Oostenrijk

Oostenrijk ligt in het centrum van Europa. Bijna tweederde bestaat uit Alpen, het overige gebied behoort tot het stroomgebied van de Donau. Het is een van de kleinste landen van Europa, maar nog altijd twee keer groter dan Nederland. Oostenrijk heeft ruim acht miljoen inwoners en een rijk cultureel heden en verleden. De bergen bieden uitgestrekte vergezichten en er zijn honderden campings langs de meren. De Oostenrijkers zijn gastvrij en er is voor iedereen wel wat te beleven: wandelen, fietsen, watersporten, wintersporten, kuren en culturele bezienswaardigheden bezoeken.

Attracties en evenementen

Voor de kinderen zijn er in veel recreatiegebieden doe- en spelprogramma's met professionele begeleiding. Soms kunnen kinderen ponyrijden. Themawandelingen zijn ook populair, waarbij de kinderen op een speelse manier de natuur leren kennen. In Oostenrijk zijn sprookjesparken, pretparken en vele wildparken. Een bezoekje aan de verschillende burchten en sloten vinden kinderen vaak spannend. Er zijn speciale baby- en kinderhotels die geheel op gezinnen zijn ingesteld. Op baby- en kinderboerderijen kunnen kinderen varkens voeren, koeien melken, eieren inzamelen en andere dagelijkse werkzaamheden verrichten op de boerderij. En natuurlijk pret maken in het hooi en aaibare dieren verzorgen.

Informatie

Oostenrijks verkeersbureau: austria.info, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Informatie opera's: operabase.com, worldtravelguide.net.

In de zomer zijn er veel festivals

De zomer is de ideale tijd om een van de muzikale festivals in Oostenrijk mee te maken. Jaarlijks zijn er feesten met operette in Burgenland, Corinthische zomerfeesten, een Donaufestival, een kamermuziekfestival in Niederösterreich, festivaldagen in Salzburg, een Brahms-muziekfestival in Steiermark en een festival van oude muziek in Innsbruck. Er zijn ook een aantal attractieparken zoals Märchenpark Neusiedlersee in Burgenland. Dit sprookjespark biedt spel, avontuur en plezier voor kleine en grote kinderen. In Carnuntum in Petronell is een archeologisch park waar u opgravingen uit de Romeinse tijd kunt bezichtigen. De Alpine Coaster in Imst is de langste zomerrodelbaan van de Alpen.

Tips Semmering spoorbaan

De 41 kilometer lange Semmeringbahn is de eerste bergspoorweg ter wereld en biedt fraaie uitzichten. Dankzij het knappe samenspel tussen techniek en natuur prijkt de spoorlijn op de Werelderfgoedlijst. www.semmeringbahn.at.

Knutselmuseum ZOOM

Een museum waar je kunt knutselen, verven, knippen, tekenen en timmeren. Dat is het kindermuseum ZOOM in Wenen, waar je ook je eigen tekenfilm kunt maken. www.kindermuseum.at.

Dierenslot Herberstein

Het slot Herberstein, een half uurtje van Graz, is niet alleen interessant vanwege zijn verschillende bouwstijlen en tuinen. Grootste publiekstrekker is de zoo, waar dieren uit vijf verschillende continenten van dichtbij bewonderd kunnen worden. herberstein.co.at.

Keltische museumspel

Een archeologisch dorp waar kinderen als heuse keltische krijgers de wal kunnen bestormen, broden bakken of water opsporen. Het Celtovation in Schwarzenbach biedt meer dan alleen vondsten uit de brons- en ijzertijd. www.celtovation.at.

Speels kasteel Ehrenberg

Met vier vestinggebouwen is de burcht Ehrenberg een van de imposantste kastelen in Tirol. Het museum vertelt de historie op een voor kinderen speelse en begrijpelijke manier. www.ehrenberg.at.

Bezienswaardigheden

De nationale parken bieden veel moois voor natuurliefhebbers. De Grossglockner Hochalpenstrasse is één van de mooiste bergwegen ter wereld. In het Alpenwildpark en de Adlerwarte, kunt u veel te weten komen over roofvogels. Maar ook voor mensen die van oude gebouwen en muziek houden, is er voldoende te beleven. Zo staat in Salzburg het huis waar Mozart werd geboren, en er is een kasteel uit de elfde eeuw; Hohensalzburg. Vier kilometer ten zuiden van Salzburg is het interessante Hellbrunn Paleis met mooie fonteinen. Een andere interessante plek is Bad Ischl, het beroemde kuuroord waar Oostenrijkse keizer hun vakanties vroeger doorbrachten. De basiliek van Mariazell in Steiermark stamt uit het jaar 1157 en is de belangrijkste bedevaartskerk van Oostenrijk.

TipsBarok Melk

Veel barokke kunst is te zien in de abdij van Melk. Verder zijn de fresco's in de kloosterkerk en de bibliotheek, genoemd in Umberto Eco's bestseller 'De naam van de roos', een bezoek waard. www.stiftmelk.at.

Kasteel Schönbrunn

Het keizerlijk slot Schönbrunn en zijn park horen tot de klassieke bezienswaardigheden in Wenen die iedereen gezien moet hebben. De bijbehorende dierentuin is de oudste en ook een van de mooiste van Europa. www.schoenbrunn.at.

Bouwkunst in Gurk

De kathedraal van Gurk in Karinthië geldt als een van de mooiste voorbeelden van romaanse bouwkunst in Europa. Het oudste gedeelte, de honderdzuilige crypte, herbergt de grafplaats van de Heilige Hemma. www.gurk.at.

Krimmler Wasserfälle

De watervallen bij het dorpje Krimml in de Hohe Tauern zijn met 380 meter de hoogste van Europa. Het natuurlijk schouwspel is toegankelijk via een panoramaweg. www.wasserfaelle-krimml.at.

Uitzicht bij Künringerburg

Hoog boven de Donau bij Durnstein kijken de ruïnes van Kasteel Künringerburg uit over de omgeving. De bezienswaardige restanten zijn goed bewaard, en alleen al voor het uitzicht over de vallei, een bezoek waard. www.duernstein.at.

Dorpen en steden

De mooiste steden met historische gebouwen zijn Wenen, Graz en Salzburg. In Wenen staan eeuwenoude panden die goed worden onderhouden. Hierin treft u musea, tentoonstellingsruimten, universiteiten, kunstacademies en verscheidene podia voor muziek en theater. Graz heeft een prachtige oude binnenstad. Boven alle gebouwen uit is de Schlossberg te zien met een klokkentoren. In Salzburg (vernoemd naar de zoutmijnen in de omgeving) staat de zetel van de landelijke regering. Salzburg is als Mozartstad een internationale toeristische attractie. De kleinere populaire plaatsen in Oostenrijk zijn de kuuroorden Badgastein en Bad Hofgastein met thermale baden. De badplaatsen aan de Ossiacher See en de Millstätter See zijn geliefde vakantieoorden voor binnen- en buitenlandse toeristen.

TipsDynamisch Graz

Het middeleeuwse stadshart van Graz is volledig intact met mooie pleinen, straatjes en huizen. De levendige hoofdstad van Stiermarken heeft daar een modern en dynamisch karakter aan toegevoegd. www.graz.at.

Betoverend Salzburg

Barokke kerktorens en een daarboven tronende burcht domineren het beeld van Salzburg, een betoverende stad met een schat aan overblijfselen uit het verleden. Maar bovenal natuurlijk de stad van Mozart. www.salzburg.info.

Muziekstad Wenen

Het watermerk van Wenen is wel de klassieke muziek; hier werkten de grootste componisten. Een avond genieten van een concert in de Staatsoper, Volksoper of Musikverein is een belevenis. www.wien.info.

Dringen in Hallstatt

Geklemd tegen een bergwand blijft in het fraaie Hallstatt slechts ruimte voor bijeengedrongen, oude houten huisjes in nauwe steegjes. Zelfs de processie moet uitwijken naar bootjes op het water. www.hallstatt.net.

Oud en nieuw Bregenz

Bregenz is vooral bekend vanwege de jaarlijks terugkerende Festspiele. De stad met de middeleeuwse stadskern is met onder andere een modern kunstmuseum ook een trekpleister voor architectuurliefhebbers. www.bregenz.ws.

Eten en drinken

In de koffiehuizen kunt u een " kleiner " of " grosser Brauner " bestellen. U krijgt dan koffie met room. Populair is ook een Eispänner: Dit is mokka met slagroom, geserveerd in een glas. Maar koffiedrinken is in Oostenrijk niet compleet zonder een van de lekkere, vaak eigengemaakte, gebakjes uit het brede assortiment. U zult in de meeste koffiehuizen wel Sachertorte, Gugelhupf of een lekkere Apfelstrudel vinden.

Wiener Schnitzels en meer

Oostenrijkse maaltijden zijn vaak goed voor weinig geld. Het aanbod reikt van een Wiener Schnitzel in een eenvoudig landelijk eethuis tot een modern menu in een viersterren restaurant. Er zijn duidelijke regionale verschillen. De Donau staat bekend om zijn goede visspecialiteiten en Karinthië om zijn 'fleischnudeln'. In Wenen vindt u ontelbare varianten van gekookt rundvlees en in Oberösterreich kunt u 'knödel' eten, een bal van deeg dat niet bij iedereen in de smaak valt. De Oostenrijkse wijnen zijn echte toppers. Tal van Oostenrijkse wijnboeren werden bekroond met gerenommeerde buitenlandse wijnprijzen.

TipsWiener Schnitzel

Dit wereldberoemde gerecht bestaat uit een dunne schijf kalfsfilet, door geklopt ei en broodkruimels gehaald en gebakken. Een lekkernij, mits op de juiste wijze bereid.

Knoedels van deeg

Een vaak geserveerd bijgerecht zijn de zogenoemde Knödel, deegballen van lever, aardappel, meel en melk. Soms zijn ze hartig gevuld (vlees), of zoet (vruchten).

Koffiehuizen

In 1685 opende in Wenen het eerste koffiehuis zijn deuren. Inmiddels telt het land duizenden van deze cafés, met hun karakteristieke inrichting van kroonluchters en fluwelen stoelen. De koffie komt met een glaasje water.

Palatschinken

De palatschinken is de Oostenrijker variant op de pannenkoek. De traktatie bestaat uit een wat dikkere omelet, gevuld met confituur of kwark.

Armengebakje Apfelstrudel

Aanvankelijk bedoeld voor de armen, maar nu geliefd bij iedereen: de Apfelstrudel, een typisch Oostenrijks gebakje van bladerdeeg met appel en rozijnen, liefst geserveerd met slagroom of vanillesaus.

Kunst en cultuur

In de 13e eeuw werd Oostenrijk kernland van het Habsburgse rijk. Het in 1804 ontstane keizerrijk bond zich in een dubbelmonarchie aan Hongarije. De in 1918 gestichte republiek hoorde van 1938-1945 bij het Derde Rijk. In 1955 werd de Tweede Republiek weer soeverein. Het parlement bestaat uit twee kamers. Wenen is zetel van enkele organen van de VN en van de OPEC.

Natuur

De Alpen (met als hoogste top in Oostenrijk de Grossglockner, 3797 m) bedekken meer dan de helft van het grondgebied. Het oosten van Oostenrijk maakt deel uit van het Pannonische Bekken en het Hongaarse Laagland. Langs de Donau en de zijrivieren daarvan liggen laagvlakten met weiden en akkers. Salzburg, Wenen en de wintersportoorden zijn de bekendste toeristenplaatsen.

Uitgaan

Oostenrijkers houden van het goede leven. De après-ski is dan ook veel levendiger in Oostenrijk dan in bijvoorbeeld Frankrijk. In de zomer zijn er regelmatig feesten in de open lucht waarbij klassieke muziek of traditionele muziek wordt gemaakt. Daarbij wordt bier of wijn gedronken aan lange tafels. Ook in de café's kan het tot in de kleine uurtjes gezellig zijn. De grote dansclubs vindt u in de grote steden.

Winkelen

In de steden zijn volop winkels, galeries, markten en souvenirzaken. In Wenen vindt u naast warenhuizen ook talloze kleine winkels met een bijzonder assortiment. Typische souvenirs zijn leren artikelen, zoals handtassen en 'lederhosen', borduurwerk, Tiroler hoedjes, quilts, porselein, houtsnijwerk, glaswerk, wintersportartikelen en keramiek.

Wintersport

Oostenrijk biedt u meer dan skipistes alleen. Oostenrijk is ook 'Gemütlichkeit' en gastvrijheid. Dankzij de grote verscheidenheid aan skigebieden kunt u vast en zeker een optimaal gebied vinden. De skischolen zijn helemaal ingespeeld op de Nederlandstalige wintertoeristen en hun kinderen. Als na een vermoeiende dag de zon achter de bergen verdwijnt en de ski's opgeborgen zijn kunt u zich storten in de beroemde après-ski. Voor velen is dit vermaak na het skiën misschien wel de voornaamste reden om elk jaar weer naar Oostenrijk te gaan.

Zon, water en strand

Oostenrijk is een sneeuwrijk land, met vooral veel sneeuw in de noordelijke Alpen. Naast de hevige sneeuwval schijnt er ook vaak de zon. Het land telt daardoor honderden skigebieden of mogelijkheden voor langlaufen. In de Alpen is er minder zon dan in de dalen. Het zonnigste gebied is de laagvlakte ten oosten van Wenen. Hier aan de grens met Slowakije schijnt de zon jaarlijks ruim 2100 uur. Oostenrijk heeft door het hele land prachtige plaatsen met veel ongerepte natuur. U kunt dat ontdekken door te wandelen door de bergen of door te kamperen aan een helder meer.

TipsHallstätter See

Dit fjordachtige gletsjermeer, midden in het merengebied van het Salzkammergut en het zuivere water, maken de Hallstätter See zeer geliefd bij watersporters en vissers. Maar ook een oase van rust en met veel wandelmogelijkheden.

Futuristisch Aqua Dome

Het futuristisch ogende Aqua Dome in Längenfeld heeft drie 'zwemschalen'. waar u kunt zwemmen in aangenaam warm, thermaal water. Het complex heeft ook een saunawereld, ontspanningsruimtes en andere wellness-voorzieningen. www.aqua-dome.at.

Duikland Oostenrijk

Vanwege strenge milieuregels horen de Oostenrijkse meren tot de helderste van Europa. Ideale omstandigheden dus voor duikers, bijvoorbeeld in d Attersee, Traunsee, Langbathsee en Gosauseen. www.wasser.info.

Vissen in Oostenrijk

Liefhebbers van de hengelsport vinden in Oostenrijk kabbelende bergbeekjes en heldere meren waar vissen zich thuisvoelen. En de wateren liggen ook nog eens in een prachtige omgeving.

Binnenbad Ischgl

Verveling hoeft niet toe te slaan in het Silvretta Center in Ischgl. In dit complex bevinden zich een groot zwembad met waterval, sauna, tennisbanen, biljartzaal en bowlingcentrum. www.ischgl.com.

Vooraf

Reisseizoen

 • Een van de gunstigste perioden voor wandelingen is de nazomer tot half oktober. Vele dagen achter elkaar kan het dan helder en zonnig zijn.
 • Ook in de winter is Oostenrijk zeer populair. Het wintersportseizoen duurt van half december tot eind maart.
 • Wie de alpenweiden fraai in bloei wil zien staan, kan het best in juni naar Oostenrijk gaan.

Kleding

 • Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest hebt u nodig voor de koele avonden.
 • In de wintermaanden hebt u warme kleding, handschoenen, muts, een sjaal en een dikke winterjas nodig. Thermaal ondergoed en schoenen met een rubberen zool zorgen voor extra warmte.
 • Neem comfortabele wandelschoenen mee.

Klimaat

 • Over het algemeen kent Oostenrijk een Europees continentaal klimaat. Door de geografische verschillen en de hoogteverschillen komen er echter meerdere klimaten voor.
 • In de bergen heerst een alpineklimaat met korte zomers en lange winters.
 • In het oosten heerst een landklimaat.
 • De overige gebieden hebben een Middeleuropees overgangsklimaat met zomertemperaturen van maximaal rond de 19 graden.
 • De centrale kam in de Alpen vormt een belangrijke klimaatscheiding. Regenval aan de noordzijde ervan komt voor in juli en augustus. De neerslag wordt dan aangevoerd door stromingen vanuit het westen en noordwesten. In het najaar voert de zuidwestenwind regen aan vanuit de Atlantische Oceaan die wordt opgevangen door de hoge bergen. Het regent dan aan de zuidzijde.

Gezondheid

Medische zorg en veiligheid

 • De medische zorg staat in Oostenrijk op hoog niveau.
 • U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Oostenrijk.

Europese gezondheidskaart

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Oostenrijk. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

Geneesmiddelen

 • Apothekers zijn herkenbaar aan een grote rode A. Buiten de normale openingstijden wordt altijd verwezen naar een 24-uursapotheek.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Teken
 • Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.
 • In Oostenrijk komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

Drinkwater

Het kraanwater is veilig te drinken.

Voedsel

Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).

Inentingen

 • Inentingen zijn niet verplicht voor Oostenrijk.
 • Als u langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen in de periode van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt om door teken te worden gebeten, wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden.

Persoonlijk advies

Voor persoonlijk advies over inentingen kunt u terecht bij uw huisarts of een vaccinatiecentrum. Op www.lcr.nl (de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) vindt u de adressen van alle artsen en centra die aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

Opernring 5, 7e verdieping
1010 Wenen
Tel. +43 158 93 90
Open: ma, di, wo, vr van 9-12 uur en do van 14-16 uur (alleen op afspraak).
oostenrijk.nlambassade.org.

Nederlands consulaat

Bludenz, Graz, Innsbruck, Linz en Salzburg.

Oostenrijkse ambassade

Van Alkemadelaan 342
2597 AS  Den Haag
Tel. 070 324 54 70
Open: ma, di, do en vr van 10-12 uur, wo van 14-16 uur.
www.bmeia.gv.at/botschaft/den-haag.

Handige websites

Toeristische informatie

Feestdagen en evenementen

Folklorefestivals (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): www.cioff.org/events-festivals.cfm

Uitgaan, sport en recreatie

Vervoer

Overige

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden tot 10% korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.
 • U kunt ook 'all-inclusive' een auto huren in Oostenrijk via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.
Verhuurlocaties

Auto's kunt u huren bij vliegvelden, bij grote stations en in de grote steden.

Voorwaarden
 • Om een auto te huren in Oostenrijk moet u 19 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs hebben. Vaak moet u ten minste 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 • Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.

Documenten

Reisdocument

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

Voor Oostenrijk is geen visum nodig.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: december 2015.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oostenrijk, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van bromfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.

Verzekering

 • Zowel voertuig als aanhanger moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart mee te voeren, maar de verzekering van het voertuig of aanhangwagen/caravan (als deze een eigen kenteken heeft) moet wel altijd kunnen worden aangetoond. Het is daarom raadzaam om de groene kaart, en een afzonderlijke voor de aanhangwagen/caravan, mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan.

Bijzonderheden

Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Douaneregels

Alcohol

Invoer vanuit een EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en
 • 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en
 • 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en
 • 110 liter bier

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of
 • 2 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22%
 • met daarnaast:
 • 4 liter niet-mousserende wijn en
 • 16 liter bier

Betaalmiddelen

Invoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land vrij worden ingevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een niet-EU-land vrij worden ingevoerd tot het equivalent van € 10.000  (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Uitvoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een EU-land vrij worden uitgevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een niet-EU-land vrij worden uitgevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.

Tabak

Invoer vanuit een EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder: 

 • 800 sigaretten en
 • 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en
 • 200 sigaren en
 • 1 kg tabak

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder: 

 • 200 sigaretten, of
 • 100 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk), of
 • 50 sigaren, of
 • 250 gr tabak, of
 • Een proportionele verdeling van bovenstaande producten.

Bijzonderheden

Bij invoer van meer dan 200 sigaretten moeten de verpakkingen voorzien zijn van een waarschuwing voor de gezondheid in het Duits. Dit geldt vooral bij de landsgrenzen.

Douaneregels diversen

Levensmiddelen

Invoer vanuit een EU-land

Levensmiddelen, fruit en bloemen mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor eigen gebruik.

Invoer vanuit een niet-EU-land
 • Er mag een beperkte hoeveelheid levensmiddelen voor 1 à 2 dagen ingevoerd worden.
 • Dierlijke producten mogen niet ingevoerd worden met uitzondering van producten afkomstig uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. In beperkte mate mogen deze ingevoerd worden als ze afkomstig zijn uit de Faeröer eilanden, Groenland en IJsland, mits bestemd voor eigen gebruik.

Geschenken

Invoer vanuit een EU-land

Geschenken mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor privégebruik.

Invoer vanuit een niet-EU-land

Geschenken mogen in- en uitgevoerd worden tot een waarde van € 430 als men via een lucht- of zeehaven het land inreist, personen onder de 15 jaar tot € 150 en overige reizigers tot een waarde van € 300.

Geneesmiddelen

Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken.

Medische verklaring
 • Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet men voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij zich hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Huisdieren

Elk land heeft regels voor invoer, inentingen en registratie van huisdieren. Op www.licg.nl is uitgebreide informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Geld

Munteenheid

Euro (EUR)

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Onderweg

Route-informatie

Wegen en routes

 • De beste route naar het westen van Oostenrijk loopt via Duitsland via Ulm - Bregenz.
 • De beste route naar het midden van Oostenrijk loopt via Duitsland via München - Kufstein of Salzburg.
 • De beste route naar het oosten van Oostenrijk loopt via Duitsland via Passau - Linz.

Alternatieve routes

 • Als u op weg naar Italië zoveel mogelijk de snelweg wilt mijden kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de route via de Brenner Bundesstraße. Deze loopt parallel aan de Brenner Autobahn. Houdt u er wel rekening mee dat deze weg verboden is voor auto's met aanhanger.
 • Bijna alle overige grensovergangen met Italië liggen in bergpassen (onder meer de Reschenpas, Timmelsjoch, Staller Sattel en Plöckenpas). Enige ervaring in het rijden in de bergen is hier wenselijk.

Rijverbod vrachtwagens

 • In Oostenrijk geldt voor vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 7.500 kg een rijverbod op de volgende tijden en dagen:
  • Elke nacht van 22-5 uur.
  • Op zaterdagen van 15-24 uur.
  • Op zon- en feestdagen
 • In juli en augustus geldt op drukke doorgaande routes een aanvullend rijverbod dat begint op zaterdag 8 uur en overgaat in het normale rijverbod voor het weekend.
 • Er gelden uitzonderingen voor vrachtwagens met bederfelijke waar, levend vee e.d.

Tunnels

 • In Oostenrijk heeft het veiliger maken van de vele tunnels hoge prioriteit. Verschillende tunnels krijgen daarom een tweede tunnelbuis. Hierdoor kan het verkeer in de tunnel gescheiden worden en hebt u geen last meer van tegenliggers.
 • A10 Tauerntunnel (Salzburg - Villach): sinds 2010 zijn er twee tunnelbuizen.
 • A10 Oswaldibergtunnel: 1 buis dicht. Werkzaamheden tot 15 juni 2016.
 • A11 Karawankentunnel: de tweede tunnelbuis wordt opgeleverd in 2019. Daarna werkzaamheden aan de oude tunnelbuis tot 2023.
 • A14 Pfändertunnel (Rheintalautobahn): sinds 2013 zijn er twee tunnelbuizen.
 • A9 Borsrucktunnel: tweede tunnelbuis is opgeleverd, geen werkzaamheden meer.
 • A9 Gleinalmtunnel (Wels - Spielfeld): de tweede tunnelbuis wordt opgeleverd in 2017.
 • S16 Arlbergtunnel: tot 14 november 2015 is de tunnel dicht, omleiding via de B197. In de periode half november 2015 en half april 2017 zijn er ‘s nachts verkeersstops. In 2017 gaat de tunnel van 18 april tot 26 september opnieuw dicht.
 • S16 Perjentunnel: aanleg tweede tunnelbuis. Oplevering in 2018/2019.
 • De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Nieuwe wegen

B108/P1 Felbertauernstrasse Mittsersill - Lienz. Opgeleverd in 2015.

Werkzaamheden

 • A10 Salzburg - Villach, werkzaamheden tussen Salzburg en Salzburg-Zuid. Oplevering 30 november 2015. En werkzaamheden van maart tot juni 2016.
 • A10 Salzburg - Villach, werkzaamheden tussen knooppunt Pongau en de Reittunnel. Oplevering oktober 2016.
 • A23 Zuidwestring Wenen, werkzaamheden tussen knooppunt Inzersdorf en Favoriten. Oplevering in 2018.
 • A23 Zuidwestring Wenen, werkzaamheden bij knooppunt Prater. Oplevering in 2017.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Oostenrijk rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Autotrein

Vanuit Nederland

Er rijdt geen autoslaaptrein van Nederland naar Oostenrijk.

Vanuit Duitsland

Er rijdt een autotrein van Düsseldorf naar Wenen. Voor meer informatie en boekingen zie www.dbautozug.de of www.treinreiswinkel.nl.

Binnen Oostenrijk

 • In de Alpen ontbreken in enkele regio's belangrijke wegverbindingen of zijn paswegen een groot deel van het jaar gesloten. Ter aanvulling rijden er dwars door het hooggebergte pendeltreinen voor het vervoer van auto's. De autotreinen bestaan uit platte wagons die meestal voorzien zijn van een stalen huif met het profiel van de desbetreffende tunnel. Zo kan alle beschikbare ruimte worden benut en is er op de trein plaats voor alle gangbare personenauto's, minibusjes en caravans. Voor het vervoer van zeer hoge of brede voertuigen zijn vaak speciale wagons beschikbaar.
 • De Tauernbahn is een treintunnel (Autoschleuse) tussen Böckstein en Mallnitz die 12 km lang is. Het is een goed alternatief voor de Tauernautobahn, waar u veel kans hebt op files.
  Let op: er worden veiligheidseisen gesteld. Bijvoorbeeld auto's met een lpg-tank mogen niet de tunnel in.

Brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar
opm.

Euro 95 (loodvrij)

Super / Bleifrei

Goed

(A/B/C)

Superplus 98 (loodvrij)

Super Plus

Goed

(A/B)

Diesel

Diesel

Goed


Lpg Lpg
Beperkt
(D)
Aardgas

Goed
(E)

Bio-ethanol

E85

Beperkt

(F)

 • A: Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
 • B: Ook wordt benzine met octaangetal 91 (Benzin 91) aangeboden. Geadviseerd wordt echter om benzine met een hoger octaangetal (zoals Super of Super Plus) te tanken.
 • C: De voorgenomen invoering van E10 (benzine met maximaal 10% ethanol) als alternatief voor Euro 95 is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
 • D: Lpg is bij ongeveer 40 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties in Oostenrijk naar www.mylpg.eu of lpgwijzer.com. In Oostenrijk komen twee vulsystemen voor: om te kunnen tanken zijn voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) een Europanippel (acme) en een Italiënippel (dish) nodig. Deze zijn beide onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de namen 'Europa Gasnippel' en 'Gasnippel Italië'.
 • E: Aardgas is bij ongeveer 120 tankstations verkrijgbaar. Op www.cngnet.nl en op www.erdgasautos.at/cngt is een overzicht van aardgasvulstations in Oostenrijk te vinden. Zie ook erdgasooe.ooegw.at voor meer informatie.
 • F: Bio-ethanol is bij ruim 40 tankstations verkrijgbaar.
Goedkoper tanken
 • In Oostenrijk mogen de brandstofprijzen slechts één keer per dag om 12:00 uur worden verhoogd (prijsverlagingen zijn altijd mogelijk) en daarom is tanken vlak voor 12:00 uur het goedkoopst.
 • Op zondag en maandag zijn de prijzen over het algemeen het laagst en op vrijdag en zaterdag het hoogst.
 • Kijk voor tankstations met de laagste prijzen in een bepaalde deelstaat of in de buurt op www.spritpreisrechner.at of gebruik de app van de Oostenrijkse wegenwacht ÖAMTC voor IOS of Android.
Openingstijden tankstations
 • Langs de Autobahn zijn de meeste tankstations dag en nacht geopend.
 • Ook in de grote steden zijn sommige tankstations dag en nacht open.
 • Tankstellen elders in het land zijn meestal dagelijks open van 8-20 uur.
Betalen
 • Bij tankstations kan contant worden betaald.
 • Bij vrijwel alle tankstations worden bankpassen en creditcards geaccepteerd.
Tankautomaten
 • Het aantal tankstations met tankautomaten en volledig onbemande tankstations neemt sterk toe in Oostenrijk.
 • Bij tankautomaten kan worden betaald met een bankpas of creditcard. Nederlandse bankpassen en creditcards blijken echter soms niet bruikbaar.
 • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
Reservebrandstof

Aangeraden wordt om niet meer dan 10 l brandstof mee te nemen in een reservetankje.

Elektrisch rijden
 • Oostenrijk heeft ruim 760 oplaadlocaties (bron: chargemap.com). (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 6000 volgens chargemap.com.)
 • Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Oostenrijk vergt planning en voorbereiding.
 • Kijk voor een overzicht van de locaties van oplaadpunten onder andere op e-tankstellen-finder.comchargemap.com, openchargemap.org en www.oplaadpunten.nl of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap (IOS en Android ), Plugsurfing (IOS en Android) of The New Motion (IOS en Android).

Milieuzones

 • In de Oostenrijkse steden zijn nog geen milieubeperkende maatregelen getroffen die voor buitenlandse toeristen van belang zijn om te weten.
 • Voor vrachtvervoer is in de regio Wenen wel een milieuzone ingesteld. Vrachtauto's, waaronder ook kleinere tot 3.500 kg, moeten hier beschikken over een milieusticker, de zogenoemde Abgasplakette. Deze is voor € 25 verkrijgbaar in de meeste garages en steunpunten van de ÖAMTC. Meer informatie leest u op www.oeamtc.at/portal/umweltzonen.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Oostenrijk rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Route-informatie

Wegen en routes

 • De beste route naar het westen van Oostenrijk loopt via Duitsland via Ulm - Bregenz.
 • De beste route naar het midden van Oostenrijk loopt via Duitsland via München - Kufstein of Salzburg.
 • De beste route naar het oosten van Oostenrijk loopt via Duitsland via Passau - Linz.

Alternatieve routes

 • Als u op weg naar Italië zoveel mogelijk de snelweg wilt mijden kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de route via de Brenner Bundesstraße. Deze loopt parallel aan de Brenner Autobahn. Houdt u er wel rekening mee dat deze weg verboden is voor auto's met aanhanger.
 • Bijna alle overige grensovergangen met Italië liggen in bergpassen (onder meer de Reschenpas, Timmelsjoch, Staller Sattel en Plöckenpas). Enige ervaring in het rijden in de bergen is hier wenselijk.

Rijverbod vrachtwagens

 • In Oostenrijk geldt voor vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 7.500 kg een rijverbod op de volgende tijden en dagen:
  • Elke nacht van 22-5 uur.
  • Op zaterdagen van 15-24 uur.
  • Op zon- en feestdagen
 • In juli en augustus geldt op drukke doorgaande routes een aanvullend rijverbod dat begint op zaterdag 8 uur en overgaat in het normale rijverbod voor het weekend.
 • Er gelden uitzonderingen voor vrachtwagens met bederfelijke waar, levend vee e.d.

Tunnels

 • In Oostenrijk heeft het veiliger maken van de vele tunnels hoge prioriteit. Verschillende tunnels krijgen daarom een tweede tunnelbuis. Hierdoor kan het verkeer in de tunnel gescheiden worden en hebt u geen last meer van tegenliggers.
 • A10 Tauerntunnel (Salzburg - Villach): sinds 2010 zijn er twee tunnelbuizen.
 • A10 Oswaldibergtunnel: 1 buis dicht. Werkzaamheden tot 15 juni 2016.
 • A11 Karawankentunnel: de tweede tunnelbuis wordt opgeleverd in 2019. Daarna werkzaamheden aan de oude tunnelbuis tot 2023.
 • A14 Pfändertunnel (Rheintalautobahn): sinds 2013 zijn er twee tunnelbuizen.
 • A9 Borsrucktunnel: tweede tunnelbuis is opgeleverd, geen werkzaamheden meer.
 • A9 Gleinalmtunnel (Wels - Spielfeld): de tweede tunnelbuis wordt opgeleverd in 2017.
 • S16 Arlbergtunnel: tot 14 november 2015 is de tunnel dicht, omleiding via de B197. In de periode half november 2015 en half april 2017 zijn er ‘s nachts verkeersstops. In 2017 gaat de tunnel van 18 april tot 26 september opnieuw dicht.
 • S16 Perjentunnel: aanleg tweede tunnelbuis. Oplevering in 2018/2019.
 • De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Nieuwe wegen

B108/P1 Felbertauernstrasse Mittsersill - Lienz. Opgeleverd in 2015.

Werkzaamheden

 • A10 Salzburg - Villach, werkzaamheden tussen Salzburg en Salzburg-Zuid. Oplevering 30 november 2015. En werkzaamheden van maart tot juni 2016.
 • A10 Salzburg - Villach, werkzaamheden tussen knooppunt Pongau en de Reittunnel. Oplevering oktober 2016.
 • A23 Zuidwestring Wenen, werkzaamheden tussen knooppunt Inzersdorf en Favoriten. Oplevering in 2018.
 • A23 Zuidwestring Wenen, werkzaamheden bij knooppunt Prater. Oplevering in 2017.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Oostenrijk rekenen op:
  • Sleutelhulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Toltrajecten en toltarieven

 • Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen tot 3500 kg een tolvignet verplicht. Uitzondering hierop vormt een aantal Sondermautstrecken waar geen vignetplicht geldt, maar wel apart tol betaald moet worden (zie verderop).
 • Motorvoertuigen (of campers) zwaarder dan 3500 kg (te vinden op het kenteken) moeten op de snelwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-box (zie verderop).
 • Voor een aanhanger is geen apart vignet nodig.

Bijzonderheden

 • De dagkaart (KorridorVignette), zoals die enkele jaren geldig was op de A14 tussen Hörbranz (Duitse grens) en Hohenems (afrit 23, tegen de Zwitserse grens), is afgeschaft. Voertuigen moeten hier voldoen aan de algemeen geldende vignet- of GO-Box-verplichting.
 • De vignetplicht geldt ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Sud. Lange tijd is op dit traject niet gecontroleerd op het bezit van een vignet bij voertuigen tot 3500 kg. Op 1 december 2013 eindigde deze 'tolerantieregel' en wordt ook op dit traject weer gewoon gecontroleerd. Wie hier geen vignet voert riskeert een boete van ten minste € 120.

Tolvignet

Geldigheid
 • Het jaarvignet is een kalenderjaar geldig, met inbegrip van december eraan voorafgaand tot en met januari erna (totaal 14 maanden). Het 2016-vignet is geldig van 01-12-2015 t/m 31-01-2017.
 • Het 2-maands vignet is vanaf de eerste dag 2 maanden geldig (bijv. van 10-01 t/m 09-03).
 • Het 10-daags vignet is geldig voor 10 opeenvolgende dagen.
Bevestiging vignet
 • Bij motorvoertuigen moet u het vignet van binnenuit gezien linksboven of -onder op de voorruit plakken.
 • Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn: op de tank, de kuip of het windscherm.
 • Op de voorruit mogen maximaal twee Oostenrijkse vignetten zijn aangebracht. Het is daarom raadzaam oude tolvignetten te verwijderen voordat u een nieuw vignet bevestigt.
 • Let op: er wordt langs de snelweg gecontroleerd met behulp van camera's. Het is dus van belang dat u het vignet goed zichtbaar en volgens de regels aanbrengt.
Verkrijgbaarheid
 • Het vignet is te koop bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen. U kunt het vignet ook kopen vóórdat u de Oostenrijkse grens bereikt. U kunt daarvoor terecht in Duitsland bij de ADAC. Verder is het verkrijgbaar bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens.
 • U kunt het vignet ook in Nederland kopen bij de ANWB-winkels (€ 1,95 administratiekosten voor leden en € 2,50 voor niet-leden) en via www.anwbvignetten.nl (€ 2,95 verzendkosten).
Tarieven

Tarieven (1-1-2016) in euro's.


jaar 2 maanden 10 dagen
Motor 34,10 12,90 5,10
Motorvoertuig tot 3500 kg (met of zonder aanhanger) 85,70 25,70 8,80

Sondermautstrecken

 • Sondermautstrecken zijn delen van het Oostenrijkse hoofdwegennet waarvoor specifiek tol betaald moet worden. Hiervoor is een vignet daarnaast strikt genomen niet verplicht. Deze trajecten zijn echter lastig te bereiken zonder daarbij gebruik te maken van een ander traject waar een vignet wel vereist is. In de praktijk kunt u dus niet makkelijk zonder vignet.
 • Tarieven (1-1-2016) in euro's.
traject voertuigen tot 3500 kg

S16 Arlberg Schnellstrasse

9,50

A13 Brennerautobahn

9,00

A11 Karawankentunnel

7,20

A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)

8,50

A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)

5,00

A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)

11,50

Op bovenstaande trajecten geldt een eenheidstarief voor motoren en personenauto's met of zonder aanhanger (tot 3500 kg).

Overige bijzondere trajecten
traject klasse 1 klasse 2 klasse 3

Felbertauernstrasse

10,00

11,00

11,00

Silvretta-Hochalpenstrasse

12,00

15,00

(A)

Kaunertal Gletscherstrasse 13,00 23,00 (A)

Gerlitzengipfelstrasse

7,00

7,00

(A)

Timmelsjochstrasse (enkel)

14,00

16,00

(A)

Timmelsjochstrasse (retour)

19,00

21,00

(A)

Gerlosstrasse (dagkaart)

6,00

9,00

(A)

Grossglocknerstrasse (dagkaart) (B)

25,00

35,00

(A)

Malta Hochalmstrasse
10,00
18,50
(A)

Nockalmstrasse

10,50

17,50

(A)

Villacher Alpenstrasse
10,00
16,50
(A)
 • A: De pasweg is niet geschikt of verboden voor caravans.
 • B: Met een 'Aufzahlungskarte' (kentekengebonden) kan de pasweg voor € 9 met een auto of motor een tweede keer bereden worden.
 • Bij de ÖAMTC zijn gereduceerde tariefkaartjes te koop voor onder meer de Grossglockner Hochalpenstrasse.
Tariefklassen
 • Klasse 1: motoren
 • Klasse 2: auto's en campers
 • Klasse 3: auto's met caravan
Betalen
 • Betalen is mogelijk bij bemande tolpoortjes met contant geld of met de bekende creditcards.
 • Betalen is eveneens mogelijk bij betaalautomaten. Deze accepteren contant geld (munten en biljetten tot 20 euro) en de bekende creditcards.
 • Naast deze mogelijkheden zijn op de A13 (Brenner), A10 (Tauern) en A9 (Pyhrn) ook automaten waar uitsluitend met creditcard betaald kan worden en niet met contant geld. De rijstroken die langs deze automaten voeren zijn gemarkeerd met een opvallende oranje kleur.
 • Betalen zonder stoppen is op een aantal trajecten mogelijk met de zogenoemde Videomautkarte. Deze kaart moet u vooraf kopen, waarbij het kenteken wordt geregistreerd. Wanneer de auto de tolpoort passeert, wordt de kaart met het bijbehorende kenteken herkend en kan de bestuurder doorrijden. Dit is zowel mogelijk bij de speciale Videomaut-tolpoorten als bij alle andere doorgangen. Let op: de speciale Videomaut-doorgang is alleen toegankelijk voor voertuigen zonder aanhanger of caravan en niet breder dan 2 meter. Videomautkarten zijn te koop via internet (www.asfinag.at/videomaut) en bij tankstations langs de snelwegen. Er zijn zowel enkele kaarten als jaarkaarten te koop. De kaarten zijn verkrijgbaar voor de Karawankentunnel (alleen richting zuiden), de Brennerautobahn, Tauernautobahn, Pyhrnautobahn en de Arlbergtunnel. Meer informatie: www.asfinag.at/videomaut.
 • Bij problemen is het bij alle toldoorgangen mogelijk via een intercom ondersteuning te krijgen bij het aanwezige personeel. 
 • Let op: voor motorvoertuigen zwaarder dan 3500 kg moet via de GO-box worden betaald.

GO-Box: campers zwaarder dan 3500 kg

 • Motorvoertuigen (of campers) zwaarder dan 3500 kg (te vinden op het kenteken) moeten op de snelwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-box. Het gewone tolvignet is niet geldig voor deze gewichtsklasse. De gewichtsgrens heeft alleen betrekking op het trekkend voertuig, niet op een eventuele aanhanger. Met de GO-box wordt op de snelweg automatisch tol betaald per gereden kilometer.
 • De hoogte van de tol is afhankelijk van de EURO-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers.
 • De GO-box wordt verstrekt door wegbeheerder Asfinag (www.asfinag.at). Hij kost eenmalig € 5 (administratiekosten). Op de kaart moet vervolgens een tegoed geladen worden van minimaal € 75 en maximaal € 500. Het tegoed is maximaal 2 jaar te gebruiken. Indien u na gebruik de box terugstuurt naar Asfinag, krijgt u het niet gebruikte tegoed terug.
 • De GO-box dient achter de voorruit te worden bevestigd. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeschreven bij het passeren van een tolstation.
 • Er is ook een optie waarmee u de tol achteraf kunt betalen per rekening. Deze is echter vrij omslachtig (www.go-maut.at/portal/portal).
 • De GO-box is o.a. verkrijgbaar en op te laden bij bepaalde tankstations aan de snelwegen in Oostenrijk en in buurlanden dicht bij de Oostenrijkse grens. Een pictogram (het woord GO op een blauw vlak) geeft op borden aan bij welk tankstation de GO-box verkrijgbaar is.
 • Een overzicht van GO-tankstations is te vinden op maps.asfinag.at/pvis/?Anzeige=GoVertriebsstellen.
 • Uitgebreide informatie over dit systeem en een tolberekenaar is te vinden op www.go-maut.at. U kunt ook bellen met het servicenummer van Asfinag: +43 1 955 12 66.
 • Voor voertuigen boven 3500 kg is in Oostenrijk ook het EasyGO-systeem te gebruiken, zoals dat ook geldt voor tolwegen en bruggen in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Meer informatie over dit systeem: www.easygo.com.

Informatie

Meer informatie over vignetten en tol in Oostenrijk is te vinden op www.oeamtc.at, www.oesag.at en www.asfinag.at/maut.

Verkeersdrukte

Files vermijden

Drukke wegen

 • A1 West Autobahn: knelpunten bij Salzburg, Linz en St.Pölten.
 • A2 Süd Autobahn: knelpunten tussen Wenen - Baden en tussen Graz - Klagenfurt.
 • A4 Ost Autobahn: knelpunten tussen Wenen - Bruck a/d Leitha.
 • A9 Pyhrn Autobahn: knelpunten Voralpen - Graz - Spielfeld, tussen Inzersdorf en Kalwang en bij Graz
 • A10 Tauern Autobahn: knelpunten Salzburg - Villach, tussen Golling en Bishofshofen, voor de Katschbergtunnel, tussen Gmünd en de Millstätter See en bij tolstation Sankt Michael im Lungau.
 • A12 Inntalautobahn: knelpunten Kufstein - Innsbruck - Landeck bij Wörgl, Wiesing, Innsbruck en Imst.
 • A13 Brenner Autobahn: knelpunten Innsbruck - Brenner bij tolstation Schönberg  en bij de Brennerpas.
 • A14 Rheintal Autobahn: knelpunten Bregenz - Bludenz, voor de Pfändertunnel bij Bregenz.
 • A21 Aussenring Autobahn: knelpunten A1 - A2 bij Steinhäusi en bij Vösendorf.
 • A23 Ringweg Wenen: knelpunten tussen Vösendorf en Prater.
 • B179 Fernpasroute: knelpunten tussen Füssen en Imst, bij de Lermoosertunnel en bij de grenstunnel bij Füssen.
 • S1 Aussenringschnellstrasse Wenen: knelpunten A2/A21 - A4 tussen Vösendorf en Prater.
 • S16 Arlbergschnellstrasse: knelpunten Bludenz - Arlberg - Landeck bij Dalaasertunnel.

Drukke grensovergangen

 • Richting Duitsland: grenstunnel bij Füssen (B179).
 • Richting Duitsland: bij Kufstein (A12).
 • Richting Italië: Brenner Autobahn (A13), Brenner Bundesstraße (B182)
 • Richting Slovenië: Karawankentunnel (A11).

Alternatieve route naar Italië

 • Een alternatieve route naar Italië buiten de snelwegen loopt via de Brenner Bundesstraße. Deze loopt parallel aan de A13 Brenner Autobahn. Houd er wel rekening mee dat deze weg verboden is voor auto’s met aanhanger.
 • Bijna alle overige grensovergangen met Italië liggen in bergpassen (onder meer de Reschenpas, Timmelsjoch, Staller Sattel en Plöckenpas). Ervaring in het rijden in de bergen is hier wenselijk.

Drukke dagen

In de zomerperiode zijn de grootste knelpunten de A10 Salzburg - Villach en de B179 (Fernpasstrasse).

Verkeersdrukte in de winter

Drukke wegen

 • A10 Salzburg - Villach (Tauern Autobahn): bij tolstation Sankt Michael im Lungau, de Katschbergtunnel en knooppunt Villach.
 • B179 Fernpasroute: tussen Füssen en Imst, bij de grenstunnel Füssen en bij de Lermoostunnel.

Drukke grensovergangen

 • Met Duitsland: Kufstein (A12).
 • Met Italië: Brennerautobahn (A13), Brenner-Bundesstrasse (B182).

Alternatieve routes

 • Voor de A12, knooppunt Inntal - Kufstein - Innsbruck:
  • Holzkirchen - Achenpas, aansluiting A12.
  • München - Garmisch - Mittenwald - Seefeld-Zirl (A12).
 • Voor de A10 Salzburg - Tauerntunnel - Villach:
  • Siegsdorf - Lofer - Lend - Tauern autotreintunnel (Böckstein - Mallnitz) - Spittal/Drau (A10).
  • Siegsdorf - Lofer - Mittersill - Felbertauerntunnel (tol) - Matrei - Lienz  - Spittal/Drau (A10).

Drukke dagen winter 2015/2016

 • Richting wintersportgebieden: 24 oktober, 19, 24 en 26 december, 2, 9 en 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 25 en 26 maart.
 • Vanuit wintersportgebieden: 26 december, 2 en 9 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 5 en 28 maart.

Verkeersdruktekalender zomer 2016

April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
1 vr

1 zo

1 wo

1 vr

1
ma

1
do

2 za
N
2 ma

2 do

2 za
Z
2
di

2
vr

3 zo

3 di
3 vr

3 zo

3
wo

3
za
N
4 ma

4 wo

4 za

4 ma

4
do

4
zo

5 di

5 do

5 zo

5 di

5
vr
Z
5
ma

6 wo

6 vr

6 ma

6 wo

6
za
N/Z
6
di

7 do
7 za
Z
7 di
7 do

7
zo
N/Z
7
wo

8 vr
8 zo

8 wo

8 vr

8
ma

8
do

9 za

9 ma

9 do

9 za
Z
9
di

9
vr

10 zo

10 di
10 vr

10 zo
Z
10
wo

10
za
N
11 ma

11 wo

11 za

11 ma

11
do

11
zo

12 di

12 do

12 zo

12 di

12
vr
Z
12
ma

13 wo

13 vr

13 ma

13 wo

13
za
N/Z
13
di

14 do

14 za
N/Z
14 di
14 do

14
zo
N/Z
14
wo

15 vr

15 zo

15 wo

15 vr
Z
15
ma

15
do

16 za

16 ma

16 do

16 za
Z
16
di

16
vr

17 zo

17 di
17 vr

17 zo
Z
17
wo

17
za

18 ma

18 wo

18 za

18 ma

18
do

18
zo

19 di

19 do
  19 zo

19 di

19
vr

19
ma

20 wo

20 vr

20 ma

20 wo

20
za
N/Z
20
di

21 do

21 za
N
21 di
21 do

21
zo
N
21
wo

22 vr

22 zo

22 wo

22 vr
Z
22
ma

22
do

23 za

23 ma

23 do

23 za
N/Z
23
di

23
vr

24 zo

24 di
24 vr

24 zo
N/Z
24
wo

24
za

25 ma

25 wo

25 za

25 ma

25
do

25
zo

26 di

26 do

26 zo

26 di

26
vr

26
ma

27 wo

27 vr

27 ma

27 wo

27
za
N/Z
27
di

28 do

28 za
N
28 di
28 do

28
zo
N/Z
28
wo

29 vr

29 zo

29 wo

29 vr
Z
29
ma

29
do

30 za

30 ma

30
do

30 za
N/Z
30
di

30
vr
31 di31 zo
N/Z
31
wo


 topdrukte  
 Z - richting zuiden

 zeer druk
 N - richting noorden

 druk
 N/Z - in beide richtingen 

Verkeersdruktekalender winter 2015/2016

Oktober November December Januari Februari Maart
1
do

 
1 zo

 
1 di

  1 vr

 
1 ma

 
1
di

 
2
vr

 
2 ma

 
2 wo

 
2 za

 N/Z
2 di

 
2
wo

 
3
za

 
3 di

 
3 do

 
3 zo

 
3 wo

 
3
do

 
4
zo

 
4 wo

 
4 vr

 
4 ma

 
4 do

 
4
vr

 
5
ma

 
5 do

 
5 za

 
5 di

 
5 vr

 
5
za

 N
6
di

 
6 vr

 
6 zo

 
6 wo

 
6 za

 N/Z
6
zo

 
7
wo

 
7 za

 
7 ma

 
7 do

 
7 zo

 
7
ma

 
8
do

 
8 zo

 
8 di

 
8 vr

 
8 ma

 
8
di

 
9
vr

 
9 ma

 
9 wo

 
9 za

 N/Z
9 di

 
9
wo

 
10
za

 
10 di

 
10 do

 
10 zo

 
10 wo

 
10
do

 
11
zo

 
11 wo

 
11 vr

 
11 ma

 
11 do

 
11
vr

 
12
ma

 
12 do

 
12 za

 
12 di

 
12 vr

 
12
za

 
13
di

 
13 vr

 
13 zo

 
13 wo

 
13 za

 N/Z
13
zo

 
14
wo

 
14 za

 
14 ma

 
14 do

 
14 zo

 
14
ma

 
15
do

 
15 zo

 
15 di

 
15 vr

 
15 ma

 
15
di

 
16
vr

 
16 ma

 
16 wo

 
16 za

 
16 di

 
16
wo

 
17
za

 
17 di

 
17 do

 
17 zo

 
17 wo

 
17
do

 
18
zo

 
18 wo

 
18 vr

 
18 ma

 
18 do

 
18
vr

 
19
ma

 
19 do

 
19 za

 Z 19 di

 
19 vr

 
19
za

 
20
di

 
20 vr

 
20 zo

  20 wo

 
20 za

 N/Z
20
zo

 
21
wo

 
21 za

 
21 ma

 
21 do

 
21 zo

 
21
ma

 
22
do

 
22 zo

 
22 di

 
22 vr

 
22 ma

 
22
di

 
23
vr

 
23 ma

 
23 wo

 
23 za

 
23 di

 
23
wo

 
24
za

 Z
24 di

 
24 do

 Z
24 zo

 
24 wo

 
24
do

 
25
zo

 
25 wo

 
25 vr

 
25 ma

 
25 do

 
25
vr

 Z
26
ma

 
26 do

 
26 za

 N/Z 26 di

 
26 vr

 
26
za

 Z
27
di

 
27 vr

 
27 zo

 
27 wo

 
27 za

 N/Z
27
zo

 
28
wo

 
28 za

 
28 ma

  28 do

 
28 zo

 
28
ma

 N
29
do

 
29 zo

 
29 di

 
29 vr

 
29
ma

 
29
di

 
30
vr

 
30 ma

 
30 wo

 
30
za

 Z 
30
wo

 
31
za

  
31 do

 
31
zo

  
31
do

 


 topdrukte  
 Z - richting zuiden

 zeer druk
 N - richting noorden

 druk
 N/Z - in beide richtingen 

Verkeersinformatie

Telefoon

Er wordt in Oostenrijk Duits- en Engelstalige verkeersinformatie verstrekt door de ÖAMTC, de Oostenrijkse automobielclub via telefoonnummer 08 10 12 01 20 (vanuit het buitenland +43 171 19 97).

Radio

Er wordt Duitstalige verkeersinformatie uitgezonden door Ö3. Ieder heel en half uur, 24 uur per dag. De  frequenties staan aangegeven op borden langs de autosnelwegen.

Internet
 • Informatie over de actuele verkeersinformatie krijgt u op www.oeamtc.at. Hier vindt u het actuele weerbericht, de toestand van de wegen, files, wegwerkzaamheden, informatie over bergpassen en nog veel meer.
 • Meer informatie over de Oostenrijkse snelwegen en Schnellstraßen, wegenbouw, tolwegen, tarieven en vignetten is te vinden op www.asfinag.at.
ANWB

Verkeersovertreding

Boeteafhandeling

 • Boetes voor eenvoudige verkeersovertredingen kunnen meestal direct of binnen 14 dagen betaald worden. Dat kan contant (ook per post) of met een bankoverschrijving (identificatienummer vermelden).
 • Betaling van de boete betekent dat de zaak is afgehandeld. Beroep aantekenen is dan niet meer mogelijk.
 • Als niet of niet op tijd wordt betaald, volgt de ‘gewone’ procedure. De straffen zullen dan hoger zijn.
 • Betaling van de boete mag geweigerd worden om de zaak voor de rechter te brengen.

Puntenrijbewijs

 • Oostenrijk kent een strafpuntensysteem dat tevens geldt voor buitenlanders.
 • Na 3 overtredingen wordt een rijverbod van minimaal 3 maanden opgelegd. Dit geldt alleen binnen Oostenrijk.

Ter plekke betalen

Boetes tot € 90 kunnen direct worden geïnd. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt. In bepaalde gevallen kan een proces-verbaal worden opgemaakt.

Waarborgsom

 • Als de boete niet direct betaald wordt, moet een waarborgsom van € 1.380 betaald worden.
 • Een waarborgsom kan ook verschuldigd zijn indien de boete hoger is dan € 90. Het restant moet binnen twee weken worden betaald.
 • Als men de zaak voor de rechter wil laten voorkomen, moet een waarborgsom betaald worden waarvan de hoogte overeenkomt met de opgelegde boete. Bij vrijspraak wordt de waarborgsom terugbetaald.
 • Het is mogelijk dat er een Zustellungsbevollmachtigter (vertegenwoordiger) in Oostenrijk ingeschakeld moet worden.

Aansprakelijkheid

 • In beginsel is de bestuurder die de overtreding heeft begaan, aansprakelijk en verantwoordelijk voor het betalen van de boete.
 • De kentekenhouder is verplicht om binnen twee weken na ontvangst van de bekeuring de gegevens van de bestuurder ten tijde van de overtreding te verstrekken. Laat de kentekenhouder dit na, dan riskeert hij een boete van € 5.000.

Boete thuis ontvangen?

Zie www.anwb.nl/experts.

Boetes

Snelheidsovertreding

Naast onderstaande geldboetes wordt bij een aanzienlijke snelheidsovertreding tevens een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.

Autosnelwegen
 • Overschrijding tot 20 km/h: € 30.
 • Overschrijding tot 30 km/h: € 50.
 • Overschrijding tot 40 km/h: vanaf € 150.
 • Overschrijding van meer dan 40 km/h: hoogte boete afhankelijk van de ernst van de overtreding, minimaal € 150.
Binnen de bebouwde kom
 • Overschrijding tot 20 km/h: € 30.
 • Overschrijding tot 30 km/h: € 50.
 • Overschrijding tot 40 km/h: vanaf € 70.
 • Overschrijding van meer dan 40 km/h: hoogte boete afhankelijk van de ernst van de overtreding, minimaal € 150.
Buiten de bebouwde kom
 • Overschrijding tot 20 km/h: € 30.
 • Overschrijding tot 30 km/h: € 50.
 • Overschrijding tot 40 km/h: vanaf € 70.
 • Overschrijding tot 50 km/h: € 150-300.
 • Overschrijding van meer dan 50 km/h: hoogte boete afhankelijk van de ernst van de overtreding, minimaal € 150.

Door rood licht rijden

Vanaf € 70.

Overtreding inhaalverbod

Vanaf € 70.

Overschrijden doorgetrokken streep

Vanaf € 35.

Parkeerovertreding

Vanaf € 20.

Niet verlenen van voorrang

Vanaf € 70.

Rijden zonder veiligheidsgordel

Vanaf € 35.

Niet handsfree telefoneren

Vanaf € 50.

Rijden onder invloed

 • Van 0,5‰ tot 0,8‰: € 300-3.700 en/of ontzegging van de rijbevoegdheid.
 • Van 0,8‰ tot 1,2‰: € 800-3.700 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 1 maand.
 • Van 1,2‰ tot 1,6‰: € 1.200-4.400 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 4 maanden.
 • Meer dan 1,6‰: € 1.600-5.900 en ontzegging van de rijbevoegdheid van minimaal 6 maanden.

Diversen

Rijden zonder tolvignet waar dit verplicht is

 € 120.

Overschrijding van de snelheidsbeperking vanwege luchtverontreiniging

€ 2.180.

Geen winterbanden of sneeuwkettingen aanwezig

De boete bedraagt: € 35-5.000 voor het niet gebruiken van winterbanden of sneeuwkettingen waar dit verplicht is en indien hierdoor een gevaarlijk situatie ontstaat.

Veiligheidshesje
 • Niet aanwezig hebben van een veiligheidshesje: € 14.
 • Niet gebruiken van een veiligheidshesje: € 14.

Verkeersregels

Algemene verkeersregels

Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Veilig rijden

Rijden onder invloed
 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,49 promille. Voor bestuurders die korter dan twee jaar een rijbewijs hebben, is de limiet 0,1 promille.
 • Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Mobiel bellen
 • Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Basisverkeersregels

Bestuurders moeten rechts rijden en links inhalen.

Voorrang
 • Als een bestuurder op een voorrangsweg rijdt en stopt, verliest deze het recht op voorrang.
 • Overstekende kinderen hebben altijd voorrang.
 • Trams hebben altijd voorrang.
 • In Oostenrijk wordt meestal met een witte, onderbroken streep op het wegdek, maar soms ook met haaientanden, aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.
 • Op smalle bergwegen moet degene die het makkelijkst kan uitwijken of terugrijden, voorrang verlenen.
Inhalen
 • Rijdende trams moeten rechts worden ingehaald, tenzij er rechts onvoldoende ruimte is; op eenrichtingswegen mag de tram ook links worden ingehaald.
 • Bestuurders dienen minimaal 20 m achter een tram te blijven, als zij deze niet kunnen of willen inhalen.
 • Bestuurders mogen stilstaande trams stapvoets voorbijrijden, mits ze de in- en uitstappende passagiers niet hinderen en minstens 1,5 m ruimte in de breedte vrijlaten.
 • Bestuurders mogen een stilstaande schoolbus met knipperende alarmlichten niet in dezelfde richting voorbijrijden.
 • Inhalen is verboden vanaf 80 m voor een spoorwegovergang en direct erna.
Filerijden
 • Als zich op auto(snel)wegen een file vormt, zijn bestuurders wettelijk verplicht een middendoorgang (Rettungsgasse) vrij te maken. Dit betekent dat ze zoveel mogelijk rechts of links moeten gaan rijden, zodat er in het midden voldoende ruimte ontstaat voor hulpverlenende voertuigen, zoals ambulances en politieauto's.
 • Als zich een file vormt op wegen met meer dan twee rijstroken per richting, moeten de bestuurders op de meest linkse rijstrook zoveel mogelijk links en de bestuurders op de overige rijstroken zoveel mogelijk rechts gaan rijden.
 • Zie www.asfinag.at/rettungsgasse voor meer informatie.
Verkeerslichten
 • Wanneer rood en oranje tegelijkertijd branden zal het licht kort daarna op groen springen. Bestuurders dienen zich gereed te houden om weg te rijden.
 • Nadat het groene licht vier maal heeft geknipperd, springt het op oranje. Bestuurders dienen zich gereed te houden om te stoppen.
 • Bij oranje licht geldt doorrijden als een overtreding, tenzij de bestuurder de kruising zo dicht is genaderd dat veilig stoppen niet meer kan.
Geluidssignalen
 • In Wenen moet het geven van geluidssignalen zo veel mogelijk vermeden worden.
 • In de buurt van ziekenhuizen is het geven van geluidssignalen alleen toegestaan in geval van nood.
Rijstroken
 • Als binnen de bebouwde kom een weg uit minstens twee rijstroken voor iedere richting bestaat, is de bestuurder vrij om te kiezen welke rijstrook deze wil gebruiken, ongeacht de snelheid van het verkeer op de andere rijstroken. Buiten de bebouwde kom mag dit alleen in druk (file)verkeer.
 • Een linkerrijstrook waarin tramrails liggen mag niet worden gebruikt.
Spoorwegovergang

Bij nadering van een onbewaakte spoorwegovergang met een wit bord met daarop een afbeelding van een trein en de tekst 'auf pfeifsignal achten' (let op het fluitsignaal), moeten bestuurders stoppen om te luisteren of er een trein aankomt (geadviseerd wordt om eventuele muziek uit te zetten en een raampje te openen).

Parkeren
 • Met een parkeerverbodsbord (rond blauw bord met een rode rand en een rode diagonale balk) waarop een witte Romeinse I of II wordt weergegeven, wordt aangegeven dat aan de kant waar het bord staat een parkeerverbod geldt op de oneven dagen van de maand (I) of de even dagen van de maand (II).
 • In een aantal grote steden in Oostenrijk zijn kortparkeerzones (blauwe zones) aanwezig. Voor deze zones geldt het volgende:
  • Hier kan kort worden geparkeerd met een speciaal parkeerkaartje van minimaal 30 minuten en maximaal 2 of 3 uur.
  • Deze zones worden aangeduid met een aan de rechterkant van de weg geplaatst vierkant wit bord met daarop afgebeeld het bord 'Verboden te parkeren' en daaronder de tekst 'Kurzparkzone'. Staat het bord aan de linkerkant van de weg, dan geldt de zone alleen aan die kant.
  • Er kunnen ook blauwe markeringen zijn aangebracht op het wegdek, de stoeprand, lantaarnpalen e.d. 
  • Het einde van de kortparkeerzone wordt aangegeven met het bord in de kleur grijs en daaroverheen een zwarte diagonale balk.
  • Parkeerkaartjes voor deze zones kunnen worden gekocht bij een parkeerautomaat of bij metrostations, banken, tabakswinkels ('Trafik'), tankstations en dergelijke. Zie www.oamtc.at/parken voor meer informatie.
 • Het is verboden te parkeren in zones die zijn gemarkeerd met een gele zigzagstreep of op plaatsen waar een onderbroken gele streep aanwezig is langs de kant van de weg.
Stoppen

Het is verboden te stoppen langs een doorgetrokken gele streep aan de kant van de weg en binnen 15 m van een tram- of bushalte.

Pech of ongeval

 • De bestuurder is bij pech of een ongeval verplicht een veiligheidshesje te dragen als deze het voertuig verlaat.
 • De bestuurder moet bij pech of een ongeval een gevarendriehoek op voldoende afstand achter het voertuig plaatsen.
 • Bij een ongeval dat heeft geleid tot lichamelijk letsel, is de bestuurder verplicht de politie te bellen.

Bijzonderheden

Motor laten draaien
 • Als een voertuig in een tunnel tot stilstand komt, moet de motor worden uitgeschakeld.
 • Het bij stilstand warm laten draaien van de motor is verboden.
 • Ook in andere omstandigheden, bijvoorbeeld bij het wachten voor een overweg, is het onnodig laten draaien van de motor verboden.
Waarschuwingssignaal

Een praatpaal langs de autosnelweg is voorzien van licht. Dit wordt als knipperlicht in werking gesteld bij spookrijders, verkeersongevallen, files, mist en dergelijke. Als dit licht knippert, moeten bestuurders snelheid minderen en opletten voor het naderen van een gevaarlijke situatie.

Maximumsnelheid

  Binnen bebouwde kom (A) Buiten bebouwde kom Autosnelwegen
Bromfietsen 45 45 verboden
Motoren 50 100 130 (B/C/D)
Personenauto's en campers < 3500 kg 50 100 130 (B/C/D)
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan < 750 kg 50 100 100
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan > 750 kg (aanhanger niet zwaarder dan de auto), totaalgewicht < 3500 kg 50 80 100
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan > 750 kg, totaalgewicht > 3500 kg of aanhangwagen/caravan zwaarder dan auto 50 70 (E)
80
 • A: In sommige steden, bijvoorbeeld Graz, bedraagt de maximumsnelheid 30 km/h, tenzij borden een andere snelheid aangeven.
 • B: Met een elektronisch signaleringsbord kan de maximumsnelheid tot 100 km/h worden verlaagd.
 • C: Van 22-5 uur is de maximumsnelheid op de A10 (Tauern), A12 (Inntal), A13 (Brenner) en A14 (Rheintal) 110 km/h.
 • D: Vanaf 20 november 2014 geldt op delen van de A12 en A13 dag en nacht een maximumsnelheid van 100 km/h.
 • E: In Tirol geldt voor deze categorie op veel wegen buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 60 km/h.
 • Op autosnelwegen zijn alleen voertuigen toegestaan die ten minste 60 km/h kunnen en mogen rijden.

Verkeersregels auto

Verlichting

 • Net als in Nederland zijn automobilisten overdag alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd.
 • Alarmlichten mogen alleen bij stilstand worden gebruikt in geval van pech.

Kinderen

 • Kinderen jonger dan 14 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten voor- en achterin in een goedgekeurd kinderzitje of op een goedgekeurde zitverhoger met veiligheidsgordels worden vervoerd.
 • Kinderen jonger dan 14 jaar, maar groter dan 1,35 m mogen ook een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel dragen, mits de gordel niet over de hals of nek loopt.
 • In een auto waarin een kinderzitje of veiligheidsgordels ontbreken, mogen geen kinderen jonger dan 14 jaar worden vervoerd.
 • Kinderen jonger dan 14 jaar en groter dan 1,50 m moeten voor- en achterin een gewone veiligheidsgordel dragen.

Huisdieren

 • Voor zover bekend is er in Oostenrijk geen specifieke wetgeving met betrekking tot het vervoer van huisdieren, maar kan op basis van de bestaande wetgeving (voor bijvoorbeeld lading) worden gesteld dat het huisdier de bestuurder niet mag hinderen tijdens het rijden en inzittenden en andere weggebruikers niet in gevaar mag brengen.
 • Automobilisten wordt daarom geadviseerd hun huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale veiligheidsgordel of in de kofferbak achter een net of rek te vervoeren.

Lading

 • De lading mag aan de voor- en/of achterkant maximaal 25% van de totale voertuiglengte uitsteken.
 • Wanneer de lading meer dan 1 m naar voren of naar achteren uitsteekt, moet dit kenbaar gemaakt worden door middel van een markeringsbord van 50 x 50 cm met diagonale rode en witte strepen (onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel) of met een witte doek van 25 x 40 cm, met een rode rand van 5 cm.
 • De lading mag in de breedte niet uitsteken. Voor het bepalen van de breedte van het voertuig worden de buitenspiegels meegeteld.

Flitspaalsignalering

 • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • Het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) is toegestaan.

Dashcam

 • Het gebruik van een dashcam (dashboardcamera) wordt ten zeerste afgeraden in verband met de privacywetgeving.
 • Actuele informatie over het gebruik van een dashcam is te vinden op www.anwb.nl/rechtshulp/dashcams.

Slepen

 • Slepen is op de autosnelweg toegestaan tot de eerste afrit.
 • Bij het slepen geldt een maximumsnelheid van 40 km/h.
 • Het trekkende voertuig moet dimlicht voeren.
 • De sleepkabel mag maximaal 8 m lang zijn.

Bijzonderheden

Bandenprofiel
 • De minimale profieldiepte voor banden in Oostenrijk is 1,6 mm, net als in Nederland.
 • Hierop wordt in Oostenrijk streng gecontroleerd en als wordt vastgesteld dat de banden (van auto, camper of caravan) zodanig versleten of beschadigd zijn dat het voertuig hierdoor een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, wordt een automobilist de toegang tot het land mogelijk ontzegd.

Verplicht mee in de auto of camper


regel
opm.

Brandblusser

Niet verplicht


Gevarendriehoek

Verplicht

(A)

Reservebril
Niet verplicht
(B)

Reservelampen

Niet verplicht


Veiligheidshesje
Verplicht
(C)
Verbanddoos
Verplicht
(D)
 • A: Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op voldoende afstand achter het voertuig worden geplaatst op niet meer dan 1 m van de rand van de weg (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld).
 • B: De ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • C: Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • D: De verbanddoos moet stevig en vuilbestendig zijn.
 • De meeste artikelen, zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesje (reflectievest), zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
 • Let op: controleer bij het huren van een voertuig altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos) in het voertuig aanwezig is.

Motor

 • Motorrijders moeten een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij zich hebben.
 • In Oostenrijk wordt motorrijders geadviseerd bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom een veiligheidshesje te dragen.
 • Voor motoren met zijspan en trikes is het verplicht een gevarendriehoek mee te nemen. Bij pech of een ongeval moet de driehoek op voldoende afstand achter het voertuig worden geplaatst op niet meer dan 1 m van de rand van de weg.

Verkeersregels caravan en aanhangwagen

Afmetingen, maxima

  Nederland
Oostenrijk
opm.
Breedte combinatie (excl. spiegels)
2,55 m
2,55 m
 
Hoogte combinatie
4 m
4 m
 
Lengte aanhanger (incl. dissel)
12 m
12 m
(A)
Lengte combinatie
18 m
18,75 m
(A)

A: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.

Extra brede aanhanger

Voor het vervoer van een aanhanger die breder is dan 2,55 m, moet een speciale vergunning worden aangevraagd. Neem voor meer informatie contact op met het Bundesministerium für Verkehr van Oostenrijk of bezoek www.bmvit.gv.at.

Gewicht

 • Het brutolaadvermogen (gewicht van aanhanger en maximale lading samen) van een caravan of aanhangwagen met een oplooprem mag niet groter zijn dan het toegestane maximumgewicht van het trekkende voertuig.
 • Voor tweeassige aanhangwagens met een brutolaadvermogen van meer dan 750 kg moet ten minste één wielblok worden meegenomen.

Parkeren

Een caravan mag niet zonder auto worden achtergelaten op een openbare parkeergelegenheid (bijvoorbeeld een parkeerplaats langs de autosnelweg). Met name in natuurgebieden en langs meren bestaan restricties betreffende het parkeren van een caravan (die per provincie kunnen verschillen). Bij twijfel is het verstandig om ter plaatse navraag te doen.

Verkeersregels motor

Helm 

Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Passagiers

 • Het is verboden om meer dan een passagier te vervoeren.
 • Het is verboden om kinderen die jonger zijn dan 13 jaar, achter op de motor te vervoeren. Kinderen mogen bovendien alleen op de motor worden vervoerd als ze met hun voeten bij de voetsteunen kunnen komen.

Aanhanger

 • Het is toegestaan om een lichte aanhanger met één as aan een motor te koppelen, mits de aanhanger niet breder is dan de trekkende motor.
 • Het is met een aanhanger achter de motor verboden om harder dan 100 km/h te rijden.

Filerijden

 • Motorrijders mogen een rij stilstaande auto's (geen langzaam rijdende auto's) van enkele honderden meters voorzichtig voorbijrijden.
 • Rijden over een vluchtstrook, busbaan of fietspad is te allen tijde verboden.
 • Het is ook verboden om op een auto(snel)weg een file voorbij te rijden in de middendoorgang (Rettungsgasse).

Bijzonderheden

 • Als ergens een inhaalverbod geldt (aangegeven met een verkeersbord), mag een motor wel ingehaald worden, maar zelf geen voertuig met minimaal twee assen inhalen, al rijdt dat voertuig langzaam en uiterst rechts.
 • Het is verboden op een motor te rijden met een rugzak op de borst, als die de bewegingsvrijheid of het zicht van de bestuurder belemmert.

Verkeersregels bromfiets

 • In Oostenrijk wordt een bromfiets een Motorfahrrad genoemd. Er is geen aparte definitie van een snorfiets; deze valt onder de bromfietsen.
 • Een Motorfahrrad mag niet sneller kunnen dan 45 km/h.

Helm

Het dragen van een helm is verplicht op bromfietsen.

Verlichting

Brom- en snorfietsen moeten ook overdag dimlicht voeren.

Passagiers

 • Om een passagier te mogen vervoeren moet de bromfiets uitgerust zijn met voetsteunen en een eigen zadel of een buddyseat.
 • Kinderen die jonger zijn dan 8 jaar, moeten in een daarvoor geschikt kinderzitje worden vervoerd.

Aanhanger

Het is toegestaan om een aanhanger aan de bromfiets te koppelen.

Fietspad

Het is voor bromfietsen verboden op fietspaden te rijden.

Naast elkaar rijden

Bromfietsers mogen niet naast elkaar rijden.

Bijzonderheden

Bromfietsen mogen alleen op het trottoir worden geplaatst als dit minimaal 2,50 m breed is.

Verkeersregels fiets

Helm

 • Het dragen van een helm is verplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar.
 • In Niederösterreich moeten kinderen tot 15 jaar een helm dragen, ook wanneer ze niet op de openbare weg, maar bijvoorbeeld op een speelplaats fietsen.

Verlichting en overige vereisten

 • Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
 • De fiets moet achter een rode reflector hebben, gele reflectoren op de pedalen en witte of gele reflectoren op de wielen.
 • Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.

Passagiers

 • Personen van 16 jaar en ouder mogen op de fiets een passagier vervoeren, mits de fiets daarvoor geschikt is.
 • Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen in een daarvoor geschikt kinderzitje worden vervoerd. Als zij achter op de fiets worden vervoerd, moeten de spaken van het achterwiel met een jasbeschermer of anderszins zijn afgeschermd.

Fietsende kinderen

 • Kinderen van 12 jaar en ouder mogen zonder begeleiding fietsen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen alleen fietsen onder begeleiding van iemand die minstens 16 jaar moet zijn.
 • Kinderen mogen wel al vanaf 10 jaar zonder begeleiding fietsen als zij in het bezit zijn van een 'fietsrijbewijs'.

Aanhanger

 • Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
 • Is de aanhanger breder dan 80 cm, dan moet de rijbaan worden gebruikt in plaats van het fietspad.

Fietsen onder invloed

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,8 promille.

Mobiel bellen

 • Het is fietsers verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Naast elkaar rijden

Fietsers mogen alleen naast elkaar rijden op fietspaden en in straten met woonhuizen.

Fietspad

 • Waar een fietspad is, dient hiervan gebruik te worden gemaakt.
 • Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden.

Parkeren

 • Fietsen mogen alleen op het trottoir worden geplaatst als het trottoir minimaal 2,50 m breed is.
 • Het is verboden om fietsen te stallen bij een bus- of tramhalte.

Elektrische fiets

 • Voor een elektrische fiets (Elektro-Fahrrad, Pedelec) met trapondersteuning tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 600 watt, gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.
 • Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen, meer vermogen hebben of waarop kan worden gereden zonder te trappen (zoals e-bikes), gelden de regels voor brom- of snorfietsen.

Bijzonderheden

In druk verkeer mogen fietsers tussen wachtende auto's door fietsen als daar genoeg ruimte voor is.

Verkeersborden

 • De verkeersborden in Oostenrijk wijken nauwelijks af van die in Nederland.
 • De tekst op de verkeersborden en wegwijzers is overwegend Duits, maar kan ook tweetalig zijn afhankelijk van de regio, bijvoorbeeld Duits en Sloveens.

Auto en motor

 • Een vierkant blauw bord met daarop een omgekeerde witte letter T betekent: 'Doodlopende weg'.
 • Een rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
 • Een rood, geel en groen bord dat aan de bovenleiding voor een tram hangt, geeft aan dat bij een rood of geel verkeerslicht op een kruising trams in de aangegeven richting de straat binnenrijden.
 • Op het ronde witte bord met een rode rand dat aangeeft dat de weg is gesloten voor alle motorvoertuigen behalve voor motoren, is een ouderwetse auto afgebeeld die aanzienlijk afwijkt van de auto die in andere Europese landen op ditzelfde bord is afgebeeld. 
 • Een rond wit bord met een rode rand en een toeter met een rode diagonale streep erdoor betekent dat het verboden is te claxonneren.
 • Als op een elektronisch bord langs de autosnelweg een driehoekige waarschuwingsbord met twee zwarte en één rode auto wordt weergegeven, is dat een waarschuwing voor een spookrijder.
 • Een rond blauw bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan.
 • Een keerverbod wordt aangegeven met een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte 'U' waar, anders dan in Nederland, ook een rode streep doorheen loopt.
 • Een wit rond bord met een rode rand, een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl en daaroverheen een rode diagonale balk betekent: 'Verboden links (of rechts) af te slaan'.

Fiets en voetganger

 • Behalve het bekende ronde blauwe bord 'Fietspad', zijn er ook vergelijkbare borden die een fiets-/voetpad aangeven, met al dan niet gescheiden gedeelten voor fietsers en voetgangers.
 • Een rechthoekig blauw bord met daarin een wit veld met silhouetten van een man en een vrouw duidt een voetgangersgebied aan.

Aanduidingen

Duits
Nederlands
Auf pfeifsignaal achten
Let op het fluitsignaal van een trein
Ausfahrt
Afrit
Ausgenommen Uitgezonderd
Dachlawine
Let op sneeuw die van daken kan vallen
Einbahn Eenrichtingsverkeer
Einordnen lassen
Ritsen (om en om invoegen)
Kurzparkzone
Zone voor kortparkeren
Sackgasse
Doodlopende weg
Spital
Ziekenhuis

Overige

Een oranje band met witte strepen onder en boven die op een lantaarnpaal is aangebracht, betekent dat deze lantaarnpaal niet de hele nacht brandt.

Winterbanden

Winterbanden
 • Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
 • Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
 • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. Deze verplichting geldt niet voor een eventuele aanhanger.
 • Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S (of M&S, M/S, M-S etc.) als winterband beschouwd.
 • De minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 mm. Banden met een minder diep profiel, worden als zomerbanden beschouwd, ook als op deze banden de aanduiding M+S aanwezig is.
 • Als nagenoeg de hele weg is bedekt met een ijzel- of sneeuwlaag, is het ook toegestaan om in noodgevallen in plaats van winterbanden sneeuwkettingen te monteren op zomerbanden op ten minste de aangedreven wielen.
 • Als een bestuurder op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat deze bestuurder (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat deze het verkeer onnodig in gevaar heeft gebracht.
 • De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Meer informatie: www.anwb.nl/winterbanden.
Sneeuwkettingen
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan in Oostenrijk en het wordt aangeraden sneeuwkettingen in de auto mee te nemen.
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die nagenoeg geheel met sneeuw of ijs zijn bedekt en moeten dusdanig zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, moeten ze in elk geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Kunststof sneeuwkettingen zijn vooralsnog niet toegestaan.
 • De plicht om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden (tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto's met dergelijke banden van deze plicht zijn ontheven).
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h, of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
 • Sneeuwkettingen kunnen eventueel worden gehuurd bij kantoren van de ÖAMTC en bij alle belangrijke grensovergangen.
Spijkerbanden
 • Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober t/m 31 mei (alleen radiaalbanden/staalgordelbanden met spijkers). Als de weersomstandigheden het vereisen, kan deze periode lokaal worden verlengd.
 • De spijkerbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, ook op die van een eventuele aanhanger.
 • Achter op de auto of aanhanger moet een bord met het officiële symbool voor spijkerbanden worden bevestigd. Dit bord is onder andere te verkrijgen bij de ÖAMTC en bij tankstations.
 • De maximumsnelheid bij gebruik van spijkerbanden is 100 km/h op autosnelwegen en 80 km/h op de overige wegen.
Bijzonderheden
 • Voor bedrijfsvoertuigen die 3500 kg of zwaarder zijn, is het gebruik van winterbanden met een minimale profieldiepte van 5 mm op ten minste de aangedreven wielen verplicht van 15 november t/m 15 maart, ongeacht de weersomstandigheden of de toestand van de weg. Ook dienen er in deze periode sneeuwkettingen voor de aangedreven wielen aanwezig te zijn in het voertuig. Eigenaren van campers die 3500 kg of zwaarder zijn, wordt daarom aangeraden in die periode in elk geval op de aangedreven wielen winterbanden te monteren en sneeuwkettingen mee te nemen, om eventuele problemen te voorkomen.
 • Let op: Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder van een auto om ervoor te zorgen dat de vereiste winteruitrusting aanwezig is. Als in de winterperiode een auto wordt gehuurd in Oostenrijk, is het dus van groot belang dat gecontroleerd wordt of deze auto over de juiste winteruitrusting beschikt.
 • Het wordt aangeraden een ijskrabber mee te nemen in de auto.
Na aankomst

Veiligheid

Skihelm

In Oostenrijk is een skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar, met uitzondering van skigebieden in Tirol en Vorarlberg.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

 • Politie: 112/133.
 • Ambulance: 144.
 • Brandweer: 122.

Elektriciteit

Voltage

230 volt

Verloopstekker
 • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.
 • Het is niet nodig een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen.

Fooien

 • Bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Voor een goede dienstverlening kunt u een fooi geven door het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen.
 • Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Internet

 • Breedband internet is op grote schaal beschikbaar.
 • In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de grotere plaatsen.
 • De meeste restaurants, bars en luchthavens bieden draadloos internet aan. U dient hier vaak voor te betalen.
 • Veel hotels bieden internettoegang (vaak draadloos) voor hun gasten.

Prijspeil

 • Budgetovernachting: vanaf € 30
 • Middenklasseovernachting: € 55 tot  € 75.
 • Eenvoudige maaltijd: vanaf  € 9.
 • Diner 3 gangen: vanaf  € 20.
 • Taxirit (ong. 3 km.): vanaf  € 8.
 • Kopje koffie: vanaf  € 2,70.
 • Biertje: vanaf  € 3.

Telefoneren

Nummer kiezen
 • Internationaal toegangsnummer: 43.
 • Vanuit Nederland naar Oostenrijk: 00 - 43 - netnummer  zonder nul - abonneenummer.
 • Vanuit Oostenrijk naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Mobiel bellen
 • U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten.
 • De netwerken bieden samen bijna volledige dekking, behalve in zeer afgelegen gebieden.
 • Er is een 3G-netwerk (internet).
Stel uw eigen reisgids samen0


Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 499,- p.p.

7 dagen fietsvakantie Alpe Adria

Oostenrijk

De ANWB Alpe Adriaradweg begint in de Villacher Alpen en via de oevers van de Gail en een verlaten spoorwegtracé fiets je de Italiaanse grens over. Het ruige Alpenlandschap verandert langzaam en via romantische vestingstadjes zoals Venzone en Ossopo en het wijngebied van Gemona kom je bij de zonnige

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  7 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 279,- p.p.

8-daagse autovakantie Salzburgerland

Oostenrijk

Grijp jouw kans en boek nu dit complete en voordelig geprijsde arrangement in Hotel Hindenburg in Saalfelden, gelegen in het schitterende Salzburgerland in Oostenrijk. Voor een wandelvakantie in Oostenrijk is Hotel Hindenburg een comfortabele uitvalsbasis.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 475,- p.p.

8-daagse schaatsreis Weissensee

Oostenrijk

Onder een strakblauwe lucht schaatsen op prachtig natuurijs.... een droom voor elke schaatsliefhebber! De Oostenrijkse Weissensee ligt op 930 meter hoogte en heeft over het algemeen in januari, februari en maart prachtig natuurijs. Voor recreatieve schaatsers van élk niveau is het de perfecte plek o

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 25,- p.p.

Camping Bella Austria - inclusief ledenvoordeel

Oostenrijk

Camping Bella Austria is een kleine maar zeer betoverende camping op 800 meter boven de zeespiegel, vlakbij St. Peter am Kammersberg, een karakteristiek dorpje in het hart van Oostenrijk.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 299,- p.p.

8-daagse autovakantie Tirol, Niederau

Oostenrijk

Kom genieten op een van de mooiste plekjes van Tirol! De Wildschönau is een paradijsje met vriendelijke bergdorpje, almen en fraaie vergezichten. Door de centrale ligging zijn er een groot aantal uitstapjes mogelijk!

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 489,- p.p.

8-daagse fietsvakantie rondje Bodensee 3*-hotels

Oostenrijk

Een prachtige fietsvakantie rond de Bodensee, bezoek juweeltjes van dorpjes en geniet van prachtige watervallen.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Oostenrijk
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst

Kies een regioDownload uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee