advertentie

Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Umweltplakette voor Duitse milieuzones

Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde "Umweltzones". Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. U mag zo'n gebied alleen inrijden wanneer uw auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kunt u online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. De sticker wordt dan binnen 5 werkdagen thuisgestuurd.

Milieusticker Duitsland online aanvragen

De gebieden waarvoor beperkingen gelden (Umweltzone), zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker (Umweltplakette) die u nodig heeft om die zone in te mogen rijden. Heeft uw voertuig niet de getoonde sticker, dan mag u dat gebied dus niet inrijden. Ook voertuigen met een buitenlandse registratie, zoals bijvoorbeeld een Nederlandse, moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen.

Alle milieuzones in Duitsland hebben inmiddels de gele sticker als minimumeis. De rode sticker heeft dus geen functie meer en wordt niet meer aangeboden.

Aangezien er geen autosnelwegen zijn in Duitsland die onderdeel zijn van een Umweltzone heeft u voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig.

Wanneer heb ik geen milieusticker nodig?

Wanneer u buiten de milieuzones blijft, zoals op de snelwegen, dan hebt u geen milieusticker nodig.
Verder is in de volgende gevallen / bij de volgende voertuigen geen milieusticker nodig:

  • snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen
  • landbouwtractoren
  • mobiele machines en apparaten
  • werkverkeer
  • voertuigen van hulpdiensten
  • voertuigen van personen met een lichamelijke beperking, in het bezit van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (LET OP: wel duidelijk zichtbaar achter de voorruit plaatsen).
  • in de EU geregistreerde voertuigen met een historisch kenteken van tenminste 30 jaar oud en voorzien van een "H"-kenteken of rode "07"-kenteken.
  • in Nederland geregistreerde voertuigen met een blauwe kentekenplaat (d.w.z.  een datum eerste toelating van vóór 01-01-1978),  in oorspronkelijke staat of dusdanig gerestaureerd.

 

Milieusticker verkrijgbaar in de ANWB winkel

De sticker is in Nederland onder meer verkrijgbaar bij alle ANWB-winkels. Kosten zijn voor ANWB-leden € 13,95, niet-leden betalen voor de milieusticker € 14,95.
Na de aanvraag in de winkel wordt de sticker binnen 5 werkdagen thuisgestuurd. U moet de sticker persoonlijk aanvragen.

Vergeet niet uw kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Heeft u een auto met dieselmotor en een retrofit roetfilter (achteraf ingebouwd)? Neem dan de factuur van de inbouw van het roetfilter mee (in verband met typegoedkeuringsnummer van het retrofit roetfilter).

Klik hier voor een overzicht van alle ANWB-winkels

Milieusticker online bestellen

U kunt de milieusticker uiteraard ook online bestellen. Kosten zijn dan €13,95.

Bestel milieusticker

 

In Duitsland kunt u de Umweltplakette kopen bij onder andere TÜV-kantoren en tankstations, maar dan moet dit wel een tankstation zijn met een eigen garage/werkplaats die de bevoegdheid heeft om een uitlaatgastest uit te voeren. 

Milieusticker online bestellen

U kunt de milieusticker online bestellen op de website van TÜV Nederland voor €13,95.

Bestel milieusticker

advertentie

Andere leden bekeken ook

ANWB_WWN_Najaar_anwb_uitgelicht_sales_200x150.jpg

Ga zeker op weg

Met bijna 900 wegen-wachten zijn we altijd in de buurt. En bij twijfel belt u voor een onafhankelijk advies. Al vanaf 55,-

Bekijk de pakketten
ANWB Autoverzekering

Autoverzekering

Trouwe leden profiteren een jaar lang van extra korting tot 17,5% op de ANWB Autoverzekering. Bereken direct uw korting!

Autoverzekering
wegenkaart_duitsland_200x150.jpg

ANWB Wegenkaart Duitsland

Onmisbaar in de auto. Slechts € 7,95 voor ANWB-leden.

Bestel in de webwinkel
Boek een huurauto bij de ANWB

Huurauto op vakantie

Meer beleven op vakantie? Met een huurauto kun je alle kanten op. Boek nu met all-inclusive huurformule!

Auto huren