Indonesië

Indonesië is de grootste eilandenstaat ter wereld: de teller staat op 17.508. De Indonesische regering is bezig met een telling, geen gemakkelijke opgaaf in een land dat 50 keer zo groot is als Nederland en 5000 km van oost naar west meet. En ergens tussen de 700 en 6000 eilanden hebben een naam en zijn bewoond. Meer dan 10.000 zijn er dus onbewoond en liggen vaak geïsoleerd. Maar juist uit toeristische overwegingen is dat een belangrijk voordeel. De Indonesische regering verhuurt eilanden om de economie te stimuleren. En niet alleen aan oliemaatschappijen, ook een privépersoon kan in Indonesië een heel eiland huren – en dit is vaak goedkoper dan u denkt.

Attracties en evenementen

Verspreid over Indonesië vindt u diverse attracties. Bij Jakarta geeft het park Taman Indonesia Indah een prachtig overzicht van de cultuur van de archipel. In de hoofdstad biedt ook het grote amusementspark Ancol vermaak voor jong en oud. In de Ragunan Zoo in de stad neemt u kennis van de fauna van het land. Ook een bezoek aan de botanische tuin in Bogor is zeker de moeite waard. In Jakarta en op Bali beleven volwassenen en kinderen veel plezier in het waterparadijs de Waterbom; en in Ujung Kulon, het nationale park op Java, komt de zeldzame Javaanse neushoorn nog voor. Een heel andere activiteit is een meerdaagse tocht door het oerwoud, bijvoorbeeld vanuit Bukit Lawang op Sumatra.

Informatie

Indonesisch verkeersbureau: indonesia.travel, Indonesisch verkeersbureau: toerisme-indonesie.nl, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Toeristische informatie: indonesia-tourism.com.

Indonesië voor kinderen

Indonesië heeft ook voor kinderen veel te bieden. Een kinderattractie van formaat is het Taman Indonesia Indah in Jakarta, een soort Madurodam, dat een prachtig overzicht van de cultuur van de archipel geeft. Voor veel waterplezier in de hoofdstad zorgt het grote amusementspark Ancol. De ruim 3600 dieren in de Ragunan Zoo in de stad bieden de jonge toeristen veel plezier. En natuurlijk is een tocht op de rug van een olifant in het Elephant Safaripark op Bali een belevenis. Een heel andere activiteit in Indonesië is een meerdaagse tocht door het oerwoud, bijvoorbeeld vanuit Bukit Lawang op Sumatra. Uiteraard is dit niet iets voor de hele kleintjes.

Tips Taman Mini

Een boeiend overzicht van gebruiken, kunst en cultuur van de verschillende regio's in een aantrekkelijk openluchtmuseum,aan de rand van Jakarta. www.tamanmini.com.

Nyaleplechtigheid

De nyaleplechtigheid in West-Sumba is een fascinerend en vaak gewelddadig spektakel waarin het gevloeide bloed der strijders moet zorgen voor een overvloedige oogst. De 'pasola', een soort riddertoernooi, en de 'pajura', de bokspartijen zijn hoogtepunten.

Wayang

Wayang, 'schaduwbeeld', het is een religieuze ceremonie, met wayang kulit als meest verbreide vorm. Hoewel de meeste voorstellingen nu op de toeristen gericht zijn, is de sfeer van het poppenspel, met gamelanbegeleiding, betoverend.

Ngaben

Ngaben, de crematieplechtigheid op Bali, is een fascinerend ritueel. De hele ceremonie, optocht en verbranding, zijn een respectvol en boeiend schouwspel. senywa.wordpress.com/47/crematie-op-bali/.

Borobudur

Een boeddhistische stoepa, religieus bouwwerk als symbool van het overwegend islamitische land in een fraaie omgeving. Probeer vroeg te komen, vóór de grote toeristische drukte.

Bezienswaardigheden

Indonesië heeft ontelbare bezienswaardigheden. Op natuurgebied kunt u naar Bohorok op Sumatra, naar het orang-oetancentrum. U kunt in Bogor op Java van de botanische tuin genieten of op Sulawesi de Kajangsstam bezoeken. Op Bali wacht de Gigitwaterval bij Singaraja, en op Sulawesi bij Bantimurung het natuurpark met waterval en vlinderpark. De historische bezienswaardigheden vindt u in Malang, met herinneringen aan allerlei culturen, bij het Fort Oranje en het Portugese Fort Tolukko op het vriendelijke Molukse eilandje Ternate. Het Maritiem Museum in Jakarta is de moeite waard. Het land kent veel religieuze bezienswaardigheden: op Java de Boruburur en Prambanan, de moskee van Medan op Sumatra en de heiligdommen en culturele evenementen van Bali. U raakt in Indonesië niet uitgekeken.

TipsGamelan in Yogyakarta

In en bij de Kraton van Yogyakarta zijn veel gelegenheden met gamelanmuziek en wajanguitvoeringen. Danscursussen aan de kunstacademie, batikles op het kunstnijverheidsinstituut.

Pura Ulan Danu Baturtempelcomplex

Het Pura Ulun Danu Baturtempelcomplex is opgedragen aan Dewi Danu, godin van rivier en meer. Het geheel bestaat uit negen tempels, opgebouwd uit lavasteen.

Baliemvallei

De Baliemvallei is heel geschikt voor een- of meerdaagse wandeltochten, een prima manier om natuur en het leven in de Danidorpen te leren kennen. Groepswandelingen en individuele tochten met een gids mogelijk.

Diengplateau

De tempels ter ere van Shiva zijn al meer dan 1200 jaar oud. Ze waren onderdeel van een enorme stad. Waarom de Hindoes hier het heiligdom vestigden, is nog onduidelijk.

Tobameer

Het Tobameer, ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting, is door de prachtige ligging en het aangename klimaat een van de meest bezochte vakantieoorden. Oude paleizen, koningsgraven, watervallen: er is veel te zien en te doen.

Dorpen en steden

Indonesië is vol tegenstellingen. Jakarta is weliswaar een metropool, maar heeft nog gedeeltes met een dorps karakter. Op West-Java is een bezoek aan Kampung Naga de moeite waard. Het lijkt een openluchtmuseum, maar het is een levendig dorp. In Papua leven volkeren, zoals de Korowai, die pas sinds kort in contact staan met andere volken. Ze wonen in boomhuizen, soms op een hoogte van 20 m. De Dajaks, zoals de Nederlanders de verschillende volkeren van Kalimantan noemden, wonen vaak in 'dorpshuizen', lamins, zodat een dorp soms maar uit twee huizen bestaat, met wel 300 inwoners per huis. Surakarta op Java biedt een fraai beeld van een oude sultansstad. De dorpen en steden van Indonesië zijn net zo verschillend als de vele eilanden.

TipsBukittinggii

Bukittinggi, 'Hoge Heuvel' is ontstaan op de plaats van het Nederlandse Fort de Kock. Er bevinden zich nog oude kanonnen en muurresten. De Jam Gadang, de klokkentoren, biedt een mooi uitzicht.

Banjarmasin

Het netwerk van rivieren, zijrivieren en kanalen is transportweg, winkelstraat, wasplaats en badkamer tegelijk. De drijvende markt Kuin is kleurrijk. 's Morgens vroeg op zijn mooist.

Jakarta

De stad met twee gezichten: miljoenenstad, hier en daar dorpse elementen, immense rijkdom naast diepe armoede, westerse winkelcentra en simpele eetkraamjes. Hollandse herinneringen, Chinese wijk, satellietstad Kebayoran Baru: boeiend, vervuild, levendig.

Makassar

Symbool van Makassar is Fort Rotterdam. De Nederlandse koloniale gebouwen, de oude haven Pelabuhan Paoterre, de Chinese wijk, de Vihara Ibu Agungtempel, de tropische stranden van Pulau Samalona of Pulang Barrang Lampo.

Komodo

Komodo is bijzonder, want de bewoners zijn afstammelingen van mensen, die verbannen zijn door de sultans van Sumbawa. De komodovaraan komt hier voor, een vleesetende landhagedis met een lengte van 3 m.

Eten en drinken

De Indonesische keuken kent een grote variatie aan gerechten. Het hoofdbestanddeel is meestal rijst. Met de vele kruiden worden geurige groenten, vis en vlees bereid. De maaltijden zijn in het algemeen niet 'heet', want sambal wordt apart geserveerd. In veel hotels zijn ook Chinese en Westerse gerechten verkrijgbaar. Overal kunt u in lokale restaurantjes (restoran, rumah makan, warung) terecht voor een goedkope, maar smakelijke nasi campur of saté. Mineraalwater is verkrijgbaar, net als bier (Bir Bintang) en een grote variatie aan fruit- en kokosdranken. Vermijd ijsblokjes.

Kamperen toeristisch

Kamperen is in Indonesië een zeldzame activiteit. Alleen al de zware regenbuien maken het niet zo aangenaam. De lokale alternatieven op overnachtinggebied zijn zo goedkoop, dat het meesjouwen van kampeerattributen niet de moeite is. Als u met een gids een meerdaagse excursie maakt en perse in een tent wilt overnachten, dan kunt u vooraf met hem of haar de huur of aanschaf van kampeerzaken regelen. Overnachten bij de dorpsbewoners is tijdens het maken van tochten evenwel aan te raden. Reken dan wel op primitieve omstandigheden.

Kunst en cultuur

Aanvankelijk stond het land onder invloed van het hindoeïsme en boeddhisme. In de 13e eeuw begon de islamisering. Nederlanders veroverden in de 16e-19e eeuw de hele archipel om zo de lucratieve specerijenhandel te beheersen. In de Tweede Wereldoorlog bezette Japan Nederlands Indië, dat in 1949 als Republiek Indonesië onafhankelijkheid kreeg. Sindsdien teisterden herhaaldelijk militaire staatsgrepen en onlusten het land.

Natuur

De Indonesische archipel strekt zich uit als een 5000 km lange ‘Gordel van Smaragd’ langs de evenaar en bestaat uit meer dan 13.600 eilanden, waarvan nog niet de helft is bewoond. Meer dan de helft van de oppervlakte is met bossen bedekt. In de brede laagvlaktes op Sumatra en Kalimantan (Borneo) liggen grote veen- en zoetwatermoerasbossen. Het klimaat is tropisch-vochtig.Indonesië is een populair reisdoel; belangrijk zijn het hoofdeiland Java met de Borobudur, de vele nationale parken en de Kleine Sunda-eilanden.

Uitgaan

In de grote steden van Indonesië als Jakarta en Yogyakarta bestaat een breed scala aan uitgaansmogelijkheden: bars, theaters, nachtclubs, discotheken, karaokebars. Bali, vooral Kuta, biedt legio mogelijkheden tot vermaak; tot diep in de nacht zijn diverse zaken open. In de toeristische centra vindt u zelfs 'biergartens' en 'pubs', waar veel toeristen uit Europese landen zich vermaken. Er is ook een ruim theateraanbod: wajangspelen van enkele uren en traditionele dansen. Het Bali Artsfestival in Denpasar, met muziek, dans en toneel, trekt een internationaal publiek. In de wat minder toeristische gebieden is het uitgaansleven meestal beperkt tot de hotels en vakantiecomplexen.

Winkelen

In de grote steden zijn luxe westerse warenhuizen, winkelcentra met kwaliteitskleding en Indonesische warenhuizen. Op alle eilanden zijn voldoende winkels en markten. Overal wordt straathandel bedreven. Bali heeft de beste naam als eiland waar bijna alles te koop is, maar hier zijn de prijzen beduidend hoger. In de meer afgelegen plaatsen op andere eilanden wordt lokaal handwerk verkocht tegen fors lagere prijzen. Typische souvenirs zijn batik, kleding, handwerk, houtsnijwerk, zilverwerk, producten van bamboe, krissen (kleine zwaarden), manden, beelden, schilderijen en geweven kleding. De kwaliteit is niet altijd goed. Het wordt daarom aangeraden het product eerst goed te onderzoeken voordat u betaalt. Afdingen wordt sterk aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

Aan een tropisch land als Indonesië, met meer dan 17.500 eilanden en 55.000 km kust, zijn zon, zee en strand onlosmakelijk verbonden. Het is een paradijs voor surfers, snorkelaars, duikers, zwemmers, zeilers en zonaanbidders. U kunt kiezen voor de gezellige drukte van Bali, met alle uitgaansmogelijkheden in Kuta of Sanur. Wilt u wat meer rust, dan is Zuid-Sulawesi in het gebied van de Bungi de moeite waard; of Gili Meno, een prachtig klein eiland bij Lombok. Ook het Ngursarnadanstrand in het district Maluku Tenggara biedt veel moois. Voor duikers is het eiland Kri in de Raja Ampatarchipel bij Irian Barat een droom: witte stranden, fantastische zee, heel kleinschalig en met veel aandacht voor ecologische zaken. Indonesië biedt elke strandzoeker iets moois.

TipsPulau Moyo

Enkele kilometers ten noorden van Sumbawa liggen goudgele stranden, kokospalmen, rustige baaien en kleurige koraalriffen. Een oord voor strandlustigen, rustzoekers, duikers en natuurliefhebbers.

Kepulauan Seribu

Een vanuit Jakarta goed te bereiken verzameling eilandjes met witte stranden en blauwe golven. Sommige met restanten van forten, andere volledig natuurreservaat, waarvoor een speciaal pasje wordt vereist.

Zeereservaat Karimunjawa

Karimunjawa ligt 80 km ten noorden van Jepara, Centraal-Java. De eilandengroep is een natuurpark met prachtige zandstranden, koraalriffen en mangrovebossen. Het Sunan Nyampungankerkhof is een bedevaartsplaats.

Sanur

Het plaatsje kent slechts één hoog gebouw, de overige nieuwbouw vervuilt de horizon niet. Het zandstrand is wellicht wat minder dan dat van Kuta, maar door het koraalrif wat veiliger voor kinderen.

Pantai Padang

De zee is hier niet zo geschikt voor zwemplezier, maar een wandeling met een drankje op de boulevard bij de schitterende zonsondergang is heel wat waard.

Vooraf

Klimaat

 • Indonesië ligt op en rond de evenaar en kent daarom geen zomer of winter. De enige seizoenen van het land zijn de natte en droge moesson.
 • De temperatuur is er altijd rond de 30 graden met een hoge luchtvochtigheid. Ook 's nachts blijft de temperatuur boven de 20 graden.
 • Lokale omstandigheden kunnen wel invloed hebben. Bijvoorbeeld Bandoeng op 750 m hoogte heeft een koeler en droger klimaat dan elders in Indonesië.
 • In Indonesië valt veel meer regen dan bij ons. De natte moesson duurt van oktober t/m april. ­De droge moesson is van mei t/m september.
 • In sommige delen van het land zijn de verschillen tussen de natte en de droge tijd niet zo groot, maar op de Molukken bijvoorbeeld regent het gedurende de natte tijd bijna onafgebroken. Overigens verlopen natte en droge moesson daar juist tegengesteld.

Adressen

Ambassade en consulaat

Nederlandse ambassade

Jalan H.R. Rasuna Said
Kav. S-3
Kuningan
12950 Jakarta
Tel. +62 21 527 19 04 (consulaire afdeling)
Open: ma t/m vr van 13-14 (paspoorten visa en legalisaties)
indonesie.nlambassade.org.

Nederlands consulaat

Medan, Surabaya en Kuta (Bali).

Indonesische ambassade

Tobias Asserlaan 8
2517 KC  Den Haag
Tel. 070 310 81 00
Open: ma t/m do van 9-13 uur en vr van 9-12 uur (visa aanvragen), vr van 15-16 uur (visa afhalen).
Tel. inlichtingen ma t/m vr van 9-13 en 14-17 uur op tel. 070 3108 100/166/139
www.indonesia.nl
.

Handige websites

Toeristische informatie

Feestdagen en evenementen

Folklorefestivals (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): www.cioff.org/events-festivals.cfm

Uitgaan, sport en recreatie

Nationaal park Komodo: www.komodo-park.com

Vervoer

Overige

Werelderfgoed UNESCO: whc.unesco.org/fr/list

Autohuur

Tariefindicatie

De prijzen verschillen erg, afhankelijk van de verhuurder en de auto.

Verhuurlocaties
 • Het is gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren.
 • Alleen op drukbezochte toeristische plekken, zoals Jakarta of Bali, kunt u auto's zonder chauffeur huren.
Voorwaarden
 • Om een auto te huren in Indonesië moet u 23 jaar of ouder zijn en een geldig rijbewijs hebben. Vaak moet u ten minste 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 • Soms is de leeftijdsgrens 25 jaar of is de verzekering duurder als u jonger dan 25 bent.
 • Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd kan gelden van 70 jaar.
 • Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.
Bijzonderheden

U wordt aangeraden een auto met chauffeur te huren vanwege het gebrek aan verkeersregels, het ontbreken van verkeersborden en het roekeloze rijgedrag van Indonesische weggebruikers.

Documenten

Reisdocument

U hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Indonesië.

Visum

 • Sinds 10 juni 2015 is voor een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen geen visum meer vereist als u het land binnenkomt via een van de volgende plaatsen:
  • Luchthavens: Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kualanamu (Medan), Juanda (Surabaya), Hang Nadin (Batam).
  • Zeehavens: Sri Bintan Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Tanjung Uban).
 • Bij aankomst in Indonesië krijgt u een verblijfsvergunning voor 30 dagen. Deze verblijfsvergunning kan niet worden verlengd of worden omgezet naar een andere vergunning.
 • Als u het land betreedt via andere plaatsen en/of langer dan 30 dagen wilt verblijven heeft u nog wel een visum nodig.
 • U kunt bij aankomst via andere plaatsen als vernoemd een toeristenvisum kopen. Dit toeristenvisum kost USD 35 en is 30 dagen geldig.
 • Een visum voor 60 dagen kunt u bij de Indonesische ambassade in Den Haag aanvragen.
 • Het aanvraagformulier kunt u downloaden via visa4indonesia.nl.
 • Een toeristenvisum voor maximaal 60 dagen is 90 dagen geldig en kost € 45.
 • Verlenging van het visum is niet mogelijk.
 • Voor een bezoek aan Atjeh, de Molukken en Irian Jaya moet u een speciale vergunning aanvragen bij het regionale hoofdkantoor van politie en bij Dinas Intel Pam Pol Mabak in Jakarta. Informatie kunt u inwinnen bij de Immigratiedienst op het vliegveld.
 • Maakt u een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar de Indonesië, informeer dan bij het consulaat of de ambassade van dat land of u voor de tussenstop een transitvisum nodig hebt.
 • U kunt ook een visum aanvragen via de ANWB. Zie voor meer informatie www.anwb.nl/visum.
 • De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan u de meest actuele informatie verstrekken over de visumaanvraag en de benodigde documenten.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Tekst bijgewerkt: juli 2015.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Indonesië.
 • Het IRB model 1949 is vereist. Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden: neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat u in het bezit moet zijn van uw rijbewijs. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Een rijbewijs voor motoren is vereist (brom- en snorfietsen worden voor de wet als motoren beschouwd).

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlandse ingezetenen.
 • Er worden veel politiecontroles gehouden. Bij sommige politiestations zijn ook lokale rijbewijzen te koop.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Indonesië met uw eigen of andermans voertuig verwijzen wij u naar de ambassade en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij uw verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Douaneregels

Alcohol

Invoer

De volgende richtlijn geldt per persoon van 18 jaar en ouder:

1 liter alcoholische drank

Betaalmiddelen

Invoer

 • Binnenlandse betaalmiddelen tot IDR 100 miljoen mogen vrij worden ingevoerd. U moet deze echter bij invoer aangeven.
 • Binnenlandse betaalmiddelen boven IDR 100 miljoen moeten goedgekeurd zijn door de Centrale Bank of door Buitenlandse Zaken. Een goedkeuring verkrijgt u bij het hoofdkantoor van de Centrale Bank in Jakarta, bij lokale vestigingen of van Indonesische representanten in het buitenland.
 • Buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd. Bedragen boven een waarde van IDR 100 miljoen moeten worden aangegeven.

Uitvoer

 • Binnenlandse betaalmiddelen tot IDR 100 miljoen mogen vrij worden uitgevoerd. 
 • Binnenlandse betaalmiddelen boven IDR 100 miljoen moeten goedgekeurd zijn door de Centrale Bank of door Buitenlandse Zaken. Een goedkeuring verkrijgt u bij het hoofdkantoor van de centrale bank in Jakarta en bij lokale vestigingen.
 • Buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd. Bedragen boven een waarde van IDR 100 miljoen moeten worden aangegeven.

Tabak

Invoer

De volgende richtlijn geldt per persoon van 18 jaar en ouder:

 • 200 sigaretten of
 • 25 sigaren of
 • 100 g tabak

Douaneregels diversen

Levensmiddelen

Voor vers fruit hebt u een invoervergunning nodig.

Geschenken

 • U mag geschenken invoeren tot USD 250 per persoon, maar maximaal tot USD 1000 per familie.
 • U mag een redelijke hoeveelheid parfum invoeren.

Geneesmiddelen

U wordt aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Het is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar, onder meer bij huisartsen en apotheken.

Medische verklaring
 • Als u geneesmiddelen meeneemt naar Indonesië die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Huisdieren

Elk land heeft regels voor invoer, inentingen en registratie van huisdieren. Op www.licg.nl vindt u uitgebreide informatie en tips voor op vakantie met uw huisdier.

Bijzonderheden

 • Camera's, draagbare audioapparatuur, verrekijkers en sportuitrustingen mogen worden ingevoerd mits ze ook weer uitgevoerd worden.
 • Film- en video-opnames alsook computerprogramma's en -data kunnen door een censuurcommissie beoordeeld worden.
 • Het is verboden pornografisch materiaal in te voeren.

Geld

Invoer
 • Binnenlandse betaalmiddelen tot IDR 100 miljoen mogen vrij worden ingevoerd. U moet deze echter bij invoer aangeven.
 • Binnenlandse betaalmiddelen boven IDR 100 miljoen moeten goedgekeurd zijn door de Centrale Bank of door Buitenlandse Zaken. Een goedkeuring verkrijgt u bij het hoofdkantoor van de Centrale Bank in Jakarta, bij lokale vestigingen of van Indonesische representanten in het buitenland.
 • Buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd. Bedragen boven een waarde van IDR 100 miljoen moeten worden aangegeven.
Uitvoer
 • Binnenlandse betaalmiddelen tot IDR 100 miljoen mogen vrij worden uitgevoerd. 
 • Binnenlandse betaalmiddelen boven IDR 100 miljoen moeten goedgekeurd zijn door de Centrale Bank of door Buitenlandse Zaken. Een goedkeuring verkrijgt u bij het hoofdkantoor van de centrale bank in Jakarta en bij lokale vestigingen.
 • Buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd. Bedragen boven een waarde van IDR 100 miljoen moeten worden aangegeven.

Gezondheid

Medische zorg en veiligheid

 • In geval van ziekte kunt u in de steden naar een huisarts (umum) gaan. Hotels hebben vaak ook een hoteldokter.
 • In elke grotere plaats zijn ziekenhuizen, maar de medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.
 • Buiten de grote steden is de gezondheidszorg zeer beperkt. Wel heeft elk dorp een gezondheidscentrum (puskesmas).
 • U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Indonesië.

Geneesmiddelen

 • Apotheken en medicijnwinkels (toko obat) zijn, zoals ook elders in de tropen, kwistig met het verstrekken van antibiotica.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Muggen

In Indonesië komen malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Indonesië, met recente meldingen op Bali. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) bent gebeten.

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Indonesië. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Voedsel

 • Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water.
 • Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

Zwemwater

In verband met de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) is het af te raden op Centraal-Sulawesi te zwemmen of te pootjebaden in zoet water.

Inentingen

 • Inentingen zijn niet verplicht voor Indonesië (zie Gele koorts).
 • Wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfusvaccinatie aanbevolen.
 • In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die na 1964 is geboren, niet tegen mazelen is ingeënt en geen mazelen heeft doorgemaakt en voor kinderen die ouder zijn dan 6 maanden, maar nog niet zijn ingeënt met het BMR-vaccin.

Gele koorts

 • Als u voor aankomst in Indonesië een gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
 • Kinderen tot 1 jaar zijn van de inenting vrijgesteld.

Malaria

 • Gedurende het hele jaar komt malaria voor. Zie www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-indonesie voor een overzicht van de risicogebieden.
 • Antimalariamiddelen worden aanbevolen. Vraag advies over het gebruik van deze middelen.
 • Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Persoonlijk advies

Voor persoonlijk advies over inentingen kunt u terecht bij uw huisarts of een vaccinatiecentrum. Op www.lcr.nl (de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) vindt u de adressen van alle artsen en centra die aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Kleding

 • Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. Een regenjas of -poncho kan van pas komen tijdens de regentijd.   Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koelere avonden.
 • Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème.
 • Stevige wandelschoenen dienen ook ter bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust hebt u stevige sandalen nodig.
 • Pak ook kleding in om u ’s avonds te beschermen tegen muggen.
 • Indonesië is een religieus land. Vrouwen moeten zich decent kleden. U kunt lokaal een sarong aan schaffen, ter lichaamsbedekking bij de tempels.
 • Voor de uitgaansgelegenheden en duurdere restaurants is nette kleding vereist.

Overnachten

In de toeristencentra en grote steden heeft u veel keuze uit hotels met 1 tot 5 sterren. Steeds meer hotels hebben zwembaden en sportvoorzieningen. Er is ook een ruim aanbod voor een eenvoudig logement ( losmen, penginapan, wisma, passanggrahan, guesthouse, homestay): Veel logementen en hotels hebben runners in dienst die bij busstations klanten proberen te werven. Betaal pas als u akkoord gaat met een kamer. Let daaraan voorafgaand vooral op de hygiëne in de badkamer ( kamar mandi ): Badkamers zijn meestal voorzien van een koudwaterreservoir en een plastic steelpannetje - niet meer, niet minder. De prijzen van de meeste hotels zijn over het algemeen inclusief ontbijt.
.

Reisseizoen

 • De droge tijd is de beste reistijd: van mei t/m september.
 • Aan het eind van de ramadan zijn de meeste accommodaties snel volgeboekt.
Onderweg

Brandstof

Nederlandse naam lokale naam verkrijgbaar
Loodvrije benzine 92 n.b. Goed
Loodvrije benzine 95 n.b. Goed
Diesel n.b. Goed

Betalen
 • Bij tankstations kan contant worden betaald.
 • Creditcards worden niet geaccepteerd.
Openingstijden tankstations
 • De meeste tankstations zijn dagelijks overdag geopend.
 • Slechts enkele stations zijn dag en nacht open.
Bijzonderheden

Let op: de brandstof wordt nogal eens aangelengd met water en is soms verontreinigd.

Pechhulp

Voertuighulp

 • De wegenwachtservice van IMI (Ikatan Motor Indonesia) is tijdelijk opgeheven.
 • Op auto(snel)wegen rijden wegenwachtauto's. Neem contact op met de ANWB Alarmcentrale.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

ANWB Alarmcentrale

Tel. +31 70 314 14 14.

Route-informatie

Pechhulp

Voertuighulp

 • De wegenwachtservice van IMI (Ikatan Motor Indonesia) is tijdelijk opgeheven.
 • Op auto(snel)wegen rijden wegenwachtauto's. Neem contact op met de ANWB Alarmcentrale.
 • Meer informatie over pechhulp in het buitenland vindt u op anwb.nl/alarmcentrale.

ANWB Alarmcentrale

Tel. +31 70 314 14 14.

Toltrajecten en toltarieven

In Indonesië moet tol betaald worden voor de volgende trajecten: Belmera Toll Road , Jakarta-Serpong , Jakarta-Tangerang, Tangerang-Merak, Soekarno-Hatta International Airport Toll Road, Jakarta Inner Ring Road, Jakarta Outer Ring Road, Jakarta-Cikampek, Jagorawi Toll Road, Jakarta-Tangerang, Jakarta-Serpong, Jakarta-Cikampek, Cipularang Toll Road, Padaleunyi Toll Road, Jagorawi Toll Road, Bogor Ring Road, Palimanan-Kanci , Kanci-Pejagan, Semarang Toll Road, Surabaya-Gresik, Surabaya-Gempol, Surabaya/Waru-Juanda International Airport Toll Road, Surabaya-Madura Bridge, In 2013 is een nieuwe tolweg geopend tussen Nusa Dua, Ngurah Rai (vliegveld) en Benoa. Betalen is mogelijk met contant geld. Er is ook een elektronisch systeem in gebruik. Tevens zijn er enkele automatische betaalautomaten.

Verkeersregels

Algemene verkeersregels

 • Niet alle verkeersregels zijn hier opgenomen. Wij geven u de belangrijkste regels die afwijken van de Nederlandse en enkele basisregels.
 • U moet links rijden en rechts inhalen.

Geluidssignalen

Binnen de bebouwde kom is bij nacht het geven van geluidssignalen alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat.

Parkeren

Parkeren is verboden langs een doorgetrokken streep aan de kant van de weg.

Rotondes

Een bestuurder die op een rotonde rijdt, heeft voorrang op een bestuurder die een rotonde op wil rijden.

Rijden onder invloed

Ondanks het ontbreken van regelgeving met betrekking tot het rijden onder invloed van alcohol of drugs, zal in het geval van een ongeluk het gebruik ervan, in welke hoeveelheid dan ook, de bestuurder altijd worden aangerekend met mogelijk een gevangenisstraf als gevolg.

Telefoneren

Er is geen specifieke wet die het telefoneren tijdens het rijden verbiedt, maar er is wel een wet die bestuurders van een gemotoriseerd voertuig verplicht hun voertuig met volle aandacht te besturen. Deze regel houdt in dat bestuurders zich tijdens het rijden niet bezig mogen houden met telefoneren, het lezen van berichten of het bekijken van video of televisie.

Voorrang

 • Bestuurders van links hebben voorrang.
 • Op T-kruisingen hebben bestuurders op de rechtdoorgaande weg voorrang.
 • Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang.
 • Op smalle bergwegen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende voertuigen.

Maximumsnelheid

  Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom, secundaire wegen Buiten  bebouwde kom,  hoofdwegen
Motorvoertuigen 40-60 60-80
80-100

De minimumsnelheid is overal 20 km/h lager dan de op dat wegdeel geldende maximumsnelheid.

Verkeersregels auto

Kinderen

Voor zover ons bekend is, gelden er in Indonesië geen speciale regels voor het vervoeren van kinderen in een auto of camper.

Verlichting

Net als in Nederland bent u overdag alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd.

Verkeersregels motor

Helm

Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurder en passagier.

Passagiers

Het vervoer van 1 passagier is toegestaan.

Verlichting

Dimlicht is overdag verplicht.

Verkeersregels bromfiets

In Indonesië worden brom- en snorfietsen voor de wet als motoren beschouwd.

Helm

Het dragen van een helm is verplicht.

Passagiers

Het is toegestaan om een passagier te vervoeren, mits de bromfiets beschikt over een veilige zitplaats.

Verlichting

Het is verplicht om overdag dimlicht te voeren.

Verkeersregels fiets

Fietspad

 • Alleen in enkele grote steden zijn er speciale fietspaden.
 • Het eerste fietspad in Jakarta is inmiddels geopend en verbindt het Ayodyapark en Melawai over een afstand van 1,4 km.

Helm

Het dragen van een helm is niet verplicht.

Passagiers

Over regelgeving met betrekking tot het vervoeren van passagiers op de fiets zijn ons geen gegevens bekend.

Verlichting en overige vereisten

Over regelgeving met betrekking tot fietsverlichting in Indonesië zijn ons geen gegevens bekend. Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het echter van belang dat uw fiets is voorzien van de gebruikelijke verlichting en reflectoren.

Verkeersborden

 • De waarschuwingsborden zijn van het Amerikaanse type: een geel, op zijn punt staand vierkant bord met daarop in zwart het waarschuwingssymbool.
 • De gebods- en verbodsborden zijn rond van vorm en wit van kleur met een rode rand.

Auto en motor

 • Een wit rond bord met een rode rand, in zwart de letter P en daaroverheen een rode balk betekent: 'Verboden te parkeren'.
 • Een wit rond bord met een rode rand, in zwart de letter S en daaroverheen een rode balk betekent: 'Verboden te stoppen'.
Na aankomst

Veiligheid

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Alarmnummers

 • Het landelijk alarmnummer voor mobiele telefonie is 112.
 • Politie: 110.
 • Ambulance: 118.
 • Brandweer: 113.

Elektriciteit

Voltage

230 volt

Verloopstekker
 • Stopcontacten hebben ronde gaten en kunnen geaard zijn of ongeaard. Er kunnen echter ook geaarde stopcontacten zijn met drie rechthoekige gaten.
 • U hebt mogelijk een verloopstekker van het type G of een wereldstekker nodig.
 • Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Fooien

 • Obers in de duurdere restaurants verwachten een fooi van 5-10%.
 • Een fooi voor kamermeisjes en gidsen wordt op prijs gesteld.
 • Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Internet

 • Breedband internet is beschikbaar.
 • In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden.
 • Een groeiend aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen.
Bijzonderheden

De overheid volgt activiteiten op internet, vooral van pornografische en anti-islamitische aard. In samenwerking met providers en internetcafés worden soms websites geblokkeerd.

Prijspeil

 • Budgetovernachting: vanaf € 15.
 • Middenklasseovernachting: € 40.
 • Eenvoudige maaltijd: vanaf € 1.
 • Diner 3 gangen: vanaf € 7.
 • Taxirit (ong. 30 km.): vanaf € 0,90.
 • Kopje koffie: vanaf € 0,60.
 • Biertje: vanaf € 1,50.

Taal

 • Meest gesproken talen: Bahasa Indonesia en talloze dialecten.
 • Bahasa Indonesia is de Indonesische vorm van het Maleis.
 • Ouderen spreken soms nog Nederlands.
 • U kunt meestal ook goed met Engels uit de voeten.

Telefoneren

Nummer kiezen
 • Internationaal toegangsnummer: 62.
 • Vanuit Nederland naar Indonesië: 00 - 62 - netnummer  zonder nul - abonneenummer.
 • Vanuit Indonesië naar Nederland: 001 of 007 of 008 of 009 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Mobiel bellen
 • U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten.
 • Een 3G-netwerk (internet) is beschikbaar in dichtbevolkte gebieden. In sommige gebieden is ook een 4G-netwerk beschikbaar.

Tijdsverschil

tijdzone gebied steden tijdsverschil
UTC+07; West-Indonesische tijd Sumatra, Java, Zuidwest-Borneo Medan, Jakarta, Bandung, Surabaya 6 uur later
UTC+08; Centraal-Indonesische tijd Oost-Borneo, Celebes, Bali, Lombok Balikpapan, Denpasar 7 uur later
UTC+09; Oost-Indonesische tijd Molukken, Papua Ambon, Jayapura 8 uur later

In onze zomertijd (UTC+02), tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het verschil 1 uur minder.

Zomertijd

Indonesië heeft geen zomertijd.

Veiligheid

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen met betrekking tot veiligheidsrisico's tijdens uw verblijf in het buitenland via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen en het informatienummer 1400.

Reisaanbod in deze regio

ANWB Selectie
Al vanaf 1249,- p.p.

15-daagse groepsrondreis Java en Bali

Indonesië

Zeer complete kennismaking met Java inclusief bezoek aan de wereldberoemde tempel Borobodur, koloniale steden, een theeplantage en schitterende treinreizen langs rijstvelden. Verblijf op Java inclusief halfpension en entreegelden ter waarde van € 175! Einde op het tropische eiland Bali vlakbij het s

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  15 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 771,- p.p.

10-daagse strandvakantie Bumi Ayu in Sanur / Bali met Malaysia Airlines

Indonesië

Een heerlijke 10-daagse strandvakantie (7 nachten) in het sfeervolle Bumi Ayu op basis van logies en ontbijt. Het hotel is gebouwd in Balinese stijl en ligt op circa 10 minuten lopen van het strand. FOX heeft verschillende excursies voor u georganiseerd die u op het eiland kunt ondernemen. Wij hebbe

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  10 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 777,- p.p.

10-daagse strandvakantie The Oasis in Kuta / Bali met Malaysia Airlines

Indonesië

Een heerlijke 10-daagse strandvakantie (7 nachten) in het centraal gelegen The Oasis op basis van logies en ontbijt.FOX heeft verschillende excursies voor u georganiseerd die u op het eiland kunt ondernemen. Wij hebben een pakket van vier excursies voor u samengesteld. Hiervoor betaalt u slechts € 7

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  10 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 797,- p.p.

10-daagse strandvakantie Bumi Ayu in Sanur / Bali met Singapore Airlines

Indonesië

Een heerlijke 10-daagse strandvakantie (7 nachten) in het sfeervolle Bumi Ayu op basis van logies en ontbijt. Het hotel is gebouwd in Balinese stijl en ligt op circa 10 minuten lopen van het strand. FOX heeft verschillende excursies voor u georganiseerd die u op het eiland kunt ondernemen. Wij hebbe

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  10 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 809,- p.p.

10-daagse strandvakantie Bumi Ayu in Sanur / Bali met Garuda Indonesia

Indonesië

Een heerlijke 10-daagse strandvakantie (7 nachten) in het sfeervolle Bumi Ayu op basis van logies en ontbijt. Het hotel is gebouwd in Balinese stijl en ligt op circa 10 minuten lopen van het strand. FOX heeft verschillende excursies voor u georganiseerd die u op het eiland kunt ondernemen. Wij hebbe

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  10 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Al vanaf 810,- p.p.

10-daagse strandvakantie Diwangkara Beach Hotel & Resort in Sanur / Bali met Malaysia Airlines

Indonesië

Een heerlijke 10-daagse strandvakantie (7 nachten) in het sfeervolle resort Diwangkara Holiday Villa op basis van logies en ontbijt. Het hotel is gebouwd in Balinese bungalowstijl en direct gelegen aan het strand.FOX heeft verschillende excursies voor u georganiseerd die u op het eiland kunt onderne

Bekijk en boek

Vliegtuig   |  10 dagen | Verzorging volgens beschrijving

Persoonlijke reisgids

Kies een continentKies een land • Indonesië
 • Vooraf
 • Onderweg
 • Na aankomst
Download uw reisgids

Download uw reisgids

Selectie


Weet u zeker dat u uw huidige selectie wilt vervangen?

Ja Nee