advertentie

Rijden op LPG steeds lucratiever

Met dank aan hoge benzineprijzen

- De hoge benzineprijzen jagen veel automobilisten naar de LPG-pomp. Want een liter autogas is zomaar een euro goedkoper dan een liter benzine. Gelukkig kun je nu ook auto's kopen die af-fabriek van een gasinstallatie zijn voorzien. Waarbij veel nadelen van achteraf-inbouw zijn verdwenen.

Als je achteraf een LPG-tank laat inbouwen, hoeft dat niet meer ten koste te gaan van bagageruimte. Zogenaamde ringtanks worden op de plek van het reservewiel ingebouwd. Die laatste ben je dan wel kwijt. Autofabrikanten bouwen hun gastanks ook zo efficiënt in (ook op de plek van het reservewiel), dat er geen of nauwelijks kofferruimte verloren gaat. Ook zijn de bedieningsknopjes voor de LPG-tank keurig in het dashboard opgenomen en is de vulnippel netjes achter het tankklepje verborgen. Nog meer voordelen: sommige van deze zogenaamde Bi-Fuel auto's zijn zo schoon dat ze zelfs zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Video: ANWB test Mazda2 Bifuel & Opel Corsa Ecoflex Bifuel

Omschrijving:

Steeds meer mensen schakelen over op rijden op LPG. En steeds meer auto's worden af-fabriek geleverd met een gasinstallatie. Wanneer heeft de aanschaf van zo'n auto zin? We nemen de proef op de som met de Mazda2 Bifuel en de Opel Corsa Ecoflex Bifuel. Overigens is de driedeurs Corsa BiFuel wegenbelastingvrij en de vijfdeurs versie niet. In het filmpje zie je de driedeursversie, maar onze berekeningen zijn gebaseerd op die van de (niet wegenbelastingvrije) vijfdeursversie. Lees het hele verhaal hier:

Verdienen vanaf het begin

Mazda2 benzineklep 2012

In het geval van de Mazda 2 Bi-Fuel betaal je tot januari 2014 geen wegenbelasting. En dat is dubbel voordelig want je betaalt voor een auto die op LPG rijdt altijd al meer belasting. Verder is hij in aanschaf goedkoper dan een 'gewone' 2. Wij hebben een berekening gemaakt voor een gebruiksperiode van 4 jaar met een gemiddeld kilometrage van 15.000 per jaar. Dan bedraagt het voordeel ten opzichte van een benzinegestookte Mazda 2 maar liefst € 60 per maand. Rijd je meer, dan wordt je voordeel nog groter.

Omslagpunt

Opel Corsa 2012

Bij de Opel Corsa Bi-Fuel valt de winst lager uit. Zo kent deze Opel alleen vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting als je driedeursversie koopt. De vijfdeursversie is niet belastingvrij. De versie met LPG is bovendien € 500 duurder dan een gewone Corsa. En door de hogere motorrijtuigenbelasting zal hij bij inruil iets minder opleveren dan een benzine-Corsa. Het omslagpunt bij deze auto ligt op 15.000 kilometer per jaar. Bij elke kilometer die je meer gaat rijden, ga je verdienen.

Veel Bi-Fuel auto's te koop

Het rijden op LPG kan voor langere tijd interessant zijn. Zeker als je bedenkt dat de prijs van autogas niet voor de volle honderd procent aan de olieprijs is gekoppeld. Nog hogere benzineprijzen wil niet automatisch beteken dat de prijs van LPG even hard meestijgt. Vandaar dat zo'n Bi-Fuel auto het overwegen meer dan waard is. En er zijn al heel veel modellen te koop die standaard een gasinstallatie aan boord hebben. Klik daarvoor hier.

 Special zuinig rijden

Tip: Het laatste autonieuws in uw mailbox!

Op de hoogte blijven van het laatste autonieuws, verkeersnieuws, handige tips en aantrekkelijke aanbiedingen? Meld u dan nu aan en ontvang de nieuwbrief elke twee weken gratis in uw mailbox!

> Schrijf u nu in!

Trefwoorden : Bi-Fuel, LPG, autogas

Deel dit artikel

Reacties

10 reacties

Score: 1

Panadero

13:06 | 23-9-2012

Inmiddels zijn we een maand verder en staat de Mazda 2 Bifuel nog steeds niet in uw totaaloverzicht (maar waar u wel naar verwijst in het artikel). Jammer dat u de opmerkingen van de gebruikers niet serieus neemt. Ik ga elders kijken en vergelijken.

Score: 0

ANWB Auto

11:32 | 29-8-2012

Beste Bert Meijers,<br/> We begrijpen de verwarring. Bij onze berekeningen zijn we uitgegaan van de vijfdeurs opel Corsa BiFuel: die is NIET wegenbelastingvrij. Helaas had Opel alleen een driedeursversie voor ons ter beschikking voor het maken van het filmpje. Die driedeursversie is WEL wegenbelastingvrij.

Score: 0

ANWB Auto

11:31 | 29-8-2012

Beste Panadero,<br/> De auto's worden z.s.m. toegevoegd aan het overzicht.

Score: 0

Bert Meijers

12:20 | 24-8-2012

Ik heb nog even navraag gedaan bij Opel Nederland en inderdaad bovenstaand verhaal klopt niet. Ook de Corsa is tot 2014 &quot;wegenbelastingvrij&quot;.

Score: 0

Bert Meijers

11:06 | 24-8-2012

Ik rij sinds maart 2012 een Opel Corsa op LPG, ik betaal GEEN motorrijtuigenbelasting op deze auto tot 2014. Volgens mij klopt jullie artikel niet?

Score: 1

Klaas van Elk

22:42 | 23-8-2012

Ik ben al jaren enthousiast LPG-rijder en mis tenminste twee auto's: de Opel Insignia en de Lancia Delta. <br/> Binnenkort is ook de Alfa Romeo Guilietta in de bifuel uitvoering leverbaar in Nederland.

Score: 0

EricVLisse

14:09 | 23-8-2012

Jarenlang heb ik LPG gereden, maar ik voelde me gestraft door de verhoogde wegenbelasting; als je voordeel wilt moet je een nieuwe auto kopen.<br/> Reken er wel op dat de onderhoudskosten van een auto op LPG iets hoger uitvallen( met name kleppen stellen/vervangen).

Score: 1

Panadero

13:30 | 23-8-2012

Vind 'm nog steeds niet terug in het overzicht hoor.....

Score: 0

AutoAdvies

14:38 | 20-8-2012

@Panadero Dank voor je opmerkzaamheid! We hebben het aangepast.

Score: 3

Panadero

10:49 | 20-8-2012

Ik vind de Mazda2 Bifuel niet terug in het grote overzicht wat geopend wordt na het aanklikken van de link in de laatste alinea. (gezocht op &quot;LPG&quot;).

advertentie

ANWB-Home-lichtgewicht-jassen.jpg.jpeg

Dames- en herenjacks

Lichtgewicht Human Nature jacks. Water- en winddicht en ademend. Nu € 25,- korting. Vanaf  64,95

Bestel
paasuitje.png

Uitjes met Pasen

Paasvuren, -festivals en -races; tijdens de Paasdagen worden overal in het land leuke activiteiten georganiseerd. Wat ga jij deze Pasen doen?

Naar de uitjes
WFS_200x150.jpg.jpeg

Wegenwacht Fiets Service

Handig voor onhandige momenten. 24/7 pechhulp voor uw fiets. Nu met een korting tot 25%

Bestel met korting
ANWB Lentedagen Skin.jpg

De ANWB Lentedagen

Kom op 18 en 19 april naar Recreatiegebied Bussloo voor de start van dit eerste sprankelende lente-evenement.

Kom je ook?

Snel naar