advertentie

Preventief onderhoud

Houdt uw auto betrouwbaar en bedrijfszeker

Eén van de belangrijkste eisen aan een auto is betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid. Niets is zo vervelend als een auto die je in de steek laat. Want dat gebeurt altijd op het verkeerde moment. Om dit te voorkomen is preventief onderhoud heel belangrijk.

Regelmatig onderhoud

OnderhoudOm betrouwbaar en bedrijfszeker te blijven heeft elke auto regelmatig onderhoud nodig. Wat er precies moet gebeuren en hoe vaak, dat is door de fabrikant vastgelegd in onderhoudsvoorschriften en onderhoudsintervallen.

De intervallen zijn de afgelopen jaren overigens wel steeds langer geworden. Vroeger was doorsmeren en olie verversen elke 5000 km noodzakelijk. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 km of langer geen uitzondering meer. Doorsmeren hoeft zelfs helemaal niet meer, onderdelen worden nu gewoon voor het leven gesmeerd. Toch blijft regelmatig onderhoud altijd nodig.

Besparen op onderhoud?

Natuurlijk zou je kosten kunnen besparen door je minder streng aan de onderhoudsvoorschriften te houden. Maar bezuinigen op onderhoud houdt altijd een risico in op hogere kosten voor reparatie of door pech.

Er zijn trouwens meer goede redenen om het onderhoud niet te verwaarlozen. Een goed onderhouden auto (ingevuld onderhoudsboekje!) levert bij inruil meer op of is makkelijker te verkopen. Ook veiligheid speelt een rol. Verouderde remvloeistof veroorzaakt een langere remweg. En versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn.

Onderhoud: inspecties en reparaties

AutokeuringenOnderhoud kunnen we onderverdelen in vier categorieën.

 1. Vaste inspecties
  Hierbij kun je denken aan minimaal jaarlijks motorolie en oliefilter vervangen en controle van belangrijke vloeistoffen. Of bijvoorbeeld een jaarlijkse carrosseriecontrole.
 2. Tijd- of kilometergebonden inspecties
  Zoals bijvoorbeeld een multiriem of een distributieriem, die bij een bepaalde leeftijd of kilometerstand (wat het eerst bereikt wordt) vervangen moeten worden.
 3. Slijtagereparaties
  Hieronder vallen bijvoorbeeld de vervanging van remblokken en remschijven of de koppeling. Als versleten remblokken niet tijdig opgemerkt worden ontstaat er gevaar voor de veiligheid (wegvallen remwerking) en voor de portemonnee omdat de remschijven nu ook beschadigd kunnen raken en vervangen moeten worden.
 4. Onvoorziene reparaties
  Zoals bijvoorbeeld een lekke waterpomp of een defecte aandrijfas.

Met uitzondering van onvoorziene reparaties is van al het benodigde onderhoud een redelijk goede inschatting te maken wanneer het nodig is en wat de kosten zullen zijn. Een accu gaat doorgaans zo’n 4 jaar mee, remblokken vóór meestal zo’n 60.000 km, remblokken achter halen wel het dubbele. Je zou dus geld opzij moeten leggen als financiële reserve voor onderhoud en reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. Maar hoeveel geld moet je nu eigenlijk precies reserveren?

Onderhoudskosten inschatten

De ANWB maakt gebruik van geavanceerde modellen om de te verwachten kosten per auto te kunnen inschatten. Deze inschatting is gebaseerd op de onderhoudsvoorschriften en op gangbare (gemiddelde) slijtagetermijnen.

Op basis hiervan kunnen we een indicatie geven voor een gemiddelde nieuwe auto (Golf segment). Bij een gemiddeld gebruik (ca. 15.000 km per jaar) liggen de kosten voor reparaties, onderhoud en banden, doorgaans tussen de 3 en 5 cent per kilometer. Je zou daar dus jaarlijks tussen € 450 en € 750 voor moeten reserveren.

Voor gebruikte auto’s is, gezien de grote variatie, zo’n gemiddelde inschatting natuurlijk lastiger maar als je rekening houdt met tussen de 5 en 7,5 cent per kilometer (gemiddeld een kleine € 1000 per jaar) dan kun je een solide reservering opbouwen. Best een stevig bedrag inderdaad, maar afgezet tegen de andere autokosten (waardevermindering, vaste kosten, brandstof) de kleinste post.

Bereken uw eigen onderhoudskosten

autokostenOnderhoudskosten zijn sterk afhankelijk van merk, type, leeftijd, kilometerstand en onderhoudshistorie. Wilt u weten hoe het zit voor uw auto en uw situatie, maak dan gebruik van onze rekenhulp autokosten. Als u daar uw gegevens invult krijgt u snel een volledig overzicht van ál uw autokosten per maand en per kilometer. Ook de kosten voor reparatie, onderhoud en banden kunt u in dit overzicht vinden.

Naar de rekenhulp autokosten.

9 tips om te besparen op onderhoud

Wilt u verantwoord besparen op de kosten voor onderhoud en reparaties? De ANWB heeft 9 praktische tips voor u op een rij gezet waarmee uw garagerekening lager uitvalt.

Lees de 9 onderhoudsbespaartips van de ANWB

ANWB Garagereviews

Op zoek naar een garage? Bekijk het oordeel van andere autoeigenaren. Heel (on)tevreden met uw garage? Vertel het anderen.

Deel uw ervaring

Stel een autovraag

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel jouw tips en ervaringen.

Zoek binnen meer dan 1200 vragen op het Expert-platform

advertentie

Andere leden bekeken ook

Crosssell_WW_winter2014_200x150.jpg

In de winter is de kans op pech 2 x zo groot

Met Wegenwacht ® Service zorgeloos de winter door. Nog geen 5,- per maand.

Bekijk de pakketten
cross sell autoverzekering loyaliteit.jpg

Autoverzekering

Trouwe leden profiteren een jaar lang van extra korting tot 17,5% op de ANWB Autoverzekering. Bereken direct uw korting!

Autoverzekering
ANWB Autoverkoopservice

Binnen 3 dagen je auto verkocht

Gegarandeerd binnen 3 dagen je auto verkocht via ANWB Autoverkoopservice.

Gratis waarde-indicatie
TomTom-XL-Europe.jpg

TomTom XL Classic

TomTom XL Classic West-Europa met royaal 4.3 inch scherm. Dekking in 23 landen.   119,-

Bestel