Italië

Sapere vivere', is Italiaans voor 'weten hoe te leven'. Er is geen land ter wereld waar de mensen het genieten van goede dingen zo serieus nemen. Bijna alle grote Europese kunstenaars hebben ooit een reis gemaakt langs de hoogtepunten van renaissancekunst en door de adembenemende landschappen van Toscane en Umbrië. Wie van fietsen, wandelen, skiën of zonnebaden houdt, kan er goed terecht. Van de Alpen en Apennijnen tot de Adriatische kust, van wereldstad Rome tot het schilderachtige Toscaanse dorp San Gimignano: Italië heeft alles te bieden wat de moderne vakantieganger zich kan wensen.

Attracties en evenementen

Informatie

Italiaans verkeersbureau: enit.it, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, worldtravelguide.net.

Natuurlijke pret

Italië heeft klaarblijkelijk zoveel 'natuurlijke' pret te bieden, dat er betrekkelijk weinig grootschalige themaparken te vinden zijn. Maar de kleintjes hoeven niet te wanhopen. In de buurt van grote trekpleisters zoals het Gardameer (Gardaland) en Rimini (Fiabilandia), maar ook bij Ravenna (Mirabilandia) en Napels (Magic world) vind je themaparken waar u en uw kinderen vertier vinden in achtbanen, treintjes, waterglijbanen en sprookjesachtige attracties. Aanraders zijn: de Peter Panbaai (Rimini), de Blue Tornado (achtbaan, bij het Gardameer) en de wildwaterrivier Rio Bravo (Ravenna).

Vakantiehe(me)l voor kinderen

Weet je nog, toen je twaalf was? Vond je oudheidkundige musea toen ook zo leuk? En barokkerken? Italië kan, vooral in de zomer, een ramp zijn met de kinderen. Het is er op sommige plaatsen zo heet, dat het onverantwoord is om met (heel) jonge kinderen actief op pad te gaan. En saai, want kinderen hebben nou eenmaal niet dezelfde interesses als volwassenen. Daar staat tegenover dat voor kinderen natuurlijk niks zo fijn is als pootjebaden en zwemmen in de zee of in een van de vele Italiaanse meren. Bewaar de cultuur- en stadstrips voor wat oudere kinderen, ook al vanwege het drukke verkeer en de vervuiling.

Tips

Gardaland

Bij Castelnuovo del Garda ligt het drukst bezochte attractiepark van Italië. Vooral de Magic Mountain en de spectaculaire achtbaan Blue Tornado zijn razend populair. Liefst 55 adrenaline opzwepende hectares. www.gardaland.it.

Mirabilandia

Bij Ravenna vindt u het 'circus' van waterpret en zwierige shows. Mirabilandia staat garant voor dagenlang spetterend vertier. www.mirabilandia.it.

Aquafan Riccione

Het grootste waterplezierpark van Riccione wordt 's zomers overspoeld door badgasten, vaak jongeren, die hun adrenaline in het park uittesten. www.aquafan.it.

Palio van Siena

Elke stadswijk van Siena dient zich met paarden en ruiters aan en dan kan de strijd beginnen. Het grootste stadsfeest van Siena met een subliem decor: het waaiervormige stadsplein. www.ilpalio.org.

Carnaval van Venetië

De vele maskers die de Venetianen te koop aanbieden, bedekken eenmaal per jaar ook de gezichten. Tijdens een magnifiek carnaval. www.carnevale.venezia.it.

Bezienswaardigheden

De langgerekte bergrug die Italië in feite is, zit vol natuurlijke verrassingen. Het hoogste punt, de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m.) ligt net naast de 'echte' Mont Blanc. De Gran Paradiso, een andere vierduizender ligt er zo'n 50 kilometer vandaan. Maar niet alleen in de Alpen vindt u indrukwekkende toppen. Ook de Etna (3340 m.) en de Marmolada (3354 m) in de Dolomieten, en de Gran Sasso (2914 m.) mogen er zijn. Te hoog en te koud? Dan zijn er altijd nog de lieflijke heuveltoppen van Toscane en Umbrië.

Een grote bezienswaardigheid

U moet uw best doen om in Italië om de bezienswaardigheden heen te lopen. Venetië met zijn brug der zuchten, het San Marcoplein en grachten is een grote bezienswaardigheid. Florence heeft zijn Ponte Vecchio (oude brug), Rome het Collosseum en de Sint Pieter, Napels de oude havenwijk Santa Lucia, Pisa zijn beroemde scheve toren, Siena het Piazza del Campo met bijbehorende toren. En dan hebben we het nog niet over natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Etna en de Vesuvius, de marmergroeven van Carrara en het door bergen ingesloten Gardameer. Italië ís een grote bezienswaardigheid!

Kerken

In een door en door katholiek land als Italië is het uiteraard vergeven van de kerken. Rijkdom, pracht en praal van de kerk zijn vrijwel nergens zo toegankelijk als hier. De meeste kerkgebouwen hebben een geschiedenis die tot (voor) de Middeleeuwen teruggaat. De grootste kerk ter wereld (de Sint Pieter in Rome) verrast niet alleen door zijn afmetingen. Een goede concurrent is de Duomo in Florence met zijn gigantische koepel. In Pisa trekt de scheve toren de aandacht, maar is ook de Duomo (twaalfde eeuw!) is een echte bezienswaardigheid. Andere indrukwekkende kerken vindt u onder andere in Milaan, Bologna, Venetië en Palermo.

Schep in de grond

Ze zeggen wel eens dat je in Italië maar een schep in de grond hoeft te steken en je stuit op een pot met Romeinse munten. Op veel plaatsen kunt u nog rondwandelen en -rijden over oorspronkelijk Romeinse wegen en straten. Het oude machtscentrum van de Romeinen, het Forum Romanum in Rome, is na tweeduizend jaar wel wat afgetakeld, maar biedt nog steeds een goede plattegrond van het leven destijds. Veel moderne steden houden het Romeinse verleden in ere. Nu weer eens in de vorm van een klassiek amfitheater (Rome, Fiesole, Taormina, Aosta,), dan weer als fundering voor een middeleeuws bouwwerk.

Sporen van de Romeinen

Van alle volkeren die Italië hebben bewoond, hebben de Romeinen de meeste sporen nagelaten. Het oudste gebouw dat nog intact is, het Pantheon, bevindt zich in Rome. Het werd aan het begin van onze jaartelling gebouwd en u kunt er nog steeds in. Overal van Aosta in het uiterste noorden tot Syracusa op Sicilië vindt u resten van Romeinse theaters en gebouwen. Voor een goede indruk van het dagelijkse leven van de Romeinen, moet u naar de opgravingen van Pompei, bij Napels.

Tips

Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci maakte voor een Milaans klooster de grote schildering waar nu weken van tevoren voor gereserveerd moet worden. Het 'bevroren moment' toont de apostelen wanneer Christus zegt dat iemand hem zal verraden. www.cenacolovinciano.org.

Pompeï

UNESCO-wereldergoed, dit archeologisch terrein bij Napels, dat nog zo gaaf een door het lava van de Vesuvius bedolven Romeinse stad laat zien. www.pompeiisites.org.

Dom van Modena

De stad Modena is waarschijnlijk de mooiste romaanse kathedraal rijk die Italië kent. Het fascinerende eind 12e-eeuwse doksaal toont binnen sublieme Bijbelse taferelen. www.duomodimodena.it.

Mozaïeken van Ravenna

Ravenna, ooit hoofdstad van het West-Romeinse rijk, heeft een sublieme collectie met verfijnd mozaïek, onder andere in de San Vitale en het Mausoleo di Galla Placida. www.turismo.ravenna.it.

Colosseum

Nog steeds een imponerende 'vechtovaal'. Ooit streden in dit achtste wereldwonder gladiatoren en wilde dieren en genoot de bevolking van Rome er van 'hun' spelen. www.the-colosseum.net.

Dorpen en steden

Eerst Napels zien, dan sterven,' zo luidt een oude gezegde. Maar hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de 'eeuwige stad' Rome en het dorpje Bezzecca, nabij het Gardameer. Want waar Italianen wonen, heerst een Italiaanse sfeer. Een drukke atmosfeer die een mengeling is van de geur van espresso en brandende kaarsen. Druk discussiërende Italianen, het geraas van Vespa's, voorbij wandelende priesters, uitgestrekte pleinen en smalle straatjes. Grote steden zoals Rome, Milaan, Napels, Turijn, Palermo, Bologna en Florence hebben allemaal iets authentiek Italiaans.In kleine bergdorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Tips

Venetië

Een auto is echt overbodig om deze stad te verkennen. Een stad vol kanaaltjes, verstilde gondels, gotische paleizenpracht en een van de mooiste pleinen ter wereld (San Marcoplein). www.comune.venezia.it.

Florence

Florence is de stad van de renaissance, van de steenrijke Medici's en van al die grote kunstenaars die de stad hebben verrijkt met gebouwen, sculpturen en schilderijen. www.firenzeturismo.it.

Rome

De 'eeuwige stad' blijft het ook als citytrip zeer goed doen. Zoveel musea, het Vaticaan, het Romeinse cultuurerfgoed, de vrolijke markten en het kleurrijke centrum. www.turismoroma.it.

Vaticaanstad

Het bolwerk van het katholieke geloof, met een Sint-Pieterskathedraal als een wereld op zichzelf en een imponerend cirkelvormig Sint Pietersplein. Een staat in een staat. www.vaticanoweb.com.

Napels

De Grieken stichtten Napels, dat uitgroeide tot een van de grootste steden van Italië. Al drieduizend jaar stad, en dat valt nog aan de museacollecties en het bouwkundige stadsschoon af te lezen. www.inaples.it.

Eten en drinken

Verras uzelf eens in een ristorante of trattoria door niet de geijkte pizza of pasta te bestellen, maar een van de duizend soorten risotto (rijstschotels). Kies eens niet voor het uitstekende ijs, maar neem een semifreddo (een 'halfkoude'), of een zabaglione (een toetje van eierschuim en zoete wijn). Laatste tip: laat de trippa (pens) maar voor wat-ie is.

