Zvexx: elektrische motor met het koppel van een Bugatti Veyron

- Kun je nog motorrijden met een motor die 10 x zoveel koppel heeft als een Superbike?

alt text

Motoren zijn in de regel zo licht dat je geen extreme vermogens nodig hebt om ze opwindend te laten presteren. Een koppel van 150Nm geeft een motor het karakter van een kanonschot. Een auto met hetzelfde koppel voelt minder levendig. Gewicht en grootte vallen nu eenmaal voordelig uit voor de motor.  Maar wat als je een motor voorziet van het aandrijfkoppel van een vrachtwagen?

De ontwerpers van de Zwitserse Zvexx hebben het publicitair gezien makkelijk: probeer vooral het koppel onder de aandacht te krijgen. Want een meteen aan te roepen 1.218 Nm maakt natuurlijk nieuwsgierig. Da’s 10 keer zoveel als in een Superbike en zo’n beetje evenveel als in een Bugatti Veyron.

Het geheim van dit monster is de elektrische aandrijving van 57pk en 1.218 meteen aanwezige Nm’s. Genoeg om met de 355 kilo zware motor in drie seconden naar 80 km/u te knallen of 150 km te rijden op een lading. 

Zoveel koppel komt goed tot z’n recht in een cruiser. Dat heeft Zvexx ter harte genomen door ‘m vooral donker en duister te houden, dreigend bijna met die voorkant die lijkt op een booswicht uit een stripverhaal. Om het koppel aan de grond te krijgen, zit er een 334mm brede achterband op!

Speciaal voor jou geselecteerd