Zijwieltjes afschaffen?

- Bijna ieder kind fietst in het begin met zijwieltjes. En dan is het moment daar: de zijwieltjes gaan eraf. Papa of mama houdt de fiets vast, rent mee en opeens… laat hij of zij los. Zo hebben de meeste mensen leren fietsen. Nu toont onderzoek aan dat dit niet nodig is. Kinderen leren beter fietsen op een loopfiets.

alt text

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt ouders aan hun kinderen te leren fietsen met een loopfiets. De VSV raadt zijwieltjes zelfs af, omdat het onderzoek aantoont dat kinderen beter leren fietsen met een loopfietsje. Met een loopfiets leer je sneller om evenwicht te houden dan met een fiets met zijwieltjes. “En dat is ook moeilijker dan het aanleren van de motorische vaardigheid van het trappen,” zegt Els Hendrickx van de VSV. “Bovendien helpen loopfietsen ook beter bij de ontwikkeling van de stop-en stuurvaardigheden. Kinderen die goed kunnen 'loopfietsen', maken nadien vlotter de overgang naar een fiets met trappers."

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil niet zo ver gaan om direct zijwieltjes af te schaffen. “Met een loopfietsje krijg je het evenwicht onder de knie. En het is goed dat je er al op jonge leeftijd mee kunt beginnen, maar het is aan de ouders zelf om te bepalen. Leren fietsen met zijwieltjes kan een kind zeker helpen,” aldus de VVN.

Bron: HLN en RTL Nieuws

Meer over kinderen veilig in het verkeer

Speciaal voor jou geselecteerd