Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe fiets? Tips voor meer fietsplezier

Van fietsstalling tot zadel

Alles doet het beter met een beetje liefde en aandacht. Dat geldt ook voor je fiets. Met de juiste zorg brengt je nieuwe fiets je jarenlang zonder problemen van hot naar her. Vergeet bijvoorbeeld die onderhoudsbeurt niet!

Daar staat ‘ie dan, je nieuwe fiets. Controleer meteen of je fiets goed staat ingesteld op jouw lichaam. Is de hoogte van je fietszadel goed? En hoe verhoudt het stuur zich ten opzichte van je zadel? Alleen met de juiste zithouding kun je voldoende kracht zetten en krijg je geen zadelpijn of andere fysieke klachten. Je fietsenmaker kan je hierbij helpen.

Sleutel bijmaken

Bij een fietsslot krijg je altijd twee sleutels. Handig voor als je er één kwijt bent geraakt, maar ook noodzakelijk als je een fietsverzekering hebt. Bij diefstal moet je namelijk altijd twee sleutels kunnen overleggen. Raak je een sleutel kwijt, laat dan meteen een nieuwe maken. En geef dit dan door aan je verzekering.

Om een nieuwe fietssleutel te bestellen heb je alleen het juiste sleutelnummer nodig. Je vindt deze op de (reserve)sleutel, je garantiekaart of op de polis van je fietsverzekering. Het nummer bestaat uit cijfers en/of letters. Bestellen kan vaak online en kost tussen de 10 en 20 euro.

Extra fietsslot

Er zijn verschillende fietssloten om je fiets op slot te zetten. Het is verstandig om twee fietssloten te gebruiken: een veiligheidsslot om je achterwiel én een slot waarmee je je fiets vastzet aan een object.

Bekijk alle fietssloten in onze webwinkel

Graveren of niet?

Een belangrijk middel om gestolen fietsen bij hun eigenaar terug te krijgen, is het framenummer. Deze stond vroeger altijd gegraveerd in het frame van de fiets, maar tegenwoordig kiezen steeds meer fabrikanten voor een sticker. Uit onderzoek van De Fietsersbond blijkt echter dat deze sticker niet al te moeilijk te verwijderen is. De echte zekerheidszoeker kan daarom framenummer, eventueel aangevuld met postcode, alsnog in het frame van de fiets laten graveren.

Nieuw: de zijspiegel

Nog niet heel gebruikelijk in Nederland, maar de zijspiegel voor de fiets is terrein aan het winnen. Hoe dat komt? Op het fietspad wordt het steeds drukker en kon je vroeger alleen ingehaald worden door een luidruchtige brommer, nu komen er geluidloze speedpedelecs en elektrische scooters van links. Een spiegel scheelt je een hoop omkijken en geruisloze verrassingen. Om te overwegen.

Buiten, maar wel droog

Verreweg de meeste fietsen slijten hun leven in weer en wind op straat. Niet iedereen heeft zin om zijn fiets heel hip aan beugels boven de bank te hangen. En een schuur of tuinhuisje is niet voor iedereen weggelegd. Zeker in de stad niet. Investeer je in een goede fiets, bedenk dan ook waar je hem laat. Een e-bike laat je liever niet op straat staan, en waar laat je die dure uit de kluiten gewassen elektrische bakfiets?

Bij sommige gemeentes kun je een fietstrommel aanvragen. Voor een paar tientjes per jaar per fiets, krijg je dan een overdekte fietstrommel bij je in de straat. Helemaal luxe is een plekje in een parkeergarage tussen de auto’s. Ideaal voor je bakfiets, maar dan moet je wel zo’n garage in de buurt hebben. Anders wordt het toch de afdekhoes. Voor een paar tientjes te koop en houd je bakfiets uit weer en wind. Eenvoudig maar effectief.

Onderhoud

Wil je iedere dag, het hele jaar op je fiets kunnen rekenen, dan is een preventieve onderhoudsbeurt van groot belang. Onderhouden is niet hetzelfde als repareren. Als er iets gerepareerd moet worden dan ben je eigenlijk al te laat. Probeer bij te houden hoeveel kilometer je fiets, en onderhoud remmen, vering, accu, motor en versnellingen volgens de norm van de fabrikant. Hoe duurder de fiets, hoe meer je alert moet zijn op preventief onderhoud. Want de onderdelen zijn ook duurder.

Altijd fietsen

In Nederlandse huishoudens is een fiets een onmisbaar gebruiksvoorwerp. Hij moet er altijd staan en moet het altijd doen. De ANWB helpt. Wij hebben verschillende fietsverzekeringen, waarmee je na diefstal weer snel op een nieuwe fiets rijdt óf je krijgt je oude fiets terug als hij wordt gevonden. Kijk maar eens op anwb.nl/fietsverzekering. Wil je onderweg niet stranden met fietspech, daarvoor bestaat Wegenwacht Fiets Service. Wij helpen je bijvoorbeeld met een lekke band, een kapotte ketting en problemen met de accu. Lukt het repareren langs de weg niet, dan zorgen wij ervoor dat je toch op je bestemming komt.

TIP! Maar het allerbelangrijkst voor je fiets én voor jou: blijf in beweging. Zo lang de tandwielen en raderen draaien, blijven jij en je fiets fit! Heb je de Bollenroute in Zuid-Holland wel eens gefietst of de kunstzinnige De Stijl-route door Utrecht? Liever je eigen, unieke fietsroute maken? Ook dat kan! Download onze Fietsen-app!

Gestolen fiets gekocht? Dit zijn je uitgangspunten.

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!