ANWB: ‘meer investeren in bereikbaarheid’

- "Er moet de komende jaren meer geïnvesteerd worden in infrastructuur, anders loopt Nederland vast." Dat zei ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen vanmiddag in het BNR-radioprogramma De Nationale Autoshow. 

Het gesprek ging onder meer over de plannen voor Prinsjesdag. Volgens Van Bruggen zijn extra investeringen nodig in wegen, fietspaden en openbaar vervoer. Of er extra geld beschikbaar komt, zal komende dinsdag  blijken.

Automobilist moet meer keuzes hebben

Van Bruggen benadrukt dat vooral bestaande wegen verbeterd moeten worden en dat knelpunten opgelost moeten worden zoals de A1 en de A4 bij Leiden. Ook pleit hij voor het verbinden van het nationale en provinciale wegennet, zodat het gehele wegennet robuuster wordt. “Het kan niet zo zijn dat het advies ‘blijf maar thuis’ wordt gegeven als een weg is afgesloten” aldus Van Bruggen. “Automobilisten moeten uit meerdere alternatieven kunnen kiezen.”

Kijk naar een ander betaalsysteem voor de auto

De afgelopen tijd kwam het beprijzen van autogebruik weer regelmatig ter sprake. Van Bruggen onderschrijft het principe ‘betalen naar gebruik’: “wie meer gebruik maakt van de weg betaalt meer. Het merendeel van onze leden vindt dat een eerlijk uitgangspunt. Maar het moet wel simpel uitgevoerd kunnen worden. En automobilisten moeten samen in elk geval niet meer gaan betalen, ze betalen nu al meer dan genoeg. Onderzoek het eerst goed en experimenteer met nieuwe technologie”, aldus Van Bruggen.

Verkeer moet veiliger

Een ander punt van zorg is de verkeersveiligheid.  Daarmee gaat het in Nederland niet de goede kant op. Het aantal verkeersdoden en -gewonden stijgt. “Het gaat gemiddeld om twee doden en vijftig gewonden per dag. Dat zorgt voor onnoemelijk veel leed in gezinnen en families. En voor hoge maatschappelijke kosten. Er moet veel meer prioriteit aan verkeersveiligheid worden gegeven”, aldus Van Bruggen. Als voorbeeld noemde hij onder meer de ANWB Lichtbrigade, die 3 oktober start. In twee maanden tijd wordt de fietsverlichting van duizenden scholieren gecontroleerd.

Meer lezen

www.anwb.nl/oponthoud
www.anwb.nl/lichtbrigade

Speciaal voor jou geselecteerd