advertentie

Rijbewijs soorten

Veranderingen in de rijbewijs categorieën

Voor het besturen van een motorrijtuig is een geldig rijbewijs (minimumleeftijd 18) respectievelijk bromfietsrijbewijs (minimumleeftijd 16) vereist. Er zijn verschillende categorieën rijbewijzen:

Rijbewijs A

Het rijbewijs voor motoren gaat per 19 januari 2013 veranderen. Deze wordt opgedeeld in drie categorieën.  Te weten A1, A2 en A. Deze zijn afhankelijk van de zwaarte van de motor en de leeftijd van de bestuurder.

Wilt u weten welke regels op uw rijbewijs van toepassing zijn klik dan hier.

ANWB Rijopleiding motoren

Rijbewijs AM

Voor deze categorie verandert er niets. Iedere bestuurder van een brommer, scooter of brommobiel moet in het bezit zijn van het zogenaamde AM rijbewijs. Het 'oude' bromfietscertificaat is dus niet meer afdoende. Sinds 1 maart 2010 is hiervoor zowel theorie- als praktijkexamen nodig.

Bent u in het bezit van een geldig auto- of motorrijbewijs? Dan heeft u niet apart het rijbewijs AM nodig om een bromfiets te besturen.
Klik hier voor meer informatie.

 Zie ook:

ANWB Rijopleiding bromfiets

Rijbewijs B

Het rijbewijs voor motorvoertuigen, ingericht voor vervoer van maximaal 8 personen (inclusief bestuurder 9), en met een maximumgewicht van 3.500 kilo (leeggewicht plus laadvermogen) blijft grotendeels gelijk.

Wel zijn er wijzigingen als u wilt rijden met een aanhanger of oplegger.
Voor meer informatie klikt u hier.

ANWB Rijopleiding auto

Rijbewijs C

Naast rijbewijs C wordt C1 ingevoerd. Hiermee kan men rijden in een voertuig met een toegestane maximum massa tussen de 3500kg en 7500kg. De minimum leeftijd voor het behalen van een C1 rijbewijs is 18 jaar.

De minimum leeftijd voor het behalen van het C rijbewijs is 21 jaar. Wanneer de code vakbekwaamheid is behaald dan kan het C rijbewijs vanaf 18 jaar behaald worden. Dit is voor het besturen van motorvoertuigen met een leeg gewicht plus laadvermogen boven de 3.500 kilo. Met rijbewijs C mag u tevens een aanhanger of oplegger trekken met een leeg gewicht plus laadvermogen van maximaal 750 kilo. Voor zwaardere aanhangers is daarnaast rijbewijs E nodig.

U heeft ook rijbewijs C of C1 nodig voor het besturen van een kampeerauto of camper van meer dan 3.500 kilo (maximaal 9 personen inclusief bestuurder).

Bij aanvraag of verlenging moet u medisch gekeurd worden.

Klik hier voor meer informatie.

Beroepschauffeurs

Voor het beroepsmatig besturen van een vrachtauto met een toegestaan maximumgewicht boven de 7.500 kilo of een autobus, is een zogenaamd chauffeursdiploma nodig naast rijbewijs C of D. Er zijn uitzonderingen op deze regel.

Voor meer informatie kijk op www.richtlijnvakbekwaamheid.nl.

Rijbewijs E

Voor het rijden van categorie B-, C- en D- motorrijtuigen met een andere aanhanger dan bij de categorieën is toegestaan, dus ook boven 3.500 kilo totaalgewicht.

Had u vóór 1985 een BE-rijbewijs, dan blijft dat gehandhaafd. Sindsdien moet voor rijbewijs E apart examen worden gedaan.

Klik hier voor meer informatie.

ANWB Rijopleiding aanhangwagen E bij B

Vragen over Rijopleidingen?

Whatsapp WhatsApp messenger 06 - 8360 2280

E-mail

Veelgestelde vragen

Over ANWB Rijopleidingen

ANWB Rijopleidingen is opgericht in 1997 en gevestigd in Eindhoven. We zijn een dochteronderneming van de ANWB met vestigingen gerund door franchisers.

Werken bij Rijopleidingen

Vacatures

Franchiser worden?

Wij zijn lid van: