand en met een afbeelding van een gekantelde auto waarschuwt voor een verkeersstremming.
 • Een rond blauw bord met een witte koplamp en naar beneden gerichte stralen betekent dat u dimlicht moet voeren.
 • Een rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
 • Een rond blauw bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan. Een vierkant blauw bord met een wit getal erop geeft de adviessnelheid aan.
 • Een keerverbod wordt aangegeven met een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte 'U' waar, anders dan in Nederland, ook een rode streep doorheen loopt. Een blauw vierkant bord met een gebogen witte pijl en een afstand in meters geeft aan waar u mag keren.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een diagonale rode streep erdoor betekent: 'Verboden links (of rechts) af te slaan'.
 • Een rond wit bord met een rode rand en twee auto's met daartussen een getal, geeft aan hoeveel meter afstand u moet houden tot uw voorganger.
 • Het ook bij ons bekende driehoekige bord met een rode rand dat waarschuwt voor wegwerkzaamheden, heeft geen witte maar een gele achtergrond.

Aanduidingen

Spaans
Nederlands
Abierto
Open
Alto, pare, stop
Stoppen
Autopista
Autosnelweg (met tol)
Autovía
Auto(snel)weg (zonder tol)
Camino cerrado
Weg is afgesloten
Ceda, ceda el paso
Voorrang verlenen
Cerrado
Gesloten
Despacio
Langzaam
Desvío, desviación
Omleiding
Estacionamiento, aparcamiento
Parkeren
Niebla
Mist
Nieve
Sneeuw
Peatones
Voetgangers
Prohibido, prohibida
Verboden
Tope
Verkeersdrempel
Velocidad máxima
Maximumsnelheid
Viento
Wind
Zona peatonal
Voetgangersgebied

Winterbanden

Winterbanden

 • Het gebruik van winterbanden tijdens winterse omstandigheden is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden voor berggebieden, zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada.
 • Meer informatie: www.anwb.nl/winterbanden.

Sneeuwkettingen

 • Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dit met een verkeersbord of door de politie wordt aangegeven. De kettingen moeten in dat geval ten minste op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.

Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is alleen toegestaan op met sneeuw of ijs bedekte wegen. De spijkers moeten afgerond zijn en mogen niet meer dan 2 mm uitsteken.

Na aankomst

Veiligheid

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

 • Het landelijk alarmnummer is 112.
 • Politie: 091.
 • Ambulance: 061.
 • Brandweer: 080.

Elektriciteit

Voltage

230 volt

Verloopstekker

 • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.
 • Het is niet nodig een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5% is gebruikelijk. U kunt het bedrag naar boven afronden of het kleine wisselgeld laten liggen.
 • Gidsen, parkeerwachters en taxichauffeurs verwachten een fooi.

Internet

 • Breedband internet is beschikbaar.
 • In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden.
 • Alle luchthavens bieden draadloos internet, evenals veel restaurants en bars.
 • Veel hotels bieden internettoegang (vaak draadloos) voor hun gasten.

Prijspeil

 • Budgetovernachting: vanaf € 15.
 • Middenklasseovernachting: € 50 tot € 200.
 • Eenvoudige maaltijd: vanaf  € 10.
 • Diner 3 gangen: vanaf  € 20.
 • Taxirit (ong. 3 km.): vanaf  € 5.
 • Kopje koffie: vanaf  € 1,50.
 • Biertje: vanaf  € 2.

Telefoneren

Nummer kiezen

 • Internationaal toegangsnummer: 34.
 • Vanuit Nederland naar Spanje: 00 - 34 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
 • Vanuit Spanje naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

Mobiel bellen

 • U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten.
 • De netwerken bieden samen volledige dekking.
 • Er is een 3G-netwerk (internet).
Stel uw eigen reisgids samen0


Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 749,- p.p.

11-daagse flydrive Beleef Andalusië

Spanje

Genieten van het mooie Andalusië en de prachtige bezienswaardigheden die deze Spaanse regio te bieden heeft. Deze 11 daagse flydrive brengt je op de mooiste plekjes. Je bezoekt de mooie steden Granada, Cordoba en Sevilla, maar ook rij je de witte dorpen tocht en maak je kennis met de prachtige natuu

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  11 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 231,- p.p.

Barcelona - Hotel Gravina 3* op 100 m van de Ramblas

Spanje

Hotel Gravina biedt 4*-comfort voor een 3*-prijs midden in het centrum van Barcelona, vlakbij Placa de Catalunya.Exclusief voor ANWB: Extra reisgids Barcelona, Highlights fietstour (3 uur) met Nederlands sprekende gids én tapas maaltijd in Restaurant Farga! 

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  3 dagen | Logies en ontbijt

ANWB Selectie
Al vanaf 40,- p.p.

Camping Cala Gogo - inclusief ledenvoordeel

Spanje

Camping Cala Gogo bevindt zich midden in het groen van de heuvels en direct aan zee. In de gezellige badplaats Platja d’Aro vind je veel winkels, bars en restaurants. Vanaf de camping kun je gemakkelijk de steden Girona en Barcelona bezoeken.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 40,- p.p.

Camping Castell Montgrì - inclusief ledenvoordeel

Spanje

Een bijzonder mooie camping, al jaren geliefd bij vele Nederlanders. Goed geprijsd!

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 274,- p.p.

Bilbao - Hotel Petit Palace Arana 3*, zeer gunstig gelegen in het historische centrum

Spanje

Hotel Petit Palace Arana is zeer gunstig gelegen in het historische centrum. Mooie klassieke façade in combinatie met een nieuwe, moderne inrichting. Vele design details!Exclusief voor ANWB: Extra Dominicus reisgids Bilbao en SanSebastian én 5 koude pinxtos plus 2 drankjes in Pinxto-bar Berto

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  3 dagen | Logies en ontbijt

ANWB Selectie
Al vanaf 55,- p.p.

Camping Vilanova Park - inclusief ledenvoordeel

Spanje

Camping Vilanova Park in Vilanova i la Geltrú is een van de mooiste campings van Spanje, met prachtige bloemen en planten, op-en-top verzorgd!

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Spanje
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst

Kies een regioDownload uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee