Istanbul, modern meets klassiek

Istanbul: de parel van de Oriënt, de mystieke stad, de stad van ‘east meets west’. Geen metropool waarop zoveel superlatieven van toepassing zijn. Tien niet-te-missen plekken in deze Turkse hotspot.

Klik hier voor twee scherpe reisaanbiedingen Istanbul

Tip 1    Winkelwalhalla: Istiklal Caddesi
Letterlijk vertaald betekent Istiklal Caddesi Onafhankelijkheidsstraat. Maar zeg maar gerust: Kalverstraat. Wie van winkelen houdt, is al snel een dagje zoet in dit drie kilometer lange shopwalhalla. Ga op zoek naar een westers merk, en je vindt het: van Adidas tot de Zara. Wat betreft de oosterse touch: je kunt er nepparfums kopen en een broodje kebab eten. Vergeet de zijstraten niet met de gezellige terrasjes!
Website

Tip 2    Dát is pas een uitzicht: Galata toren
Panoramisch gezien kan er weinig tippen aan het uitzicht vanaf de Galata toren. We noemen: 360 graden vertroeteling voor het oog; Europa en Azië in één oogopslag; de Blauwe Moskee, het Topkapi paleis en de Gouden Hoorn als gebroederlijke ‘Aha-erlebnis’. Sla het restaurant met zijn oververhitte toeristenprijzen gerust over.
Website

Tip 3    Ottomaanse Starbucks: Café Grand Boulevard
Soms zoek je je blind naar een leuk terras, soms ontrolt het zich voor je voeten. Zoals het intieme – want op een binnenplein gelegen – terras van Café Grand Boulevard. De gekleurde slangen van de waterpijpen zweven als vrolijke limbodansers tussen de klanten door. Bestel een cola als dit niet je pakkie-an is. Het terras ligt in een zijstraat van Istiklal Caddesi (Asmalı Mescit Mah. Hangeçidi Sok. Nr.116/3A)
Website

Tip 4    Kneden en stomen: Firuzağa Hamam
Je moet even over een drempel stappen, maar een bezoek aan een Turkse hamam is een must-do. Misschien helpt het dat mannen en vrouwen zich apart moeten aanmelden in het badhuis, dat vaak voor een architectonisch wondertje doorgaat. Een bezoek is niet goedkoop, doe dus maar gelijk de allermooiste: Cağaloğlu  Hamamı.
Website

Tip 5    Franse sfeer: Cezayir Straat
Je verwacht het niet in Istanbul: een straat vol restaurants die in het centrum van Parijs niet zouden misstaan. De namen van de etablissementen zijn net zo Turks als een bord frites met mosselen: Bastille, Noa, Chez Vous en Chez Doré. Ik bedoel maar. Het eten is niet je-van-het, maar de sfeer maakt veel goed. Drink ’s avonds een cocktail op een van de übergezellige terrassen.
Website

Tip 6    Vis eten onder de brug: Galatabrug
De Galatabrug is een van de wonderlijkste bruggen ter wereld: op (of onder) de brug vind je talrijke visrestaurants en hippe cafés. Ook al sta je te springen om aan zo’n witgelakend tafeltje aan te schuiven: niet doen. De vis op de brug wordt letterlijk duur betaald. Wel doen: gebakken vis kopen bij een van de stalletjes en daarna een drankje doen op de brug.

Bekijk ook de video over de Galatabrug in Istanbul

Tip 7    Museumcafé Istanbul Modern
Wie had dat gedacht: een museumcafé dat als 'extraatje' een fenomenaal uitzicht op de Bosporus biedt. Het Istanbul Modern is ook om een andere reden een bezoek waard: de zalen zijn gevuld met (Turkse) moderne kunst om U tegen te zeggen.
Website

Tip 8    Turks shoppen
Op zoek naar een antiek Turks dienblad of een hippe lamp met industriële uitstraling? In het district Çukurcuma loop je van vintagewinkel naar antiekshop. Er is ook mooi ambachtelijk handwerk te koop.

Tip 9    Sissi paleis
Je verwacht het niet in de voormalige Ottomaanse parel: een 'Sissi' paleis compleet met Venetiaanse kroonluchters en klassieke siertuinen. Het prachtig aan de Bosporus gelegen Dolmabahçepaleis, ooit het optrekje van Atatürk, telt 285 kamers!

Tip 10    Relaxte winkelstraat
Een van de meest relaxte winkelstraten is Galipdede Caddesi. Het overwegend jonge publiek komt af op de leuke boetiekjes en de hippe cafés. Voor de inwoners dé straat om een authentiek muziekinstrument aan te schaffen.

Naar Istanbul

Voor Turkije heb je een visum à 15 euro nodig. Online aanvragen kan hier en voorkomt lang wachten in de rij. De officiële website van het Turks Nationaal Verkeersbureau is www.welkominturkije.nl, tel. 070-3469998, info@welkominturkije.nl. De officiële website van Istanbul is www.howtoistanbul.com.
Kijk voor meer informatie over dit machtige land en deze prachtige stad op www.anwb.nl/vakantie

Tekst Inge Mink, fotografie Frits Meyst