Dranken

Italiaanse wijnen zijn veel minder bekend dan de Franse. Toch zijn veel Italiaanse wijnen van hoog niveau. Dat geldt in elk geval voor de wijnen uit de Chiantistreek in Toscane. In veel gevallen kunt u die ter plaatse rechtstreeks van de producent kopen. Behalve uit de Chiantistreek komen ook uit het noordelijker gelegen Piemonte grote wijnen. Net als in Frankrijk zijn die voorzien van een keurmerk, de DOC (denominazione di origine controlata, wijn van gecontroleerde herkomst). Verder behoren de mousserende lambrusco en de zoete dessertwijn Vin Santo (altijd met amandelkoekjes drinken!) tot de bekende Italiaanse wijnen.

Niet bij pizza alleen

Ook als u niet van pizza houdt, hoeft u in Italië niet te verhongeren. De Italiaanse keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens ter wereld. Italianen doen het 's ochtends bij de 'prima collazione'(ontbijt) rustig aan met een 'dolce' (een cakeje of een brioche) bij een kop koffie. Tijdens de pranzo (lunch) wordt het al iets steviger met een bord pasta en eventueel brood. Het echte feest begint 's avonds tijdens de cena (diner). Dat bestaat meestal uit drie gangen: primo (voorgerecht), secondo (hoofdschotel) en dolce (toetje). Groente bestel je als bijgerecht (contorni).

Tips

Gelatio Italiano

Italiaans ijs stamt al uit de 16e eeuw. Sindsdien is het tot een grote smaakverfijning gekomen. Een ijsje halen in een 'gelateria' is dan ook vaak een soort ritueel.

Prosecco

Frankrijk heeft zijn champagne, Italië de prosecco, veelal gemaakt van een druif met dezelfde naam. Als aperitief wordt hij zeer gewaardeerd, vaak lekker licht qua alcohol. www.prosecco.it.

Piemonte

De grote rode wijnen van het Italiaanse noorden, de zware barolo en de charmante barbaresco, komen uit de Piemonte.

Pizzeria

Soms bestel je een pizza in de 'osteria' (herberg); oorspronkelijk was de pizza bedoeld als een voorgerecht. Het beleg in Italië is dan ook niet altijd zo dik als in Nederland.

Espresso

Fijn gemalen koffiebonen, heet water en stoomdruk. De espresso is zo'n beetje de nationale drank van Italië, heerlijk pittig.

koffie

Espresso smaakt in Italië heel anders (sterker namelijk) dan hier. Italianen drinken dan ook niet de hele dag koffie en lijken de dagelijkse hoeveelheid cafeïne liefst in een of twee kopjes tegelijk naar binnen te werken. Vraag om een caffè lungo of caffeè americano als je een wat slapper bakje wilt.

Kunst en cultuur

Na de val van het Romeinse rijk was Italië vanaf de 5e eeuw zetel van het pausdom. Centra in de late middeleeuwen waren de onafhankelijke stadstaten zoals Venetië, Florence, Genua en Milaan. In de 16e-19e eeuw werd het inmiddels politiek onbelangrijke Italië door de grote Europese mogendheden betwist. Na de strijd om vrijheid en hereniging in de 19e eeuw besteeg in 1861 voor het eerst een Italiaanse koning de troon. Binnenlandse politieke crises leidden na de Eerste Wereldoorlog tot de fascistische machtsovername. Na de val van Mussolini in 1943 en de afschaffing van de monarchie in 1947 werd de republiek Italië uitgeroepen. De politiek wordt sindsdien gekenmerkt door talloze regeringswisselingen.

Natuur

De geografische noordgrens ligt in de Alpen. De in het zuiden hierop aansluitende, uitgestrekte Povlakte wordt gevolgd door de Apennijnen, die de hele Italiaanse 'laars' verdelen in een Adriatische en een Tyrrheense kant. Behalve de grote eilanden Sardinië en Sicilië behoren ook Ischia, Elba, Capri en de Liparische eilanden tot het grondgebied. De stranden aan de Middellandse en de Adriatische Zee trekken evenals de cultuursteden Rome, Florence, Siena, Pisa, Milaan en Venetië en het fraaie heuvellandschap van Toscane jaarlijks talloze bezoekers.

Uitgaan

Weer zoiets wat de Italianen anders doen dan wij. Discotheken zijn er - zeker in de badplaatsen - genoeg. Maar bruine kroegen, of gewone 'praatcafés' veel minder. Italianen zijn niet van die 'bartypes'. Een avond uit in Italië betekent vaak zitten, eten, praten en drinken tot laat in de avond. In de toeristenplaatsen vindt u overigens wel pubs, waar je terecht kunt voor een (duur) biertje, of een glas wijn. Terrassen zijn er natuurlijk ook in overvloed. Let wel op waar u gaat zitten en informeer van tevoren naar de prijs van uw drankje!

Opera

Het woord 'opera' stamt uit het Italiaans. Er zijn in de grote plaatsen dan ook volop mogelijkheden voor operabezoek. Wereldberoemd is het Teatro alla Scala in Milaan. Voor alle grootheden uit de operawereld geldt een optreden in deze zaal als het hoogst bereikbare. Groter - en minstens even sfeervol - is de oude Romeinse arena in Verona. In de zomer kun je er in de zwoele open lucht genieten van operavoorstellingen. Steeds meer touroperators bieden dat als mogelijkheid voor een kort verblijf aan.

Winkelen

De belangrijkste winkelsteden in Italië zijn Rome, Milaan, Venetië en Florence. Typische souvenirs zijn mode, juwelen, glas, leer, meubilair en wijn. Milaan is de modehoofdstad van Italië. Hier vindt u talloze bijzondere modezaken van bekende ontwerpers. Van 6 januari tot 15 februari wordt de merkkleding van het voorgaande seizoen tegen flink lagere prijzen verkocht. Op de markt en in de outletwinkels van Turijn wordt ook kwaliteitskleding aangeboden tegen lagere tarieven. De merken zijn dan ofwel eruit geknipt of onzichtbaar gemaakt zodat de marktkooplieden geen royalties hoeven te betalen. Siena heeft vergelijkbare winkels met Florence. De prijzen liggen hier wat lager.

Wintersport

U zou het niet verwachten. Toch telt Italië - vooral in het noorden - een paar eersteklas skigebieden. Daartoe rekenen we de regio's Piemonte (Sestrière), de Aosta-vallei (onder de Mont Blanc) en de Dolomieten (Dolomiti superski, 1200 km skipiste!). Alle Italiaanse wintersportplaatsen liggen dus aan de zuidzijde van de Alpen en hebben een zonnige ligging. Italië had in de jaren negentig twee desastreuze winters qua sneeuwval. Dit leidde ertoe dat men vol geïnvesteerd heeft in sneeuwkanonnen. Hierdoor is Italië nu koploper in Europa als het gaat om het kunstmatig besneeuwen van skigebieden. De grillige Dolomieten vormen een fantastisch decor om uw wintersportvakantie in door te brengen. Ook kan er worden gewandeld met sneeuwschoenen. Na het skiën is heerlijk eten en drinken in een van de vele skihutjes.

Zon, water en strand

Italië is een schiereiland. Dat betekent dat de afstand tot de zee bijna nooit groter dan 200 km is. De totale kustlijn beslaat een dikke 7500 kilometer. Maar een klein gedeelte daarvan is in gebruik als strand. Grote delen van de kust zijn ruig en onherbergzaam. Geen wonder, want driekwart van het land bestaat uit bergen. Een blik op een Italiaanse vismarkt leert u meteen dat de dierenwereld ook onder water de moeite van het bekijken (snorkelen) waard is. Dolfijnen, inktvissen en zelfs vinvissen en potvissen laten zich er zo nu en dan zien.

Strand en cultuur

Een ideale plek om zon en cultuur met elkaar te verbinden is Ostia, het Zandvoort van Rome. Niet alleen bent u - per trein - snel in het centrum van Rome, ook hebt u de indrukwekkende opgravingen van oude Romeinse havenstad Ostia Antica onder handbereik. De hedendaagse Romeinen komen er ook graag, vanwege het uitgebreide zandstrand. Ook aan de Toscaanse kust, is heen en weer pendelen tussen het strand en cultuur goed mogelijk. Vanuit Marina di Pisa bent u bijvoorbeeld in no time in Pisa, Lucca of (wat verder weg) Florence.

Wat heet strand?

Badplaatsen als Rimini en Alassio lopen 's zomers vol met zon- en strandaanbidders. Logisch, want de zon schijnt er gegarandeerd en de zandstranden zijn er prima. Toch is Italië geen strandvakantieland, zoals Spanje. Grote stukken kust zijn gewoonweg te rotsachtig om er een handdoek te kunnen uitspreiden. Een stadje als Ventimiglia (aan de Riviera) trekt wel veel badgasten, maar het 'strand' bestaat er uit gladde keien. Wie voor een luie strandvakantie gaat, zal zich beter thuis voelen rondom Rimini. Daar vindt u fijne zandstranden naar 'Spaans' model.

Tips

Golfo di Castellammare

Aan een van de mooiste (noordelijk gelegen) baaien van Sicilië is het bijna het hele jaaar door goed toeven op de uitgestrekte stranden.

Italiaanse Rivièra

Een kust met veel historie, door de eerste toeristen van Europa al ontdekt en in hun hart gesloten. Bloemenrivièra en een rivièradeel met bonkige kustlijn. Fascinerend mooi.

Capri

Keizer Tiberius sprak al met veel liefde over 'zijn' Capri, een eiland dat betoverende hoekjes heeft. Sinds de 19e eeuw is het ook een eiland voor kunstenaars. www.capritourism.com.

