Japan

Een bezoek aan het land van de rijzende zon is een bijzondere ervaring. Strakke wolkenkrabbers en traditionele paleizen wisselen elkaar af. In de hippe winkelwijk Ginza in Tokio waant u zich in het Westen, terwijl u in de zentuinen van Kyoto volledig tot rust kunt komen. De prachtige tempels met hun indrukwekkende beelden voeren u terug in de tijd. De eilanden bieden elk een ander klimaat, waardoor u in Okinawa uw handdoek uitspreidt op het strand, terwijl u in Sapporo sneeuwsculpturen bewondert. Eén reis is eigenlijk niet genoeg.

Eten en drinken

De Japanse keuken heeft weinig verwantschap met andere keukens en is een uitdaging voor avontuurlijke eters. Een gemiddeld restaurant serveert een grote verscheidenheid aan zeevoedsel, maar ook vleesgerechten als sukiyaki (dungesneden rundvlees in bouillon). Uit eten gaan is niet goedkoop. Restaurants met rode lantaarns aan de gevel zijn gewoonlijk a kachochin, wat betekent dat men de klassieke keuken voert. De internationaal bekende sushi zijn kleine esthetische composities van rauwe vis en schaaldieren, kleefrijst en groente. Het populaire restaurant A kaiten sushi-ya serveert schaaltjes sushi op een lopend bandje. De gast pakt zelf zijn sushi eraf. Traditioneel drinkt men sake bij een sushi-maaltijd (warme rijstwijn). De wereldwijde fastfoodketens hebben overal in Japan vestigingen waar u bekende gerechten kunt eten.

Kunst en cultuur

Het al vroeg bewoonde land, dat in de 6e en 7e eeuw onder Chinese invloed stond, werd na de 12e eeuw door machtige clans beheerst. Van de 16e-19e eeuw isoleerde Japan zich volledig onder de Tokugawa-heerschappij. Na het herstel van de keizerlijke macht (1868) werd het land geïndustrialiseerd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden boven Japan twee Amerikaanse atoombommen afgeworpen. In 1947 kwam een nieuwe grondwet tot stand; de keizer heeft nu alleen nog een representatieve functie.

Natuur

In Nippon, zoals de Japanners hun land noemen en dat Land van de Rijzende Zon betekent, gaan de meest geavanceerde technische ontwikkelingen hand in hand met de tradities en tijdloze waarden van Zen en Shintoïsme. Miljoenensteden die ogenschijnlijk in een permanente chaos verkeren, blijken bij nadere beschouwing verrassend efficiënt georganiseerd. Nergens ter wereld worden meer werkuren gemaakt en nergens rijden de treinen en metro's zo stipt op tijd. Maar het fascinerende van Japan is dat temidden van al die tomeloze bedrijvigheid zelfs in de grootste steden verstilde oases te vinden zijn van beschouwelijke Shinto-tempels en verfijnde Zen-tuinen, die een weldaad zijn voor zowel het lichaam als de geest.

Winkelen

In Japan vindt u grote warenhuizen en luxe winkelcentra. De prijzen van de producten liggen hoog, zeker in de modezaken van bekende ontwerpers. In juli, augustus, december en januari is de uitverkoop. Er zijn minimaal zes grote vlooienmarkten in Tokyo. In kleinere plaatsen kunt u juwelen, handwerk en authentieke vazen direct kopen bij de maker. Typische souvenirs zijn waaiers, portemonnees, parasols, bewerkte houten en porseleinen poppen in kimono, knuffelbeesten, houten votieftafels, kamerschermen, sieraden met parels, samurai en fude voor schilderen of kalligrafie.

Vooraf

Klimaat

 • Van noord naar zuid strekt de eilandengroep Japan zich over een afstand van 2000 kilometer uit. Er is dus geen sprake van één klimaat.
 • Honshu, het centrale en grootste eiland met bijna alle grote steden, ligt in de gematigde zone. Dat betekent dat de winters vrij koud kunnen zijn, dat 's zomers de 30 graden regelmatig wordt gehaald en dat de neerslag min of meer gelijkmatig over het jaar is verdeeld.
 • Hokkaido, het grote noordelijke eiland, heeft aangename niet al te hete zomers, maar de winters zijn er ijskoud met veel sneeuw.
 • Kyushu en omliggende eilanden in het zuiden hebben een subtropisch klimaat met zachte winters en klamme zomers. In september en oktober is er bovendien kans op tropische cyclonen, in Oost-Azië tyfoons genoemd.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

Shibakoen 3-6-3
Minato-ku
Tokio 105-0011
Open: ma t/m vr van 9-12 uur.
Tel. +81 3 57 76 54 00 (consulaire afdeling alleen op afspraak).
japan.nlambassade.org.

Nederlands consulaat

Osaka/Kobe

Japanse ambassade

Tobias Asserlaan 2
2517 KC  Den Haag
Open: ma t/m vr van 9-12.30 en 13.30-16 uur (consulaire afdeling).
Tel. 070 346 95 44
www.nl.emb-japan.go.jp.

Japans consulaat

 • Gustav Mahlerlaan 10 hq 9096
  1082 PP Amsterdam
  Tel. 020 691 69 21
 • Coolsingel 93
  3012 AE Rotterdam
  Tel. 010 402 56 55

Handige websites

Toeristische informatie

Vervoer

Overige

Werelderfgoed UNESCO: whc.unesco.org/fr/list

Autohuur

Tariefindicatie

De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.

Huurauto boeken

Bij Hertz krijgen ANWB-leden korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/ledenvoordeel en zoek op 'Hertz'.

Verhuurlocaties

De bekende internationale autoverhuurbedrijven zijn in Japan aanwezig. Er zijn ook tal van lokale bedrijven waar u voor het huren van een auto terecht kunt.

Voorwaarden
 • Om een auto te huren moet u 18 jaar of ouder zijn, een geldig rijbewijs hebben en in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.
Bijzonderheden

Houd er bij het rijden rekening mee dat alle verkeersborden in het Japans zijn.

Documenten

Reisdocument

 • U hebt een geldig paspoort nodig met minstens één lege visumpagina.
 • Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval uw verblijf langer mocht duren dan gepland.

Visum

Een visum is niet vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Een retour- of doorreisticket is verplicht.
 • U dient aan te kunnen tonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor uw verblijf, hier kan om gevraagd worden.
 • U moet in het bezit zijn van documenten die het doel van de reis aantonen (zoals een hotelreservering).
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: april 2015.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Japan.
 • Het IRB model 1949 is vereist. Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden: neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor Nederlandse ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Japan met uw eigen of andermans voertuig verwijzen wij u naar de ambassade en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij uw verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Douaneregels

Alcohol Invoer De volgende richtlijn geldt per persoon van 20 jaar en ouder: 3 flessen alcoholische drank (75 cl per fles)
Betaalmiddelen Invoer Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen boven JPY 1 miljoen moeten worden aangegeven. Goud boven de 22 karaat en een gewicht boven de 1 kg moet worden aangegeven. Uitvoer Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen boven JPY 1 miljoen moeten worden aangegeven. Goud boven de 22 karaat en een gewicht boven de 1 kg moet worden aangegeven.
Geneesmiddelen U wordt aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken. Medische verklaring Als u geneesmiddelen meeneemt naar Japan die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een Engelstalige medische verklaring met apostillestempel bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring moet vervolgens voorzien worden van een apostillestempel. Dit kan zowel persoonlijk als per post bij de rechtbank bij u in de buurt. De griffiekosten zijn € 19. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
Geschenken U mag geschenken met een tegenwaarde van maximaal JPY 200.000 invoeren. U mag 60 ml parfum invoeren.
Levensmiddelen Voor de invoer van groente, fruit en vlees(producten) uit Europa hebt u een gezondheidscertificaat nodig.
Tabak Invoer De volgende richtlijn geldt per persoon van 20 jaar en ouder: 400 sigaretten of 100 sigaren of 500 g tabak Of een proportionele verdeling van bovenstaande producten.

Geld

Munteenheid
 • Yen (JPY)
 • Het yenteken is ¥ (Latijns schrift).
Bankpas
 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.
Creditcard
 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden. Uitgebreide informatie vindt u op anwb.nl/creditcard.
Geldautomaten Geld wisselen

U kunt uw geld alleen bij daartoe bevoegde banken en wisselkantoren wisselen.

Bijzonderheden
 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee.
 • Travellercheques worden bij grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd en kunt u bij de banken inwisselen.

Gezondheid

Medische zorg De medische zorg in Japan is modern en staat op een hoog peil. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen echter soms minder modern. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Japan.
Geneesmiddelen Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking). Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Medische verklaring Als u geneesmiddelen mee op reis neemt die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
Dieren Muggen In Japan komt mogelijk Japanse encefalites voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die voornamelijk 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Teken Let op teken als u verblijft in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Op de noordelijke eilanden komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken. Vogels Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Japan. Zie lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.
Drinkwater Het kraanwater is veilig te drinken.
Voedsel Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).
Bijzonderheden U dient er rekening mee te houden dat in de medische sector, slecht of geen Engels wordt gesproken en dat geneesmiddelen vaak geen bijsluiter hebben.

Voorzorg

Inentingen zijn niet verplicht voor Japan. Op de noordelijke eilanden komt tekenencefalitis voor. Een vaccinatie wordt aanbevolen als u in dit gebied drie dagen of langer gaat wandelen of kamperen in de natuur, van maart tot en met november, of als u op andere wijze meer risico loopt. Rode hond komt in toenemende mate voor in Japan. Bespreek met een deskundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Kleding

 • Wat kleding betreft, verschilt Japan niet wezenlijk van Europa.
 • Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee voor de zomer. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koelere avonden.
 • Voor de winter hebt u truien en winterjassen nodig.

Overnachten

Hotels zijn talrijk maar duur en de gemiddelde hotelkamer is voor onze begrippen aan de krappe kant. Meer traditioneel zijn de ryokan: Ze zijn ook niet goedkoop, maar interessant voor wie zich wil onderdompelen in Japanse tradities en architectuur. In een ryokan krijgt u een persoonlijke kamerdame toegewezen die kimono's uitreikt en u eten en drinken voorschotelt op uw eigen kamer. De kamers zijn bekleed met papieren kamerschermen en u slaapt op speciale slaapmatten. De gemeenschappelijke badvoorzieningen zijn luxueus en voor dames en heren gescheiden. Er zijn wel 55.000 ryokan waarvan zo'n 1500 zijn aangesloten bij de landelijke organisatie: ryokan.or.jp.

Reisseizoen

 • Het voor- en najaar zijn de meest aangename periodes voor een bezoek aan Japan.
 • Hokkaido daarentegen is een wintersportbestemming en wordt juist in het koude jaargetijde bezocht.
Onderweg

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg kunt u terecht bij de JAF (Japan Automobile Federation)
 • De JAF patrouilleert op de weg en biedt een 24 uurshulpdienst met servicestations.
 • Langs de snelweg vindt u noodtelefoons.
 • Hulplijn: #8139 (noodtelefoon en eigen telefoon; u kunt ook het nummer 0570 00 8139 gebruiken).
 • Volgens informatie van de JAF is 30 minuten wegenhulp en 5 km sleephulp kosteloos
 • Als u bij een ongeluk betrokken raakt, moet u eerst de politie waarschuwen. Pas nadat deze alles opgenomen heeft kunt u de JAF bellen.
 • Kosten voor voertuighulp in Japan vallen niet onder de dekking van de ANWB Wegenwacht Services.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

ANWB Alarmcentrale

Tel. +31 70 314 14 14.

Route-informatie

Pechhulp

Voertuighulp

 • Voor hulp langs de weg kunt u terecht bij de JAF (Japan Automobile Federation)
 • De JAF patrouilleert op de weg en biedt een 24 uurshulpdienst met servicestations.
 • Langs de snelweg vindt u noodtelefoons.
 • Hulplijn: #8139 (noodtelefoon en eigen telefoon; u kunt ook het nummer 0570 00 8139 gebruiken).
 • Volgens informatie van de JAF is 30 minuten wegenhulp en 5 km sleephulp kosteloos
 • Als u bij een ongeluk betrokken raakt, moet u eerst de politie waarschuwen. Pas nadat deze alles opgenomen heeft kunt u de JAF bellen.
 • Kosten voor voertuighulp in Japan vallen niet onder de dekking van de ANWB Wegenwacht Services.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

ANWB Alarmcentrale

Tel. +31 70 314 14 14.

Toltrajecten en toltarieven

Op verschillende autowegen, met name bij de grote steden, moet tol betaald worden. , Betalen kan zowel met contant geld, als via het elektronisch ETC-systeem (Electronic Toll Collection).

Verkeersregels

Algemene verkeersregels

 • Niet alle verkeersregels zijn hier opgenomen. Wij geven u de belangrijkste regels die afwijken van de Nederlandse en enkele basisregels.
 • U moet links rijden en rechts inhalen.

Geluidssignalen

 • Het geven van geluidssignalen is alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat en als een verkeersbord het vereist.
 • Bij stilstand is het geven van geluidssignalen verboden.

Inhalen

 • U moet een tram aan de linkerzijde inhalen. Als er aan de linkerzijde niet voldoende ruimte is, en aan de rechterzijde wel, mag u aan de rechterzijde inhalen.
 • U mag stilstaande trams niet voorbijrijden als er passagiers in- en uitstappen, tenzij er een vluchtheuvel of andere vorm van safety zone (veiligheidszone) is. Als er geen passagiers in- of uitstappen, mag u, mits er minstens 1,5 m tussen u en de tram blijft, voorzichtig passeren.
 • Op wegen met drie of meer rijstroken in dezelfde rijrichting mag de meest rechtse strook alleen voor het inhalen worden gebruikt. De overige rijstroken kunnen naar goeddunken worden benut.
Inhaalverbod

U mag niet inhalen op de volgende plaatsen:

 • Tijdens een steile afdaling.
 • In een tunnel.
 • Binnen 30 m van een kruispunt en een voetgangers- of fietsoversteekplaats.

Parkeren

 • U moet uw auto altijd aan de linkerkant van de weg parkeren. Op een eenrichtingsweg mag u ook aan de rechterkant parkeren.
 • Op wegen zonder trottoir of berm waar voetgangers van de rijweg zelf gebruik moeten maken, moet u een ruimte van 0,5 m overlaten.
Parkeerverbod

U mag niet parkeren op de volgende plaatsen:

 • Langs een onderbroken gele streep aan de kant van de weg.
 • Binnen 1 m van een brandalarm.
 • Binnen 3 m van een uitrit.
 • Binnen 5 m van een brandkraan. Deze kan zich ook onder een putdeksel in het wegdek bevinden. Deze is gemarkeerd met een vierkant van gele strepen rondom de kraan.
 • Binnen 5 m van een uitrit van een brandweerkazerne.
 • Binnen 5 m van wegwerkzaamheden.

Stopverbod

U mag niet stoppen op de volgende plaatsen:

 • Langs een doorgetrokken gele streep aan de kant van de weg.
 • Als er minder dan 3,5 m vrije ruimte op de weg overblijft.
 • Binnen 5 m van voetgangers- of een fietsoversteekplaats.
 • Binnen 10 m van een safety zone.
 • Binnen 10 m van een tram- of een bushalte.
 • Binnen 10 m van een spoorwegovergang.

Rijden onder invloed

 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille.
 • Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.

Rijstroken en strepen op de weg

 • Een witte doorgetrokken streep mag worden overschreden.
 • Een gele streep in het midden van de weg of tussen twee rijstroken in dezelfde rijrichting mag niet overschreden worden. Hiervoor gelden echter de volgende uitzonderingen:
  • Bevindt deze gele streep zich links van het midden, dan mag het verkeer van de linkerrijstrook de streep niet overschrijden, maar dat van de rechterrijstrook wel.
  • Bevindt deze gele streep zich rechts van het midden, dan mag het verkeer van de linkerrijstrook de streep wel overschrijden, maar dat van de rechterrijstrook niet.
 • Een gele letter X gevolgd door een gele U-vormige pijl op het wegdek betekent: 'Omkeren verboden'. Voorafgaand aan de X kan in gele cijfers een tijd zijn aangegeven, gedurende welke het verbod geldt.
 • Is tussen twee rijstroken in dezelfde rijrichting een dubbele witte streep aangebracht, waarvan de linker onderbroken is en de rechter doorgetrokken, dan is de linkerrijstrook bestemd voor langzaam verkeer. Zijn beide strepen doorgetrokken, dan is het linkerweggedeelte voor voetgangers bestemd. Ander verkeer mag op deze stroken niet stoppen of parkeren. Is er slechts een enkele doorgetrokken witte streep, dan mogen voertuigen in de linkerstrook stoppen en parkeren.
 • Een weggedeelte dat is gemarkeerd met diagonale witte strepen omgeven door een doorgetrokken gele lijn, mag niet worden bereden.
 • Een wit weggedeelte omgeven door een gele streep duidt een safety zone aan die dient als vluchtheuvel voor voetgangers. Deze wordt tevens aangegeven met een vierkant blauw verkeersbord met een naar beneden wijzende witte pijl die lijkt op een letter V.
 • Twee opeenvolgende witte ruiten (wybertjes) betekent: 'U nadert een voetgangersoversteekplaats.

Telefoneren

 • Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Handsfree telefoneren is wel toegestaan.

Verkeerslichten

 • De verkeerslichten zijn horizontaal in plaats van verticaal, met van links naar rechts groen, oranje en rood.
 • Een oranje verkeerslichtpijl bij een rood of oranje verkeerslicht geldt voor de tram.

Voorrang

 • Bestuurders van links hebben voorrang.
 • Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang. Een hoofdweg kan op een kruispunt als volgt worden herkend:
  • Op een hoofdweg loopt de witte of gele streep in het midden van de weg op het kruispunt door. De streep op de andere kruisende weg loopt niet door. 
  • Als een van de kruisende wegen duidelijk breder is, dan wordt de bredere weg als hoofdweg beschouwd.
 • Een bus die bij een halte wegrijdt, heeft voorrang.
Na aankomst

Veiligheid

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

Politie: 110. Ambulance: 119. Brandweer: 119.

Elektriciteit

Voltage 100 volt
Verloopstekker U hebt een verloopstekker van het type A of B of een wereldstekker nodig. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Fooien

Het wordt als hoogst onbeleefd beschouwd om fooien te geven.

Internet

Breedband internet is op grote schaal beschikbaar. In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden. Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen.
Informatie hotspot-locations.com, cybercafes.com.

Prijspeil

Budgetovernachting: vanaf € 15. Middenklasseovernachting: € 70 tot € 100. Eenvoudige maaltijd: vanaf € 10. Diner 3 gangen: vanaf € 35. Taxirit (ong. 30 min.): vanaf € 25. Kopje koffie: vanaf € 1,50. Biertje: vanaf € 1,50.

Taal

 • Meest gesproken taal: Japans.
 • Japans wordt geschreven in 81 karakters.
 • In de toeristische gebieden kunt u meestal met Engels uit de voeten, daarbuiten doorgaans niet. Opschriften zijn wel vaak tweetalig.

Telefoneren

Landnummer 81.
Mobiel bellen Een Nederlandse mobiele telefoon werkt niet in Japan. Japan heeft een 3G-netwerk (1700/2100) dat niet geschikt is voor gsm-toestellen zonder 3G-mogelijkheden. De netwerken bieden samen dekking in de bewoonde gebieden van het land. In het bergachtige binnenland is de dekking minder goed.

Tijdsverschil

 • In Japan is het 8 uur later dan in Nederland.
 • In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 7 uur later.
Zomertijd

Japan heeft geen zomertijd.

Veiligheid

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Reisaanbod in deze regio

Al vanaf 3249,- p.p.

16-daagse rondreis Land van de Geisha's (vanaf 2016)

Japan

Een veelzijdige rondreis door Japan waarbij u kennis maakt met authentiek én modern Japan.  U bezoekt de bekende bezienswaardigheden van het schiereiland Kyushu en het hoofdeiland Honshu. De reis begint in Nagasaki om via de heetwaterbronnen van Beppu naar het hoofdeiland Honshu te reizen. Verv

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  16 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 3490,-

Japan - Rondreis, 21 dagen

Japan

Maakbare metropolen tussen onvoorspelbare vulkanen, rondreis vanuit hotels en ryokans

Bekijk en boek

Eigen vervoer   |  21 dagen | Volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Japan
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst
Download uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee