Fietsen
Fietsroutes

Knooppuntroutes

Knooppuntroutes,  oftewel fietsroutenetwerken, bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen in twee richtingen bewegwijzerde verbindingsroutes. Gewoonlijk staat op elk knooppunt een informatiepaneel met knooppuntnummer en een overzicht van het fietsroutenetwerk.

Náást het informatiepaneel wordt op een apart bordje aangegeven naar welk ander knooppunt u kunt fietsen. Op de routebordjes tussen de knooppunten staan de rijrichting en het nummer van het knooppunt waarnaar u op weg bent.

Verwijzingen naar centrum
In de buurt van plaatsen is een aantal knooppunten niet voorzien van nummers. Volg daar de aanwijzingen die naar het centrum leiden. Vanuit die centra staan er vervolgens weer aanwijzingen richting fietsroutenetwerk.

Belgisch fietsroutenetwerken
Nederlandse fietsroutenetwerken sluiten in de grensstreek naadloos op de Belgische fietsroutenetwerken.

 Een systeem voor fietsroutes is van oorsprong ontstaan in de mijnbouw. Daar hadden ze ingenieus systeem bedacht om "routes" te markeren, door nummers toe te wijzen aan keuzepunten (links, rechts, rechtdoor) in het gangenstelsel. De zogenaamde knooppunten. Het werkte perfect! De ingenieur Hugo Bollen, die dit bedacht heeft voor de mijnen heeft dit ook uitgewerkt voor fietsroutes. Daarvoor werden ook rondjes uitgezet en als je knooppunten zou gebruiken kwamen daar oneindig veel extra fietsmogelijkheden bij. Zo gezegd, zo gedaan... en de eerste fietsroutenetwerken waren ontstaan...waar? In Limburg en de Antwerpse Kempen. Het fietsroutenetwerk is enkele jaren geleden vanuit Limburg en de Antwerpse Kempen overgewaaid naar Brabant. Via genummerde (wit-groene) borden fietst u van knooppunt naar knooppunt. De fietsroutes zijn uitgezet over de beste fietspaden, vaak zelfs autovrij, en in twee richtingen bewegwijzerd. Bij de knooppunten staan panelen met informatie over het netwerk in de regio. U bepaalt dus zelf de gewenste fietsroute en afstand. Vrijheid en flexibiliteit staan voorop!

Grenzeloos genieten
Het fietsroutenetwerk is inmiddels in heel Brabant, heel Zeeland en delen van Limburg uitgezet. Verder wordt op diverse plaatsen in Nederland het fietsroutenetwerk ontwikkeld. Het Nederlandse fietsroutenetwerk is naadloos afgestemd op het Belgische. Dat is dus grenzeloos genieten van het fietsroutenetwerk!

ANWB Fietsroutegidsen
De ANWB Fietskaarten zijn gedetailleerde kaarten met een schaal van 1:75.000 (1 cm = 750 m). Op de kaart zijn de fietsroutenetwerken, de paddenstoelnummers en talloze bezienswaardigheden voor onderweg opgenomen.

Bestel een ANWB Fietsroutegids