Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland

Zijn winterbanden in Duitsland verplicht en wanneer?

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Ook moeten auto's dan beschikken over een winteruitrusting.

Wanneer winterbanden in Duitsland?

  • Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
  • Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Deze omstandigheden kunnen ook voorkomen in aanloop naar of na de echte winterperiode. Houd in de 'koude' maanden daarom het weerbericht in de gaten.
  • Alle autobanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) worden als winterband geaccepteerd. Banden gefabriceerd vóór 1 januari 2018 met alleen de aanduiding M+S worden tot en met 30/9/2024 als winterband geaccepteerd. 
  • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum profiel van 4 mm wordt aangeraden.
  • Wanneer winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
  • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, maar ze zijn niet verplicht voor aanhangers. Uit veiligheidsoverwegingen wordt echter aangeraden om bij winterse omstandigheden ook een aanhanger met winterbanden uit te rusten.
  • Let op: Als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete, maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Als je bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, kan het niet hebben van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.
  • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
  • Meer informatie: anwb.nl/auto/banden/winterbanden.

Mag je in Duitsland in de winter met all-season banden rijden?

All-seasonbanden met M&S opschrift én het sneeuwvloksymbool zijn toegestaan waar banden met wintereigenschappen vereist zijn. In Duitsland mag u bij winterse omstandigheden dus met all-season banden rijden. Dat maakt ze echter niet in alle omstandigheden de meest geschikte band. All-seasonbanden stuiten ten opzichte van winterbanden namelijk wel op tekortkomingen. 

Die zijn er vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip van all-seasonbanden al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All-seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden.

Wanneer sneeuwkettingen in Duitsland?

  • Verplicht bij bord - In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
  • Als er geen sneeuwkettingenbord staat, maar de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs is bedekt, is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
  • Het is echter verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg aanwezig is omdat het wegdek dan beschadigd kan raken.
  • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, moeten ze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
  • Als sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een verkeersbord, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken gebruiken, mits deze voldoen aan de Europese norm EN 16662-1.
  • Bij het rijden op sneeuwkettingen is de maximumsnelheid 50 km/h.

Winterbanden: heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, op kleine (berg-)wegen. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting. Heb je nog geen sneeuwketting? Bekijk ons aanbod in de webwinkel

Winterbanden en snelheid

Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven. Soms zijn deze stickers verkrijgbaar bij de betere bandenspecialist maar er zijn geen specifieke regels verbonden aan de sticker. Wanneer je een simpel etiket sticker neemt en je schrijft daar duidelijke de maximale toegestane snelheid op van de gemonteerde autobanden, volstaat dat ook. Mits je 'm uiteraard ook op een zichtbare plek op het dashboard plakt.

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto's en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

Winteruitrusting in Duitsland

Zoals hierboven gemeld vallen onder winteruitrusting niet alleen winterbanden in Duitsland, maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Deze verplichting geldt ook voor Nederlandse auto's.

Spijkerbanden

In diverse Europese landen mag je bij sneeuw en ijs rijden met spijkerbanden. Maar in Duitsland zijn spijkerbanden verboden. 

Verkeersregels + reisvoorbereiding Duitsland

Wat moet verplicht mee in de auto naar Duitsland? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Wat zijn de regels voor milieuzones? Plan je reis naar Duitsland.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Duitsland bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.