Japan

Een bezoek aan het land van de rijzende zon is een bijzondere ervaring. Strakke wolkenkrabbers en traditionele paleizen wisselen elkaar af. In de hippe winkelwijk Ginza in Tokio waant u zich in het Westen, terwijl u in de zentuinen van Kyoto volledig tot rust kunt komen. De prachtige tempels met hun indrukwekkende beelden voeren u terug in de tijd. De eilanden bieden elk een ander klimaat, waardoor u in Okinawa uw handdoek uitspreidt op het strand, terwijl u in Sapporo sneeuwsculpturen bewondert. Eén reis is eigenlijk niet genoeg.

Eten en drinken

De Japanse keuken heeft weinig verwantschap met andere keukens en is een uitdaging voor avontuurlijke eters. Een gemiddeld restaurant serveert een grote verscheidenheid aan zeevoedsel, maar ook vleesgerechten als sukiyaki (dungesneden rundvlees in bouillon). Uit eten gaan is niet goedkoop. Restaurants met rode lantaarns aan de gevel zijn gewoonlijk a kachochin, wat betekent dat men de klassieke keuken voert. De internationaal bekende sushi zijn kleine esthetische composities van rauwe vis en schaaldieren, kleefrijst en groente. Het populaire restaurant A kaiten sushi-ya serveert schaaltjes sushi op een lopend bandje. De gast pakt zelf zijn sushi eraf. Traditioneel drinkt men sake bij een sushi-maaltijd (warme rijstwijn). De wereldwijde fastfoodketens hebben overal in Japan vestigingen waar u bekende gerechten kunt eten.

Kunst en cultuur

Het al vroeg bewoonde land, dat in de 6e en 7e eeuw onder Chinese invloed stond, werd na de 12e eeuw door machtige clans beheerst. Van de 16e-19e eeuw isoleerde Japan zich volledig onder de Tokugawa-heerschappij. Na het herstel van de keizerlijke macht (1868) werd het land geïndustrialiseerd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden boven Japan twee Amerikaanse atoombommen afgeworpen. In 1947 kwam een nieuwe grondwet tot stand; de keizer heeft nu alleen nog een representatieve functie.

Natuur

In Nippon, zoals de Japanners hun land noemen en dat Land van de Rijzende Zon betekent, gaan de meest geavanceerde technische ontwikkelingen hand in hand met de tradities en tijdloze waarden van Zen en Shintoïsme. Miljoenensteden die ogenschijnlijk in een permanente chaos verkeren, blijken bij nadere beschouwing verrassend efficiënt georganiseerd. Nergens ter wereld worden meer werkuren gemaakt en nergens rijden de treinen en metro's zo stipt op tijd. Maar het fascinerende van Japan is dat temidden van al die tomeloze bedrijvigheid zelfs in de grootste steden verstilde oases te vinden zijn van beschouwelijke Shinto-tempels en verfijnde Zen-tuinen, die een weldaad zijn voor zowel het lichaam als de geest.

Winkelen

In Japan vindt u grote warenhuizen en luxe winkelcentra. De prijzen van de producten liggen hoog, zeker in de modezaken van bekende ontwerpers. In juli, augustus, december en januari is de uitverkoop. Er zijn minimaal zes grote vlooienmarkten in Tokyo. In kleinere plaatsen kunt u juwelen, handwerk en authentieke vazen direct kopen bij de maker. Typische souvenirs zijn waaiers, portemonnees, parasols, bewerkte houten en porseleinen poppen in kimono, knuffelbeesten, houten votieftafels, kamerschermen, sieraden met parels, samurai en fude voor schilderen of kalligrafie.

Vooraf

Adressen

Nederlandse ambassade

Shibakoen 3-6-3
Minato-ku
Tokio 105-0011
Open: ma t/m vr van 9-12 uur.
Tel. +81 3 57 76 54 00 (consulaire afdeling alleen op afspraak).
japan.nlambassade.org.

Nederlands consulaat

Osaka/Kobe

Japanse ambassade

Tobias Asserlaan 2
2517 KC  Den Haag
Open: ma t/m vr van 9-12.30 en 13.30-16 uur (consulaire afdeling).
Tel. 070 346 95 44
www.nl.emb-japan.go.jp.

Japans consulaat

 • Gustav Mahlerlaan 10 hq 9096
  1082 PP Amsterdam
  Tel. 020 691 69 21
 • Coolsingel 93
  3012 AE Rotterdam
  Tel. 010 402 56 55

Toeristische informatie

Vervoer

Overige

Werelderfgoed UNESCO: whc.unesco.org/fr/list

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken

Bij Hertz krijgen ANWB-leden korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.

Verhuurlocaties

De bekende internationale autoverhuurbedrijven zijn in Japan aanwezig. Er zijn ook tal van lokale bedrijven waar u voor het huren van een auto terecht kunt.

Voorwaarden

 • Om een auto te huren moet u 18 jaar of ouder zijn, een geldig rijbewijs hebben en in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.

Bijzonderheden

Houd er bij het rijden rekening mee dat alle verkeersborden in het Japans zijn.

Documenten

Reisdocument

 • U hebt een geldig paspoort nodig met minstens één lege visumpagina.
 • Controleer altijd of de geldigheid van het document ruim voldoende is voor uw verblijf in Japan

Visum

Een visum is niet vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Een retour- of doorreisticket is verplicht.
 • U dient aan te kunnen tonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor uw verblijf, hier kan om gevraagd worden.
 • U moet in het bezit zijn van documenten die het doel van de reis aantonen (zoals een hotelreservering).
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: april 2015.

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Japan.
 • Het IRB model 1949 is vereist. Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden: neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlandse ingezetenen.

Voor informatie over het bezoeken van Japan met uw eigen of andermans voertuig verwijzen wij u naar de ambassade en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij uw verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Douaneregels

Alcohol: Invoer: De volgende richtlijn geldt per persoon van 20 jaar en ouder: 3 flessen alcoholische drank (75 cl per fles)
Betaalmiddelen: Invoer: Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen boven JPY 1 miljoen moeten worden aangegeven. Goud boven de 22 karaat en een gewicht boven de 1 kg moet worden aangegeven. Uitvoer: Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen boven JPY 1 miljoen moeten worden aangegeven. Goud boven de 22 karaat en een gewicht boven de 1 kg moet worden aangegeven.
Geneesmiddelen: U wordt aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken. Medische verklaring: Als u geneesmiddelen meeneemt naar Japan die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een Engelstalige medische verklaring met apostillestempel bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring moet vervolgens voorzien worden van een apostillestempel. Dit kan zowel persoonlijk als per post bij de rechtbank bij u in de buurt. De griffiekosten zijn € 19. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
Geschenken: U mag geschenken met een tegenwaarde van maximaal JPY 200.000 invoeren. U mag 60 ml parfum invoeren.
Levensmiddelen: Voor de invoer van groente, fruit en vlees(producten) uit Europa hebt u een gezondheidscertificaat nodig.
Tabak: Invoer: De volgende richtlijn geldt per persoon van 20 jaar en ouder: 400 sigaretten of 100 sigaren of 500 g tabak Of een proportionele verdeling van bovenstaande producten.

Geld

Munteenheid

 • Yen (JPY)
 • Het yenteken is ¥ (Latijns schrift).

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden. Uitgebreide informatie vindt u op anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Geld wisselen

U kunt uw geld alleen bij daartoe bevoegde banken en wisselkantoren wisselen.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee.
 • Travellercheques worden bij grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd en kunt u bij de banken inwisselen.

Gezondheid

Medische zorg: De medische zorg in Japan is modern en staat op een hoog peil. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen echter soms minder modern. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Japan.
Geneesmiddelen: Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking). Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Medische verklaring: Als u geneesmiddelen mee op reis neemt die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
Dieren: Muggen: In Japan komt mogelijk Japanse encefalites voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die voornamelijk 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Teken: Let op teken als u verblijft in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Op de noordelijke eilanden komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken. Vogels: Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Japan. Zie lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.
Drinkwater: Het kraanwater is veilig te drinken.
Voedsel: Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).
Bijzonderheden: U dient er rekening mee te houden dat in de medische sector, slecht of geen Engels wordt gesproken en dat geneesmiddelen vaak geen bijsluiter hebben.

Voorzorg

Inentingen zijn niet verplicht voor Japan. Op de noordelijke eilanden komt tekenencefalitis voor. Een vaccinatie wordt aanbevolen als u in dit gebied drie dagen of langer gaat wandelen of kamperen in de natuur, van maart tot en met november, of als u op andere wijze meer risico loopt. Rode hond komt in toenemende mate voor in Japan. Bespreek met een deskundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Internet

Breedband internet is op grote schaal beschikbaar. In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden. Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen.
Informatie: hotspot-locations.com, cybercafes.com.

Kleding

 • Wat kleding betreft, verschilt Japan niet wezenlijk van Europa.
 • Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee voor de zomer. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koelere avonden.
 • Voor de winter hebt u truien en winterjassen nodig.

Klimaat

 • Van noord naar zuid strekt de eilandengroep Japan zich over een afstand van 2000 kilometer uit. Er is dus geen sprake van één klimaat.
 • Honshu, het centrale en grootste eiland met bijna alle grote steden, ligt in de gematigde zone. Dat betekent dat de winters vrij koud kunnen zijn, dat 's zomers de 30 graden regelmatig wordt gehaald en dat de neerslag min of meer gelijkmatig over het jaar is verdeeld.
 • Hokkaido, het grote noordelijke eiland, heeft aangename niet al te hete zomers, maar de winters zijn er ijskoud met veel sneeuw.
 • Kyushu en omliggende eilanden in het zuiden hebben een subtropisch klimaat met zachte winters en klamme zomers. In september en oktober is er bovendien kans op tropische cyclonen, in Oost-Azië tyfoons genoemd.

Overnachten

Hotels zijn talrijk maar duur en de gemiddelde hotelkamer is voor onze begrippen aan de krappe kant. Meer traditioneel zijn de ryokan: Ze zijn ook niet goedkoop, maar interessant voor wie zich wil onderdompelen in Japanse tradities en architectuur. In een ryokan krijgt u een persoonlijke kamerdame toegewezen die kimono's uitreikt en u eten en drinken voorschotelt op uw eigen kamer. De kamers zijn bekleed met papieren kamerschermen en u slaapt op speciale slaapmatten. De gemeenschappelijke badvoorzieningen zijn luxueus en voor dames en heren gescheiden. Er zijn wel 55.000 ryokan waarvan zo'n 1500 zijn aangesloten bij de landelijke organisatie: ryokan.or.jp.

Reisseizoen

 • Het voor- en najaar zijn de meest aangename periodes voor een bezoek aan Japan.
 • Hokkaido daarentegen is een wintersportbestemming en wordt juist in het koude jaargetijde bezocht.

Onderweg

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg kunt u terecht bij de JAF (Japan Automobile Federation)
 • De JAF patrouilleert op de weg en biedt een 24 uurshulpdienst met servicestations.
 • Langs de snelweg vindt u op iedere kilometer een noodtelefoon.
 • Hulplijn: #8139 (noodtelefoon en eigen telefoon; u kunt ook het nummer 0570 00 8139 gebruiken).
 • Volgens informatie van de JAF is 30 minuten wegenhulp en 5 km sleephulp kosteloos
 • Als u bij een ongeluk betrokken raakt, moet u eerst de politie waarschuwen. Pas nadat deze alles opgenomen heeft kunt u de JAF bellen.
 • Kosten voor voertuighulp in Japan vallen niet onder de dekking van de ANWB Wegenwacht Services.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

Wegenwacht Europa Plus

 • De Wegenwacht Europa kunt u uitbreiden met het Europa Plus pakket.
 • Het pakket biedt alleen dekking voor het toezenden van onderdelen.
 • Voorwaarden en vergoedingen vindt u op www.anwb.nl/wegenwacht of kunt u opvragen via tel. +31 88 269 22 22.

ANWB Alarmcentrale

Tel. +31 70 314 14 14.

Route-informatie

Wegennet: Japan beschikt over een dicht net van snelwegen, hoofdwegen met vier rijstroken en secundaire tweebaanswegen. Deze verkeren allemaal in goede staat. De bewegwijzering is goed, maar alles staat aangegeven in het Japanse schrift. Alleen in en om grote steden worden opschriften in Latijns schrift gebruikt. U kunt niet zonder een tweetalige kaart of wegenatlas. In de grote steden is het verkeer altijd zeer druk, maar er wordt vrij gedisciplineerd gereden. Op het platteland ondervindt u wel enige hinder van langzaam verkeer, maar ook daar zijn de wegen van redelijke kwaliteit.

Toltrajecten en toltarieven

Op verschillende autowegen, met name bij de grote steden, moet tol betaald worden. , Betalen kan zowel met contant geld, als via het elektronisch ETC-systeem (Electronic Toll Collection).

Verkeersregels

 • Niet alle verkeersregels zijn hier opgenomen. Wij geven u de belangrijkste regels die afwijken van de Nederlandse en enkele basisregels.
 • U moet links rijden en rechts inhalen.

Geluidssignalen

 • Het geven van geluidssignalen is alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat en als een verkeersbord het vereist.
 • Bij stilstand is het geven van geluidssignalen verboden.

Inhalen

 • U moet een tram aan de linkerzijde inhalen. Als er aan de linkerzijde niet voldoende ruimte is, en aan de rechterzijde wel, mag u aan de rechterzijde inhalen.
 • U mag stilstaande trams niet voorbijrijden als er passagiers in- en uitstappen, tenzij er een vluchtheuvel of andere vorm van safety zone (veiligheidszone) is. Als er geen passagiers in- of uitstappen, mag u, mits er minstens 1,5 m tussen u en de tram blijft, voorzichtig passeren.
 • Op wegen met drie of meer rijstroken in dezelfde rijrichting mag de meest rechtse strook alleen voor het inhalen worden gebruikt. De overige rijstroken kunnen naar goeddunken worden benut.

Inhaalverbod

U mag niet inhalen op de volgende plaatsen:

 • Tijdens een steile afdaling.
 • In een tunnel.
 • Binnen 30 m van een kruispunt en een voetgangers- of fietsoversteekplaats.

Parkeren

 • U moet uw auto altijd aan de linkerkant van de weg parkeren. Op een eenrichtingsweg mag u ook aan de rechterkant parkeren.
 • Op wegen zonder trottoir of berm waar voetgangers van de rijweg zelf gebruik moeten maken, moet u een ruimte van 0,5 m overlaten.

Parkeerverbod

U mag niet parkeren op de volgende plaatsen:

 • Langs een onderbroken gele streep aan de kant van de weg.
 • Binnen 1 m van een brandalarm.
 • Binnen 3 m van een uitrit.
 • Binnen 5 m van een brandkraan. Deze kan zich ook onder een putdeksel in het wegdek bevinden. Deze is gemarkeerd met een vierkant van gele strepen rondom de kraan.
 • Binnen 5 m van een uitrit van een brandweerkazerne.
 • Binnen 5 m van wegwerkzaamheden.

Stopverbod

U mag niet stoppen op de volgende plaatsen:

 • Langs een doorgetrokken gele streep aan de kant van de weg.
 • Als er minder dan 3,5 m vrije ruimte op de weg overblijft.
 • Binnen 5 m van voetgangers- of een fietsoversteekplaats.
 • Binnen 10 m van een safety zone.
 • Binnen 10 m van een tram- of een bushalte.
 • Binnen 10 m van een spoorwegovergang.

Rijden onder invloed

 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille.
 • Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.

Rijstroken en strepen op de weg

 • Een witte doorgetrokken streep mag worden overschreden.
 • Een gele streep in het midden van de weg of tussen twee rijstroken in dezelfde rijrichting mag niet overschreden worden. Hiervoor gelden echter de volgende uitzonderingen:
  • Bevindt deze gele streep zich links van het midden, dan mag het verkeer van de linkerrijstrook de streep niet overschrijden, maar dat van de rechterrijstrook wel.
  • Bevindt deze gele streep zich rechts van het midden, dan mag het verkeer van de linkerrijstrook de streep wel overschrijden, maar dat van de rechterrijstrook niet.
 • Een gele letter X gevolgd door een gele U-vormige pijl op het wegdek betekent: 'Omkeren verboden'. Voorafgaand aan de X kan in gele cijfers een tijd zijn aangegeven, gedurende welke het verbod geldt.
 • Is tussen twee rijstroken in dezelfde rijrichting een dubbele witte streep aangebracht, waarvan de linker onderbroken is en de rechter doorgetrokken, dan is de linkerrijstrook bestemd voor langzaam verkeer. Zijn beide strepen doorgetrokken, dan is het linkerweggedeelte voor voetgangers bestemd. Ander verkeer mag op deze stroken niet stoppen of parkeren. Is er slechts een enkele doorgetrokken witte streep, dan mogen voertuigen in de linkerstrook stoppen en parkeren.
 • Een weggedeelte dat is gemarkeerd met diagonale witte strepen omgeven door een doorgetrokken gele lijn, mag niet worden bereden.
 • Een wit weggedeelte omgeven door een gele streep duidt een safety zone aan die dient als vluchtheuvel voor voetgangers. Deze wordt tevens aangegeven met een vierkant blauw verkeersbord met een naar beneden wijzende witte pijl die lijkt op een letter V.
 • Twee opeenvolgende witte ruiten (wybertjes) betekent: 'U nadert een voetgangersoversteekplaats.

Telefoneren

 • Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree telefoneren is wel toegestaan.

Verkeerslichten

 • De verkeerslichten zijn horizontaal in plaats van verticaal, met van links naar rechts groen, oranje en rood.
 • Een oranje verkeerslichtpijl bij een rood of oranje verkeerslicht geldt voor de tram.

Voorrang

 • Bestuurders van links hebben voorrang.
 • Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang. Een hoofdweg kan op een kruispunt als volgt worden herkend:
  • Op een hoofdweg loopt de witte of gele streep in het midden van de weg op het kruispunt door. De streep op de andere kruisende weg loopt niet door. 
  • Als een van de kruisende wegen duidelijk breder is, dan wordt de bredere weg als hoofdweg beschouwd.
 • Een bus die bij een halte wegrijdt, heeft voorrang.

Na aankomst

Alarmnummers

Politie: 110. Ambulance: 119. Brandweer: 119.

Elektriciteit

Voltage: 100 volt
Verloopstekker: U hebt een verloopstekker van het type A of B of een wereldstekker nodig. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Feestdagen (officiële)

2014 2015
Nieuwjaar (Sjogatsoe)1 januari1 januari
brugdagen (bank holidays; A)2 en 3 januari2 en 3 januari
Dag van de Komende Generatie (Seijin no hi)13 januari12 januari
Dag van de Stichting van Japan (660 v.C.)11 februari11 februari
Lente-equinox (Sjoenboen no hi)20 of 21 maart20 of 21 maart
Dag van de Verlichte Vrede (Sjowa, wijlen keizer Hirohito)29 april29 april
Dag van de Grondwet (Kenpo kinenbi)3 mei3 mei
Dag van de Flora (Midori no hi)4 mei4 mei
Dag van het Kind (Kodomo no hi)5 mei5 mei
Dag van de Zee (Oemi no hi)15 juli15 juli
Eerbied voor de Oude Dag (Keiro no hi)15 september16 september
Herfstequinox (Sjoeboen no hi)22 of 23 september22 of 23 september
Dag van de Sport (Taiikoe no hi)14 oktoberoktober
Dag van de Cultuur (Boenka no hi)3 november3 november
Dankdag voor de arbeid (Kinro kansja no hi)23 november23 november
Keizersdag (Tenno no tanjobi)23 december23 december
Oudjaar (bank holiday; A)31 december31 december

A: bank holidays gelden alleen voor overheids- en bankpersoneel. De periode 29 april tot en met 5 mei wordt wel de Gouden Week genoemd ( goloeden oeikoe = 'golden week'). Let op: de viering van sommige feestdagen kan verschoven worden naar een maandag en er kunnen brugdagen worden toegevoegd.

Fooien

Het wordt als hoogst onbeleefd beschouwd om fooien te geven.

Ledenvoordeel

Het ANWB-lidmaatschap biedt een breed scala aan voordelen: voor onderweg, op vakantie of tijdens een dagje uit. Zo profiteren leden van interessante kortingen op autohuur, hotelovernachtingen, restaurants, attractieparken en musea, ook in het buitenland. Kijk voor alle voordelen op anwb.nl/ledenvoordeel.

Openbaar vervoer

Bus

Het busnet in Japan verbindt de steden en de steden met de plaatsen in de regio. De bus is goedkoper dan de trein. Het is een betrouwbaar maar langzaam vervoermiddel vanwege het drukke verkeer. Er zijn veel verschillende busmaatschappijen. Langeafstandsbussen rijden zowel overdag als 's nachts. De nachtbussen hebben slaapstoelen. U dient 1 tot 2 dagen van tevoren een plaatsbewijs te reserveren, zeker in het hoogseizoen. Reserveren is mogelijk bij een bus- of treinstation of een reisorganisatie. Wie niet in staat is Japans te lezen, heeft een probleem want bestemmingen en dienstregelingen zijn alleen in het Japans. Het wordt dan ook moeilijk om de alleen Japans sprekende en begrijpende kaartjesverkoper duidelijk te maken welk traject het gewenste is. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de (bus)stations en in de bus. U hebt de keuze uit enkele reis en een rondreis. Bij een meervoudig ticket (kaisuken) krijgt u 4 of 5 tickets met korting.
Informatie: Meer informatie vindt u op bus.or.jp.

Taxi

Taxi's zijn talrijk, voorzien van een meter en duur. Let op of het rode lampje in de linkerhoek van de voorruit brandt. De taxi is dan leeg en kunt u aanhouden. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn de tarieven hoger dan daarbuiten. Aangezien Japanse taxichauffeurs alleen Japans verstaan en kunnen lezen is het handig als u een Japans kaartje of iets dergelijks van uw bestemming kunt tonen of desnoods een foto van uw bestemming. Een herkenningspunt in de omgeving van het adres is ook handig omdat het stratenplan in de stad vaak zeer ingewikkeld is.

Vliegtuig

Internationale luchthavens: Tokyo Osaka/Kansai Nagoya Chuba Fukuoka
Nationale luchtvaartmaatschappij: Japan Air Lines: jal.co.jp.
Zoek en boek: Vliegtickets kunt u eenvoudig vergelijken en boeken op anwb.nl/vliegtickets.

Openingstijden

Banken: Banken zijn open van maandag t/m vrijdag, meestal van 9-15 uur; geld wisselen kan vaak pas na 10 uur. Op de vliegvelden en in de centra van de grote steden zijn verscheidene wisselkantoren met ruime openingstijden, ook in het weekeinde.
Postkantoren: Postkantoren (yubin-kyoko) zijn open van maandag t/m vrijdag van 9-17 uur (grote kantoren tot 19 uur) en op zaterdag (meestal alleen in de grote steden) van 9-12 of 12.30 uur.
Tankstations: De tankstations zijn over het algemeen geopend van 7-21 uur. Sommige tankstations zijn dag en nacht open. Langs de autosnelwegen zijn de tankstations zeven dagen per week 24 uur per dag geopend.
Winkels: De winkels zijn dagelijks (ook op feestdagen) open van 10-20 uur. De warenhuizen zijn open van 10-18 uur en sluiten meestal een dag per week, meestal maandag, soms op woensdag of donderdag.

Prijspeil

Budgetovernachting: vanaf € 15. Middenklasseovernachting: € 70 tot € 100. Eenvoudige maaltijd: vanaf € 10. Diner 3 gangen: vanaf € 35. Taxirit (ong. 30 min.): vanaf € 25. Kopje koffie: vanaf € 1,50. Biertje: vanaf € 1,50.

Taal

 • Meest gesproken taal: Japans.
 • Japans wordt geschreven in 81 karakters.
 • In de toeristische gebieden kunt u meestal met Engels uit de voeten, daarbuiten doorgaans niet. Opschriften zijn wel vaak tweetalig.

Telefoneren

Landnummer: 81.
Mobiel bellen: Een Nederlandse mobiele telefoon werkt niet in Japan. Japan heeft een 3G-netwerk (1700/2100) dat niet geschikt is voor gsm-toestellen zonder 3G-mogelijkheden. De netwerken bieden samen dekking in de bewoonde gebieden van het land. In het bergachtige binnenland is de dekking minder goed.

Tijdsverschil

 • In Japan is het 8 uur later dan in Nederland.
 • In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 7 uur later.

Zomertijd

Japan heeft geen zomertijd.

Veiligheid

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Reisaanbod in deze regio

Al vanaf 3149,- p.p.

15-daagse rondreis Land van de Geisha's met KLM

Japan

Een veelzijdige rondreis door Japan waarbij u kennis maakt met authentiek én modern Japan.  U bezoekt de bekende bezienswaardigheden van het schiereiland Kyushu en het hoofdeiland Honshu. De reis begint in Nagasaki om via de heetwaterbronnen van Beppu naar het hoofdeiland Honshu te reizen. Verv

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  15 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 3629,- p.p.

16-daagse rondreis Land van de Geisha's

Japan

Een indrukwekkende rondreis door Japan waarbij u kennis maakt met één van de meest fascinerende culturen ter wereld. Een bijzondere ervaring! U bezoekt de bekende bezienswaardigheden van het schiereiland Kyushu en het hoofdeiland Honshu. De reis begint in Nagasaki om vervolgens te verblijven in de o

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  16 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 3490,-

Japan - Rondreis, 21 dagen

Japan

Maakbare metropolen tussen onvoorspelbare vulkanen, rondreis vanuit hotels en ryokans

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  21 dagen | Volgens beschrijving

Andere leden bekeken ook

alcoholtest-frankrijk.jpg

Alcoholtest

In Frankrijk moet een alcoholtest in uw auto aanwezig zijn. Schaf aan bij de ANWB voor slechts 3,95

Bestel in de webwinkel
adr-herfst-2013-cs.jpg

Doorlopende Reisverzekering

Verzekerd van hulp die net een stap verder gaat. Ook tijdens de herfstvakantie

Bereken uw premie
lederen dameslaarzen.jpg

Lederen outdoorlaarzen

Gevoerde laarzen van full grain leer met nubuck. Met waterdichte voering en rubberen profielzool.Vanaf 59,-

Bestel
tomtom-via-135.jpg

TomTom Via 135 Europa

Eenvoudig navigeren door 45 Europese landen op een royaal 5 inch scherm. 149,-

Bestel

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Japan
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst
Download uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee