advertentie

Onderhoud bij vouwwagens

Om veilig op vakantie te gaan is het noodzakelijk dat een vouwwagen eens in de twee jaar of elke 10.000 km een Bovag onderhoudsbeurt ondergaat.

keuringsrapport-620-298.jpg

Onderhoudsbeurt bij een vouwwagen

Regelmatig onderhoud of ten minste controle op de toestand van vitale onderdelen (waaronder remmen, as en banden) is van groot belang voor de verkeersveiligheid. Daarnaast is ook controle op en regelmatig onderhoud van de gas- en elektriciteitsinstallatie nodig.
Een onderhoudsbeurt kun je het beste door een bij de Bovag aangesloten vakman uit laten voeren. Na goedkeuring wordt de vouwwagen voorzien van een Bovag-sticker en Bovag-keuringsrapport. Kijk op BOVAG voor een bedrijf in jouw buurt.

Garantie op vouwwagens

Om aanspraak te kunnen maken op garantie moet het onderhoud volgens voorschriften van de fabriek plaatsvinden. Achterstallig onderhoud is, net als onjuist gebruik of nalatigheid, voor veel merken aanleiding om de aanspraak op garantie af te wijzen. In de garantieperiode kun je het onderhoud daarom het beste aan de dealer overlaten.

Verzekering

Onderhoud is soms ook van invloed op de verzekering. Blijkt bij een claim dat dit niet naar behoren is gebeurd, dan kan het zijn dat de schade (of een deel daarvan) niet wordt vergoed. Om misverstanden te voorkomen kun je beter alle nota's bewaren.

Op welk moment een onderhoudsbeurt?

Bij intensief gebruik is een jaarlijkse onderhoudsbeurt het beste. Gebruik je de vouwwagen niet zo vaak, dan zou dat eventueel om de twee jaar kunnen plaatsvinden. De beste tijd voor onderhoud is in het najaar (na het seizoen). Vlak voor de vakantie hebben bedrijven het vaak te druk. Mankementen kun je het beste verhelpen voor de winterstalling anders ben je het volgende seizoen vergeten wat er ook al weer moest gebeuren.

Banden van de vouwwagen

Als de banden ouder dan zes jaar zijn, is het advies om ze te vervangen of elk jaar te laten controleren door de vakman. Er kunnen haarscheurtjes in zitten door uitdroging. Het verouderingsproces van banden staat onder invloed van temperatuur en UV-straling. Een band afschermen tegen de zon op de camping of in de stalling zal het verouderen van banden tegengaan.
Als een vouwwagen lang heeft stil gestaan in de stalling, neemt de bandenspanning af. Bovendien wordt maar een klein gedeelte van de banden belast. Dit kan leiden tot ‘flat-spotting’, de banden zijn niet meer mooi rond maar hebben een afgeplatte kant. Bij het rijden hobbelt en trilt dat in het begin. Meestal verdwijnt dat na een paar kilometer als de banden warm zijn. Dan neemt de band zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Verhoog de bandenspanning met 0,5 bar als de vouwwagen de stalling in gaat.

Andere leden bekeken ook

anwb kampeerapp.jpg

ANWB Camping app

De app bevat ruim 8.000 campings, verdeeld over 26 landen. In de app is het mogelijk om campings per land aan te schaffen.

Meer informatie
ANWB_WWN_Najaar_anwb_uitgelicht_sales_200x150.jpg

Ga zeker op weg

Met bijna 900 wegen-wachten zijn we altijd in de buurt. En bij twijfel belt u voor een onafhankelijk advies. Al vanaf 55,-

Bekijk de pakketten
caravanverzekering.jpg

Caravanverzekering

Ga gerust op reis met de ANWB caravanverzekering. Uitgebreide dekking tegen een scherpe premie.

Bereken premie
Campinggidsen-groter-blauw.jpg

ANWB Campinggidsen

Ruim 8.000 campings uitgebreid beschreven.
Met pas voor korting op campings.
ANWB-leden € 13,50.

Naar de webwinkel

Snel naar