Elba

Napoleon werd ernaar verbannen en veel mensen zouden zichzelf er wel naar willen verbannen. Een prachtig eiland in de Toscaanse Archipel, met schitterende stranden. www.capritourism.com.

Adriatische Rivièra

De Adriatische Rivièra heeft natuurlijk zijn ellenlange en brede stranden, maar ook vooral een enorm horecabestand en dito uitgaansleven. Een kust waar jongeren graag naartoe gaan. www.golfodicastellammare.net.

Vooraf

Adressen

Nederlandse ambassade: Via Michele Mercati 8, 00197 Rome, tel. +39 06 322 86 001, Ma, di, do en vr van 9-11 en van 14-16 uur (telefonische inlichtingen). italy.nlembassy.org.
Nederlands consulaat: Milaan, Ancona, Bari, Bologna, Cagliari, Catania, Florence, Genua, Livorno, Napels, Palermo, Triëst, Turijn, Venetië en Verona.
Italiaanse ambassade: Alexanderstraat 12, 2514 JL Den Haag, tel. 070 302 10 30, amblaja.esteri.it.
Italiaanse consulaat: Vijzelstraat 79, 1017 HG Amsterdam, tel. 020 550 20 72, Open: ma, wo en vr van 10-12 uur. esteri.it. Per 1 juli 2014 gaat dit consulaat dicht. Consulaire diensten worden vanaf die datum via de ambassade aangeboden.

Handige websites

Toeristische informatie (verkeersbureau): enit.it, Toeristische informatie: italie.nl, Toeristische informatie Gardameer: lagodigarda.com, Toeristische informatie Milaan: tourism.milan.it, Toeristische informatie Rome: turismoroma.it, Agrotoerisme, vakantie bij de boer: agriturist.it, Agrotoerisme, vakantie bij de boer: agriturismo.com, Automobielclub, zusterorganisatie ANWB: aci.it, Bed & Breakfast: agriebed.it, Cultureel Instituut van Italië te Amstrdam: iicamsterdam.esteri.it, Cultuur en taal, Società Dante Alighieri: dante-alighieri.nl, Campings: federcampeggio.it, Jeugdherbergen: aighostels.com, Motorbootbond: fimconi.it, Motorsportbond: federmoto.it, Musea: musei-it.net/vlmp, Museumspoorwegen: ferrovieturistiche.it, Natuurparken: parks.it, Restaurants: 365ristoranti.it, Restaurants: ilterzogirone.it, Restaurants: ristorantiinitalia.net, Restaurants: viamichelin.nl/web/Restaurants, Treinreizen: eurail.com/destinations/italy, Werelderfgoed UNESCO: whc.unesco.org/fr/list.

Autohuur

Tariefindicatie: U kunt een kleine auto in Italië huren vanaf € 150 per week of vanaf € 40 per dag. De tarieven kunnen erg verschillen per aanbieder.
Huurauto boeken: Bij Hertz krijgen ANWB-leden 10% korting op de huurtarieven. Kijk op anwb.nl/ledenvoordeel voor meer informatie. U kunt ook 'all-inclusive' een auto huren in Italië via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.
Verhuurlocaties: Auto's kunt u huren bij vliegvelden, op veel toeristische plekken en in de grote steden.
Voorwaarden: Om een auto te huren in Italië moet u 21 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs hebben. Vaak moet u ten minste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent. Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd kan gelden van 75 jaar. Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.

Documenten

Reisdocument: U hebt een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart nodig. Controleer altijd of de geldigheid van het document ruim voldoende is voor uw verblijf in Italië.
Bijzonderheden: Vanaf 26 juni 2012 hebben alle kinderen een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is vanaf die datum niet meer geldig. Alle aankoopbonnen van artikelen en diensten die u in Italië koopt moeten worden bewaard. De Guardia Finanza kan naar de bonnen vragen om te controleren of u BTW heeft betaald. Hebt u die niet, dan riskeert u een hoge boete; de hoogte van de boete is onbekend.
Rijbewijs: Auto of motor: Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Italië, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist. Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden. Bromfiets of snorfiets: Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.
Voertuigdocumenten: Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft uw kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan moet u wel een NL-sticker aanbrengen. Leenvoertuig: Indien u op reis gaat met een voertuig dat niet op uw eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan een ondertekende machtiging opstellen door de eigenaar, bij voorkeur in meerdere talen. Verzekering: Uw voertuig en aanhangwagen moeten verzekerd zijn. Een groene kaart wordt erkend. U bent niet verplicht om een groene kaart bij u te hebben, maar u moet altijd kunnen aantonen dat uw voertuig of aanhangwagen/caravan (als deze een eigen kenteken heeft) is verzekerd. Het is daarom raadzaam om uw groene kaart, en een afzonderlijke voor uw aanhangwagen/caravan, mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan.

Douaneregels

Italië behoort tot de EU. De hieronder vermelde richtlijnen gelden voor personen van 17 jaar en ouder.
Alcohol: Invoer: Vanuit een EU-land: De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder: 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier Vanuit een niet-EU-land: De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder: 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of 2 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% met daarnaast: 4 liter niet-mousserende wijn en 16 liter bier Bijzonderheden: Let op: als u alcohol meeneemt uit de Italiaanse belastingvrije gebieden Livigno, Campione d'Italia of de wateren van het meer van Lugano*, gelden dezelfde hoeveelheden als vanuit een niet-EU-land. (* Vanaf de oever tot aan de politieke grens van de zone tussen Ponte Tresa en Porte Ceresio. Het overig gebied is Zwitsers grondgebied.)
Betaalmiddelen: Invoer: Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land onbeperkt ingevoerd worden. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een niet-EU-land vrij worden ingevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven. Uitvoer: Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een EU-land onbeperkt uitgevoerd worden. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een niet-EU-land vrij worden uitgevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000 moeten worden aangegeven.
Geneesmiddelen: U wordt aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken. Medische verklaring: Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring ( gelegaliseerde medische verklaring) bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 30 dagen geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
Geschenken: Invoer vanuit een EU-land: U mag geschenken onbeperkt invoeren, mits bestemd voor privégebruik. Invoer vanuit een niet-EU-land: U mag geschenken tot een waarde van € 430 invoeren als u via een lucht- of zeehaven het land inreist, overige reizigers tot € 300, personen onder de 15 jaar tot € 150.
Honden: Italië is een hondvriendelijk land, mits u een aantal regels respecteert. Er zijn talrijke pensions en vakantiehuizen waar u met uw hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings is uw hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft. In het Noorden van Italië is uw hond op stranden en rondom de grote meren niet altijd welkom. Wel worden er steeds meer stranden voor honden gecreëerd. Deze stranden worden duidelijk aangegeven. In de bossen staat het aangegeven wanneer uw hond daar los mag lopen, houdt hier wel rekening met jagers. Het jachtseizoen is het gehele jaar geopend. In restaurants worden honden meestal niet toegelaten. Soms wordt een uitzondering gemaakt voor kleine hondjes die in een tas zitten. Identificatie: U hebt voor uw hond of kat een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip (standaard wordt de ISO microchip ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen. In Nederland worden meestal chips gebruikt die voldoen aan de ISO-normen 11784/11785. Deze chips bevatten een 15-cijferig nummer. Chips uit Nederland beginnen met de Nederlandse landcode 528. Gezondheid: Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag). Er zijn in Italië geen verplichte aanvullende behandelingen vereist. Honden en katten hoeven in Italië niet in quarantaine. Italië is een risicogebied, uw hond of kat kan tijdens de vakantie ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met uw dierenarts. De temperatuur kan in Italië flink oplopen in de zomer. Uw hond kan daardoor snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor voldoende water en afkoeling. Verboden honden: In Italië geldt geen verbod voor bepaalde hondenrassen. Huisdieren en vervoer: In de trein mogen kleine honden in een mand of tas gratis in de trein, grote honden reizen tegen gereduceerd tarief. Grote honden mogen alleen in treinen met compartimenten, ze moeten aangelijnd en gemuilkorfd blijven. In de bus, tram of metro worden honden meestal niet toegelaten. De taxichauffeur bepaalt of u de hond mag meenemen in de taxi. Als u meer dan 1 hond in de auto vervoert moeten de dieren in de kofferruimte achter een rek zitten. De Italiaanse overheid heeft verder geen specifieke regels voor het vervoer van een hond of kat in de auto. Het is daarom raadzaam uit te gaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WvW 1994). Volgens dit artikel mag u uw huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden. Jonge dieren: Dieren jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten. Bijzonderheden: Honden moeten in openbare gelegenheden aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Zorg er altijd voor dat u het EU-dierenpaspoort en een kopie van uw WA verzekering bij u draagt. Denk er ook aan de regels te bekijken van landen waar u doorheen reist richting Italië.
Levensmiddelen: Invoer vanuit een EU-land: U mag levensmiddelen onbeperkt invoeren, mits bestemd voor eigen gebruik. Invoer vanuit een niet-EU-land: U mag een beperkte hoeveelheid levensmiddelen voor 1 à 2 dagen invoeren. Het is verboden dierlijke producten in te voeren met uitzondering van producten afkomstig uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. In beperkte mate mogen deze ingevoerd worden als ze afkomstig zijn uit de Faeröer eilanden, Groenland en IJsland, mits bestemd voor eigen gebruik.
Tabak: Invoer: Vanuit een EU-land: De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder: 800 sigaretten en 400 cigarillo's en 200 sigaren en 1 kg tabak Vanuit een niet-EU-land: De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder: 200 sigaretten of 100 cigarillo's of 50 sigaren of 250 g tabak of Een proportionele verdeling van bovenstaande producten. Bijzonderheden: Let op: als u alcohol meeneemt uit de Italiaanse belastingvrije gebieden Livigno, Campione d'Italia of de wateren van het meer van Lugano*, gelden dezelfde hoeveelheden als vanuit een niet-EU-land. (* Vanaf de oever tot aan de politieke grens van de zone tussen Ponte Tresa en Porte Ceresio. Het overig gebied is Zwitsers grondgebied.)
Uitvoer: Voor het uitvoeren van antiquiteiten, kunstvoorwerpen (schilderijen, beeldhouwwerken, oude vazen en meubilair ouder dan 100 jaar) en archeologische of historische voorwerpen is een speciaal certificaat nodig van het Ministerie van Cultuur.

Geld

Munteenheid: Euro (EUR)
Bankpas: Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd. Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.
Creditcard: Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden. De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden. Uitgebreide informatie vindt u op anwb.nl/creditcard.
Geldautomaten: Italië heeft voldoende geldautomaten (bancomat). Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op maestrocard.com, mastercard.com/atmlocator, visa.com/atmlocator of via atmlocator.info.
Bijzonderheden: Houd er rekening mee dat op Sicilië de geldautomaten in het weekeinde dikwijls leeg zijn.

Onderweg

Autotrein

Vanuit Nederland: Vanaf 's-Hertogenbosch rijdt er in de zomermaanden een autoslaaptrein naar Alessandria en Livorno. Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht bij de Treinreiswinkel in Leiden, treinreiswinkel.nl.
Vanuit Duitsland: Vanaf Düsseldorf rijdt een autoslaaptrein naar Bolzano en Alessandria. Kijk op dbautozug.de of treinreiswinkel.nl voor meer informatie.

Brandstof

Betalen: U kunt contant betalen. Bij vrijwel alle tankstations worden creditcards geaccepteerd.

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar opm.
Euro 95 (loodvrij)Benzina senza piombo / Benzina verde / SP
Goed (A)
Superplus 98 (loodvrij)Benzina Super senza piombo plus / Benzina verde plus
Goed (A)
DieselGasolio / Diesel / Carburante diesel
Goed
LpgGasauto / Gpl Goed (B)
Aardgas Metano Redelijk/goed (C)
Bio-ethanolBenzina E85 / Etanolo E85
Zeer beperkt

A: Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
B: Lpg is in Noord- en Midden-Italië goed verkrijgbaar, maar in het zuiden minder goed. Voor het tanken van lpg is in Italië de zogenaamde Italië-nippel nodig. Voor een kaart en een overzicht met lpg-tanklocaties zie mylpg.eu. C: Op cngnet.nl en cngeurope.com vindt u overzicht van aardgasvulstations in Italië.

Brandstofprijzen: Diesel is 11% en Superplus is 3% duurder, terwijl lpg 12% goedkoper is dan in Nederland. De prijs van Euro 95 is ongeveer gelijk (februari 2014). Een overzicht van actuele Europese brandstofprijzen kunt u downloaden op anwb.nl.
Elektrisch rijden: Het aantal oplaadpunten is in het noorden van Italië is zeer beperkt en in het zuiden vrijwel nihil. Een kaart met de locaties van oplaadpunten vindt u onder andere op chargemap.com, plugsurfing.co.uk en oplaadpalen.nl.
Informatie: Lpg: De lpg-gids, die onder meer verkrijgbaar is bij de ANWB (winkels en webwinkel), biedt veel handige informatie en een overzicht van autogasstations in het buitenland. Meer info: autogas.nl en lpggids.com. Aardgas: groengasmobiel.nl, federmetano.it en guidametano.com.
Openingstijden tankstations: Tankstations langs de autosnelwegen zijn dag en nacht open. Tankstations langs de overige wegen zijn in de periode mei t/m september open van 7-12.30 uur en van 15.30-19.30 uur en in de periode oktober t/m april van 7-12.30 uur en van 15.30-19 uur. Ongeveer 25 procent van de pompen buiten de autosnelwegen is op zon- en feestdagen open en op maandag gesloten. Van het totaal aantal tankstations is ongeveer 3 procent alleen 's nachts geopend: van 22.30-6 uur in de winter en van 22-6 uur in de zomer. In de grote steden kunt u 's nachts terecht bij benzinepompen met zelfbediening en betaalautomaten.
Reservebrandstof: Op veerboten en in tunnels is het gewoonlijk niet toegestaan om een gevulde reservetank te vervoeren.

Milieuzones

Om luchtvervuiling tegen te gaan kunnen delen van stadscentra (op bepaalde tijden) zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Steden met dergelijke zones zijn bijvoorbeeld Rome, Bologna, Bolzano, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Deze zone wordt aangegeven door een verbodsbord met daarbij het opschrift 'zona traffico limitato'. Als het verbod alleen gedurende bepaalde tijden geldt, staat dit op het verkeersbord aangegeven. Een onderbord geeft aan voor wie de afsluiting niet geldt. De zones zijn over het algemeen wel toegankelijk voor vergunninghouders, gehandicapten en hotelgasten. De regeling voor hotels en parkeergarages is in iedere stad anders. Vraag daarnaar voordat u de zone inrijdt bij uw hotel of parkeergarage. Leg een gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit. Op het negeren van verboden zones staan hoge boetes. Veelal wordt de boete geïnd door het European Municipality Outsourcing (EMO), een afdeling van Nivi Credit: Dit is een incassobureau ingeschakeld door de Italiaanse overheid. Ook komt het voor dat u de boete van de lokale overheid ontvangt. Het kan maanden duren voordat de boete op de mat valt. De boete kan betaald worden via de website emo.nivi.it. Daar kan eventueel ook bezwaar worden aangetekend. Bezwaar maken kan ook met een modelbrief van de ANWB. Die is hier te vinden: anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis. Meer informatie vindt u op lowemissionzones.eu (Engelstalig).
Eilanden: Op een aantal kleinere Italiaanse eilanden zijn motorvoertuigen van niet-inwoners tijdens de zomermaanden niet toegestaan. Het gaat bijvoorbeeld om Capri, Ischia, Ponza en Procida.
Milaan: Area C: Voertuigen in Milaan moeten over een vignet beschikken in het historische centrum, ook wel 'Cerchia dei Bastioni' of 'Area C' genoemd. De verkeersbeperking geldt van maandag t/m vrijdag tussen 7: 30 en 19: 30 uur. Het gebied wordt met een vierkant bord 'Area C' aangegeven en is via ruim 40 toegangspoorten bereikbaar. Tijdens deze uren moet voor Area C een toegangskaart van € 5 aangeschaft worden. De kaart is een dag geldig. Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar bij tabakzaken, kiosks en een aantal winkelketens. Voor frequente bezoekers zijn er een aantal mogelijkheden voor automatisch betalen. Zie daarvoor de website. Niet toegankelijk in Area C: voertuigen op diesel zonder roetfilter en voertuigen langer dan 7 meter (behalve transportvoertuigen voor levering van goederen). Wel toegankelijk maar vrijgesteld van de heffing: motoren, scooters, fietsen, elektrische auto's en houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Voertuigen op LPG, methaan, maar ook bifuel en hybride voertuigen zijn vrijgesteld tot 31-12-2016. Uitgebreide informatie (grotendeels in het Italiaans) vindt u op comune.milano.it (zoek op 'Cerchia dei Bastioni').
Bologna: Milieuticket: In Bologna moeten automobilisten een milieuticket (ticket per l'accesso) aanschaffen om tussen 7 en 20 uur te mogen rijden in het verkeersluwe deel van de binnenstad (Zona a Traffico limitato, ZTL). Het ticket is o.a. verkrijgbaar bij de Trasporti Pubblici Bologna (ATC) bij het centraal station op de Piazza Medaglie d'Oro. Een kaartje kost 5 euro voor een dag en 12 euro voor vier opeenvolgende dagen. Als u uw auto binnen de Zona a Traffico limitato parkeert in een openbare parkeergarage, is geen milieuticket vereist. De parkeerwachter in de garage moet het kenteken dan wel melden bij het mobiliteitscentrum van Bologna. Bij het boeken van een hotel binnen deze zone is het raadzaam vooraf aan de hoteleigenaar te vragen hoe de parkeermogelijkheden geregeld zijn. Een kaart van de ZTL in Bologna is te vinden op deze site: accessoztl.it/ztlx5bo.
Informatie: Correspondentie: Autostrade per l'Italia - Società per azioni Via Alberto Bergamini 50 00159 Roma autostrade.it.

Pechhulp

Voertuighulp: Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14. Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Service met Vervangende Auto Service Buitenland. Uitgebreide informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.
Wegenwacht Europa Service: Met de Wegenwacht Europa Service kunt u in Italië rekenen op: Hulp langs de weg door een partner van de Wegenwacht. Toezending van onderdelen. Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is. Vervangende auto of vervangend vervoer (alleen indien 'Vervangende Auto Service Buitenland' is afgesloten en reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur). Voorwaarden en vergoedingen vindt u op anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Route-informatie

Wegennet: Het wegennet in Italië is van een uitstekende kwaliteit. Alle snelwegen (autostrade, A) in het noorden lopen voornamelijk van west naar oost en die in het midden en zuiden van noord naar zuid. Naast dit net van tolwegen is er een groot aantal strade nazionali (N) en strade statali (SS) met twee of vier rijstroken en een goed wegdek. Hoe verder u naar het zuiden afzakt, hoe minder de kwaliteit van de wegen wordt en ook op Sardinië blijft de kwaliteit achter bij die op het vasteland. Echt slechte en onverharde wegen zijn alleen nog te vinden in landelijke gebieden buiten de grote verkeersstromen. De bewegwijzering is zeer goed, zeker op de snel- en hoofdwegen.
Routesuggestie: De kortste route naar Midden- en Zuid-Italië loopt via Basel - St.-Gotthardtunnel - Milaan. De kortste route naar Noordoost-Italië inclusief het Gardameer en Venetië loopt via Innsbruck - Brennerpas. Italië bereikt u via Frankrijk door de Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel.
Werkzaamheden: A1 Milaan - Rome: bij Florence, tot 2017. A1 Milaan - Bologna: tussen Barberino en Florence-Noord, tot 2017. A1 Milaan - Bologna: tussen Florence-Noord en Incisa, tot 2016.
Rijverbod vrachtwagens: In Italië geldt voor vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 7.500 kg een rijverbod op de volgende tijden en dagen: Buiten de zomermaanden op zon- en feestdagen van 8-22 uur. Van juni t/m september op zon- en feestdagen van 7-24 uur. Op bepaalde zaterdagen in juli en augustus van 7-23 uur.
Tunnels: De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.
Nieuwe wegen: A1 Bologna - Florence, traject tussen La Quercia en Baberino. Oplevering zomer 2014 (datum onbekend).

Toltrajecten en toltarieven

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen

Tariefklassen

Klasse 1: Motoren en personenauto's (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m).
Klasse 2: Busjes, campers en personenauto's (waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m).
Klasse 3: Combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met aanhangwagen of caravan).
Klasse 4: Combinatie met in totaal vier assen (bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met dubbelassige caravan).

Betalen

 • U kunt overal contant betalen bij alle bemande tolhokjes.
 • De bekende creditcards worden geaccepteerd. In Italië worden deze doorgaans aangeduid met Cartasi: u kunt terecht bij tolpoortjes met het opschrift Carte.
 • Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestro-logo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. Het is dan ook raadzaam altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.
 • Met een VIA-card kunt u terecht bij de Carte-betaalpoortjes, waar het vaak sneller gaat dan bij de andere tolpoortjes. VIA-cards zijn te koop bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels voor € 25, € 50 en € 75. De VIA-card is niet geldig op Sicilië.
 • Voor mislukte betalingen, kaarten en vragen over de tolwegen kunt u terecht bij de servicecentra langs de autostrada met aanduiding Punto Blu (blauwe stip).
 • Wie in Italië de tol niet heeft betaald, kan hiervoor achteraf ook in Nederland nog een rekening, aangevuld met een boete, thuisgestuurd krijgen. Soms maanden later. Veelal wordt deze geïnd door het European Municipality Outsourcing (EMO), een afdeling van Nivi Credit. Dit is een incassobureau ingeschakeld door de Italiaanse overheid. De verjaringstermijn van de schuld is tien jaar. De rekening kan betaald worden via de website www.emo.nivi.it. Daar kan eventueel ook bezwaar worden aangetekend. Bezwaar maken kan ook met een modelbrief van de ANWB. Die is hier te vinden:www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis.

Informatie

 • Correspondentie:
  Autostrade per l'Italia - Società per azioni
  Via Alberto Bergamini 50
  00159 Roma
  www.autostrade.it

Elektronische tolheffing Pedemontana

 • In Noord-Italië is op de zogenaamde Pedemontana Lombarda elektronische tolheffing ingevoerd, free flow genoemd. Het betreft de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como.
 • Op deze trajecten zijn geen tolhuisjes aanwezig, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren.
 • Voor betaling moeten gebruikers van deze wegen zich registreren op https://apl.pedemontana.com/registration. Dat registreren moet binnen 15 dagen na de passage over de snelweg. Betalen kan via dezelfde website met creditcard. De pagina’s zijn momenteel alleen nog in het Italiaans, maar worden binnenkort voorzien van een vertaling.
 • Het te betalen bedrag is te vinden op https://apl.pedemontana.com/calcola-il-pedaggio. Hier kan de gebruiker het tarief berekenen door start- en eindpunt van de rit op te geven.
 • Voor mobiele telefoons (Android en iOS) is een app beschikbaar onder de naam APL Free Flow. Hiermee kunnen gebruikers zich ook registreren en vervolgens betalen. De app is in het Italiaans.
 • Meer informatie: www.pedemontana.com.

Toltarieven hoofdroutes

 • Richttarieven (1-5-2015) in euro's. Een tolberekenaar is te vinden op www.autostrade.it.

traject

klasse 1

klasse 2

klasse 3

klasse 4

Como - Milaan - Genua

14,90

15,20

20,40

30,60

Como - Milaan - Florence

27,10

27,10

36,80

55,60

Como - Milaan - Rome

45,20

46,20

61,70

92,90

Como - Milaan - Ancona

33,70

34,40

46,10

69,30

Como - Milaan - Reggio Calabria

62,10

63,50 84,90 127,70

Como - Milaan - Bari

66,80

68,30

91,30

132,90

Brenner - Venetië

25,60

26,20

35,10

52,70

Brenner - Florence

32,30

33,10

44,10

66,40

Brenner - Rome

50,90

52,10

69,50

104,60

Brenner - Ancona

39,30

40,30

53,90

81,00

Brenner - Bari

72,50

74,20

99,30 149,30

Toltarieven afzonderlijke trajecten

 • Tarieven (1-1-2015) in euro's. Prijzen kunnen ter plekke afwijken, afhankelijk van gekozen op- of afritten. Een tolberekenaar is te vinden op www.autostrade.it.

wegnr.

traject

klasse 1

klasse 2

klasse 3 klasse 4

A1

Milaan (zuid) - Piacenza (noord)

4,10

4,20

5,60 8,40

 

Piacenza - Parma

4,00

4,00

5,50 8,30

 

Parma - Modena (noord)

3,30

3,40

4,60 6,90

 

Modena (noord) - Bologna

2,60

2,60

3,50 5,30

 

Milaan - Bologna (A14)

14,60

14,90

20,00 30,00

 

Bologna (A14) - Florence (noord)

7,80

8,00

10,50 15,90

 

Florence (zuid) - Rome

17,60

18,00

24,20 36,30

 

Milaan - Rome

40,10

41,00

54,80 82,50

 

Rome - Napels

14,10

14,40

19,40 29,00
A3 Napels - Reggio Calabria 4,10 4,20 5,70 8,40

A4

Turijn - Milaan

13,90

14,20

18,10 28,10

 

Santhià (A5) - Milaan

8,50

9,50

11,30 17,30

 

Milaan - Brescia

6,80

7,00

9,40 14,10

 

Brescia - Verona

4,10

4,20

5,70 8,90

 

Verona - Padova

4,90

5,00

6,70 10,00

 

Padova - Venetië

6,30 6,40 8,60 12,90

 

Venetië - Portogruaro (A28)

6,90 7,10 9,40 14,20

 

Portogruaro - Palmanova (A23)

3,80

3,90

5,20 7,90

 

Palmanova - Triëst

2,40

2,50

3,30 4,90

 

Venetië - Triëst

11,40

11,70

15,60 23,50

A4/5

Santhià - Ivrea

2,40

2,50

3,60 5,40

A5

Turijn (noord) - Aosta (Mont Blanctunnel)

23,50

25,80

35,60 55,30

 

Ivrea - Aosta (Mont Blanctunnel)

18,90

21,10

28,70 45,00

A6

Turijn - Savona

11,90

12,20

17,60 26,50

A7

Milaan - Genua

10,10

10,40

13,90 20,90

 

Milaan - Tortona

4,30

4,40

6,00 8,90

 

Tortona - Genua

5,40

5,50

7,30 11,00

A8

Milaan - Varese

3,20

3,20

4,30 6,50

A9

Milaan - Chiasso (CH)

3,90

3,90

5,30 7,90

A10

Voltri (A26) - Genua (west)

1,10

1,10

1,40 2,20

 

Voltri (A26) - Savona

2,90

2,90

3,80 5,90

 

Savona - Franse grens (Ventimiglia)

14,10

16,50

26,90 35,10

 

Genua - Franse grens (Ventimiglia)

17,90

20,40

32,10 43,00

A11

Florence - Pisa

7,40

7,50

10,20 15,40

 

Florence - Lucca

4,80

4,90

6,60 9,90

A12

Genua - La Spezia

11,60

11,90

16,20 25,00

 

Genua - Viaréggio

14,40

14,80

20,40 31,20

 

La Spezia - Rosignano (SS1)

14,00

14,30 20,20 30,90

 

Genua - Rosignano (SS1)

22,60

23,20 32,20 49,30

 

Aurelia (SS1) - Rome

2,30

2,30

3,10 4,70

A13

Bologna - Ferrara

2,40

2,50

3,30 5,00

 

Ferrara - Padova (A4)

4,40

4,50

6,10 9,10

 

Bologna - Padova

6,80

7,00

9,30 14,00

A14

Bologna - Ravenna

5,60

5,70

7,70 11,60

 

Bologna - Rimini

7,80

8,00

10,80 16,10

 

Bologna - Ancona

14,40

14,80

19,80 29,70

 

Ancona - Pescara

10,50

10,80

14,40 21,60

 

Pescara - Bari

20,60

21,10

28,10 42,40

 

Bari - Taranto

4,70

4,80

6,50 9,70

A15

Parma - La Spezia

14,60

14,90

20,80 32,00

A16

Napels - Bari

19,00

19,40

25,80 38,90

A18

Messina - Catania

3,70

4,30

7,40 9,30

A20

Messina - Buonfornello (richting Palermo)

10,10

10,30

14,20 21,00

A21

Turijn - Alessandria

8,20 8,30 11,10 16,80

 

Alessandria (west) - Tortona

2,00

2,10

2,70 4,20

 

Tortona - Piacenza

6,90

7,10

9,20 14,10

 

Piacenza - Brescia

6,10

6,20

8,40 12,60

A22

Brenner - Trento (noord)

10,20

10,40

13,80 20,90

 

Trento (centrum) - Verona (noord)

6,20

6,40

8,50 12,80

 

Verona (noord) - Modena (noord)

6,00

6,20

8,40 12,50

 

Brenner - Modena (noord)

22,40 22,90 30,70 46,20

A23

Palmanova (Udine) - Tarvisio (Ugovizza)

8,60

8,80

11,60 17,60

A24

Rome - Teramo

15,20

15,50

20,10 30,90

A25

Rome (oost) - Pescara (west)

19,30

19,70

25,40 39,10

A26

Genua (west) - Alessandria (zuid)

6,20

6,40

8,40 12,70

 

Genua (west) - Vercelli (west)

9,80

10,00

13,20 20,00
A27 Mestre (oost) - Belluno 11,20 11,50 15,30 23,10

A30

Caserta - Salerno

4,30

4,40

5,90 8,90

A31

Vicenza (noord) - Piovene Rocchette

1,90

2,00

2,70 4,00

A32

Fréjustunnel (Bardonecchia) - Turijn

12,40

14,50

22,90 30,00
A33 Asti (west) - Cuneo 11,30 11,60 16,20 24,50

Toltarieven Mont-Blanc- en Fréjustunnel

 • Tarieven (1-6-2015) vanuit Franse zijde, in euro's.

 

Mont-Blanctunnel

Fréjustunnel

Personenauto's tot en met 2 m hoog 
en met een hoogte van minder dan 1,30 meter, gemeten bij de vooras

Enkel 43,50, retour 54,30

Enkel 43,50, retour 54,30

Personenauto's 2 tot 3 m hoog

Enkel 57,60, retour 72,30

Enkel 57,60, retour 72,30

Motoren

Enkel 28,80, retour 36,10

Enkel 28,80, retour 36,10

 • Tarieven (1-6-2015) vanuit Italiaanse zijde, in euro's.

 

Mont-Blanctunnel

Fréjustunnel

Personenauto's tot en met 2 m hoog 
en met een hoogte van minder dan 1,30 meter, gemeten bij de vooras

Enkel 44,20, retour 55,20

Enkel 44,20, retour 55,20

Personenauto's 2 tot 3 m hoog

Enkel 58,50, retour 73,50

Enkel 58,50, retour 73,50

Motoren

Enkel 29,30, retour 36,70

Enkel 29,30, retour 36,70

 • De aangegeven hoogte is exclusief dakbagage.
 • Er is geen toeslag voor een caravan of (motor)zijspan.
 • Bij een auto met caravan is het hoogste punt van de combinatie bepalend voor de prijsklasse.
 • Een retour is 7 dagen geldig.

Toltarieven Grote-Sint-Bernardtunnel

 • Tarieven (1-6-2015) in euro's en Zwitserse franken.

 

enkel (€/CHF)

maandretour €/CHF)

Motoren

16,40 / 17,20

22,20 / 23,30

Personenauto's met of zonder aanhangwagen

27,90 / 29,30

44,60 / 46,90

Campers/minibusjes en personenauto's met caravan/vouwwagen

43,40 / 45,50

69,40 / 72,90

 • Het tarief voor personenauto's geldt voor voertuigen die, gemeten bij de vooras, een hoogte hebben tot 1,30 m.
 • Tarieven kunnen ter plaatse afwijken.
 • Een maandretour van 30/31 dagen is geldig vanaf datum afgifte.

Veerdiensten

Veerdiensten naar Sicilië

route vaartijd rederij
Genua - Palermo ± 21 uurGrande Navi Veloci
Napels - Palermo ± 10,5 uurGrande Navi Veloci
Civitavacchia - Palermo ± 14 uurGrande Navi Veloci
Salerno - Palermo ± 10 uur Grimaldi Lines

Veerdiensten naar Elba

route vaartijd rederij
Piombino - Portoferraio± 1 uurToremar
Piombino - Cavo± 15 min.Toremar

Veerdiensten naar Sardinië

route vaartijd rederij
Civitavecchia - Olbia ± 5,5 uur Moby Lines
Genua - Olbia ± 12 uurMoby Lines
Livorno - Olbia ± 6,5 uur (8 uur nachtboot) Moby Lines
Livorno - Golfo Aranci ± 6,5 uurCorsica Sardinia Ferries
Piombino - Olbia ± 4,5 uur Moby Lines
Rome Civitavecchia - Arbatax ± 11 uur Tirrenia
Rome Civitavecchia - Cagliari ± 15 uur Tirrenia
Napels - Cagliari ± 17 uur Tirrenia
Genua - Arbatax ± 20 uurTirrenia

Informatie en tickets

Corsica Sardinia Ferries, corsica-ferries.co.uk. Grande Navi Veloci, gnv.it. Grimaldi Lines, grimaldi-lines.com. Moby Lines, moby.it. Tirrenia, tirrenia-prenotazioni.it. Toremar, traghetti-toremar.com.

Verkeersdrukte

Drukke wegen

 • A1 Milaan - Florence - Rome: knelpunten bij Modena en bij Florence.
 • A4 Milaan - Triëst: knelpunten bij Milaan en Venetië
 • A10 Franse grens - Genua.
 • A14 Bologna - Ancona: knelpunten bij Bologna en bij Rimini.
 • A22 Brennerpas - Verona: knelpunten tussen Trento en Verona.
 • Ringweg Milaan.
 • Ringweg Genua.
 • Wegen rond de grote meren in het noorden.

Drukke grensovergangen

 • Richting Frankrijk: Fréjus- en Mont Blanctunnel.
 • Richting Zwitserland: Chiasso.
 • Richting Oostenrijk: Brennero en Tarvisio.
 • Richting Slovenië: Trieste.

Drukke dagen

 • 25 april (Bevrijdingsdag)
 • 1 mei (Dag van de Arbeid).
 • 2 juni (Dag van de Republiek).
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart).
 • In de zomerperiode is het extra druk op vrijdagmiddag en zaterdag. Op zondag is het dan drukker op de wegen richting de grote steden.

Verkeersdruktekalender

Bekijk hier de actuele verkeersdruktekalenders buitenland.

Verkeersinformatie

Radio: Speciaal voor de reizende automobilist is er ISO Radio op 103,3 FM. De commerciële zender Via Radio - is op 102,5 FM te ontvangen. De FM-frequenties staan op borden langs de autosnelwegen.
Internet: Op autostrade.it vindt u informatie in het Italiaans over het Italiaanse wegennet, tolwegen, servicestations, wegwerkzaamheden, enzovoort. De automobielclub van Italië geeft op aci.it alleen informatie in het Italiaans.
ANWB: Een actueel overzicht van files in Italië vindt u op anwb.nl/verkeer/buitenland/overzicht. Op Twitter kunt u verkeersmeldingen volgen via @ANWBeuropa.

Verkeersovertreding

In de Italiaanse verkeerswet is voor elke verkeersovertreding een minimum- en een maximumboete vastgesteld. De bedragen liggen tussen € 23 en € 9.296. Indien mogelijk moet de bekeuring ter plekke worden uitgereikt en moet een proces-verbaal worden overhandigd. Als u de boete direct of in elk geval binnen 5 dagen betaalt, krijgt u 30% korting op het minimumboetebedrag. Het te betalen bedrag staat op de bekeuring vermeld. De regeling geldt niet voor zware overtredingen. De boete mag direct worden geïnd. Betaling moet binnen 60 dagen plaatsvinden. De boete kan worden betaald op het politiebureau of met een bankoverschrijving. Laat u niet in het proces-verbaal aantekenen dat u in beroep wilt gaan, en hebt u de boete betaald, dan is beroep niet meer mogelijk en wordt de zaak als afgedaan beschouwd. Na bekeuren op kenteken, bijvoorbeeld flitsen, wordt de bekeuring naar het huisadres gestuurd. Hiervoor geldt een betalingstermijn van 360 dagen, maar onduidelijk is wanneer de termijn begint te lopen. Ook tegen deze bekeuring kunt u beroep aantekenen. In geval van een verkeersmisdrijf, bijvoorbeeld bij letsel of dood ten gevolge van een verkeersongeval, kan de betrokken auto door de politie tijdelijk in beslag worden genomen. Dit geldt ook voor alle verkeersongevallen waarbij een niet-verzekerde auto betrokken is.

Puntenrijbewijs

Italië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor elke verkeersovertreding worden een of meer strafpunten gegeven. Bij het bereiken van een totaal van 20 punten wordt het rijbewijs voor 6 tot 24 maanden ingenomen.

Ter plekke betalen

Bij aanhouding kunnen buitenlanders ter plekke direct de boete betalen. U betaalt dan het minimumbedrag dat voor de boete is vastgesteld en ontvangt daarvoor een kwitantie.

Waarborgsom

Niet direct betalen heeft tot gevolg dat u een waarborgsom moet betalen. Het bedrag is de helft van de voor de overtreding geldende maximumboete. Het niet betalen van de waarborgsom leidt tot inbeslagname van uw voertuig. Het kan ook zijn dat uw rijbewijs wordt ingenomen.

Aansprakelijkheid

Als u een bekeuring (met strafpunten) uit Italië ontvangt met betrekking tot een verkeersovertreding, waarbij u niet ter plaatse staande bent gehouden, dan moet aan de betreffende instantie altijd de naam en adresgegevens worden opgegeven van de bestuurder ten tijde van de overtreding. Doet u dit niet, dan kan hiervoor een (hoge) boete worden opgelegd.

Boete thuis ontvangen

Zie anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie voor uitgebreide informatie.

Boete-indicatie

Snelheidsovertreding: Overschrijding tot 10 km/h: € 41-168. Overschrijding van 10 tot 40 km/h: € 168-674. Overschrijding van meer dan 41 km/h: € 527-2.108 en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid vanaf 1 maand. Auto + caravan: Voor overschrijding van de toegestane snelheid op auto(snel)wegen met een auto + caravan-combinatie gelden de volgende boetes: Overschrijding tot 10 km/h: € 76-310. Overschrijding van 10 tot 40 km/h: € 310-1.248. Overschrijding van 41 tot 60 km/h: € 750-2.196 en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid vanaf 1 maanden. Overschrijding van meer dan 60 km/h: € 1.000-4.000.
Door rood licht rijden: € 162-646.
Overtreding inhaalverbod: € 80-308.
Overschrijden doorgetrokken streep: € 74-599.
Parkeerovertreding: Stilstaan of parkeren waar verboden € 41-168. Een parkeerovertreding die gevaar oplevert voor andere weggebruikers en parkeren op de stoep, gehandicaptenparkeerplaats of bushalte: € 84-335. Ongeoorloofd parkeren in een 'zona traffico limitato': € 78-311 + wegslepen auto.
Niet verlenen van voorrang: € 162-646.
Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel: € 84-335.
Niet handsfree telefoneren: € 162-646.
Niet gebruiken van veiligheidsvest: € 41-168.
Geen verlichting overdag: Geen verlichting op auto(snel)weg: € 39-159.
Toebrengen lichamelijk letsel bij een verkeersongeval: Wanneer strafvervolging wordt ingesteld, kan de straf oplopen tot 15 jaar gevangenisstraf of een boete van € 309 tot € 3.717 waarbij de hoogte afhankelijk is van de ernst van het letsel.
Rijden onder invloed: Voor een beginnend bestuurder is het toegestane alcoholpromillage 0,0: boete € 155-624. Van 0,5‰ tot 0,8‰: € 527-2.108 en/of 1 maand gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid van 3-6 maanden. Van 0,8‰ tot 1,5‰: € 800-3.200 en/of 3 maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden. Meer dan 1,5‰: € 1.500-6.000 en/of 6-12 maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid van 1-2 jaar. Rijden onder invloed van drugs: € 1.500-6.000 en/of 6-12 maanden gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1-2 jaar.
Diversen: Rijden in een verkeersbeperkt gebied (zona traffico limitato): € 78-311 + kosten wegslepen. Verhoging boetes: De boetes voor ernstige overtredingen, begaan tussen 22.00 uur en 07.00 uur worden met 30% verhoogd. Bijvoorbeeld in geval van snelheidsovertreding of rijden door rood licht.

Verkeersregels

Niet alle verkeersregels zijn hier opgenomen. Wij geven u de belangrijkste regels die afwijken van de Nederlandse en enkele basisregels. U moet rechts rijden en links inhalen.
Geluidssignalen: Buiten de bebouwde kom mag u geluidssignalen of een lichtsignaal geven bij onoverzichtelijke bochten en kruisingen. Binnen de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat. Een bestuurder die ernstige gewonden of zieken vervoert, mag te allen tijde geluidssignalen geven.
Inhalen: U moet een rijdende tram rechts inhalen. Als dit niet mogelijk is mag u de tram links inhalen. Op eenrichtingswegen mag u de tram ook links inhalen. U mag een stilstaande tram alleen voorbijrijden als er een vluchtheuvel is.
Parkeren: U mag uw voertuig alleen aan de rechterkant van de weg (in de rijrichting) parkeren. Bij een eenrichtingsweg mag u ook aan de linkerkant (tegen de rijrichting in) parkeren, mits er minimaal 3 m vrije wegbreedte overblijft. Het is verboden te parkeren bij een bus- of tramhalte, voor een afvalcontainer en bij een (geopend) tankstation. In alle grote steden bevinden zich blauwe zones voor betaald parkeren, aangegeven door de blauwe borden met een witte letter P. Op of onder de borden staat aangegeven op welke dagen en uren u moet betalen bij een parkeerautomaat. Parkeerkaarten zijn ook de koop bij krantenkiosken. U mag maximaal één uur parkeren op werkdagen van 9 tot 14.30 uur en van 16 tot 20 uur. U moet het tijdstip van aankomst aangeven door middel van de parkeerschijf. In zogeheten groene zones mag u op werkdagen niet parkeren van 8 tot 9.30 en van 14.30 tot 16 uur In het historische centrum van Rome is het verboden om op werkdagen van 7 tot 20 uur te parkeren of te rijden. Dit geldt niet voor bewoners van dit gebied.
Pech of ongeval: Bij pech of een ongeval moeten alle inzittenden een veiligheidsvest dragen.
Rijden onder invloed: Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod. Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Telefoneren: Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree telefoneren is wel toegestaan.
Verkeerslichten: Bij sommige kruispunten brandt er continue een rood licht als waarschuwing dat u een gevaarlijk punt nadert. U mag doorrijden als er, naast het rode licht, ook een groen licht gaat branden.
Voorrang: Alle verkeer van rechts heeft voorrang. Buiten de bebouwde kom heeft het verkeer op genummerde rijkswegen (strada stadali) voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Als op een gelijkwaardige kruising twee elkaar tegemoetkomende bestuurders links af willen slaan, dan moeten zij voor elkaar langs gaan. Op smalle wegen heeft bij het uitwijken het zwaardere voertuig (vrachtauto) voorrang op het lichtere voertuig (personenauto) en heeft een autobus voorrang op een vrachtauto. Bij gelijkwaardige voertuigen moet het voertuig uitwijken dat zich het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt. Een postauto heeft altijd voorrang.
Bijzonderheden: Verboden toegang: In sommige historische stadscentra is een zogenaamde 'Zone a Traffico Limitato' of 'ZTL' ingesteld. Het is verboden hier te rijden of te parkeren. Dit verbod geldt niet voor bewoners.

Maximumsnelheid

Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autowegen Autosnelwegen
Bromfietsen4545verbodenverboden
Motoren < 150 cm³ (A)509090verboden
Personenauto's, campers < 3500 kg en motoren > 150 cm³50 (B) 90110 130
Motorvoertuigen met aanhangwagen/caravan (A)50707080

A: Op Italiaanse motoren tot 150 cm³ moet een sticker met de aanduiding '90' worden aangebracht. Op Italiaanse aanhangers (dus ook caravans) moeten 2 stickers met de aanduiding '70' en '80' worden aangebracht. Voor buitenlandse voertuigen geldt deze verplichting niet.
B: Waar dit door borden wordt aangegeven (bijv. op ringwegen) is de maximumsnelheid 70 km/h. Waar de snelweg drie of meer rijstroken per richting heeft, mag op sommige stukken 150 km/h worden gereden. Dit wordt door borden aangegeven. Bij slecht weer wordt de maximumsnelheid op autowegen verlaagd tot 90 km/h en die op autosnelwegen tot 110 km/h. Bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, mogen op autowegen maximaal 90 km/h en op autosnelwegen maximaal 100 km/h.

Auto en camper

Flitspaalsignalering: Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur (bijvoorbeeld navigatieapparatuur en telefoons) met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles toegestaan.
Kinderen: Kinderen met een gewicht van 9 kg of minder moeten met de rug naar voren in een kinderzitje worden vervoerd. Als het zitje op een plaats met een airbag wordt geplaatst, moet de airbag uitgeschakeld zijn. Kinderen die minder dan 36 kg wegen en kleiner dan 1,50 m zijn, moeten in een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Voor auto's met een Nederlands kenteken gelden in principe de regels voor het vervoer van kinderen in Nederland. U wordt echter aangeraden de regels van Italië te volgen.
Lading: De lading op een auto of aanhangwagen mag niet naar voren uitsteken. Goed zichtbare lading mag in de breedte maximaal 30 cm uitsteken, gerekend vanaf het stadslicht of achterlicht. Moeilijk zichtbare horizontaal vervoerde lading, zoals stangen, dunne balken of plaatwerk, mag niet uitsteken. Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een vierkant reflecterend bord (van kunststof of metaal) van 50 x 50 cm dat wit is met 5 diagonale rode strepen (onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel). 's Nachts moet u de lading tevens voorzien van een rood licht. Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke reflecterende borden aan beide uiteinden, waarbij u de borden zo moet bevestigen dat de strepen samen een omgekeerde V vormen. Het uitstekende deel van de lading mag niet meer dan 30% van de lengte van de auto bedragen. Fietsen: Fietsen op een fietsdrager mogen niet uitsteken in de breedte. De fietsdrager moet worden voorzien van het hierboven genoemde reflecterende rood-witte bord.
Slepen: Op autosnelwegen is slepen verboden, behalve door een sleepdienst. Op overtreding staan hoge boetes.
Verlichting: Buiten de bebouwde kom is dimlicht of dagrijlicht (ook led) ook overdag verplicht. Let op: in tunnels en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd. Mistlampen achter mogen alleen worden gebruikt als het zicht minder is dan 50 m.

Veiligheidsuitrusting

Auto en camper:

regel opm.
Brandblusser
Niet verplicht

Gevarendriehoek
Verplicht
(A)
Reservebril Niet bekend (B)
Reservelampen
Niet verplicht

Veiligheidsvest Verplicht (C)
Verbanddoos Niet verplicht

A: Bij pech of een ongeval is het gebruik van een gevarendriehoek 's nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom verplicht (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld). U moet de gevarendriehoek op de auto(snel)weg circa 100 m en op overige wegen circa 50 m achter uw voertuig plaatsen. B: Als in uw rijbewijs staat dat u een bril of contactlenzen draagt (beperking code 01), adviseert de ANWB u een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
C: Zowel de bestuurder als de passagiers zijn bij pech of een ongeval verplicht 's nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom een veiligheidsvest te dragen. De meeste artikelen zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel. Let op: als u een auto huurt in Italië, controleer dan altijd of de verplichte uitrusting in de auto aanwezig is.

Bijzonderheden: Auto's moeten zijn voorzien van een rechterbuitenspiegel.

Caravan en aanhangwagen

Afmetingen, maxima:

Nederland Italië (A) opm.
Breedte combinatie (excl. spiegels) 2,55 m 2,55 m (B)
Hoogte combinatie 4 m 4 m
Lengte aanhanger (incl. dissel)12 m 12 m (C)
Lengte combinatie 18 m 18,75 m (C)

A: In Italië gelden voor Nederlandse voertuigen de maxima die zijn vastgelegd in de Europese richtlijn 96/53/EG. (Voor in Italië geregistreerde voertuigen gelden andere maxima: eenassige aanhangers mogen maximaal 6,5 m lang zijn en tweeassige 8 m.) B: De breedte wordt gerekend exclusief de spiegels, mits deze inklapbaar zijn.
C: Een eventuele fietsdrager achterop wordt meegerekend in de lengte.

Fietsen: Fietsen die achter op de caravan worden vervoerd, moeten worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 5 rode diagonale strepen.

Motor

Aanhanger: Het is toegestaan om een aanhanger aan een motor te koppelen, mits deze niet meer weegt dan de helft van de motor.
Helm: Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier. Deze helm moet voldoen aan de ECE-norm 22. Hierop wordt streng gecontroleerd.
Passagiers: Het is toegestaan een passagier te vervoeren. Het vervoeren van een kind jonger dan 4 jaar is niet toegestaan.
Verlichting: Ook overdag is het voeren van dimlicht verplicht.
Bijzonderheden: In Italië zijn de straffen op het overtreden van verkeersregels voor motorrijders erg streng (om het aantal ongelukken met motoren terug te dringen). Relatief lichte overtredingen, zoals het dragen van een verkeerde helm, kunnen al leiden tot hoge boetes of inbeslagname van de motor.
.

Bromfiets en snorfiets

Aanhanger: Het is niet toegestaan een aanhanger aan een bromfiets te koppelen.
Fietspad: Snor- en bromfietsen mogen gebruikmaken van fietspaden.
Helm: Voor zowel snor- als bromfietsers is het dragen van een helm verplicht.
Passagiers: Het is toegestaan om passagiers te vervoeren als de bestuurder 18 jaar of ouder is en de snor- of bromfiets daarvoor volgens het kentekenbewijs geschikt is. Het vervoeren van een kind jonger dan 4 jaar is niet toegestaan.
Verlichting: Brom- en snorfietsen moeten ook overdag dimlicht voeren.
Bijzonderheden: Voor snor- en bromfietsen is een achteruitkijkspiegel verplicht.

Fiets

Fietspad: Wanneer er een fietspad aanwezig is, moeten fietsers hiervan gebruikmaken. Op gecombineerde fiets-/voetpaden moet u gebruikmaken van het voor fietsers bestemde gedeelte of, als er geen scheiding is aangebracht, uw snelheid aanpassen om voetgangers niet in gevaar te brengen.
Fietsen onder invloed: Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Helm: Het dragen van een helm is niet verplicht.
Naast elkaar rijden: Buiten de bebouwde kom is het 's nachts verboden om naast elkaar te fietsen. Ook als het zicht slechts is en in tunnels moet u achter elkaar fietsen. Het is toegestaan om naast elkaar te fietsen wanneer hiervoor ruimte is en u het andere verkeer niet hindert.
Passagiers: Op de fiets mogen geen passagiers worden vervoerd. Een volwassen fietser mag wel een kind van 4 t/m 7 jaar vervoeren in een geschikt kinderzitje.
Veiligheidsvest: Voor fietsers die 's nachts buiten de bebouwde kom of in een tunnel rijden, is het dragen van een reflecterend vest verplicht.
Verlichting en overige vereisten: Uw fiets moet zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. De fiets moet achter een rode reflector hebben en gele of oranje reflectoren op de pedalen. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.

Verkeersborden

De verkeersborden in Italië wijken nauwelijks af van die in Nederland. Bruine borden met witte letters zijn wegwijzers voor toeristische bezienswaardigheden en attracties.
Auto en motor: Wegwijzers langs autosnelwegen zijn groen met witte letters en die langs autowegen blauw met witte letters. Let op: een wit rechthoekig bord met daarop afgebeeld een rond rood omrand verbodsbord en de tekst 'Zona traffico limitato', dat in veel Italiaanse steden voorkomt, geeft een inrijverbod aan. Alleen auto's met een ontheffing mogen deze zone binnenrijden. Het waarschuwingsbord voor files is een driehoekig wit bord met rode rand en een uitroepteken (bijzonder gevaar) met een wit onderbord waarop twee rijen auto's worden weergegeven. Het ook bij ons bekende driehoekige bord met een rode rand dat waarschuwt voor wegwerkzaamheden, heeft een gele in plaats van witte achtergrond. Een rond blauw bord met daarop een autoband met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een keerverbod wordt aangegeven met een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte 'U' waar, anders dan in Nederland, ook een rode streep doorheen loopt. Een rond wit bord met een rode rand en een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een diagonale rode streep erdoor betekent: 'Verboden links (of rechts) af te slaan'. Een blauw rond bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan. Met een vierkant blauw bord met een wit getal wordt een adviessnelheid aangegeven. Een zwarte stip met daaromheen drie zwarte ringen op een wegwijzer betekent centrum. Een vierkant blauw bord met daarop een witte fietser waarschuwt voor een kruising met een fietspad.
Fiets en voetganger: Een voetpad met een fietspad ernaast wordt aangeduid met een rond blauw bord met in wit een voetganger en daarnaast een fiets gescheiden door een verticale streep. Een pad dat zowel voor fietsers als voor voetgangers is bedoeld, wordt aangeduid met een rond blauw bord met in wit een voetganger en daaronder een fiets.
Aanduidingen:

Italiaans Nederlands
AltStop
Alt polizia Stop, politie (wegversperring)
Alt stazione Stop, tol betalen
Aperto Open
Area perdonale Voetgangersgebied
Area successiva Volgende parkeerplaats/tankstation/wegrestaurant
Attenzione Let op, voorzichtig
Chluso Gesloten
Destra Rechts
Deviazione Omleiding
Dogana douane Douane
Fino a Tot
NebbiaMist
No autostop Liften verboden
Rallentare Langzamer rijden
Sinistra Links
Strada ghiacciata Gladde weg door ijs
Strada sdrucciolevole Slipgevaar
Tornante, tornantie Gevaarlijke bocht, bochten
Veicoli lenti Strook voor langzaam verkeer
Visibilità inferiore Slecht zicht
Zona traffico limitato Verboden in te rijden (behalve met ontheffing)

Winterbanden

Winterbanden

In het Aostadal is het van 15 oktober tot 30 april verplicht winterbanden te gebruiken (of sneeuwkettingen in de auto te hebben). In Zuid-Tirol (Alto Adige) is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken (of sneeuwkettingen in de auto te hebben). In heel Italië is in de periode van 1 november tot 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen het gebruik van winterbanden (of sneeuwkettingen) verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.

Sneeuwkettingen

In het Aostadal is het van 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben (of winterbanden te gebruiken). In Zuid-Tirol is het van 15 oktober tot 15 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben (of winterbanden te gebruiken). In heel Italië is in de periode van 1 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen het gebruik van sneeuwkettingen (of winterbanden) verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Sneeuwkettingen moeten worden aangebracht op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 15 november tot 15 maart. Met spijkerbanden mag u op autosnelwegen niet harder rijden dan 120 km/h en op andere wegen niet harder dan 90 km/h. Als u spijkerbanden gebruikt, moet u deze op alle wielen en op de wielen van een eventuele aanhanger monteren. Italiaanse auto's met spijkerbanden moeten voorzien zijn van spatlappen achter de achterwielen. Voor Nederlandse auto's met spijkerbanden wordt het gebruik van spatlappen achter de achterwielen aanbevolen.

Na aankomst

Alarmnummers

Het landelijk alarmnummer is 112.

Elektriciteit

Voltage: 230 volt
Verloopstekker: U hebt mogelijk een verloopstekker van het type L of een wereldstekker nodig. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen aardingsclipjes of een derde ronde gat hebben voor aarding. Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Fooien

De servizio incluso oftewel het bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Bovenop dit bedrag wordt een fooi van 10% verwacht. Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Internet

Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar. In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden. De meeste luchthavens bieden draadloos internet, evenals veel restaurants en bars. Een groeiend aantal hotels biedt internettoegang (vaak draadloos) voor de gasten. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen.
Informatie: hotspot-locations.com, cybercafes.com.

Prijspeil

Budgetovernachting: vanaf € 15. Middenklasseovernachting: € 60 tot € 100. Eenvoudige maaltijd: vanaf € 7. Diner 3 gangen: vanaf € 35. Taxirit (ong. 30 min.): vanaf € 35,00. Kopje koffie: vanaf € 1. Biertje: vanaf € 2.

Telefoneren

Landnummer: 39.
Mobiel bellen: U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten. De netwerken bieden samen volledige dekking. Er is een 3G-netwerk (internet).

Stel uw eigen reisgids samen0


Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 279,- p.p.

6- of 8-daagse autoreis Villa Palombara Country House

Italië

Le Marche ontdekken terwijl je verblijft in het karakteristieke 15de-eeuwse landhuis Villa Palombara! Vakantie vieren tussen olijfgaarden en fruitbomen, met in de verte de Adriatische zee en aan de andere kant de uitlopers van de indrukwekkende Apennijnen.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  6 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 329,- p.p.

9- of 10-daagse autorondreis Alpen en Garda

Italië

Wat een variatie in één rondreis! Je begint op de Oostenrijkse alm, geniet vervolgens van de Italiaanse bergen en sluit deze rondreis af aan het Lago di Garda.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  9 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 25,- p.p.

Camping L'Ultima Spiaggia - inclusief ledenvoordeel

Italië

Camping L'Ultima Spiaggia is voor iedereen die houdt van rust en ook voor degene die simpelweg wil ontspannen op het strand onder het genot van een prachtig uitzicht over een schitterende zee.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 30,- p.p.

Camping Bella Italia - inclusief ledenvoordeel

Italië

Bella Italia! Mooi is deze levendige camping aan het Gardameer zeker. En van alle gemakken voorzien. Het zwemparadijs staat garant voor veel zwemplezier. Het gezellige dorpje Peschiera del Garda ligt op 500 m.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 30,- p.p.

Camping Ca'Savio - inclusief ledenvoordeel

Italië

Camping Ca'Savio is een gezellige camping aan de Venetiaanse kust, direct aan zee. Heerlijk luieren op het strand, deelnemen aan leuke activiteiten met het animatieteam én romantisch Venetië ontdekken.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 30,- p.p.

Camping Cisano - inclusief ledenvoordeel

Italië

Camping Cisano en Camping San Vito aan het schitterende Gardameer in Italië zijn een begrip voor veel Nederlanders. De campings zijn zeer geschikt voor jong en oud en delen faciliteiten en animatie.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Italië
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst

Kies een regioDownload uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee