Frankrijk

Frankrijk is zo veelzijdig dat je er alles kunt vinden wat je wenst. Het is een groot land met een gevarieerd landschap; golvende graanvelden, beboste heuvels, velden vol zonnebloemen of lavendel, besneeuwde bergen en eindeloos lange stranden. En natuurlijk ontzettend veel te zien in de steden en dorpen. Tijdens je vakantie kun je volop genieten van de beroemde Franse keuken en de wijnen, net zo gevarieerd als het land zelf!

Attracties en evenementen

Micky, Donald en andere Disneyfiguren ontmoet u in Disneyland Parijs. Dit attractiepark is beroemd tot ver buiten de landsgrenzen. Frankrijk telt vele parken. Naast attractieparken zijn er dierentuinen en waterparken. Vooral in toeristische gebieden liggen de grotere attractieparken. Echte aanraders zijn de aquaria waar zelfs de allerkleinsten haaien en Nemo-visjes kunnen spotten. Bijzonder zijn de themaparken die over het algemeen minder geschikt zijn voor jonge kinderen. In een park als Le Futuroscope bijvoorbeeld wandelt u van de ene naar de andere bioscoop. In het park Vulcania leert u van alles over vulkanisme.

Informatie

Atout France – Frans bureau voor toerisme: rendezvousenfrance.com, plusfrance.com, franceguide.com, Festivals: francefestivals.com, Festivals: leguidedesfestivals.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Middeleeuwse feesten en markten: adagionline.com/calendrier.asp, medieval-online.com, Sport: aso.fr, letour.fr, worldtravelguide.net.

Feest!

Fransen houden wel van een feestje. Er wordt groots uitgepakt tijdens de nationale feestdag op veertien juli. Dan doet heel Frankrijk mee. Op diverse plekken wordt vuurwerk afgestoken. Ook op vijftien augustus sluiten winkels hun deuren om Maria ten Hemelopening te vieren. Om te weten wat er in uw vakantiebuurt gebeurt, kunt u het beste bij het plaatselijke toeristenbureau informeren.

Walhalla voor kinderen

Wonen hier nog echte ridders en prinsessen? Voor kleine kinderen spreekt een kasteel tot de verbeelding. Zoekt u wel een kasteel uit waar meer dan alleen een rondleiding wordt georganiseerd. Ook een bezoek aan een dierentuin is favoriet voor gezinnen. Er zijn verschillende varianten. Soms met kleine attracties, soms met shows. In veel musea wordt van alles georganiseerd voor jonge bezoekertjes. Als u en uw kinderen het aandurven, kunt u op verschillende plaatsen een boomtopwandeling ondernemen.

Tips Futuroscope

Het enorme succes van dit bij Poitiers gelegen filmpark neemt alsmaar toe. In buitenissige bioscopen worden op allerlei soorten schermen bijzondere films getoond. www.futuroscope.com.

Disneyland Paris

De grootste toeristenattractie van Europa werkt als een magneet op internationaal bezoek. Bij Parijs buldert het plezier van Main Street USA, Frontierland en de drie andere attractiegebieden. Fenomenaal! Meer informatie.

Zoo de la Palmyre

In een kustbos wacht een van de mooiste dierentuinen van Frankrijk, met een enorm bestand aan apen en veel voedershows. Een hele dag is nog te kort. www.zoo-palmyre.fr.

GR20

Waarschijnlijk de mooiste langeafstandswandelroute van heel Europa. Op dit afwisselende voetpad doorkruist u Corsica van noord naar zuid, van laag naar sneeuwhoog. Tweehonderd kilometer wandelplezier. www.gps-info.nl/reizen/GR20.

La Route des Grandes Alpes

Met de auto (en voor de sportieveling de fiets) doorkruist u op deze route zo'n beetje alle echt hoge Franse cols. Van juni tot oktober goed te doen in zeven dagen (vier uur rijden per dag). www.grande-traversee-alpes.com.

Bezienswaardigheden

Wat zullen we vandaag bekijken? Deze vraag is in Frankrijk best lastig. Want waar u ook bent, er valt altijd iets te bezoeken. Een oud kasteel, een religieus bouwwerk of een leuk museum ligt bijna altijd in de buurt. Op mooie, oude trajecten worden historische treinen, boten of andere vervoermiddelen ingezet. Boven de grond vormen wonderen van bouwkunst grote trekpleisters. Afdalend in de grotten ontdekt u in de benedenwereld talloze wonderschone formaties.

Voor cultuurminnaars en PeterR

Als u interesse heeft in mooie gebouwen dan valt er genoeg te bekijken. Frankrijk is vooral rijk aan monumenten uit de Middeleeuwen en de gotiek. De stevige Romaanse bouwwerken met ronde bogen zijn in heel Frankrijk te vinden. Belangrijke kathedralen uit de gotische periode vindt u voornamelijk in Noord-Franse steden. Wilt u veel verder terug in de tijd dan kunt u het beste naar Zuid-Frankrijk. Daar zijn de meeste Romeinse overblijfselen te zien. Resten van de prehistorie ziet u onder meer in het zuidwesten, in de Dordogne.

Tips Le Mont St-Michel

De baai is al een wonder; afwisselend zand en zee. De heuvel daarin is bouwkundig verhoogd met een stadje dat naar een vermaard klooster reikt. Bezoek het voor de busladingen toeristen aankomen, dus voor koffietijd. www.ot-montsaintmichel.com.

Tour Eiffel

Voor veel steden is een kasteel of een kathedraal hét stadssymbool. Voor Parijs is dat de Eiffeltoren, een slanke toren van reuzenmeccano. Absolute bezoektopper van Frankrijk. www.tour-eiffel.fr.

Champs-Elysées

Tussen twee Parijstoppers (Arc de Triomphe en Place de la Concorde) strekt zich de chique Champs Elysées uit; nu vol met luxe winkels, maar ook een laan die in het nationale geheugen gegrifd staat. www.champselysees.org.

Pont du Gard

Eerst was het een Romeins aquaduct bij Nîmes, daarna (ook) een brug. De arcade-etages van de overspanning zijn bijzonder ritmisch en bijgeschreven op de lijst van werelderfgoed. www.pontdugard.fr.

Château Vaux-le-Vicomte

Een meesterlijk paleiscomplex in vroege Lodewijk-XIV-stijl. Het enige dat zich qua esthetische pracht met het kasteel kan meten is het park eromheen, een schepping van Le Nôtre. www.vaux-le-vicomte.com.

Dorpen en steden

Een dorpsbezoek is een leuke dagbesteding tijdens uw vakantie. In sommige dorpen lijkt de laatste eeuwen nauwelijks iets te zijn veranderd. Wanneer u de titel 'les plus beaux villages de France' tegenkomt dan moet u zeker een kijkje nemen. Alleen de mooiste historische dorpen met monumenten zoals vakwerkhuizen en andere bezienswaardigheden mogen deze titel dragen. Wat altijd een mooie gelegenheid voor een dorpsbezoek is, is de wekelijkse marktdag.

Oude binnensteden

Wanneer u het centrum van een Franse stad binnengaat, is de kans groot dat u uw ogen uitkijkt. Er zijn dikwijls prachtige oude gebouwen. Veel binnensteden zijn al eeuwenoud. De ontwikkeling van de steden heeft niet stilgestaan. Vaak moet u door onaantrekkelijke buitenwijken om het mooie centrum te bereiken. Eenmaal ter plaatse hebt u de keuze uit onder andere winkelen, wandelen of op een terras zitten. Vaak is er wel wat te beleven. Vooral tijdens een evenement laat de stad zich van haar beste kant zien. Probeer daar bij te zijn!

Tips Parijs

Stad van de lente, van de herfst. Maar ook in de zomerdrukte geldt deze stad als absoluut hoogtepunt van kunst, cultuur, Franse geschiedenis en heerlijk eten en uitgaan. nl.parisinfo.com.

Avignon

Niet alleen Rome heeft het patent op de titel pausenstad. Ook Avignon wist deze titel binnen te slepen. Met als resultaat: kunstschatten, gotische bouwpracht en een schitterende binnenstad. www.avignon-tourisme.com.

Colmar

De renaissance van de Elzas is overduidelijk aanwezig in deze vakwerkstad, wijnstad en cultuurkern. Het centrum van Colmar is een vakwerkjuweel, de looierswijk een diamant extra. www.ot-colmar.fr.

Bordeaux

Geen andere Franse stad is deftiger. Werelderfgoed Bordeaux is statig, burgerlijk chic en voornaam, en de gebouwen tonen dat ook. Bovendien is dit hét wereldcentrum van goede wijn. www.bordeaux-tourisme.com.

Collonges-la-Rouge

Roodstenen muren waar de wijnrank over omhoog kruipt, schattige woontorentjes en rustieke panden, een bevallig kerkje; en dan is de sfeer van het mooiste dorpje van de Corrèze nog lang niet getekend. www.ot-pays-de-collonges-la-rouge.fr.

Eten en drinken

U weet dat Frankrijk een wijnland is. De smaak, de kleur en de samenstelling van een wijn is volledig afhankelijk van de streek. De grondsoort en de weersomstandigheden zijn bepalend voor de kwaliteit. Vraag in een restaurant naar de lokale wijn. U zult aangenaam verrast zijn over de smaak en over de prijs. Bent u in een wijngebied, stap dan vooral een 'cave' binnen. Meestal geldt: hoe onbekender de wijnstreek, hoe hartelijker de ontvangst.

Uit eten met kids

Naast allerlei uitstapjes is het in Frankrijk ook een verwennerij om uit eten te gaan. Het gaat er in een restaurant wel formeler aan toe dan wij gewend zijn. Zo zitten Franse kinderen rustig aan tafel en wachten ze tot ze van tafel mogen. Rennende en vooral schreeuwende kinderen kunnen rekenen op een boze blik of een opmerking. Wilt u niet te opgeprikt aan tafel zitten, kies dan bijvoorbeeld tussen de middag voor een crêperie. Daar is de sfeer over het algemeen losser en zijn ze meer gewend aan onrustig kindergedrag.

Voor de ware gourmand

Fransen hebben een uitstekende, goed ontwikkelde smaak. En daar kunt u volop van gaan genieten. Of u nu uit eten gaat of een bezoek brengt aan een supermarkt. U zult versteld staan van de hoge kwaliteit en van de ruime keuze aan producten. Veel restaurants toveren ware culinaire verrassingen op tafel. Elk gebied heeft natuurlijk zijn eigen specialiteiten. Bestelt u aan de Middellandse Zee een heerlijke bouillabaisse (vissoep). Voor kreeft en krab moet u in Bretagne zijn en voor oesters in Normandië of de Languedoc-Roussillon.

TipsVin de Bordeaux

Vanouds (met de Bourgogne) de wijnregio van Frankrijk. Vele grote kasteelnamen, vooral in de Haut-Médoc. Noordelijk van Bordeaux wachten zeer veel caves en wijnkastelen op verkenning. www.bordeaux.com.

Vin de Bourgogne

De wijngaarden zijn nergens zo versnipperd als in de Bourgogne. Op soms piepkleine gaarden worden de mooiste wijnen gemaakt - vaak van de pinot noirdruif, die het alleen hier zo perfect doet.

Champagne

Reims is een prima uitvalpunt om de wijngaarden te bezoeken die uiteindelijk de feestelijke champagnewijn opleveren. U kunt ook de koninklijke Champagneroute (600 km, bewegwijzerd) volgen. www.routeduchampagne.com.

Bouillabaise

De keuken van de Provence kan niet zonder dit 'voedsel der armen', een gekookte dan getemperde vismaaltijd (geen soep!) met diverse vissoorten. Tegenwoordig een exclusief gerecht met bouillon.

Foie-Gras de Périgord

De (vervette) ganzen- en soms ook eendenlever staat aan de basis van Frankrijks beroemdste paté en vooral in de Périgord weten ze hoe deze delicatesse extra verfijnd kan worden gemaakt. www.leveninluxe.nl/foiegras/index.html.

Kunst en cultuur

Na de deling van het Karolingische Frankenrijk in 888 begon de eigen geschiedenis van Frankrijk. De Honderdjarige Oorlog (1338-1453) met Engeland bracht Frankrijk de zege. De sterk geworden eenheidsstaat begaf zich daarna op de weg naar het absolutisme, dat zijn hoogtepunt kende onder de 'Zonnekoning' Louis XIV. Van de Revolutie in 1789 ging een grote impuls uit voor de gehele Europese burgerij. Door een staatsgreep (1799) keizer geworden, voerde Napoleon Bonaparte talrijke veldtochten uit in heel Europa. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg overwinnaar Frankrijk bij het verdrag van Versailles Elzas-Lotharingen terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het verzet verbitterd tegenstand aan het door Duitsland geïnstalleerde Vichy-regime. De naoorlogse periode werd goeddeels bepaald door het bewind van De Gaulle. Nu neemt Frankrijk het voortouw in de op de EU gerichte politiek. Het parlement bestaat uit de Sénat en de Assemblée Nationale. De president heeft vergaande bevoegdheden.

Natuur

Frankrijk heeft onder meer twee hooggebergten als natuurlijke grenzen: in het oosten de Alpen, in het zuiden de Pyreneeën. Het land is verder overwegend vlak tot heuvelachtig. Brede bekkens nemen een flink deel van het land in beslag. Grote rivieren als de Rhône, Seine en Loire banen zich een weg naar zee door dalen in het middelgebergte. Parijs, de kastelen aan de Loire en de badplaatsen aan de Mediterrane en Atlantische kust zijn maar een paar hoogtepunten in het toeristisch veelzijdige Frankrijk.

Uitgaan

De Franse jongeren gaan vooral in het weekeinde uit of op de vooravond van een feestdag. De discotheken zijn dan lekker druk. Dus ook voor u of de kinderen een leuke manier om kennis te maken met het Franse uitgaansleven. U vindt de dansgelegenheden meestal even buiten een stad of dorp. Als u een theatervoorstelling wilt bijwonen is het handig als u de taal goed spreekt. Dat geldt ook voor bioscopen waar films vaak zijn nagesynchroniseerd. Bij een concert of balletvoorstelling speelt de taalbarrière nauwelijks een rol. Hier kunt u dus volop genieten van de Franse cultuur.

Winkelen

Parijs behoort tot de belangrijkste modesteden ter wereld. Arques is de stad van het kristal en Lille staat bekend om het textiel, met name om het kantwerk. Naast chique warenhuizen heeft Parijs ook vele markten waaronder de beroemde vlooienmarkt (marché au puces) van Saint-Ouen. Voor kleding hoeft u niet per se naar Parijs. Ook in andere steden is kleding van dezelfde kwaliteit verkrijgbaar. De meeste plaatsen hebben minimaal een keer per week een markt waar ook lokale producten worden verkocht. Elke grote plaats heeft - meestal aan de rand - enorme supermarkten met een zeer uitgebreid assortiment. Typische souvenirs zijn kant, kristal, textiel, kaas, wijn en andere dranken.

Wintersport

Wat voor sneeuwbestemming zoekt u? De hoge Alpen zijn een begrip voor skiërs. Met meer dan 5800 km skipistes is dit het grootste wintersportgebied ter wereld. U kunt er de nieuwste, spectaculaire wintersporten uitproberen. Voor redelijk geprijsde skioorden met goede voorzieningen kunt u naar de Pyreneeën. De Vogezen zijn een echte familiebestemming en liggen bovendien dichtbij. Minder bekend zijn de winterse mogelijkheden in het hart van Frankrijk, in de Auvergne. Ondanks dat de bergen van de Jura niet zo hoog reiken, kunt u er als er sneeuw ligt prima skiën én langlaufen.

Zon, water en strand

Lekker naar het strand gaan is in Frankrijk geen probleem. Het land heeft een enorm lange kustlijn. De kustplaatsen langs het Kanaal liggen prettig dichtbij Nederland en er zijn kliffen te beklimmen. Dan is er de Atlantische kust. Het Bretonse gedeelte kent ruige stukken, maar ook intieme baaien en mooie zandstranden. De Zuid-Franse Atlantische kust is beroemd om de uitgestrekte zandstranden. Tot slot zijn er de populaire stranden van de Middellandse Zee. De Languedoc-Roussillon heeft mooie zandstranden terwijl de kusten van Côte Vermeillle en de Provence meer rotsachtig zijn.

Tips St-Tropez

Wat zoeken vijf miljoen jaarlijkse bezoekers in St-Tropez? Strand, uitgaansleven, watersport, kunst, de zomerzon en misschien wel Brigitte Bardot. De Côte d'Azur pur sang, dus. www.ot-saint-tropez.com.

Cannes

Ook voor en na het wereldberoemde filmfestival van Cannes is dit de plek waar de jet-set zich te buiten gaat. De rode lopers worden er steeds opnieuw uitgerold. www.cannes.fr.

Biarritz

Koningin van de stranden en strand van de koning', bad- en kuurplaats Biarritz in een notendop. In het uiterste zuidwesten van Frankrijk zorgen de schuimkoppen van de Atlantische Oceaan voor een surfersparadijs. www.biarritz.fr.

Les Sables-d'Olonne

Veruit de belangrijkste en levendigste badplaats aan de zonnige Côte de Lumière. Een stukje Vendéekust waar het elke zomer weer hectisch druk wordt. www.ot-lessablesdolonne.fr.

Corse, Côte Orientale

De westkust van Corsica heeft prachtige kleine strandjes, maar voor groots strandplezier op royale strandbaaien is de oostkust dé bestemming. De stranden rond Porto-Vecchio zijn beroemd. www.sudcorse.com.

Vooraf

Kleding

 • Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest hebt u nodig voor de koele avonden.
 • Neem comfortabele wandelschoenen mee. Aan de kust hebt u stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen.

Klimaat

 • De grootte van het land en de grote geografische verschillen zorgen dat er diverse klimaten zijn.
 • De westelijke helft heeft een zeeklimaat dat vergelijkbaar is met het klimaat in Nederland.
 • Langs de Atlantische kust zijn de zomers niet al te warm en de winters mild.
 • Naar het zuiden en het binnenland lopen de gemiddelde temperaturen geleidelijk op. De zon laat zich veelvuldig zien, maar stabiel is het weer niet; het hele jaar door komen neerslag en harde wind voor.
 • De oostelijke helft heeft meer een landklimaat. Dit geeft vooral 's winters regelmatig sneeuw.
 • Het zuidoosten kent een Middellandse-Zeeklimaat. De zomers zijn heet en zonnig met nu en dan een onweersbui. De winters zijn zacht en nat.
 • In het zuidoosten waait geregeld de mistral die in zuidelijke richting waait door het Rhônedal en langs de kusten van de Provence. Deze wind waait meestal een dag of vier achtereen. De mistral is een koude wind (aangenaam verkoelend in de zomer maar ijzig in de andere maanden) en zorgt voor mooie blauwe luchten.

Reisseizoen

 • Frankrijk is een bestemming voor alle seizoenen.
 • In het voor- en najaar kunt u vooral in het zuiden van Frankrijk aangename temperaturen treffen. Het mooie is dat u dan van een rustige (en vaak voordelige) periode geniet.
 • In de meeste berggebieden van Frankrijk valt genoeg sneeuw voor de wintersport.
 • Het populairste - en daarmee ook het drukste - reisseizoen is en blijft de zomer.
 • In de eerste helft van augustus gaan de meeste Fransen met vakantie en is het in toeristenplaatsen vaak extra druk.

Gezondheid

Medische zorg en veiligheid

 • De gezondheidszorg is van goede kwaliteit.
 • U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Frankrijk.

Europese gezondheidskaart

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Frankrijk. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

Geneesmiddelen

 • Apothekers, herkenbaar aan een groen kruis op een witte achtergrond, zijn geopend van ma t/m vr van 9-19 uur. Buiten deze tijden wordt altijd verwezen naar een 24-uursapotheek. De meeste geneesmiddelen zijn verkrijgbaar.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Teken
 • Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.
 • In bosrijke gebieden rond Metz, Nancy, Straatsburg en Mulhouse komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

Drinkwater

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als u het opschrift ‘Eau non potable' ('Geen drinkwater') tegenkomt, kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Voedsel

Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (lait cru), zoals sommige kazen.

Inentingen

 • Inentingen zijn niet verplicht voor Frankrijk.
 • In bosrijke gebieden rond Metz, Nancy, Straatsburg en Mulhouse komt tekenencefalitis voor. Als u in deze gebieden langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen in de periode van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt om door teken te worden gebeten, wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden.

Persoonlijk advies

Voor persoonlijk advies over inentingen kunt u terecht bij uw huisarts of een vaccinatiecentrum. Op www.lcr.nl (de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) vindt u de adressen van alle artsen en centra die aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

7-9 Rue Eblé
75007 Paris
Tel. +33 1 40 62 33 00
Open: ma t/m vr van 10.15-12.15 en van 13-16 uur.
frankrijk.nlambassade.org.

Nederlands consulaat

Ajaccio, Bordeaux, Brest, Calais, Le Havre, Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Parijs, Perpignan, Straatsburg,Toulouse en Montpellier. Alleen voor uitgiftes van een laissez-passer, paspoorten zijn uitsluitend op de ambassade in Parijs te verkrijgen.

Franse ambassade

Anna Paulownastraat 76
2518 BJ Den Haag
Tel. 070 312 58 00
www.ambafrance-nl.org.

Franse consulaat

Vijzelgracht 2
1017 HR Amsterdam
Tel. 020 530 69 69
Open: ma t/m vr van 9-12.30 uur, wo van 14-16 uur
www.consulfrance-amsterdam.org.

Handige websites

Toeristische informatie

Feestdagen en evenementen

Uitgaan, sport en recreatie

Vervoer

Overige

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden tot 10% korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.
 • U kunt ook 'all-inclusive' een auto huren in Frankrijk via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.
Verhuurlocaties

Auto's kunt u huren bij vliegvelden, stations en in de grote steden.

Voorwaarden
 • Om een auto te huren moet u 21 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs hebben. Vaak moet u ten minste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 • Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.

Documenten

Reisdocument

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

Voor Frankrijk is geen visum nodig.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: december 2015.

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.

Verzekering

 • Zowel voertuig als aanhanger moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart mee te voeren, maar de verzekering van het voertuig of aanhangwagen/caravan (als deze een eigen kenteken heeft) moet wel altijd kunnen worden aangetoond. Het is daarom raadzaam om de groene kaart, en een afzonderlijke voor de aanhangwagen/caravan, mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan.

Bijzonderheden

Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Douaneregels

Alcohol

Invoer vanuit een EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en
 • 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en
 • 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en
 • 110 liter bier

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of
 • 2 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22%
 • met daarnaast:
 • 4 liter niet-mousserende wijn en
 • 16 liter bier

Invoer vanuit Andorra

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 1,5 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% of
 • 3 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en
 • 5 liter niet-mousserende wijn

Betaalmiddelen

Invoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land vrij worden ingevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een niet-EU-land vrij worden ingevoerd tot het equivalent van € 10.000 (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000  moeten worden aangegeven.

Uitvoer

 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een EU-land vrij worden uitgevoerd.
 • Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen naar een niet-EU-land vrij worden uitgevoerd tot het equivalent van € 10.000  (inclusief cheques en bankwissels). Bedragen boven het equivalent van € 10.000  moeten worden aangegeven.

Tabak

Invoer vanuit een EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 800 sigaretten en
 • 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en
 • 200 sigaren en
 • 1 kg tabak

Invoer vanuit een niet-EU-land

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 200 sigaretten of
 • 100 cigarillo's ( maximaal 3 g per stuk) of
 • 50 sigaren of
 • 250 g tabak of
 • Een proportionele verdeling van bovenstaande producten.

Invoer vanuit Andorra

De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder:

 • 300 sigaretten of
 • 150 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) of
 • 75 sigaren of
 • 400 g tabak

Douaneregels diversen

Levensmiddelen

Invoer vanuit een EU-land

Levensmiddelen, fruit en bloemen mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor eigen gebruik.

Invoer vanuit Andorra

Levensmiddelen mogen ingevoerd worden tot een bedrag van € 300, personen onder de 15 jaar tot € 150, waaronder:

 • 1 kg koffie of 400 g koffie-extract
 • 200 g thee of 80 g thee-extract
 • 2,5 kg poedermelk
 • 3 kg gecondenseerde melk
 • 6 kg verse melk
 • 1 kg boter
 • 4 kg kaas
 • 5 kg suiker of suikerwaar
 • 5 kg vlees

Invoer vanuit een niet-EU-land
 • Er mag een beperkte hoeveelheid levensmiddelen voor 1 à 2 dagen ingevoerd worden.
 • Dierlijke producten mogen niet ingevoerd worden met uitzondering van producten afkomstig uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. In beperkte mate mogen deze ingevoerd worden als ze afkomstig zijn uit de Faeröer eilanden, Groenland en IJsland, mits bestemd voor eigen gebruik.

Geschenken

Invoer vanuit een EU-land

Geschenken mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits bestemd voor privégebruik.

Invoer vanuit Andorra
 • 75 g parfum
 • 375 ml eau de toilette
 • Geschenken mogen ingevoerd worden tot een waarde van € 900, voor personen onder de 15 jaar tot € 450.
Invoer vanuit een niet-EU-land
 • Geschenken mogen in- en uitgevoerd worden tot een waarde van € 430 als men via een lucht- of zeehaven het land inreist, personen onder de 15 jaar tot € 175 en overige reizigers tot een waarde van € 300.
 • Goud mag, naast persoonlijke juwelen, ingevoerd worden tot een gewicht van 500 g.
Uitvoer

Goud mag, naast persoonlijke juwelen, uitgevoerd worden tot een gewicht van 500 g.

Geneesmiddelen

Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken.

Medische verklaring
 • Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet men voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij zich hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden.
 • De verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Huisdieren

Elk land heeft regels voor invoer, inentingen en registratie van huisdieren. Op www.licg.nl is uitgebreide informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Geld

Munteenheid

Euro (EUR)

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels, tolwegen en bemande tankstations geaccepteerd. Ook de tol (péage) langs de tolwegen kan met een creditcard voldaan worden.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Bijzonderheden

Buitenlandse bankpassen en creditcards worden bij sommige onbemande tankstations niet geaccepteerd.

Onderweg

Route-informatie

Wegen en routes

 • Voor de bestemming Parijs, de westkust, de Dordogne en de Auvergne is de snelste route via Gent/Lille of Mons/Valenciennes.
 • Richting het oosten, het zuiden en de Middellandse Zee is beste route via Luxemburg/Nancy (in verband met de goedkope brandstof in Luxemburg en omdat pas voorbij Nancy tol wordt geheven).

Alternatieve routes

 • Voor de route A1 - A6: de A26 (vanuit België via Lille de A1 afrijden, bij Arras de borden A26 Reims/Lyon volgen).
 • Voor de Boulevard Périphérique: A86 ten oosten van Parijs of de A104 en de N104.
 • Voor de A6 Parijs - Beaune: de A5 tussen Melun en Langres.
 • Voor de A6 Dijon - Lyon: de A39 Dijon - Bourg-en-Bresse.
 • Voor de A7 Lyon-Marseille richting Spanje: via A71/A75 Clermont-Ferrand of via A10/A71 of A20 Limoges.
Bison Futé
 • Bison Futé is een initiatief van de Franse overheid om het hoofdwegennet te ontlasten. Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen. De route is dan wel langer maar met minder kans op files.
 • Bison Futé-routes zijn bewegwijzerd met groene richtingborden met naast de plaatsnaam het woord 'Bis' of Itinéraire Bis in een geel vakje.
 • Meer informatie: bison-fute.gouv.fr.

Nieuwe wegen

A750 tussen de aansluiting A75 en Montpellier. Oplevering verwacht eind 2015.

Werkzaamheden

 • A9 Orange - Spanje (beide richtingen): bij Montpellier. Oplevering eind 2017.
 • A71 Orléans - Clermont-Ferrand: bij Vierzon. Derde rijstrook opgeleverd in juli 2015. Geen werkzaamheden meer.

Rijverbod vrachtwagens

 • Voor vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 7.500 kg geldt in Frankrijk een rijverbod van zaterdag 22 uur tot zondag 22 uur. Dit rijverbod geldt ook van 22 uur op de vooravond van een feestdag tot 22 uur op de feestdag zelf.
 • In juli en augustus is op een aantal zaterdagen ook overdag een rijverbod voor vrachtwagens van kracht. Hetzelfde geldt voor een aantal dagen in februari en maart. Op bison-fute.gouv.fr staan de exacte data en tijden.
 • Er gelden uitzonderingen voor vrachtwagens met bederfelijke waar, levend vee e.d.

Tunnels

De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Bijzonderheden

Om het vakantieverkeer beter in banen te kunnen leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote drukte op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten óf om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Frankrijk kent geen landelijke pechhulpdienst zoals de ANWB in Nederland. In geval van pech schakelt de ANWB voor u de lokale wegenhulp in. Die schakelt vervolgens een sleepdienst in om uw auto naar een garage te slepen. Aldaar volgt mogelijk een reparatie (tijdens openingstijden van de garage).
 • Om veiligheidsredenen mag er niet gesleuteld worden langs de péage (tolweg).
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Frankrijk rekenen op:
  • Begeleiding en bemiddeling in de hulpverlening.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Autotrein

Binnen Frankrijk

Vanaf Parijs rijdt een autoslaaptrein naar Avignon, Biarritz, Bordeaux, Briançon, Brive, Fréjus, Lyon, Marseille, Narbonne, Nice, Toulon en Toulouse.

Informatie

Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht bij de Treinreiswinkel in Leiden, www.treinreiswinkel.nl.

Brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar
opm.

Euro 95 (loodvrij)

SP95-E10 / Sans plomb 95

Goed

(A)

Superplus 98 (loodvrij)

Super sans plomb 98

Goed

(B)

Diesel

Diesel / Gazole

Goed


Lpg GPL / LPG / Autogas Goed
(C)
Aardgas
GNvert / CNG
Zeer beperkt
(D)

Bio-ethanol

E85

Redelijk

(E)

 • A: Gewone Euro 95 is langs de snelweg nauwelijks meer te verkrijgen en vervangen door E10 (bevat 10% bijmenging van bio-ethanol). Let op: Controleer voor de reis of het voertuig geschikt is voor rijden op E10 via www.e10check.nl. Voor auto's en motoren die niet op E10 kunnen rijden, adviseert de ANWB de premiumbrandstof Super sans plomb 98 te tanken indien Euro 95 niet meer aan de pomp te verkrijgen is. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan ongestraft worden gebruikt in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.
 • B: Loodvrij 98 heet bij BP 'Super Green'.
 • C: Lpg is momenteel bij meer dan 1700 tankstations verkrijgbaar in Frankrijk. Ga voor een overzicht van lpg-tankstations in Frankrijk naar www.mylpg.eu of stations.gpl.online.fr. Zie ook www.cfbp.fr voor meer informatie. Om lpg te kunnen tanken is voor een lpg-installatie met een Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) een Italiënippel (dish) nodig. Deze is onder meer verkrijgbaar bij webwinkel.anwb.nl onder de naam 'Gasnippel Italië'. (In België en Duitsland is een Europanippel (acme) nodig). Let op: voertuigen met een lpg-installatie zonder veiligheidsventiel mogen niet parkeren in ondergrondse parkeergarages.
 • D: Aardgas is bij ongeveer 40 tankstations verkrijgbaar. Op www.cngnet.nl, www.gnvert-gdfsuez.com en cngeurope.com wordt een overzicht gegeven van de aardgasvulstations in Frankrijk. Gebruik de app CNG Net voor IOS of Android om te zoeken naar tanklocaties in de buurt of in een bepaalde plaats.
 • E: Bio-ethanol is bij ongeveer 660 tankstations verkrijgbaar. Zie www.bioethanolcarburant.com voor meer informatie.
Goedkoper tanken
 • In Frankrijk is tanken over het algemeen het goedkoopst bij de tankstations die zijn verbonden aan grote supermarkten (zoals Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq en Super U). Let op borden met 'centre commercial' om deze supermarkten te vinden. Buiten de openingstijden van de supermarkten zijn deze tankstations meestal onbemand.
 • Vooral diesel is bij tankstations langs auto(snel)wegen en tolwegen aanzienlijk duurder dan bij tankstations langs gewone wegen.
 • Kijk voor tankstations met de laagste prijzen in een bepaalde plaats op www.carbeo.com of gebruik de app Carbeo France voor IOS of Android.
Openingstijden tankstations
 • Langs de autoroutes zijn de meeste tankstations dag en nacht open.
 • Ook langs de routes nationales zijn er tankstations met een 24 uursservice, maar de meeste zijn geopend van 7-19 of 22 uur.
 • Langs de kleinere wegen en binnen de bebouwde kom van kleine plaatsjes zijn tankstations soms tussen 12 en 14 uur gesloten.
 • De openingstijden van tankstations die behoren tot een groot winkelcentrum of een hypermarché, zijn afgestemd op die van de winkels ter plekke.
 • Houd er rekening mee dat, behalve langs de autoroutes, veel tankstations op zondag zijn gesloten.
Betalen
 • Bij vrijwel alle tankstations kan tijdens de gewone openingstijden worden betaald met contant geld.
 • Ook de meeste bankpassen (met Maestrologo) of creditcards (Visa en Mastercard) worden aan de kassa geaccepteerd.
 • Bij de aardgasstations van GNVERT kan worden betaald met een creditcard.
Tankautomaten
 • Bij permanent onbemande tankstations met tankautomaten (station-service automatique, pompe sans exploitant) kan over het algemeen worden betaald met een bankpas (met Maestrologo) of een creditcard (Visa en Mastercard). Nederlandse bankpassen en creditcards blijken echter soms niet bruikbaar.
 • Houd er rekening mee dat op zondag (en in sommige plaatsen ook op zaterdag) in Frankrijk veel tankstations onbemand zijn en dat bij de tankautomaten soms niet kan worden betaald met een Nederlandse bankpas met het Maestrologo. Vaak kan wel worden betaald met een creditcard.
 • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
Reservebrandstof

Er mag maximaal 10 liter motorbrandstof in een reservetankje worden ingevoerd.

Elektrisch rijden
 • Frankrijk heeft momenteel ongeveer 5160 bornes de recharge oftewel oplaadpunten (bron: chargemap.com), waarvan de meeste zich in Parijs en andere grote steden bevinden. (Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 6000 volgens chargemap.com.)
 • Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Frankrijk vergt planning en voorbereiding.
 • Een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten is onder andere te vinden op chargemap.comopenchargemap.org en www.oplaadpunten.nl.
 • Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten op chargemap.comwww.oplaadpunten.nlwww.plugsurfing.com en openchargemap.org of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android) of de mobiele website oplaadpalen.nl.

Milieuzones

 • Voor zover bekend zijn op dit moment in Franse steden nog geen milieubeperkende maatregelen getroffen die voor buitenlandse bezoekers van belang zijn om te weten.
 • In enkele departementen wordt een Ecotaxe geheven, maar dit geldt alleen voor vrachtvervoer.
Parijs
 • In geval van extreme luchtvervuiling kunnen de autoriteiten in Parijs besluiten om het centrum tijdelijk af te sluiten, afwisselend geldend voor auto's met kentekens die eindigen op een even of een oneven nummer. Deze maatregel wordt van tevoren aangekondigd in de media en op borden boven de wegen. Uitgezonderd zijn: elektrische auto's, hulpdiensten en openbaar vervoer.
 • Deze maatregel geldt vooralsnog niet voor buitenlandse voertuigen.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Frankrijk kent geen landelijke pechhulpdienst zoals de ANWB in Nederland. In geval van pech schakelt de ANWB voor u de lokale wegenhulp in. Die schakelt vervolgens een sleepdienst in om uw auto naar een garage te slepen. Aldaar volgt mogelijk een reparatie (tijdens openingstijden van de garage).
 • Om veiligheidsredenen mag er niet gesleuteld worden langs de péage (tolweg).
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Frankrijk rekenen op:
  • Begeleiding en bemiddeling in de hulpverlening.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Route-informatie

Wegen en routes

 • Voor de bestemming Parijs, de westkust, de Dordogne en de Auvergne is de snelste route via Gent/Lille of Mons/Valenciennes.
 • Richting het oosten, het zuiden en de Middellandse Zee is beste route via Luxemburg/Nancy (in verband met de goedkope brandstof in Luxemburg en omdat pas voorbij Nancy tol wordt geheven).

Alternatieve routes

 • Voor de route A1 - A6: de A26 (vanuit België via Lille de A1 afrijden, bij Arras de borden A26 Reims/Lyon volgen).
 • Voor de Boulevard Périphérique: A86 ten oosten van Parijs of de A104 en de N104.
 • Voor de A6 Parijs - Beaune: de A5 tussen Melun en Langres.
 • Voor de A6 Dijon - Lyon: de A39 Dijon - Bourg-en-Bresse.
 • Voor de A7 Lyon-Marseille richting Spanje: via A71/A75 Clermont-Ferrand of via A10/A71 of A20 Limoges.
Bison Futé
 • Bison Futé is een initiatief van de Franse overheid om het hoofdwegennet te ontlasten. Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen. De route is dan wel langer maar met minder kans op files.
 • Bison Futé-routes zijn bewegwijzerd met groene richtingborden met naast de plaatsnaam het woord 'Bis' of Itinéraire Bis in een geel vakje.
 • Meer informatie: bison-fute.gouv.fr.

Nieuwe wegen

A750 tussen de aansluiting A75 en Montpellier. Oplevering verwacht eind 2015.

Werkzaamheden

 • A9 Orange - Spanje (beide richtingen): bij Montpellier. Oplevering eind 2017.
 • A71 Orléans - Clermont-Ferrand: bij Vierzon. Derde rijstrook opgeleverd in juli 2015. Geen werkzaamheden meer.

Rijverbod vrachtwagens

 • Voor vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 7.500 kg geldt in Frankrijk een rijverbod van zaterdag 22 uur tot zondag 22 uur. Dit rijverbod geldt ook van 22 uur op de vooravond van een feestdag tot 22 uur op de feestdag zelf.
 • In juli en augustus is op een aantal zaterdagen ook overdag een rijverbod voor vrachtwagens van kracht. Hetzelfde geldt voor een aantal dagen in februari en maart. Op bison-fute.gouv.fr staan de exacte data en tijden.
 • Er gelden uitzonderingen voor vrachtwagens met bederfelijke waar, levend vee e.d.

Tunnels

De ANWB en haar zusterclubs hebben veelgebruikte tunnels in Europa getest. Kijk voor een testoverzicht op www.anwb.nl/verkeer/buitenland/tunnels.

Bijzonderheden

Om het vakantieverkeer beter in banen te kunnen leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote drukte op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten óf om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg neemt u contact op met de ANWB Alarmcentrale: tel. +31 70 314 14 14.
 • Advies voor goede dekking: Wegenwacht Europa Standaard.
 • Frankrijk kent geen landelijke pechhulpdienst zoals de ANWB in Nederland. In geval van pech schakelt de ANWB voor u de lokale wegenhulp in. Die schakelt vervolgens een sleepdienst in om uw auto naar een garage te slepen. Aldaar volgt mogelijk een reparatie (tijdens openingstijden van de garage).
 • Om veiligheidsredenen mag er niet gesleuteld worden langs de péage (tolweg).
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa

 • Er zijn drie pakketten voor pechhulp in Europa.
  • Bij Wegenwacht Europa Instap is geen vervangend vervoer inbegrepen.
  • Bij Wegenwacht Europa Standaard hebt u recht op maximaal 21 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur).
  • Bij Wegenwacht Europa Compleet hebt u recht op maximaal 35 dagen vervangend vervoer (alleen indien reparatie niet mogelijk is binnen 48 uur), haal- en brengservice vervangende auto, rechtsbijstand verkeer voor het gezin en hotelservice bij pech onderweg.
 • U kunt in Frankrijk rekenen op:
  • Begeleiding en bemiddeling in de hulpverlening.
  • Toezending van onderdelen.
  • Indien nodig repatriëring van uw auto naar Nederland, als reparatie binnen 48 uur ter plaatse niet mogelijk is.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. 088 269 22 22.

Toltrajecten en toltarieven.

 • De meeste autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen.
 • Op www.autoroutes.fr rekent een tolcalculator de totaalprijs uit van begin- tot eindpunt.
 • De in Frankrijk gehanteerde tariefklassenindeling is geldig op alle tolwegen.
Tariefklassen

Uitgebreide informatie over de tariefklassen vindt u op www.autoroutes.fr/fr/classification-des-vehicules.htm.

Klasse 1

Auto's, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 2

Auto's, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 3

Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter, of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.

Klasse 4
 • Voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter, of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg.
 • Voor de tarieven verwijzen wij u naar www.autoroutes.fr.
Klasse 5

Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangertje).

Gehandicapten
 • Auto's of busjes die qua afmeting tot klasse 2 behoren, maar die aantoonbaar via een vermelding op kenteken of rijbewijs voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast en ingericht, worden gerekend onder klasse 1.
 • Het voertuig dient bij voorkeur duidelijk zichtbaar van een gehandicaptenparkeerkaart of rolstoelsticker te zijn voorzien.
 • U moet een Europese gehandicaptenkaart kunnen tonen.
 • U kunt zich bij de tolstations met de vereiste papieren aanmelden bij de bemande tolhokjes. In het geval van automatische tolpoorten vraagt u via de informatieknop om assistentie. Om discussie aan de tolpoort te voorkomen, zou u een print kunnen meenemen met de informatie voor gehandicapten. U kunt hiervoor een pdf downloaden op www.autoroutes.fr/fr/classification-des-vehicules.htm.
 • Campers zwaarder dan 3500 kg worden altijd tot categorie 3 gerekend.
Dakkoffers
 • Accessoires zoals een dakkoffer of dakimperiaal hebben geen invloed op de berekening van de totale hoogte en het tarief. Ook bij de automatische tolpoorten is dit zo. 
 • Mocht het toch voorkomen dat het verkeerde tarief berekend wordt, dan is het mogelijk om assistentie in te schakelen via de intercom bij de ticketautomaat. Als u een eventueel teveel betaald bedrag wil terugvorderen, kan er (ook naderhand) contact worden opgenomen met de betreffende tolmaatschappij. De contactgegevens staan op het ticket. Het is belangrijk het ticket als bewijs mee te sturen naar de tolmaatschappij.
Betalen
 • U kunt contant betalen in een automaat bij de meeste tolpoortjes. Bij sommige automaten kunt u munten in een mand werpen. Let op de blauwe bordjes met muntstukken erop, hier kunt u contant betalen.
 • Bij poortjes waar zowel een oranje 't' als een groene pijl staan aangegeven, kan iedereen terecht.
 • Bemande tolpoorten komen steeds minder voor, maar als er iets mis gaat kunt u via een knop altijd om hulp vragen.
 • Het snelst en makkelijkst kunt u betalen met een creditcard (pincode is niet nodig). U kunt dan terecht bij alle poortjes behalve die exclusief bestemd zijn voor télépéage (aangegeven met alleen een oranje 't'). Geaccepteerd worden onder andere Visa (ANWB Visacard), Euro-/Mastercard, Diners Club en American Express. Neem voor de zekerheid contant geld mee voor het geval een creditcard niet werkt.
 • U kunt niet betalen met een prepaid-creditcard (carte de crédit prépayée).
 • In beperkte mate kunt u ook met een Nederlandse bankpas terecht zonder het ingeven van de pincode. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestro-logo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen verschilt per tolmaatschappij en geldt vooralsnog met name voor de wegen van tolmaatschappij SANEF, in de driehoek tussen Calais, Caen en Straatsburg. Het is dan ook raadzaam altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.
 • Op een (nog) zeer beperkt aantal trajecten kan bij de automaten uitsluitend betaald worden met creditcard of via Télépéage, dus niet contant of met een Nederlandse bankpasDat is bijvoorbeeld het geval op een stuk van de A63 van Irun richting Bordeaux. Mocht dit tot problemen leiden omdat u bijvoorbeeld uitsluitend contant geld heeft, dan kan assistentie worden gevraagd via de intercom.
Télépéage
 • Télépéage, ook wel Liber-t genoemd, is een vorm van rekeningrijden. Het systeem is in principe geldig op elke Franse tolweg en handig voor wie vaak op de Franse autoroutes rijdt. Ook buitenlanders kunnen gebruikmaken van dit systeem. 
 • Een elektronisch kastje (tolbadge) in de auto maakt het mogelijk dat bestuurders gebruik kunnen maken van de exclusieve télépéage-poorten. Dit kan in het drukke seizoen lange wachttijden besparen.
 • Vaak laten de voor Liber-t gereserveerde tolpoortjes alleen voertuigen (met aanhangwagen of caravan) door die niet hoger zijn dan twee meter. De nieuwste Liber-t-poortjes herkennen wel hogere voertuigen en aanhangers.
 • De tolmaatschappijen hanteren verschillende tarieven. De kosten bedragen (naast de geldende toltarieven) eenmalig circa € 10 voor de tolbadge en circa € 2,50 abonnementskosten per maand (u betaalt dit alleen in de maanden dat de tolbadge wordt gebruikt).
 • Met de tolbadge kun je ook gebruikmaken (betalen) van meer dan 250 Franse parkeerterreinen en -garages.
 • De tolbadge is verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via www.anwb.nl/tolfrankrijk. ANWB-leden krijgen korting.
Informatie en klachten
 • Informatie over tolmaatschappijen, autoroutes en toltarieven, tevens klachtenafhandeling mits schriftelijk ingediend (eventueel met meesturen kopie van bonnetjes waar de klacht over gaat):
  ASFA (Association des Sociétés Françaises d'Autoroute)
  3, rue Edmond Valentin
  75007 Paris
  www.autoroutes.fr
 • Informatie over de télépéage: www.telepeagelibert.com.
Toltarieven doorreisroutes

Tarieven (1-6-2015) in euro's.

 

klasse 1

klasse 2

klasse 3

klasse 5

Lille - Nantes (A1/A2-A11)

52,30 79,00

118,70

31,50

Lille - Paris - Bordeaux - Spaanse grens (A1-A10-A63)

83,90

128,80

205,30

50,20

Lille - Paris - Bordeaux (A1/A2-A10)

70,50

108,30

159,50

42,60

Lille - Paris - Cahors (A1-A10-A71-A20)

42,20

63,20

95,00

25,00

Lille - Paris - Clermont-Ferrand (A1-A10-A71)

52,60

80,80

124,10

31,60

Lille - Paris - Clermont-Ferrand - Pézenas - Spaanse grens (A1-A10-A71-A75-A9)

71,95

110,35

175,70

43,35

Lille - Reims - Lyon - Albertville (A1-A26-A31-A39)

62,30

92,70

150,00

36,80

Lille - Paris - Lyon - Nice (A1/A2-A6-A7-A8)

91,10

140,00

206,30

54,10

Lille - Paris - Lyon - Spaanse grens (A1/A2-A6-A7-A9)

91,35

140,65

207,50

54,35

Lille - Reims - Lyon - Spaanse grens (A1-A26-A5-A6-A7-A9)

97,75

149,35

221,90

58,05

Luxemburg - Albertville (A31-A39-A40-A41)

34,20

51,20

86,90

20,60

Luxemburg - Nice (A31-A6-A7-A8)

71,80

111,70

164,60

43,00

Luxemburg - Spaanse grens (A31-A6-A7-A9)

72,05

112,35

165,80

43,25

Mulhouse - Spaanse grens (A36-A6-A7-A9)

78,75

118,65

176,20

49,85

Toltarieven afzonderlijke trajecten

Tarieven (1-1-2015) in euro's.

wegnr.

traject

klasse 1

klasse 2

klasse 3

klasse 5

A1

Lille - Paris

16,10

23,20

34,90

9,50

 

Lille - afslag A1-A29

4,70

7,60

11,30

3,10

A2

Valenciennes - Paris

13,90

20,50

30,70

8,20

A4

Paris - Reims

10,50

15,90

24,30

6,60

 

Reims - Metz (A31)

13,60

20,80

31,70

8,60

 

Metz (A31) - Strasbourg

13,00

20,10

29,20

7,70

A5

Paris - Troyes

9,60

15,10

23,90

5,60

 

Troyes - Langres

8,20

12,80

19,80

5,00

 

Paris - Lyon

34,30

53,10

83,70

20,70

A6

Paris - Auxerre-Sud

9,10

14,50

22,50

5,70

 

Paris - Beaune

21,20

32,80

50,60

12,70

 

Paris - Lyon

33,30

52,10

81,30

19,80

A7

Lyon - Valence-Nord

7,20

11,20

16,60

4,60

 

Lyon - Orange

16,50

25,50

35,50

9,80

 

Lyon - Marseille

24,50

38,50

51,70

14,60

A8

Lyon - Aix-en-Provence

24,50

38,50

51,70

14,60

 

Aix-en-Provence - Cannes

14,20

21,70

31,70

8,50

 

Aix-en-Provence - Nice

17,20

26,20

38,40

10,20

 

Aix-en-Provence - Menton (Italiaanse grens)

21,00

32,00

46,80

12,50

A9

Lyon (A7) - Montpellier

24,80

38,90

53,50

14,70

 

Montpellier - Le Perthus (Spaanse grens)

16,70

26,00

37,10

9,90

 

Narbonne-Sud - Spaanse grens

8,45

13,35

19,10

5,05

A10

Paris - Orléans (A71)

10,30

15,90

23,90

6,10

 

Paris - Tours (via Orléans)

22,40

35,30

52,60

13,40

 

Tours - Bordeaux

32,00

49,80

72,00

19,70

 

Paris - Bordeaux

54,50

85,10

124,60

33,10

A11

Paris - Le Mans

17,80

28,10

42,50

11,10

 

Paris - Nantes

36,20

55,80

83,80

22,00

A14 La Défense - Orgeval 8,20 16,30 29,00 4,20

A13

Paris - Rouen

6,20

9,70

13,50

4,10

 

Rouen - Caen

8,90

13,20

18,10

5,10

A16

Boulogne s/mer - Amiens (A29)

11,20

17,00

2410

690

 

Amiens (A29) - Paris

8,00

10,40

20,00

4,50

 

Boulogne s/mer - Paris

20,60

30,10

42,40

12,40

A19 Sens (A5) - Artenay (A10) 18,30 27,60 38,20 9,30
A20

Brive-la-Gaillarde - Montauban

12,70

19,70

29,20

7,60

A26

Lille/Lens - Calais

7,40

10,70

15,20

4,10

 

Lille - Reims

15,30

22,70

32,10

9,10

 

Reims - Troyes (A5)

9,70

14,30

23,80

5,60

A28

Rouen - Tours

33,80

55,10

79,10

20,70

A29

Autoroute A1 - Amiens

2,80

4,30

6,10

1,80

 

Autoroute A1 - Saint-Quentin

2,70

4,30

5,90

1,70

 

Amiens -Pont de Normandie

27,20

37,20

49,00

10,20

A31

Toul - Langres-Sud

8,60

13,40

21,20

5,20

 

Langres-Sud - Dijon (Crimolois)

5,20

7,60

12,10

3,10

A31/A6

Dijon - Lyon

14,60

22,60

34,80

8,60

 

Toul - Lyon

30,10

47,00

74,50

18,20

A36

Mulhouse (grens D) - Besançon-Nord

10,30

15,90

25,70

6,00

A36/A6

Mulhouse - Lyon

29,60

46,10

73,20

17,60

A36

Mulhouse - Dole (A39)

13,60

21,10

34,10

8,10

A39

Dijon (Crimolois) - Dole

3,20

4,60

7,40

1,80

 

Dole - Viriat (A40)

8,70

13,90

21,70

5,40

A40

Toul (A31) - Genève (via A39 Dijon-Viriat)

37,30

56,90

94,70

22,80

  Viriat (A39) - Pont d'Ain (A40) 2,50 3,70 5,70 1,20
 

Pont-d'Ain - Genève

11,30

18,50

28,00

7,10

 

Paris (A6) - Genève

44,00

69,50

108,60

26,90

 

Toul (A31) - Genève (via A6 Mâcon-Nord)

40,10

63,60

98,80

24,20

A41

Genève (A40/A41) - Annecy

6,70

11,10

17,20

3,60

 

Annecy-Nord - Chambéry-Nord

4,60

6,70

9,40

2,10

 

Chambéry - Grenoble

5,80

8,50

12,00

2,80

A42

Lyon - Genève (A42/A40)

15,80

25,40

39,20

9,70

A43

Lyon - Chambéry

13,10

20,50

29,40

6,10

 

Chambéry - Modane (naar Fréjustunnel)

12,30

18,10

34,50

6,80

A43/430

Chambéry - Albertville

5,20

8,20

11,30

2,70

A48

Lyon - Grenoble

10,40

16,80

23,00

5,30

A49

Valence - Grenoble

8,90

13,90

19,10

4,20

A50

Aubagne - Toulon

4,10

6,40

9,00

2,50

A51

Aix-en-Provence - La Saulce (Gap)

12,80

18,80

27,40

7,70

A52

Aix-en-Provence - Aubagne

3,70

5,60

8,40

2,30

A54

Aix-en-Provence - Arles

4,40

6,70

9,80

2,50

 

Nîmes-Ouest - Arles

1,70

2,40

3,80

1,10

A57

Toulon - Cannet-des-Maures

3,90

6,00

8,90

2,30

A61

Toulouse - Narbonne-Sud

12,40

19,40

28,70

7,30

A62

Bordeaux - Toulouse

19,10

30,20

44,00

11,80

A63

Bordeaux - Hendaye (Spaanse grens)

10,90

16,30

41,10

6,30

A64

Bayonne - Toulouse

19,40 31,20 44,80

12,10

A62/A65

Bordeaux - Pau

25,90

39,20

58,40

14,10

A66

Toulouse - Pamiers

5,50

8,40

12,50

3,40

A68 Toulouse - Albi 1,40 2,00 3,10 1,00

A71

Paris (A10) - Vierzon-Nord (A20)

19,40

29,60

44,70

11,50

 

Paris (A10) - Clermont-Ferrand

36,50

57,60

89,20

22,10

A72

Clermont-Ferrand - Saint-Étienne

10,70

17,10

25,10

6,30

A77

Paris (A6) - Cosne-sur-Loire

11,50

17,90

28,10

7,50

A81

Le Mans (A11) - Rennes

10,60

15,90

23,90

6,40

A83

Nantes - Niort (A10)

10,10

15,60

22,40

6,00

A85

Angers (A11) - Tours

9,60

14,00

21,70

5,80

 

Tours - Vierzon-Nord (A71/A20)

11,20

17,90

27,50

6,70

A88/A28 Caen - Le Mans 15,90 26,10 38,10 9,60

A89

Bordeaux - Brive-la-Gaillarde

17,1

26,70

38,90

10,50

 

Brive-la-Gaillarde - Clermont-Ferrand

12,40

20,20

28,80

7,70

A837

Saintes - La Rochelle

3,90

5,90

9,00

2,20

Toltarieven bruggen en tunnels

Tarieven per 01-6-2015, in euro's.

 

klasse 1

klasse 2

klasse 3

klasse 5

Viaduc de Millau (juni t/m augustus)

9,10

13,70

25,10

4,60

Viaduc de Millau (september t/m mei)

7,30

10,90

25,10

4,60

Pont de Normandie

5,40

6,20

6,70

gratis

Pont de Tancarville

2,50

3,20

3,80

gratis

Pont île de Ré (12-9 t/m 19-6)

8,00

8,00

18,00

3,00

Pont île de Ré (20-6 t/m 11-9)

16,00

16,00

18,00

3,00

Tunnel de Puymorens (Pyreneeën)

6,60

13,50

22,10

4,00

Tunnel Maurice-Lemaire (Vogezen)

8,00

17,20

38,60

5,60

Tunnel Prado-Carénage (Marseille) 2,80 2,80 n.v.t. 2,80
Tunnel du Somport (naar Spanje), tolvrij - - - -

Toltarieven Tunnel Duplex
 • De tarieven van deze tunnel op de tweede ringweg A86 bij Parijs variëren afhankelijk naar gelang dag en tijdstip. 
 • De tolprijzen lopen op van 7 euro in de daluren, weekeinden en feestdagen, tot 10,50 euro tijdens de drukste uren. 's Avonds tussen 22 en 00.00 uur bedraagt het tarief 2,50 euro, en 's nachts van 00.00 tot 6.00 uur 1,50 euro. 
 • De Duplex tunnel is verboden voor motoren en voertuigen hoger dan 2 m, op gas of zwaarder dan 3.500 kg.
Toltarieven Mont-Blanc- en Fréjustunnel

Tarieven (vanuit Franse zijde) per 1-6-2015, in euro's.

 

Mont-Blanctunnel

Fréjustunnel

Personenauto's tot 2 m hoog

Enkel 43,50, retour 54,30

Enkel 43,50, retour 54,30

Personenauto's tot 3 m hoog

Enkel 57,60, retour 72,30

Enkel 57,60, retour 72,30

Motoren

Enkel 28,80, retour 36,10

Enkel 28,80, retour 36,10

Tarieven (vanuit Italiaanse zijde) per 1-6-2015, in euro's.

 

Mont-Blanctunnel

Fréjustunnel

Personenauto's tot 2 m hoog

Enkel 44,20, retour 55,20

Enkel 44,20, retour 55,20

Personenauto's tot 3 m hoog

Enkel 58,50, retour 73,50

Enkel 58,50, retour 73,50

Motoren

Enkel 29,30, retour 36,70

Enkel 29,30, retour 36,70

 • De aangegeven hoogte is exclusief dakbagage.
 • Er is geen toeslag voor een caravan of (motor)zijspan.
 • Bij een auto met caravan is het hoogste punt van de combinatie bepalend voor de prijsklasse.
 • Een retour is 7 dagen geldig.

Veerdiensten

Veerdiensten naar Corsica
route vaartijd rederij

Nice - Ajaccio

± 6,15 uur Corsica & Sardinia Ferries

Toulon - Ajaccio

± 6,30 uur Corsica & Sardinia Ferries
Nice - Bastia
± 5 uur
Corsica & Sardinia Ferries

Toulon - Bastia

± 8 uur Corsica & Sardinia Ferries

Toulon - IIle Rousse

± 6,30 uur Corsica & Sardinia Ferries
Marseille - Ajaccio
± 10-12 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Marseille - Propriano
± 13 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Marseille - Bastia
± 10-11,45 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Marseille - Ile Rousse
± 12 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Marseille - Porto Vecchio
± 13,5 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Nice - Calvi
± 5,45 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Nice - Ile Rousse
± 4,05 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Livorno - Bastia
± 4,05 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Savona - Bastia
± 5,25 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Savona - Calvi
± 6,15 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Genua - Basti
± 10 uur
Corsica & Sardinia Ferries
Santa Teresa Gallura - Bonifacio
± 50 min
Corsica & Sardinia Ferries
Tarieven

De prijzen zijn onder meer afhankelijk van de bezetting, het moment van boeken en de reisperiode.

Informatie en tickets

Corsica & Sardinia Ferries: nl.corsicaferries.com.

Verkeersdrukte

Files vermijden

Drukke wegen

Met uitzondering van de altijd drukke ringweg (Boulevard Périphérique) van Parijs is het met name in de zomerperiode extra druk op de volgende wegen:

Snelwegen
 • A6 Parijs - Lyon / knelpunten bij Dijon, Beaune, Macôn, Villevranche sur Saône, en Lyon.
 • A7 Lyon - Marseille / knelpunten bij Vienne, Valence en Montélimar
 • A8 Aix-en-Provence - Italiaanse grens / knelpunt bij Aix-en-Provence.
 • A9 Montpellier - Perpignan / knelpunten bij Montpellier, Béziers, Narbonne, en bij de Spaanse grens.
 • A10 Parijs - Bordeaux / knelpunten bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.
 • A31 Luxemburg - Nancy / knelpunten bij de Luxemburgse grens, Thionville, Metz, en Nancy.
 • A46/N346 Ringweg Lyon / knelpunt tussen Mions en aansluiting A7 Châlon-sur-Saône.
 • A61 Bordeaux - Narbonne / knelpunt bij Narbonne.
 • A63/N10 Bordeaux - Spaanse grens / knelpunten bij St.-Geours-de-Maremme en de Spaanse grens.
 • A71 Orléans - Clermont-Ferrand / knelpunt bij Clermont-Ferrand.
 • A75 Clermont-Ferrand - Montpellier / knelpunten bij Millau en Lodève.
Routes nationales
 • N11, bij La Rochelle.
 • N20, bij Foix.
 • N136, ringweg Rennes.
 • N165, tussen Vannes en Nantes.

Drukke dagen 2016

 • In de zomerperiode is het op alle zaterdagen druk op de wegen in Frankrijk. Op die zaterdagen staan er meestal honderden kilometers file. Het wordt daarom aangeraden om dan niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag.
 • Zeer druk wordt het rond de zaterdagen 16 en 23 juli, topdrukte rond de 'zwarte zaterdagen' 30 juli en 6 augustus.
Tour de France
 • Van 2 t/m 24 juli wordt de Tour de France verreden.
 • Tijdens het passeren van de karavaan en het peloton worden geen snelwegen afgesloten. Wel wordt het altijd enorm druk in het centrum van Parijs op zondag 24 juli, omdat veel mensen daar de finish willen bijwonen.
EK Voetbal
 • Van 10 juni t/m 10 juli is het EK voetbal.
 • De speelsteden in het noorden: Parijs, Saint-Denis, Lens en Lille. Speelsteden in het zuiden: Bordeaux, Toulouse, Saint-Étienne, Lyon, Marseille en Nice.

Piekuren

 • Vrijdag van 15 tot 22 uur, vooral rondom Parijs.
 • Zaterdag van 9 tot 14 uur, vooral op de wegen in de Rhônevallei, West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk.
 • Zondag van 16 tot 20 uur, vooral rondom grote steden en in de Rhônevallei.

Verkeersdrukte in de winter

Drukke wegen

 • A6 Parijs - Lyon: bij Châlon-sur-Saône.
 • A40 Mâcon - Chamonix: bij Bourg-en-Bresse, Chamoisetunnel en Chamonix.
 • A43 Lyon - Chambéry: bij Bourgoin-Jallieu en Chambéry.
 • N85 Grenoble - Gap: bij Grenoble en bij Gap.
 • N90 Albertville - Bourg St. Maurice: bij Moûtiers.
 • D1091 Grenoble - Briançon: tussen Le Bourg d’Oisans en La Grave.

Drukke dagen winter 2015/2016

 • Richting wintersportgebieden: 19 en 26 december, 2 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 25 en 28 maart.
 • Vanuit wintersportgebieden: 26 december, 2 januari, 13, 20 en 27 februari, 5 en 28 maart.

Piekuren

 • Regio Parijs: vr van 15-22 uur.
 • Franse Alpen: za van 10-14 uur.
 • Regio's Lyon, Dijon en Parijs: zo van 16-20 uur.

Verkeersdruktekalender zomer 2016

April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
1 vr

1 zo
N
1 wo

1 vr

1
ma

1
do

2 za
Z
2 ma

2 do

2 za
Z
2
di

2
vr

3 zo

3 di
3 vr

3 zo

3
wo

3
za
N
4 ma

4 wo
Z
4 za

4 ma

4
do

4
zo

5 di

5 do
Z
5 zo

5 di

5
vr
N/Z
5
ma

6 wo

6 vr

6 ma

6 wo

6
za
N/Z
6
di

7 do
7 za

7 di
7 do

7
zo
N/Z
7
wo

8 vr
8 zo
N
8 wo

8 vr

8
ma

8
do

9 za
Z
9 ma

9 do

9 za
Z
9
di

9
vr

10 zo

10 di
10 vr

10 zo

10
wo

10
za

11 ma

11 wo

11 za

11 ma

11
do

11
zo

12 di

12 do

12 zo

12 di

12
vr
N/Z
12
ma

13 wo

13 vr
Z
13 ma

13 wo
Z
13
za
N/Z
13
di

14 do

14 za
Z
14 di
14 do

14
zo
N/Z
14
wo

15 vr

15 zo

15 wo

15 vr

15
ma

15
do

16 za
N/Z
16 ma
N
16 do

16 za
Z
16
di

16
vr

17 zo

17 di
17 vr

17 zo
N
17
wo

17
za

18 ma

18 wo

18 za

18 ma

18
do

18
zo

19 di

19 do
  19 zo

19 di

19
vr
N/Z
19
ma

20 wo

20 vr

20 ma

20 wo

20
za
N/Z
20
di

21 do

21 za

21 di
21 do

21
zo
N/Z
21
wo

22 vr

22 zo

22 wo

22 vr

22
ma

22
do

23 za
Z
23 ma

23 do

23 za
N/Z
23
di

23
vr

24 zo

24 di
24 vr

24 zo

24
wo

24
za

25 ma

25 wo

25 za
Z
25 ma

25
do

25
zo

26 di

26 do

26 zo

26 di

26
vr
N
26
ma

27 wo

27 vr

27 ma

27 wo

27
za
N/Z
27
di

28 do

28 za

28 di
28 do

28
zo
N
28
wo

29 vr

29 zo

29 wo

29 vr
N/Z
29
ma

29
do

30 za
N/Z
30 ma

30
do

30 za
N/Z
30
di

30
vr
31 di31 zo
Z
31
wo


 topdrukte  
 Z - richting zuiden

 zeer druk
 N - richting noorden

 druk
 N/Z - in beide richtingen 

Verkeersdruktekalender winter 2015/2016

Oktober November December Januari Februari Maart
1
do

 
1 zo

 N/Z
1 di

  1 vr

 
1 ma

 
1
di

 
2
vr

 
2 ma

 
2 wo

 
2 za

 N/Z
2 di

 
2
wo

 
3
za

 
3 di

 
3 do

 
3 zo

 
3 wo

 
3
do

 
4
zo

 
4 wo

 
4 vr

 
4 ma

 
4 do

 
4
vr

 
5
ma

 
5 do

 
5 za

 
5 di

 
5 vr

 
5
za

 N
6
di

 
6 vr

 
6 zo

 
6 wo

 
6 za

 Z
6
zo

 
7
wo

 
7 za

 
7 ma

 
7 do

 
7 zo

 
7
ma

 
8
do

 
8 zo

 
8 di

 
8 vr

 
8 ma

 
8
di

 
9
vr

 
9 ma

 
9 wo

 
9 za

 
9 di

 
9
wo

 
10
za

 
10 di

 
10 do

 
10 zo

 
10 wo

 
10
do

 
11
zo

 
11 wo

 
11 vr

 
11 ma

 
11 do

 
11
vr

 
12
ma

 
12 do

 
12 za

 
12 di

 
12 vr

 
12
za

 
13
di

 
13 vr

 
13 zo

 
13 wo

 
13 za

 N/Z
13
zo

 
14
wo

 
14 za

 
14 ma

 
14 do

 
14 zo

 
14
ma

 
15
do

 
15 zo

 
15 di

 
15 vr

 
15 ma

 
15
di

 
16
vr

 
16 ma

 
16 wo

 
16 za

 
16 di

 
16
wo

 
17
za

 Z
17 di

 
17 do

 
17 zo

 
17 wo

 
17
do

 
18
zo

 
18 wo

 
18 vr

 
18 ma

 
18 do

 
18
vr

 
19
ma

 
19 do

 
19 za

 Z 19 di

 
19 vr

 
19
za

 
20
di

 
20 vr

 
20 zo

  20 wo

 
20 za

 N/Z
20
zo

 
21
wo

 
21 za

 
21 ma

 
21 do

 
21 zo

 
21
ma

 
22
do

 
22 zo

 
22 di

 
22 vr

 
22 ma

 
22
di

 
23
vr

 
23 ma

 
23 wo

 
23 za

 
23 di

 
23
wo

 
24
za

 N/Z
24 di

 
24 do

 
24 zo

 
24 wo

 
24
do

 
25
zo

 
25 wo

 
25 vr

 
25 ma

 
25 do

 
25
vr

 Z
26
ma

 
26 do

 
26 za

 N/Z 26 di

 
26 vr

 
26
za

 
27
di

 
27 vr

 
27 zo

 
27 wo

 
27 za

 N/Z
27
zo

 
28
wo

 
28 za

 
28 ma

  28 do

 
28 zo

 
28
ma

 N/Z
29
do

 
29 zo

 
29 di

 
29 vr

 
29
ma

 
29
di

 
30
vr

 
30 ma

 
30 wo

 
30
za

  
30
wo

 
31
za

 N/Z 
31 do

 
31
zo

  
31
do

 


 topdrukte  
 Z - richting zuiden

 zeer druk
 N - richting noorden

 druk
 N/Z - in beide richtingen 

Verkeersinformatie

Radio

Files op de snelwegen worden elk kwartier gemeld op Radio Vinci, FM 107.7.

Internet
ANWB
Bison Futé-posten
 • De Franse overheid bemant tijdens drukke vakantieweekeinden speciale Bison Futéposten langs de snelweg, waar onder meer verkeersinformatie en routeadviezen worden gegeven. Er is ook een gratis wegenkaart met alternatieve routes verkrijgbaar.
 • De Bison Futé-posten zijn onder meer te vinden langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre, nabij Beaune en net voor Mâcon. Op de A43 kunt bij Bourgoin-Jallieu. Volg de groene borden met daarop een gele 'i' en de mededeling 'Information Bison Futé'.

Verkeersovertreding

Boeteafhandeling

 • Overtredingen zijn ingedeeld in 5 categorieën, oplopend van eenvoudige overtredingen tot zeer ernstige. Voor elke categorie zijn boetebedragen vastgesteld.
 • De eerste 4 categorieën worden afgedaan met een vastgesteld boetebedrag (amende forfaitaire). De boetebedragen variëren van € 11 (1e categorie, bijvoorbeeld foutparkeren) tot € 135 (4e categorie, bijvoorbeeld rijden door rood licht). 
 • Overtredingen van de 5e categorie (ernstige verkeersdelicten) worden altijd voorgelegd aan de rechter.
 • Bij betaling van de boete binnen 14 dagen is een verlaagd boetebedrag (amende minorée) verschuldigd. Als niet binnen 14 dagen betaald wordt, moet binnen 45 dagen het verhoogde boetebedrag (amende majorée) betaald worden. Is daarna nog niet betaald, dan is de maximale boete verschuldigd.
 • Boetes kunnen worden betaald via www.amendes.gouv.fr.
 • Uitgebreide informatie over Franse boetes (Nederlandstalig) is te vinden op www.antai.gouv.fr/nl/rubriquepage/9/avisdecontravention/informationsgenerales. Via deze website kan ook de boete worden betaald.
 • Bij betwisting van de bekeuring moet binnen 30 dagen beroep worden aangetekend. De zaak wordt dan door de rechtbank behandeld.

Puntenrijbewijs

Frankrijk kent een strafpuntensysteem. In het buitenland woonachtige rijbewijshouders krijgen geen strafpunten en worden ook niet geregistreerd.

Ter plekke betalen

De Franse politie is bevoegd boetes tot € 750 ter plekke te innen.

Waarborgsom

 • Als de boete niet direct betaald wordt, moet een waarborgsom (caution of consignation) betaald worden ter hoogte van de opgelegde boete. Als ook de waarborgsom niet betaald wordt, wordt het voertuig, het rijbewijs of het kentekenbewijs in beslag genomen totdat er is betaald.
 • Een waarborgsom moet ook betaald worden indien beroep wordt aangetekend tegen de boete.

Aansprakelijkheid

 • De bestuurder is aansprakelijk voor met het voertuig begane overtredingen.
 • Wanneer de bestuurder niet bekend is, krijgt de kentekenhouder de boete thuisgestuurd.
 • De kentekenhouder is verplicht de identiteit van de werkelijke bestuurder kenbaar te maken, tenzij hij dit niet weet, bijvoorbeeld als het voertuig is gestolen.

Boete thuis ontvangen?

Zie www.anwb.nl/experts.

Boetes

In geval van een directe betaling (binnen 15 dagen) wordt het boetebedrag verlaagd.

Snelheidsovertreding

Wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h

Overschrijding tot 20 km/h: vanaf € 135.

Wegen met een maximumsnelheid vanaf 50 km/h
 • Overschrijding tot 20 km/h: € 68-750.
 • Overschrijding 20-50 km/h: € 135-750 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar.

Door rood licht rijden

€ 135-750.

Overtreding inhaalverbod

€ 135-750.

Overschrijden doorgetrokken streep

€ 135-750.

Parkeerovertreding

 • Overschrijding parkeertijd: € 17-750.
 • Foutparkeren: € 35.

Niet verlenen van voorrang

€ 135-750.

Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel

€135-750.

Niet handsfree telefoneren

 • € 135-750.
 • Gebruik van 'oortjes' of hoofdtelefoon: € 135. Het gebruik hiervan is voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers, verboden.

Gebruik en bezit antiradar

Maximaal € 1.500 en ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar.

Rijden onder invloed

 • Van 0,5‰ tot 0,8‰ of 0,25 tot 0,40 mg/l: € 135-750 en ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar (voertuig kan in beslag genomen worden).
 • Meer dan 0,8‰ of 0,4 mg/l: € 135-€ 4.500, inhouding van het rijbewijs gedurende 72 uur (mogelijk verlengd tot 6 maanden), een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar en/of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.
 • Rijden onder invloed van drugs: maximaal € 4.500 en ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar en/of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Diversen

Niet aanwezig hebben en gebruiken van een veiligheidshesje
 • € 135-375.
 • Voor fietsers (verplicht bij donker weer en slecht zicht): € 22-75.
Niet aanwezig hebben en gebruiken van een gevarendriehoek

€ 135-375.

Verkeersregels

Verkeersregels algemeen

Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Veilig rijden

 • In Frankrijk geldt de algemene regel dat de bestuurder van een voertuig altijd direct in staat moet zijn om die handelingen uit te voeren die nodig zijn om veilig te kunnen rijden.
 • Op basis van deze regel kunnen bestuurders een boete krijgen als ze tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eten of drinken, een sigaret roken, make-up aanbrengen, iets uit het dashboardkastje pakken of onveilig schoeisel (zoals teenslippers) dragen.
Rijden onder invloed
 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
 • Voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille.
 • Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.
Mobiel bellen
 • Het is bestuurders van alle voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Alleen handsfree bellen in de auto via een carkit is toegestaan (mits het een carkit betreft zonder hoofdtelefoon of 'oortjes'). Bestuurders kunnen echter alsnog een boete krijgen als ze merkbaar afgeleid wordt door het handsfree bellen tijdens het rijden.
Hoofdtelefoon of 'oortjes'

Het gebruik van een hoofdtelefoon of 'oortjes' (zelfs die van de carkit) voor bijvoorbeeld bellen of luisteren naar muziek, is verboden. Dit geldt voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Ook het gebruik van slechts één 'oortje' of een hoofdtelefoon die maar één oor bedekt, is verboden.

Apparatuur met een scherm
 • Er mag tijdens het rijden geen apparatuur met een scherm, zoals een videospel, tablet of dvd-speler, aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder. Alleen navigatieapparatuur is toegestaan.
 • Het is de bestuurder verboden apparatuur te bedienen tijdens het rijden. Apparatuur mag door de bestuurder alleen worden aangeraakt en bediend wanneer het voertuig op een veilige plek geparkeerd staat.

Basisverkeersregels

Bestuurders moeten rechts rijden en links inhalen.

Voorrang
 • Waar gelijkwaardige wegen elkaar kruisen, heeft verkeer van rechts voorrang.
 • In Frankrijk wordt niet met haaientanden, maar met een lijn van dikke blokken aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Vaak worden deze blokken voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt meestal een driehoekig verkeersbord gebruikt met de daaronder de tekst 'Cédez le passage' (Voorrang verlenen).
 • Trams hebben altijd voorrang.
 • Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Indien nodig moet het makkelijkst wendbare voertuig uitwijken voor minder wendbare voertuigen.
Inhalen
 • Bestuurders moeten rijdende trams rechts inhalen, tenzij er rechts onvoldoende ruimte is. Op eenrichtingswegen mag de tram ook links worden ingehaald.
 • Bestuurders mogen trams waar passagiers in- en uitstappen, niet voorbijgaan.
 • Bij het passeren van een fietser moeten auto's binnen de bebouwde kom minimaal 1 m en buiten de bebouwde kom minimaal 1,5 m afstand tot de fietser bewaren.
Geluidssignalen
 • Binnen de bebouwde kom is het gebruik van de claxon verboden, behalve in geval van direct gevaar.
 • Buiten de bebouwde kom mag de claxon alleen worden gebruikt om een waarschuwingssignaal te geven in situaties waarin dat absoluut noodzakelijk is. Tussen zonsondergang en zonsopgang moeten bestuurders in dergelijke situaties met hun lichten knipperen.
Rijstroken en strepen op de weg

Doorlopende strepen mogen absoluut niet worden overschreden en mogen zelfs niet met de wielen worden geraakt.

Rotondes

Bestuurders op een rotonde hebben voorrang als de rotonde is gemarkeerd met het driehoekige waarschuwingsbord 'Rotonde' en/of als het bord 'Vous n'avez pas la priorité' (u hebt geen voorrang) wordt weergegeven. Als deze borden ontbreken, hebben bestuurders die de rotonde naderen, voorrang.

Liften

Het is verboden te liften langs autosnelwegen, langs vierbaanswegen en langs wegen zonder voetpaden.

Parkeren
 • Een voertuig mag alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. Bij een eenrichtingsweg mag ook aan de linkerkant worden geparkeerd.
 • Het is verboden te parkeren voor ziekenhuizen, politiebureaus, postkantoren, bij rood-witte of rode tegels in het trottoir en naast een gele streep aan de rand van de weg.
 • Als bestuurders gevaarlijk parkeren (bijvoorbeeld als ze bij een zebrapad parkeren of dubbel geparkeerd staan), kan hun rijbewijs worden ingenomen.
 • In Parijs en enkele andere grote steden geldt op sommige plekken een tijdslimiet. Dit wil zeggen dat geparkeerde voertuigen slechts een beperkte tijd op dezelfde plek mogen blijven staan.
 • Parkeerschijven voor het parkeren in een zone bleu zijn verkrijgbaar bij de politie, toeristenbureaus en sommige winkels.
Stoppen

Er geldt een absoluut stopverbod (en parkeerverbod) langs de twee grote verkeersassen van Parijs: de oost-westas langs de kaden aan de linkeroever van de Seine en de Quai de la Mégisserie en de noord-zuidas langs de Avenue du Général Leclerc, een deel van de Boulevard St-Michel, de Rue de Rivoli, de Boulevards de Sébastopol, de Strasbourg en Barbès et d'Ornano, de Rue Lafayette en de Avenue Jean Jaurès. 

Pech of ongeval

 • Bij pech of een ongeval moet de bestuurder een veiligheidshesje aantrekken voordat deze het voertuig verlaat.
 • Ook moet de bestuurder bij pech of een ongeval de alarmlichten inschakelen en een gevarendriehoek ten minste 30 m achter het voertuig plaatsen, zodat deze zichtbaar is vanaf een afstand van 100 m.
 • Het is verboden en ook heel gevaarlijk om op de autoroute (autosnelweg) te lopen. Een bestuurder hoeft daarom bij pech of een ongeval op de autoroute geen gevarendriehoek te plaatsen. De bestuurder moet wel de alarmlichten inschakelen en een veiligheidshesje aantrekken. Alle inzittenden moeten vervolgens zo snel mogelijk aan de veilige kant van de auto uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten.
 • Bij elk ongeval is de bestuurder verplicht zijn of haar identiteit aan de andere betrokkenen bekend te maken.
 • Bij een ongeval dat heeft geleid tot lichamelijk letsel, is de bestuurder verplicht de politie te bellen.

Bijzonderheden

Instructie van de politie

Op kruispunten waar agenten het verkeer regelen, moeten bestuurders bij het links afslaan áchter de agent omgaan, tenzij de agent anders aangeeft.

Maximumsnelheid

  Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken Autosnelwegen
Snorfietsen 25 25 verboden verboden
Bromfietsen 45 45 verboden verboden
Motoren < 80 cm³, met/zonder aanhanger 50 75 75 verboden
Motoren > 80 cm³, met/zonder aanhanger 50 90 (A/C: 80)
110 (A/C: 100)
130 (A/C: 110)
Personen-/bestelauto's, met of zonder aanhangwagen/caravan, toegestaan totaalgewicht combinatie < 3500 kg 50
90 (A/C: 80) 110 (A/C: 100) 130 (A/C: 110)
Personen-/bestelauto's, met aanhangwagen/caravan, toegestaan totaalgewicht combinatie > 3500 kg 50
80 (D)
80 (E)
90

Campers < 3500 kg

50 90 (A/C: 80)
110 (A/C: 100)
130 (A/C: 110)
Campers > 3500 kg (B)
50 80 100 110
 • A: Let op: bij regen of andere neerslag gelden lagere maximumsnelheden. Op autosnelwegen mag in dat geval bijvoorbeeld maar 110 km/h worden gereden.
 • B: Achter op de camper moeten de stickers 80, 100 en 110 zijn aangebracht. Deze zijn onder meer bij tankstations in Frankrijk verkrijgbaar.
 • C: Bestuurders die nog geen drie jaar in het bezit zijn van het rijbewijs, moeten zich aan deze lagere snelheden houden.
 • D: Voor combinaties met een totaalgewicht van meer dan 12.000 kg geldt een maximumsnelheid van 60 km/h.
 • E: Voor combinaties met een totaalgewicht van minder dan 12.000 kg geldt een maximumsnelheid van 90 km/h.
 • Bij een zicht van 50 m of minder is de maximumsnelheid 50 km/h.
 • De minimumsnelheid op autosnelwegen is op de linkerrijstrook 80 km/h.

Verkeersregels auto

Verlichting

 • Net als in Nederland is het alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd.
 • Het voeren van dimlicht is verplicht in tunnels.
 • In Frankrijk wordt geadviseerd overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren.

Kinderen

 • Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een passend en goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd of, indien dat voor hen geschikt is, op een zitverhoger waarbij ze een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel moeten dragen.
 • Kinderen tot 10 jaar mogen niet op de voorstoel worden vervoerd, tenzij:
  • ze met de rug naar voren worden vervoerd in een geschikt kinderzitje en de airbag is uitgeschakeld;
  • de auto geen achterbank heeft;
  • de achterbank geen veiligheidsgordels heeft;
  • de achterbank volledig is bezet met kinderen jonger dan 10 jaar.
 • Een kind met een gewicht tot 13 kg moet in een baby- of kinderautostoeltje met de rug naar voren worden vervoerd. Een kind tussen de 9 en 18 kg moet in een kinderzitje worden vervoerd. Een kind onder de 10 jaar mag vanaf het moment dat het 15 kg is, ook worden vervoerd op een zitverhoger met een gewone veiligheidsgordel om.

Huisdieren

 • In Frankrijk is geen specifieke wetgeving met betrekking tot het vervoer van huisdieren, maar geldt wel dat de lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht en de bewegingsvrijheid van de bestuurder bij het rijden niet mag beperken en dat de lading geen gevaar mag vormen voor de bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers.
 • Op grond van deze regels wordt automobilisten geadviseerd hun huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale gordel of in de kofferbak achter een rek of net te vervoeren. Voor het los vervoeren van een huisdier kan een boete worden gegeven.

Lading

 • Aan de voorzijde van het voertuig mag de lading niet uitsteken.
 • Aan de achterzijde van het voertuig mag de lading maximaal 3 m uitsteken.
 • De lading mag maximaal 2,55 m breed zijn.
 • Lading die meer dan 1 m uitsteekt, moet voorzien zijn van een reflecterend bord. ’s Nachts en bij slecht zicht moet de uitstekende lading ook voorzien zijn van een rood licht.

Flitspaalsignalering

 • Het bezitten, meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • Ook het meenemen en gebruiken van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur, telefoons, tablets en laptops) is verboden. De functie voor flitspaalsignalering moet op deze apparaten worden uitgeschakeld. Automobilisten wordt aangeraden alle flitspaalinformatie van deze apparatuur te verwijderen. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.

Dashcam

Actuele informatie over het gebruik van een dashcam is te vinden op www.anwb.nl/rechtshulp/dashcams.

Slepen

 • Op autosnelwegen is slepen verboden, behalve voor een sleepdienst.
 • Op andere wegen is slepen wel toegestaan.

Bijzonderheden

Bandenprofiel

Het rijden op banden met te weinig profieldiepte (het minimum is 1,6 mm, net als in Nederland) wordt in Frankrijk vrij zwaar bestraft met een hoge boete of zelfs gevangenisstraf. Als een automobilist op versleten of beschadigde banden rijdt waardoor het voertuig een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, mag deze bovendien niet verder rijden.

Verplicht mee in de auto of camper


regel
opm.
Alcoholtest
Verplicht
(A)

Brandblusser

Niet verplicht


Gevarendriehoek

Verplicht

(B)

Reservebril
Niet verplicht
(C)

Reservelampen

Niet verplicht

(D)

Veiligheidshesje
Verplicht
(E)
Verbanddoos
Niet verplicht

 • A: Zie het onderwerp Alcoholtest hieronder.
 • B: Bij pech of een ongeval is een bestuurder verplicht de alarmlichten in te schakelen, een veiligheidshesje aan te trekken en een gevarendriehoek te plaatsen, tenzij deze laatste actie de bestuurder in levensgevaar brengt. De gevarendriehoek moet minstens 30 m achter het voertuig worden geplaatst. Bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) moet de bestuurder zo mogelijk de alarmlichten inschakelen, maar mag deze geen gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is. De bestuurder en alle andere inzittenden moeten in dat geval zo snel mogelijk aan de passagierskant uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten.
 • C: De ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • D: In Frankrijk wordt bestuurders geadviseerd reservelampen mee te nemen voor ten minste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, tenzij het voertuig is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
 • E: Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is zowel 's nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat deze het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • De meeste artikelen, zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesje (reflectievest), zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
 • Let op: controleer bij het huren van een voertuig altijd of de verplichte uitrusting (alcoholtest, gevarendriehoek en veiligheidshesje) in het voertuig aanwezig is.

Motor

 • Vanaf 1 januari 2016 moeten motorrijders een veiligheidshesje bij zich hebben op de motor (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een motor is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken. 
 • Motorrijders zijn verplicht een alcoholtest bij zich te hebben. Zie het onderwerp Alcoholtest hieronder.
 • Motorrijders hoeven geen gevarendriehoek bij zich te hebben.
 • De regel dat een helm moet zijn voorzien van reflecterende elementen, geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht. Nederlandse motorrijders hoeven geen reflecterende stickers op hun helm te plakken.

Bromfiets en snorfiets

Vanaf 1 januari 2016 moeten bromfiets- en snorfietsbestuurders een veiligheidshesje bij zich hebben (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een bromfiets of snorfiets is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.

Alcoholtest

Vanaf 1 juli 2012 is een alcoholtest (éthylotest of alcootest) verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen), maar met ingang van 1 maart 2013 is besloten geen boete uit te schrijven aan bestuurders die de test niet bij zich hebben. De alcoholtest (met keurmerk NF20702 of NF20704) is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB en in Frankrijk bij apotheken, supermarkten en tankstations. Met deze test kunnen bestuurders, bij twijfel over het alcoholgehalte in het bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Overigens vindt de ANWB dat alcohol en verkeer niet samengaan.

Verkeersregels caravan en aanhangwagen

Afmetingen, maxima

  Nederland
Frankrijk
 opm.
Breedte combinatie (excl. spiegels)
2,55 m
2,55 m
 
Hoogte combinatie
4 m
Geen limiet
 
Lengte aanhanger
12 m
12 m
(A)
Lengte combinatie
18 m
18,75 m
(A)

A: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.

Parkeren

 • Het is verboden langs de weg de nacht door te brengen in een caravan.
 • In Parijs is het verboden met een caravan te parkeren in het gebied van de Champs Elysées tot aan de Place de la Concorde, in het Champs de Mars-gebied, in het Bois de Boulogne (buiten het kampeerterrein) en in het Bois de Vincennes.

Spiegels

Een voertuig dat een caravan trekt, moet zijn uitgerust met achteruitkijkspiegels aan beide zijden die niet meer dan 20 cm mogen uitsteken ten opzichte van de totale breedte van de caravan.

Verlichting

's Nachts en bij slecht zicht moet een losgekoppelde caravan of aanhangwagen die langs de verkeersweg wordt geparkeerd, aan de wegkant worden verlicht met lampen aan de zijkant of een wit licht aan de voorkant en een rood licht aan de achterkant. Als de aanhanger niet langer is dan 6 m, mag ook één lamp worden gebruikt die naar voren wit en naar achteren rood licht uitstraalt.

Bandenprofiel

Niet alleen de banden van het trekkende voertuig, maar ook de banden van een caravan moeten een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. Het rijden op banden met te weinig profieldiepte wordt in Frankrijk vrij zwaar bestraft.

Bijzonderheden

In Frankrijk is het trekken van een auto met een triangel (driehoekige trekstang) verboden. (Slepen naar de dichtstbijzijnde garage is wel toegestaan, maar slepen is verboden op snelwegen en autosnelwegen.)

Verkeersregels motor

Helm

 • Het dragen van een helm is verplicht voor zowel bestuurder als passagier.
 • De regel dat een helm moet zijn voorzien van reflecterende elementen (ECE 22/04), geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht. Nederlandse motorrijders hoeven daarom geen reflecterende stickers op hun helm te plakken.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Passagiers

 • Het vervoeren van een passagier is toegestaan, mits er een speciale zitplaats (duo- of buddyseat) en voetsteunen aanwezig zijn.
 • Kinderen tot vijf jaar moeten worden vervoerd in een speciaal goedgekeurd kinderzitje met veiligheidsgordels dat op de motor of in het zijspan kan worden vastgezet.
 • Het wordt in Frankrijk afgeraden om kinderen die jonger zijn dan acht jaar, op de motor te vervoeren.

Aanhanger

Motoren mogen een aanhanger trekken, mits deze hooguit de helft weegt van de motor.

Filerijden

Het is verboden in een file tussen de rijen stilstaande of langzaam rijdende auto's door te rijden.

Bijzonderheden

Hoofdtelefoon of 'oortjes'

Het gebruik van een hoofdtelefoon of 'oortjes' voor bijvoorbeeld mobiel bellen of luisteren naar muziek, is verboden op de motor. Alleen een communicatiesysteem dat volledig in de helm is geïntegreerd, is toegestaan.

Veiligheidshesje

Let op: Vanaf 1 januari 2016 moeten motorrijders een veiligheidshesje bij zich hebben op de motor (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een motor is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.


Verkeersregels bromfiets

 • In Frankrijk bestaat geen aparte definitie van een snorfiets; deze valt onder de bromfietsen.
 • Een bromfiets mag niet sneller kunnen dan 45 km/h.

Helm

 • Het dragen van een helm is verplicht.
 • De regel dat een helm moet zijn voorzien van reflecterende elementen (ECE 22/04), geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht. Nederlandse bromfietsrijders hoeven daarom geen reflecterende stickers op hun helm te plakken.

Verlichting

Bromfietsen moeten ook overdag dimlicht voeren.

Passagiers

 • Op een bromfiets mag maximaal 1 passagier worden vervoerd op een daartoe bestemde zitplaats (duo- of buddyseat), mits er ook voetsteunen aanwezig zijn.
 • Kinderen jonger dan 5 jaar moeten in een kinderzitje worden vervoerd.

Aanhanger

Bromfietsen mogen een aanhanger trekken waarvan het maximale gewicht, inclusief lading, niet meer mag zijn dan de helft van het leeggewicht van de bromfiets.

Fietspad

Het is voor bromfietsers verboden gebruik te maken van fietsstroken en fietspaden, tenzij uit borden anders blijkt.

Naast elkaar rijden

Het is voor bromfietsers verboden naast elkaar te rijden.

Brommobiel in Frankrijk

 • In Frankrijk wordt een brommobiel officieel 'quadricycle léger à moteur' genoemd. Meer ingeburgerd zijn de termen 'voiture sans permis' (VSP) of 'voiturette'.
 • Volgens de wet is een brommobiel gelijk aan een bromfiets. De maximumsnelheid is 45 km/h.
 • De minimumleeftijd voor het besturen van een brommobiel is 16 jaar.
 • Met een brommobiel mag op het fietspad worden gereden, tenzij er een verbod geldt voor bromfietsen (aangegeven met een verbodsbord).
 • Een brommobiel mag niet op een autoweg, autosnelweg en wegen die verboden zijn voor 'langzaam verkeer'.
 • Bestuurders die na 1987 zijn geboren, hebben een (bromfiets)rijbewijs nodig.
 • Neem eventueel een navigatieapparaat mee om alternatieven te zoeken voor wegen die verboden zijn voor brommobielen.
 • In geval van pech moet een veiligheidshesje worden gedragen.
 • Een brommobiel moet zijn voorzien van een NL-sticker.
 • Er moet een retroreflecterend veiligheidshesje aanwezig zijn in het voertuig en dit moet worden gebruikt bij pech.

Bijzonderheden

Veiligheidshesje

Let op: Vanaf 1 januari 2016 moeten bromfiets- en snorfietsbestuurders een veiligheidshesje bij zich hebben (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een bromfiets of snorfiets is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.

Rijden op het voetpad

Buiten de bebouwde kom mogen bromfietsers en snorfietsers het voetpad gebruiken, mits zij hun snelheid aanpassen en voetgangers niet hinderen.

Verkeersregels fiets

Helm

Het dragen van een helm is niet verplicht.

Kleding

Buiten de bebouwde kom moeten fietsers en hun passagiers in het donker en bij slecht zicht een veiligheidshesje dragen.

Verlichting en overige vereisten

 • Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
 • De fiets moet achter een rode reflector hebben en gele of oranje reflectoren op de pedalen.
 • Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.

Passagiers

 • Het is verboden personen boven de 14 jaar als passagier op de fiets te vervoeren.
 • Kinderen jonger dan 5 jaar mogen alleen in een kinderzitje worden vervoerd.

Aanhanger

Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.

Fietsen onder invloed

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Mobiel bellen 

 • Het is fietsers verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Het gebruik van een hoofdtelefoon of 'oortjes' tijdens het fietsen is ook verboden.

Naast elkaar rijden

 • Na zonsondergang is het verboden om naast elkaar te fietsen.
 • Overdag is naast elkaar fietsen alleen toegestaan als hiermee het verkeer niet wordt belemmerd.

Fietspad

Wanneer er een fietspad aanwezig is, moeten fietsers hiervan gebruikmaken.

Elektrische fiets

 • Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 250 watt (de zogenaamde Vélo à Assistance Électrique, VAE), gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.
 • Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen, meer vermogen hebben of waarop kan worden gereden zonder te trappen (zoals e-bikes), gelden de regels voor brom- of snorfietsen.

Bijzonderheden

In Parijs staat op sommige kruispunten met verkeerslichten een speciaal driehoekig verkeersbord met een fiets en een pijl erop dat betekent dat fietsers in de aangegeven richting (rechtdoor of rechtsaf) door rood licht mogen rijden, mits ze voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers (vergelijkbaar met het Nederlandse verkeersbord 'Rechtsaf voor fietsers vrij').

Verkeersborden

De verkeersborden in Frankrijk verschillen nauwelijks van die in Nederland.

Auto en motor

 • Diverse driehoekige waarschuwingsborden, zoals die voor een file of werk in uitvoering, hebben in Frankrijk een felgele in plaats van witte achtergrond.
 • Op autoroutes (autosnelwegen) worden blauwe wegwijzers met witte letters gebruikt op de overige wegen worden witte wegwijzers met zwarte letters gebruikt. Routes naar belangrijke plaatsen worden aangegeven door groene wegwijzers met witte letters. Dit zijn alternatieve routes voor de tolwegen. 
 • Bij het binnenkomen van een plaats wordt soms geen bord met de maximumsnelheid weergegeven, maar heeft het plaatsnaambord een rode rand, wat betekent dat de maximumsnelheid 50 km/h is. Met een plaatsnaambord met een zwarte rand en een rode streep door de plaatsnaam, wordt deze maximumsnelheidseis weer opgeheven.
 • Belangrijke steden, zoals Parijs en Marseille, worden vaak al honderden kilometers van tevoren aangegeven.
 • Op wegwijzers worden tolwegen aangegeven met 'Péage'.
 • Filevrije alternatieve routes van de Franse verkeersinformatiedienst Bison Futé, de zogenaamde 'Itinéaires Bis', worden aangegeven door groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord 'Bis' in een geel vakje of door (nieuwe) gele borden met zwarte letters en 'Bis' met gele letters in een zwart vakje.
 • Een keerverbod wordt aangegeven met een rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte 'U' waar, anders dan in Nederland, ook een rode streep doorheen loopt.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een diagonale rode streep erdoor betekent: 'Verboden links (of rechts) af te slaan'.
 • Een rond wit bord met een rode rand en een toeter met een rode diagonale streep erdoor betekent dat het verboden is te claxonneren.
 • Een rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
 • Een rond blauw bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan.
 • Onder bepaalde gebods- of verbodsborden kan een onderbord zijn geplaatst met een auto die een caravan trekt. Dit bord betekent dat het gebods- of verbodsbord erboven geldt voor voertuigen die een caravan of aanhangwagen trekken van meer dan 250 kg (het bord geldt niet voor combinaties die zwaarder zijn dan 3500 kg).

Fiets en voetganger

Een rechthoekig blauw bord met een groene baan waarop zich een witte fietser en voetganger bevinden, geeft een groene strook aan die is gereserveerd voor voetgangers en ongemotoriseerd verkeer.

Aanduidingen

Frans
Nederlands
Allumez vos feux
Ontsteek uw lichten
Attention
Let op!
Au pas
Langzaam!
Cédez le passage
Voorrang verlenen
Centre ville
Centrum
Danger, dangereux Gevaar, gevaarlijk
Fin de limitation Einde snelheidsbeperking
Gendarmerie
Politie
Gravier, Gravillons
Steenslag
Halte
Stop
Impasse
Doodlopend
Itinéraire bis
Alternatieve route
Limitation Snelheidsbeperking
Passage interdit Doorgang verboden
Passage protégé
Voorrangskruising
Péage
Tol
Priorité à droite Verkeer van rechts heeft voorrang
Prudence! Voorzichtig!
Ralentir, ralentissez Langzaam rijden
Route barrée Afgesloten rijweg
Sens unique Eenrichtingsverkeer
Serrez à droite
Rechts houden
Suivre
Volgen
Tenez vos distances Afstand houden
Toutes directions Doorgaand verkeer
Travaux Werk in uitvoering
Virage Bocht
Voie unique Eenbaansverkeer
Vous n'avez pas la priorité U hebt geen voorrang
Zone bleue Alleen parkeren met parkeerschijf
Zone de rencontre
Woonerf (maximumsnelheid 20 km/h)
Zone rouge
Stoppen verboden

Winterbanden

Winterbanden
 • Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar het wordt wel aangeraden winterbanden (M+S) met een minimale profieldiepte van 3,5 mm te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs.
 • Soms is het blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' voorzien van een onderbord met de tekst 'pneus neige admis' (winterbanden toegestaan). Dit betekent dat hier bij sneeuw in plaats van met sneeuwkettingen ook alleen met winterbanden (M+S) gereden mag worden. Zonder winterbanden is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden.
 • De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Meer informatie: www.anwb.nl/winterbanden.
Sneeuwkettingen
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op besneeuwde wegen.
 • Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht.
 • Als het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is, wordt dat aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Als dit verkeersbord een onderbord heeft met de tekst 'pneus neige admis' (winterbanden toegestaan), geldt het verplicht gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) of spijkerbanden gereden wordt. Ontbreekt bij het blauwe sneeuwkettingenbord dit onderbord echter, dan moeten er ook sneeuwkettingen gemonteerd worden als er op winterbanden of spijkerbanden gereden wordt.
 • Als het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is, geldt dat ook voor een aanhanger en ook voor auto's met spijkerbanden.
 • Kunststof sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h, of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
Spijkerbanden
 • Spijkerbanden zijn toegestaan van de zaterdag voorafgaand aan 11 november t/m de laatste zondag in maart op voertuigen tot 3500 kg. Deze periode kan worden aangepast als de weersomstandigheden dat vereisen.
 • De maximumsnelheid bij gebruik van spijkerbanden is 90 km/h.
 • Voor Franse auto's met spijkerbanden geldt dat links achter op de auto een plaatje of sticker moet worden aangebracht met de snelheidslimiet '90 ' erop. Op Nederlandse auto's met spijkerbanden hoeft geen plaatje of sticker te worden aangebracht.
Na aankomst

Veiligheid

Skihelm

Hoewel niet verplicht in Frankrijk, wordt het dragen van een skihelm voor kinderen sterk aangeraden.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

 • Het landelijk alarmnummer is 112.
 • Politie: 17.
 • Ambulance: 15.
 • Brandweer: 18.

Elektriciteit

Voltage

230 volt.

Verloopstekker
 • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben.
 • Voor geaarde stekkers met een gat voor deze aardingspin of platte stekkers zonder randaarde is geen verloopstekker nodig.
 • Voor geaarde stekkers zonder gat voor een aardingspin is mogelijk een verloopstekker van het type E of een wereldstekker nodig.
 • Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Fooien

 • De 15% service compris oftewel bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen.
 • Het is gebruikelijk om in een restaurant het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. In duurdere restaurants kunt u een fooi van 5% geven.
 • Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Internet

 • Breedband internet is op grote schaal beschikbaar.
 • In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden.
 • Alle luchthavens bieden draadloos internet, evenals veel restaurants en bars.
 • Veel hotels en campings bieden internettoegang (vaak draadloos) voor hun gasten. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen.

Prijspeil

Budgetovernachting: vanaf € 20. Middenklasseovernachting: € 75. Eenvoudige maaltijd: vanaf € 10. Diner 3 gangen: vanaf € 25. Taxirit (ong. 30 min.): vanaf € 40,00. Kopje koffie: vanaf € 1,50. Biertje: vanaf € 2,10.

Telefoneren

Nummer kiezen
 • Internationaal toegangsnummer: 33.
 • Vanuit Nederland naar Frankrijk: 00 - 33 - netnummer  zonder nul - abonneenummer.
 • Vanuit Frankrijk naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Mobiel bellen
 • U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten.
 • De netwerken bieden samen bijna volledige dekking, behalve in sommige gebieden in de Alpen en het Massif Central.
 • Er is een 3G-netwerk (internet).
Stel uw eigen reisgids samen0


Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 389,- p.p.

8 dagen Avontuur in de Franse Alpen

Frankrijk

Actieve vakantie inclusief outdoorprogramma: o.a. rotsklimmen, abseilen, canyoning, bivak met overnachting in de bergen. Beleef deze sportieve vakantie in Frankrijk met gediplomeerde Nederlandse instructeurs.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  8 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 40,- p.p.

Camping Village Sylvamar - inclusief ledenvoordeel

Frankrijk

Camping Sylvamar is bij uitstek geschikt voor families met kinderen. Er is een prachtig zwembadencomplex met ‘rivieren’, glijbanen en bruggen.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 48,- p.p.

Camping Domaine la Yole - inclusief ledenvoordeel

Frankrijk

Camping La Yole in de Languedoc is een prachtige camping, direct aan zee, met een enorm groot zwembad met glijbanen en een prachtig zonneterras.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 119,- p.p.

3-daags arrangement Fietsen in Parijs

Frankrijk

Ontdek Parijs op de fiets! Bij dit arrangement is namelijk een 3 uur durende fietstocht met Nederlandstalige gids langs wereldberoemde highlights en uiteraard ook naar de minder bekende gebouwen, parken en kunstwerken inbegrepen.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 139,- p.p.

3-daagse stedentrip Parijs

Frankrijk

Parijs ... Flaneren langs de Seine, dwalen door romantische straatjes en genieten van de vele terrassen die de lichtstad rijk is. Pharos Reizen van ANWB presenteert een speciale ledenaanbieding voor een stedentrip naar Parijs. En hoe langer je lid bent van de ANWB, des te meer extra’s je krijgt.

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

ANWB Selectie
Al vanaf 169,- p.p.

3-daags Parijs en Disneyland Paris arrangement

Frankrijk

Dubbel genieten in één fantastische reis. Ontdek de stad van de Eiffeltoren, het Louvre, romantiek en de vele terrasjes. Ervaar daarnaast de magie van Disneyland Paris met een uitstapje naar dit park vol avontuur en attracties!

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  3 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Frankrijk
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst

Kies een regioDownload uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee