advertentie

Let op met het tanken van brandstof E10

Tankstations in Duitsland zijn begin 2011 overgestapt op de nieuwe brandstof aangeduid als 'E10'. Euro 95 blijft voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar. In Frankrijk is al eerder bij veel tankstations de brandstof Euro 95 vervangen door E10. E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent ethanol. De ANWB adviseert haar leden om deze brandstof alleen te tanken als de auto daar geschikt voor is.

Voor ongeveer 10% van de auto's is E10 niet geschikt. Bij deze groep auto's bestaat de kans dat de ethanol uit de E10 bepaalde rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantast.

Circa 90% van de auto's kunnen probleemloos E10 tanken. Voor auto's en motoren die niet op E10 kunnen rijden adviseert de ANWB de premiumbrandstof (bijvoorbeeld SuperPlus 98) te tanken indien Euro95 niet meer aan de pomp verkrijgbaar is. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan gebruikt worden in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.

Duitsland

De nieuwe brandstof wordt in Duitsland aangeduid met 'E10'. Euro 95 blijft echter nog beschikbaar aan de pomp. Doordat de Duitse overheid de E10 minder belast verwacht de ANWB dat de brandstof een goedkopere literprijs heeft dan de Euro95. De ANWB raadt autobezitters echter aan deze brandstof alleen te tanken als de auto daarvoor geschikt is.

Frankrijk

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer langs de snelweg te verkrijgen. E10 wordt in Frankrijk aangeduid als SP95-E10. Waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol. Als de auto niet geschikt is voor deze brandstof raadt de ANWB autobezitters aan de duurdere premiumbrandstof te tanken om schade aan uw auto te voorkomen.

Gratis advies

Voor advies, vragen en informatie kunnen ANWB-leden op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bellen met de ANWB Auto Advieslijn, op telefoonnummer (088) 269 50 00.

Contactformulier Autoadvies

 Volg ANWB Autoadvies op Twitter

Snel naar