advertentie

Let op met het tanken van brandstof E10

In Duitsland en Frankrijk zijn de laatste jaren veel tankstations overgestapt op de brandstof die wordt aangeduid als 'E10'. In Duitsland blijft Euro 95 blijft voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar. In Frankrijk was al eerder bij veel tankstations de brandstof Euro 95 vervangen door E10 en is er minder vaak keus. E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent ethanol. De ANWB adviseert haar leden om deze brandstof alleen te tanken als de auto daar geschikt voor is.

Voor ongeveer tien procent van de auto's geldt dat ze niet geschikt zijn voor brandstof E10. Bij deze groep auto's bestaat de kans dat de ethanol uit de E10 bepaalde rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantast. Uit een duurproef met zo'n voor E10-ongeschikte auto bleek het aluminium aangetast door de ethanol uit de brandstof. En daardoor ontstond een gat in de hogedrukbrandstofpomp.

Circa 90% van de auto's kunnen probleemloos E10 tanken. Voor auto's en motoren die niet op E10 kunnen rijden adviseert de ANWB de premiumbrandstof (bijvoorbeeld SuperPlus 98) te tanken indien Euro95 niet meer aan de pomp verkrijgbaar is. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan gebruikt worden in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.

Duitsland

De nieuwe brandstof wordt in Duitsland aangeduid met 'E10'. Euro 95 blijft echter nog beschikbaar aan de pomp. Doordat de Duitse overheid de E10 minder belast verwacht de ANWB dat de brandstof een goedkopere literprijs heeft dan de Euro95. De ANWB raadt autobezitters echter aan deze brandstof alleen te tanken als de auto daarvoor geschikt is.

Frankrijk

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer langs de snelweg te verkrijgen. E10 wordt in Frankrijk aangeduid als SP95-E10. Waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol. Als de auto niet geschikt is voor deze brandstof raadt de ANWB autobezitters aan de duurdere premiumbrandstof Super sans plomb 98 te tanken om schade aan uw auto te voorkomen.

5 vragen over brandstof E10

Wat is E10 nou eigenlijk precies?

E10 is een mengsel van tenminste 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. Het idee erachter is dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert, zonder dat auto's massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Overigens is de bekende Euro95 vaak feitelijk E5. Al jaren wordt daarin maximaal vijf procent ethanol bijgemengd. Dit heeft nog nooit tot problemen geleid.

Is E10 echt slecht voor je auto?

Het gros van de auto's zou probleemloos op E10 moeten kunnen rijden. Zo'n 10% van de auto's kan problemen krijgen doordat de ethanol sommige rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen en soms ook aluminium, aantast. De ANWB adviseert om deze brandstof alleen te tanken als je auto ervoor geschikt is. Kies anders altijd de gewone Euro 95 of de premiumbrandstof, bijvoorbeeld SuperPlus 98. Een lijst met voor E10 geschikte auto is de te vinden op www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl.

Kun je die E10 check vertrouwen?

De gegevens over de auto's die in de E10 check zijn opgenomen zijn afkomstig van gegevens die de ACEA - de Europese overkoepelende organisatie van autoproducenten - beschikbaar heeft gesteld en uit informatie van de officiële Nederlandse importeurs. Bij twijfel is het raadzaam het eigen autobedrijf om raad te vragen.

E10 is dan wel goedkoper maar het zou ook minder zuinig zijn dan normale benzine. Klopt dat?

Ja, het verbruik stijgt wel iets. De energie-inhoud van ethanol ligt net wat lager en de motor heeft er daardoor dan ook net wat meer van nodig. Uit onderzoek weten we dat het verbruik met 1,5% toeneemt. De hoogte van dat percentage is overigens ook afhankelijk van de conditie van de motor en de rijstijl en -omstandigheden.

Komt E10 ook in Nederland?

Sinds januari 2011 mag E10 in Nederland worden verkocht. Maar op een enkele pomp na die het nu al levert, zal E10 pas vanaf 2014 op grotere schaal aangeboden worden. De brandstof zal ook als zodanig aangeduid worden, er komt een speciaal E10 label. E10 zal in ons land náást Euro 95 verkocht worden en niet zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, in plaats van. Iedereen die dat wil kan dus gewoon het vertrouwde Euro 95 blijven tanken. Ook de premiumbrandstof blijft natuurlijk gewoon verkrijgbaar.

Stel een autovraag

ANWB ExpertsVind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel jouw tips en ervaringen.

ANWB Experts

advertentie